کد خبر: 673
1397/04/23 - 19:46


صدای زنجان خروج 80 قلم داروی پرمصرف از لیست حمایتی بیمه‌ها را بررسی می‌کند

بیمه بیمار

نماینده ماهنشان در مجلس: راهی‌ست که باید برویم/ رئیس کانون داروسازان استان: شرایط اقتصادی مردم مناسب نیست/ دبیر کانون پزشکان استان: ما با دنیا فرق داریم

پایگاه خبری صدای زنجان

مهدی سهرابی- گرچه از ابتدای ماه جاری با اعلام سخنگوی سازمان غذا و داروی کشور، 80 قلم داروی OTC  یا همان داروهایی که نیاز به نسخه پزشک ندارند از لیست بیمه‌ها خارج شده‌اند و دیگر چتر حمایت بیمه را روی سر خود نمی‌بینند اما اجرای این مصوبه شورای عالی بیمه کشور با حداقل اطلاع‌رسانی ممکن خبر از اجرای طرحی می‌‌دهد که روزهای پرحاشیه‌ای پیش روی خود دارد، مصوبه‌ای که کار خود را از بیمه‌های تأمین‌اجتماعی و سلامت آغاز کرده و بنابر شنیده‌ها از ابتدای ماه آینده شامل حال بیمه نیروهای مسلح نیز می‌شود.

به گفته کیانوش جهان‌پور با این اقدام حدود 140 میلیارد تومان در منابع بیمه‌ای کشور صرفه‌جویی می‌شود و از طرفی این داروها در دسته داروهای کم‌عارضه، معمولی و پرمصرف قرار می‌گیرند که حتی در خارج از سیستم دارویی نیز توزیع می‌شوند و نیازی به بیمه ندارند.

انتشار این خبر واکنش‌های گوناگونی را در پی داشت به‌گونه‌ای که اهالی بیمه و وزارت بهداشت با این استنباط که در کنار صرفه‌جویی ‌140 میلیارد تومانی، با خروج این 80 قلم دارو از شمول بیمه‌های کشور، راه کاهش مصرف دارو نیز هموار می‌شود اما مخالفان این مصوبه از آن به‌عنوان افزایش بیش از پیش سهم بیمه‌شونده در چرخه بهداشت و درمان یاد می‌کنند و به خصوص در شرایط سیاسی و اقتصادی فعلی کشور اجرای این طرح را به صلاح نمی‌دانند.

در همین زمینه نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در خانه ملت و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت‌وگو با صدای زنجان با مثبت ارزیابی‌کردن اجرای این مصوبه شورای عالی بیمه کشور، هدف اصلی از آن را فرهنگ‌سازی برای کاهش مصرف دارو به خاطر ارزان بودن آن در کشور به‌خصوص داروهای بدون نیاز به نسخه خواند و صرفه‌جویی 140 میلیارد تومان در هزینه‌های دارویی کشور را در درجه دوم قرار داد.

به گفته سیدمرتضی خاتمی بحث خروج داروهای OTC که از آن‌ها به‌عنوان داروهای بدون نسخه یاد می‌شود سال گذشته به تصویب دولت رسیده بود و در دستور کار شورای عالی بیمه قرار گرفت و امسال به مرحله اجرا رسید. در این میان تعداد داروهای مورد اشاره به بیش از 200 مورد می‌رسد که از این تعداد نزدیک به 80 مورد از امسال از لیست حمایتی بیمه‌ها خارج می‌شوند.

خاتمی گفت: نخستین هدف این کار فرهنگ‌سازی برای کاهش استفاده از این داروهاست که به خاطر ارزانی بیش از حد مورد استفاده بیش از حد بیمه‌شدگان قرار می‌گیرد به‌طوری که گاهی به تعداد زیاد خریداری شده و مقدار زیادی نیز با گذشت تاریخ مصرف آن‌ها دور انداخته می‌شوند. از طرف دیگر حدود 140 میلیارد تومان با خروج این داروها از شمول بیمه، صرفه‌جویی می‌شود که می‌تواند برای تأمین ارز مورد نیاز داروهای بیماران خاص و صعب‌العلاج استفاده شود. این موضوع را هم باید در نظر داشت که میزان بدهی بیمه‌ها به داروخانه‌ها به رقم قابل توجهی رسیده است که بخشی از بدهی نیز مربوط به این داروهاست و با جرای این مصوبه دیگر بدهی این قبیل داروها افزایش نمی‌یابد.

این نماینده مجلس در پاسخ به این سؤال که بدهی هزاران میلیارد تومانی بیمه‌ها به داروخانه‌ها قابل مقایسه با صرفه‌جویی 140 میلیارد تومانی اجرای مصوبه نیست و به نظر نمی‌تواند توجیه خوبی برای خروج 80 قلم دارو از پوشش بیمه‌ها باشد نیز تأکید کرد: گرچه صرفه‌جویی مورد نظر در مقابل بدهی بیمه‌ها به داروخانه‌ها که به هزاران میلیارد تومان می‌رسد رقم ناچیزی‌ست اما این کار از سال گذشته آغاز شده اما باید توجه داشت که به هر حال از طرفی موجب مصرف بهینه داروها می‌شود و از طرف دیگر باعث می‌شود ارز کشور صرف داروهایی شود که مهم‌تر از داروهای معمولی‌ست. به هر حال کشور در شرایط خاصی به سر می‌برد و باید از این پس با اولویت‌بندی، ارز را صرف داروهایی کنیم که اهمیت بیش‌تری دارند و از این پس نیز باید به این شرایط عادت کرد.

خاتمی در مورد شرایط فعلی کشور که بسیاری برای آغاز اجرای این مصوبه مناسب نمی‌دانند و عدم اطلاع‌رسانی مناسب تصریح کرد: من هم قبول دارم شرایط آغاز این مصوبه چندان مناسب نیست اما باید به این توجه کرد که کار از سال گذشته شروع شده بود و از طرفی باید اطلاع‌رسانی به موقع و گسترده نیز مورد توجه دست‌اندرکاران موضوع قرار گیرد تا ذهن افکار عمومی برای این کار آماده شود.

داروها با سیاست خاصی وارد لیست شده‌اند

گرچه نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس نگاه مثبتی به تصمیم جدید شورای عالی بیمه کشور دارد اما رئیس کانون داروسازان استان با تأکید بر اینکه این مصوبه درگیری‌های جدیدی برای داروخانه‌ها به خاطر عدم اطلاع‌رسانی مناسب در پی دارد، اجرای مصوبه در شرایط فعلی اقتصادی را مناسب نمی‌داند.

مهدی بیگدلی به صدای زنجان گفت: اکثر داروخانه‌ها با پزشکان عمومی سروکار دارند و این پزشکان سعی می‌کنند 40 تا 50 درصد مشکلاتی را که مراجعان دارند با داروهای معمولی رفع کنند. لیست اعلام شده از ابتدای تیرماه جاری، اغلب شامل این داروها می‌شود و اگر قرار باشد با درصد بیان کنم حداقل 20 الی 30 درصد نسخه‌پیچی داروخانه‌ها به این اقلام دارویی اختصاص دارد.

به گفته بیگدلی مبلغ صرفه‌جویی که شورای عالی بیمه کشور در قبال خروج این داروها از شمول بیمه‌ها پیش‌بینی کرده حدود 140 میلیارد تومان  است که هرچند در مقابل هزینه‌ای که برای داروهای خاص صرف می‌شود مبلغ قابل توجهی نیست اما با توجه به تعداد داروهای حذف شده، مبلغ زیادی محسوب می‌شود چون این داروها مکرراً استفاده می‌شوند.

بیگدلی ادامه داد: توجیه وزارت بهداشت و شورای عالی بیمه این است که اکثر کشورها این داروها را از شمول بیمه‌ها خارج کرده‌اند و نیازی نیست که کشور ما هم هم‌چنان چتر حمایتی خود را روی این داروها بگستراند. از سویی دیگر قصد بر این است از محل صرفه‌جویی 140 میلیارد تومانی برای داروهای خاص بیماران صعب‌العلاج و مزمن هزینه شود.

وی ادامه داد: این داروها در داروخانه‌هایی که در ساختمان‌های پزشکان متخصص قرار دارند چندان ارائه نمی‌شود اما داروخانه‌هایی که در کنار کلینیک‌های عمومی، مطب پزشکان عمومی و مطب متخصصان اطفال قرار دارند مکرراً ارائه می‌شوند.

رئیس کانون داروسازان استان با اشاره به برخی شرایط مصوبه جدید شورای عالی بیمه کشور اظهار کرد: در تبصره‌ای که در این مصوبه آمده، کودکان زیر 12 سال مستثنی هستند اما این موضوع سبب ایجاد مشکل و درگیری برای داروخانه‌ها می‌شود چون سیستم خود قادر به تشخیص سن بیمار نیست و اگر اشتباهی از پرسنل داروخانه‌ها سر زند، سبب تحمیل کسورات دارویی به داروخانه‌ها می‌شود.

وی با اشاره به آینده اجرای این مصوبه تأکید کرد: هزینه بیمه‌شدگان مطمئناً افزایش می‌یابد. بیماری که برای یک کمردرد به پزشک مراجعه می‌کند باید این انتظار داشته باشد که کلیه داروهایی که قرار است احتمالاً تجویز شوند از لیست بیمه‌ها خارج شده‌اند گرچه لیست داروها برای پزشکان هم ارسال شده است. دارویی که بیمار قبلاً با کمک بیمه 5 هزار تومان می‌خرید از این پس 11 یا 12 هزار تومان می‌خرد و این سبب سوءتفاهم بین بیمه‌شده و داروخانه می‌شود.

بیگدلی تصریح کرد: اگر واقعاً سازمان‌های بیمه‌گر به تعهدات خود عمل کنند و از نظر پوشش بیمه‌ای راه درست را در پیش گیرند این طرح پسندیده‌ است اما لیست بیمه‌ها باید بهتر شود یعنی اگر 80 قلم کسر می‌کنند در عوض 50 قلم دارویی را که اهمیت بیش‌تری دارند به لیست بیمه‌ها اضافه کنند یا پوشش بیمه‌ای داروهایی که از قبل تحت پوشش هستند و اهمیت بیشتری دارند، بهتر کنند.

او هم چنین اعتقاد دارد از آن‌جایی که بیمارستان‌ها و کودکان زیر 12 سال از استثناهای این قانون هستند، در تهیه لیست این داروها سیاست خاصی به کار رفته چون نه در بیمارستان‌ها استفاده زیادی از این داروها می‌شود و نه برای کودکان تجویز زیادی دارند و از سویی دیگر شرایط اقتصادی فعلی برای اجرای چنین مصوبه‌ای مناسب نیست.

این یک خیانت است

اما دبیر کانون پزشکان استان اجرای مصوبه کسر 80 قلم دارو از لیست بیمه‌های کشور را خیانت می‌داند و از آن به عنوان هدف قرار دادن مردم نیازمند یاد می‌کند.

جمشید وفا در گفت‌وگو با صدای زنجان اظهار کرد: کاهش تعهدات بیمه‌ها در سال جاری شدت بیش‌تری گرفته و مردم با این اقدامات صدمه می‌بینند به خصوص امسال که در شرایط تحریم قرار داریم و مردم تحت فشار هستند و در این شرایط بیمه‌ها به نوعی شروع به تحریم مردم کرده‌اند.

وفا ادامه داد: یکی از مشکلاتی که اخیراً برای مردم در حوزه درمان به وجود آمده و بیمه‌ها به خصوص بیمه سلامت بانی آن هستند، خروج 80 قلم دارو از زیر چتر حمایتی بیمه‌هاست. بیمه سلامت از سال گذشته دچار مشکلات مالی شده است و این مسئله نیز با توجه به توسعه یک‌باره خدمات این بیمه از سال‌های گذشته قابل پیش‌بینی بود.

این پزشک افزود: حدود 8 میلیون نفر در کشور با عنوان بیمه سلامت همگانی به صورت رایگان بیمه شدند و چون این کار حساب شده نبود، منابع مالی تخلیه شد. دفترچه بیمه سلامت را در دست کسانی قرار دادند که با آن می‌توانست سالی 20 میلیون تومان هزینه ایجاد کند و طبیعی است که چنین مشکلی پیش می‌آمد و تعجب می‌کنم چطور پیش‌بینی آینده نشد و این شرایط پیش آمد.

وی تصریح کرد: فقط یک پاسخ برای خودم دارم و آن عوام فریبی است. این کار مثل این بود که برای 10 نفر تدارک نهار دیده باشید اما 100 نفر سرسفره حاضر شوند. طبیعی است که به آن 10 نفر هم چیزی نمی‌رسد. بدیهی است که بیمه سلامت پس از رسیدن به شرایط امروز شروع به کاهش سطح خدمات خود بکند. اولاً دفترچه‌ها بعد از مدتی ملغی شدند و به دردی نمی‌خورند و در حرکت بعدی دارندگان دفترچه از حضور در بخش خصوصی منع شده‌اند.

وفا با اشاره به وضعیت صنعت بیمه کشور تأکید کرد: صنعت بیمه در کشور ما خاص است و در مقایسه با کشورهای دیگر شاهد تفاوت‌های فراوانی هستیم. بیمه‌شونده اختیار انتخاب بیمه‌گر خود را ندارد و سطح خدماتی هم که باید دریافت کند نمی‌تواند انتخاب داشته باشد. فرض کنید کارمندان در سطح مدیران با قراردادی که با بیمه‌ها می‌بندند، بیمه می‌شوند و سطح خدمات را هم مدیران تعیین می‌کنند و خود بیمه‌شده هیچ اطلاعی ندارد. طبیعی است وقتی شرکت بیمه‌کننده می‌خواهد سطح خدمات را کاهش دهد، بیمه‌شده را اصلاً به حساب نمی‌آورد و حتی اطلاعی به او نمی‌دهند که ما قصد فلان کار را داریم.

دبیر کانون پزشکان استان ادامه داد: نتیجه کار این می‌شود که وقتی بیمه‌شده به داروخانه، پزشک یا بیمارستان مراجعه می‌کند با همه درگیر می‌شود و تازه می‌فهمد که باید هزینه بیش‌تری پرداخت کند. از اول تیرماه جاری بیمه‌ها  دستوری را به داروخانه‌ها و مراکز درمانی طرف قرارداد خود داده‌اند که حدود 80 قلم دارو را از تعهدات بیمه خارج کنند. به پزشک گفته‌اند ننویسد و به داروخانه گفته‌اند اگر پزشک نوشت آزاد محاسبه کند.

وی تصریح کرد: این درست برعکس تصمیماتی است که در کشورهای دیگر گرفته می‌شود. این 80 قلم دارو شامل داروهای پرمصرف می‌شود و جالب این‌جاست که در این دستورالعمل اگر بیمار در بیمارستان حضور یابد داروها شامل بیمه می‌شوند و یا اگر بیمار سنی کم‌تر از 12 سال داشته باشد در حالی که این داروها مصرف بیمارستانی ندارند و در اطفال هم به ندرت استفاده می‌شوند. این‌ها داروهایی هستند که مورد استفاده افراد مسن، کارمند، بازنشسته و کسانی که به مراتب بیش‌تر دچار بیماری می‌شوند قرار می‌گیرند.

این پزشک اعتقاد دارد بیمه از طریق صدور چنین مصوبه‌هایی به دنبال حفظ منافع سازمان بیمه‌گر است و طبیعی است چنین کار کارشناسی دقیقی انجام داده و برای این کار روی منافع بیمه شده دست گذاشته است و این عکس آن چیزی است که در دنیا مرسوم است. بیمه‌های دولتی و حمایتی در دنیا مقداری از پول دارو را از بیمه شده می‌گیرند اما وقتی بیمه شده بازنشسته می‌شود و مصرف دارو بالا می‌رود، حتی آن مبلغ هم از او گرفته نمی‌شود گرچه ممکن است دچار زیان هم شود اما تنها به منافع خود فکر نمی‌کند.

وفا ادامه داد: ما مردم عجیبی هستیم که مرتب این بدعهدی‌ها را می‌بینیم اما قبول می‌کنیم و همیشه صبر و تحمل داریم. این دستورالعمل به هیچ عنوان در راستای این سخن رهبری نیست که گفتند بیمار غیر از درد بیماری نباید درد دیگری را حس کند.

ما سطح بهداشت و درمان برنامه 20 ساله و خدمات پیش‌بینی شده در برنامه 5 ساله را نمی‌خواهیم، مردم در این شرایط که از جهات دیگر هم در فشارند، انتظار این خیانت را ندارند. اگر قرار باشد انتظارات را گوشزد کنیم بیش از این‌هاست و شایسته این هستند که از سطح درمان و بهداشت بسیار بالاتری برخوردار باشند.

وی تأکید کرد: مردم از دولت انتظار دارند بر بیمه‌ها نظارت و مدیریت داشته باشد و مردم را دست تصمیمات سودجویانه آن‌ها نسپارد. بیمه‌های دولتی برای مردم متوسط و ضعیف  جامعه امری حیاتی است و اگر سازمان‌های بیمه‌گر بخواهند به نفع خودشان کار کارشناسی انجام دهند بدیهی است که از منافع بیمه شده باید کم کنند که این کار را انجام می‌دهند.

دبیر کانون پزشکان استان درباره ادعای صرفه‌جویی 140 میلیارد تومانی پس از خروج داروها از لیست بیمه‌ها نیز اظهار کرد: صرفه‌جویی که مسلماً انجام می‌شود اما به چه قیمتی؟ بیمه‌ها مردم نیازمند را هدف قرار داده‌اند. مصرف دارو در کشور ما مانند مصرف بنزین و آب بالاست و این نیاز به مدیریت دارد و سازوکار خود را طلب می‌کند. این راهش نیست که شما روی افراد نیازمند فشار بیاورید و خدمات را حذف کنید.

مسئله مهم در زمینه حذف داروها از تعهدات بیمه، سهم بیمه‌هاست. مردم به خاطر بالا بودن سهم بیمه‌گر در قیمت دارو، قیمت بالای آن را حس نکرده‌اند اما وقتی بیمه‌گر کنار می‌رود قیمت دارو ناگهان افزایش چشم‌گیری می‌یابد و حتماً مردم این افزایش قیمت را کاملاً احساس می‌کنند.

در همین رابطه نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری کشور، خروج 80 قلم داروی پرمصرف از لیست بیمه‌ها را به‌نوعی شکست طرح تحول سلامت قلمداد کرده است و باید دید پیش‌بینی‌های انجام شده برای اجرای این مصوبه به کجا می‌رسد.

 

#کانون داروسازان زنجان، کانون پزشکان زنجان، نماینده ماهنشان در مجلس، 80 قلم دارو

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx673


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»