کد خبر: 7610
1400/02/27 - 12:54


گزارش صدای زنجان از قیمت‌ها در آخرین ایستگاه دنیا؛

تا پول ندارید، نمیرید!

مردم: تعرفه‌ها 5 برابر شده است/ مدیرعامل سازمان بهشت زهرای شهرداری: تعرفه‌ها فقط 20 درصد افزایش داشته‌اند

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- تعدادی از شهروندان در تماس با صدای زنجان ضمن ابراز نارضایتی از افزایش قیمت قبر در آرامستان جدید، خواستار پیگیری موضوع شدند اما مسئولان با اشاره به افزایش 20 درصدی تعرفه‌ها می‌گویند: قیمت قبر با احتساب ارزش افزوده در سال جاری آنچنان هم گران نشده است!

به گفته یکی از شهروندان زنجانی، او سال گذشته برای هزینه کفن و دفن یکی از فوت‌شدگان خود مبلغی حدود یک میلیون و 200 هزار تومان پرداخت کرده بود و امسال برای همان کار مبلغی نزدیک به 8 میلیون تومان پرداخت کرده است که معلوم نیست این تفاوت قیمت از کجا ناشی می‌شود.

چند سالی بود که مسئولان استانی به فکر انتقال محل دفن اموات به مزار جدید بهشت زهرا(س) بودند ولی اقدام اساسی در قبال آن انجام نمی‌شد که در نهایت اسفند سال 98 مسئولان با اشاره به تکمیل ظرفیت مزار بالا و پایین شهر زنجان که موقوفه است و بیش از 100 سال قدمت دارد، اعلام کردند که باید دفن اموات در محل آرامستان جدید واقع در خارج از شهر انجام شود و به هیچ عنوان اجازه کفن و دفن اموات در دو مزار بهشت فاطمه(س) و بهشت معصومه(س) داده نمی‌شود و  از سویی دیگر شیوع کرونا هم به کمک مسئولان آمد.

در این آرامستان که حدود 50 هکتار مساحت دارد، نمازخانه مسقف به وسعت ۳۰۰ متر برای اقامه نماز میت، آرامگاه خانوادگی، مزارهای یک و دو طبقه، قبور ویژه اطفال، مغازه‌های سنگ قبر فروشی و گل‌فروشی، فضای سبز، بوفه و هم چنین ۲۸ چشمه سرویس بهداشتی احداث شده و علاوه بر آن ۸ هزار متر مربع برای پارکینگ اختصاص این آرامستان داده شده است.

اما مردم که ظاهرا دل پُری از نرخ‌گذاری بابت کفن و دفن امواتشان دارند، عنوان می‌کنند: قرار نیست به بهانه خدمات‌دهی آن هم در آرامستانی که برخلاف دو مزار قبلی که داخل شهر بودند، در خارج از شهر واقع شده است، مبالغ کلانی از خانواده متوفیان اخذ شود و ضروری است مسئولان این موضوع را پیگیری کنند.

آنها با اشاره به وضعیت اقتصادی فعلی و گرانی خدمات در آرامستان به طنز می‌گویند که با این گرانی‌ها در بهشت زهرا، زنده بمانیم به صرفه‌تر است!

قیمت قبر گران نشده است!

اما داود پرنقوش، مدیرعامل سازمان بهشت زهرای شهرداری زنجان هزینه احداث قبور در آرامستان جدید طی سال قبل و امسال را 50 میلیارد تومان اعلام کرده و در واکنش به منتقدان افزایش هزینه‌های کفن و دفن می‌گوید: جمعیت شهر زنجان، 450 هزار نفر است، ما باید در کنار تغسیل، تکفین و تدفین به متوفیان عادی به متوفیان بی‌بضاعت یا بی‌وارث نیز خدمات دهیم در نتیجه افزایش حدود 20 درصدی تعرفه‌ها با توجه به هزینه‌هایی که می‌کنیم قابل توجه نیست.

پرنقوش با اشاره به افزایش 20 تا 24 درصدی تعرفه‌های آرامستان می‌گوید: در رابطه با قبرهای طبقه‌ای هر طبقه قبر سال قبل 3 میلیون و 300 بود که امسال بدون احتساب ارزش افزوده (نظیر آمبولانس و غیره) به 4 میلیون و 300 رسیده است که با احتساب خدمات تکفین و تغسیل و غیره این رقم تا یک سطحی افزایش و کاهشی دارد.

مدیرعامل سازمان بهشت زهرای شهرداری زنجان با بیان اینکه قیمت تَک قبرها در مقایسه با قبرهای طبقه‌ای بالاست، قیمت این دست از قبرها را 6 و نیم میلیون تومان اعلام کرده و می‌گوید: این رقم در کنار خدماتی نظیر آمبولانس، تغسیل و تکفین افزایش می‌یابد. البته لازم به ذکر است که قیمت قبر در کنار خدمات آرامستان به هیچ عنوان گران نشده و طبق تعرفه ابلاغی است.

در ابتدای راه‌اندازی آرامستان تخفیف داده‌ایم!

منصور مرادلو، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر زنجان نیز به صدای زنجان می‌گوید: سال قبل و موقع راه‌اندازی آرامستان، به منظور تشویق مردم در تدفین متوفای خود در ارائه خدمات تخفیف‌هایی در نظر گرفتیم به طوری که فقط هزینه ایجاد قبر یعنی حدود 2.5 میلیون از خانواده‌ها اخذ می‌شد.

مرادلو با اشاره به هزینه حدود 28 میلیارد تومانی بابت فراهم آوردن امکانات در آرامستان در سال قبل و امسال عنوان می‌کند: در ایام شیوع کرونا، تعداد متوفیان عادی و کرونایی به 25 نفر در روز می‌رسید، تعداد قبور آماده شده 250 مورد بود که 10 روزه پر می‌شد از این روز طبق تصمیم ستاد کرونا و احتمال افزایش فوتی‌ها مکلف به آماده تعداد بیشتری از قبور شدیم که عملیات اجرایی آن توسط پیمانکار انجام می‌شود.

پول زمین و آماده‌سازی قبور را از بازماندگان اخذ نمی‌کنیم

مرادلو هزینه آماده‌سازی هر قبر را یک میلیون و 100 هزار تومان اعلام کرده و می‌گوید: این مبلغ از خانواده متوفیان اخذ نمی‌شود و هزینه‌های مربوط به تغسیل، تدفین و تکفین و آمبولانس از اشخاص اخذ می‌شود.

این مسئول اضافه می‌کند: 30 هکتار از زمین فعلی دفن اموات، دولتی است در نتیجه هیچ مبلغی بابت دفن متوفیان از بازماندگان اخذ نمی‌شود.

رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر زنجان با اشاره به لایحه‌ای در خصوص ایجاد قبرهای دوطبقه و سپس سه طبقه‌ به منظور جلوگیری از تکمیل ظرفیت آرامستان و همچنین فراهم آوردن امکان رزرو قبور توسط بازماندگان متوفی می‌گوید: البته قبور طبقه‌ای مختص متوفیان عادی است و نه کرونایی!

به گفته داود پرنقوش، مدیرعامل سازمان بهشت زهرای شهرداری زنجان بر اساس برنامه‌ریزی، تعدادی قبور سه طبقه در بهشت زهرا در نظر گرفته شده بود که بنا به دلایلی، دیگر این نوع قبور عرضه نمی‌شود و فقط قبور دو طبقه موجود است که در صورت درخواست خانواده متوفی، این نوع از قبور در اولویت اول در اختیار آن‌ها قرار خواهد گرفت.

احتمال افزایش قیمت قبر؟

شهروندانی که افزایش تعرفه‌ها را منطقی نمی‌دانند با اشاره به ادعای کادر آرامستان می‌گویند: با توجه به هزینه‌های سرسام‌آور آماده‌سازی قبور و فراهم آوردن سایر امکانات، امکان افزایش قیمت قبور وجود دارد.

به گفته منصور مرادلو، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر زنجان: در حال حاضر 30 هکتار  از زمین (اراضی مختص به دفن) آرامستان دولتی است در نتیجه هیچ مبلغی بابت دفن متوفیان از بازماندگان اخذ نمی‌شود. 20 هکتار باقیمانده نیز معارض دارد که در آینده قطعا مبالغ دریافتی متفاوت خواهد بود!

اما مدیرعامل سازمان بهشت زهرای شهرداری زنجان در پاسخ به این اظهارات با تاکید بر اینکه هیچ‌گونه افزایش نرخ بابت خدمات آرامستان‌ها خارج از مصوبه یاد شده از مردم اخذ نخواهد شد، افزایش قیمت هر قبر به 15 میلیون تومان را تکذیب می‌کند.

پرنقوش با بیان اینکه تعرفه امسال توسط مسئولان شورای شهر و فرمانداری مصوب شده است و طی روزهای آتی در آرامستان و مکان‌های عمومی سطح شهر اطلاع‌رسانی می‌شود در مورد فروش قبر به نرخ‌های غیرمتعارف در زنجان می‌گوید: چنین چیزی اصلا امکان ندارد. آرامستان همانند یک شهر است و باید تمامی زیرساخت‌ها و امکانات نظیر پارکینگ، آسفالت، سنگ‌های لحد و تمامی موارد لازم برای تغسیل، تکفین و تدفین آماده باشد که هزینه‌بر است.

عباس راشاد، رئیس شورای شهر زنجان نیز در گفت‌وگو با صدای زنجان در مورد افزایش هزینه‌های دفن و کفن که مورد انتقاد تعدادی از شهروندان آن هم در شرایط دشوار اقتصادی شده است، تصریح می‌کند: بودجه سازمان‌های زیرمجموعه شهرداری به صورت تجمیعی در شورا تصویب شده است ما تلاش کرده‌ایم امکانات لازم با هدف خدمات‌دهی مطلوب، حفظ سلامتی و جلوگیری از تهدید به شهروندانی که در آرامستان حضور می‌یابند ارائه شود.

راشاد با اشاره به اختصاص بودجه‌ 14 میلیارد تومانی برای ساماندهی ضلع غربی آرامستان می‌گوید: ما معتقدیم پروژه آرامستان در شرایط کرونایی با جان مردم سر و کار دارد از این رو تهدیدات را در نظر گرفته و با اختصاص بودجه تلاش کرده‌ایم تمامی خدمات مربوط به تغسیل، تکفین و تدفین متوفی‌های عادی و کرونایی جداگانه و با رعایت تمامی پروتکل‌ها باشد زیرا سلامتی افرادی که در آرامستان حضور می‌یابند تضمین شود. این تهدید را در سیاست بودجه‌ای به شهرداری (سازمان بهشت زهرای شهرداری زنجان) لحاظ کرده‌ایم.

تفاوت خدمات به متوفیان عادی و کرونایی چقدر است؟

اما یکی از خانواده‌های متوفیان کرونایی با اشاره به نابرابری تعرفه‌ها برای متوفیان عادی و کرونایی تصریح می‌کند: قبول داریم که نرخ خدمات به کرونایی‌ها با توجه به شرایط فنی که دارند باید با متوفیان عادی تفاوت داشته باشد اما این تفاوت باید چه میزان باشد؟

داود پرنقوش، مدیرعامل سازمان بهشت زهرای شهرداری زنجان نیز در واکنش به این اظهارات عنوان می‌کند: طبق مصوبه نسبت به ارائه خدمات اقدام می‌‌کنیم، هزینه خدمات ما به متوفیان عادی و کرونایی تقریبا برابر بوده و تفاوتی ندارد.

این در حالی است که منصور مرادلو، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر زنجان می‌گوید: با احتساب هزینه‌های مربوط به لباس ایزوله (گان) و گچ و آهک هزینه دفن کرونایی‌ها نسبت به افراد عادی 10 درصد بالاست.

علت عدم دفن کرونایی‌ها در قطعه متوفیان عادی چیست؟

در شرایطی که خانواده‌های متوفیان کرونایی از تعرفه‌ها گلایه‌مندند، تعدادی از شهروندان نیز بر لزوم حفظ پروتکل‌های بهداشتی تاکید داشته و می‌گویند: قبلا قطعه کرونایی‌ها در آرامستان از متوفیان عادی جدا شده بود اما مسئولانی که بر لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی تاکید دارند، متوفیان کرونایی را در کنار متوفیان عادی دفن می‌کنند آیا این رعایت دستورالعمل است؟

منصور مرادلو، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر زنجان نیز در پاسخ به این اظهارات با استناد به نامه بلامانع بودن دفن کرونایی‌ها در قطعه متوفیان عادی از سویی مراجع ذی‌صلاح عنوان می‌کند: بر اساس دستور دادستانی و تصمیم مسئولان علوم پزشکی مبنی بر بلامانع بودن دفن کرونایی‌ها در کنار متوفیان عادی و لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی، از مهر ماه سال قبل این دستور را با حساسیت دقیق اجرایی می‌کنیم.

وضعیت خدمات به بی‌وارثان در آرامستان جدید چگونه است؟

در شرایطی که مسئولان شهری افزایش 20 درصدی تعرفه‌های آرامستان را در راستای ارائه خدمات مطلوب به مردم اعلام می‌کنند تعدادی از شهروندان مدعی‌اند که بنا بر گفته‌ها بخش خدماتی این مجموعه، تعدادی از شهروندان بی‌بضاعت و بی‌وارث به علت هزینه‌های سنگین کفن و دفن چند روزی در سردخانه‌ها مانده‌اند!

اما داود پرنقوش، مدیرعامل سازمان بهشت زهرای شهرداری زنجان در واکنش به این اظهارات با اشاره به مسئولیت‌های خود در بخش اجرایی با تاکید بر اینکه هیچ‌وقت شاهد چنین چیزی نبوده است، عنوان می‌کند: خدمات‌دهی به ایثارگران و خانواده شهدا رایگان است. بقیه متوفیان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی نیز با هزینه این دستگاه‌ها دفن می‌شوند. اگر فرد بی‌وارثی هم بود که خانواده‌ای نداشت شهرداری نسبت به کفن و دفن متوفی اقدام می‌کند، ما هیچ موردی نداشتیم که متوفی بی‌وارث را به علت هزینه‌ها حتی یک ساعت در سردخانه نگه داریم.

منصور مرادلو، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر زنجان نیز با رد اظهاراتی نظیر مشخص نبودن محل دفن تعدادی از افراد بی‌وارث که در برخی مواقع نیروهای فعال در بخش آماده‌سازی قبور را نیز به اشتباه می‌اندازد، می‌گوید: به هیچ عنوان قبول ندارم، افرادی که با هزینه شهرداری دفن شده‌اند نیز دارای سنگ یادبود بوده و قطعات محل دفن با ذکر جزئیات ثبت شده است. همانطور که گفتیم در آرامستان جدید سعی بر فراهم اوردن امکانات و زیرساخت‌هاست.

مسئولان بر اساس شرایط اقتصادی، نرخ‌گذاری کنند!

علی ناصر، کارشناس مذهبی نیز در گفت‌وگو با صدای زنجان نگاه «اشرافی‌گری» به منزل آخرت متوفیان را قابل قبول ندانسته و می‌گوید: به جا آوردن احکامی نظیر غسل، کفن و دفن طبق آداب پسندیده اسلام و دستورات قرآن کریم از الزامات ما مسلمانان است اما متاسفانه هر چه به سمت پیشرفت و تکنولوژی حرکت می‌کنیم، سمت و سوی مراسم تغییر کرده و به سمت اشرافی‌گری می‌رود، گاهی شاهدیم مراسم دفن به بزرگداشت بازماندگان تبدیل می‌شود نه متوفی! هر چه امکامات بیشتر می‌شود در آسایش قرار می‌گیریم اما از همان میزان نیز آرامش‌مان کاهش می‌یابد.

ناصر با اشاره به دغدغه‌ خرید قبر برخی بازماندگان در شرایط اقتصادی کنونی  عنوان می‌کند: برخی‌ها توانایی خرید قبر برای عزیز از دست رفته‌شان ندارند اما برخی دیگر محل قبر و نزدیکی یا سهولت در تردد برایشان مهم‌تر است که همین موارد سبب افزایش قیمت قبور شده است که در این مورد قطعا برخی از دستگاه‌ها دخیل هستند! مسئولان با توجه به مشکلات اقتصادی خانواده‌ها هزینه‌های کفن و دفن را پائین بیاورند.

این کارشناس مذهبی با بیان اینکه نگاه اشرافی‌گرافی خانواده‌ها را قابل قبول ندانسته و می‌گوید: متاسفانه بدعت‌ها و مراسم من‌درآوردی برخی از خانواده‌ها تبدیل به اصل و فرهنگ شده است. در برخی مواقع شاهدیم با تاج‌گل‌هایی که به مراسم تشییع پیکر افراد توسط بازماندگان آورده می‌شود، می‌توان برای چند جوان شغلی دست و پا کرد. ایجاد قبرهایی با سنگ‌ها، طرح و نقوش آنچنانی در شان یک جامعه اسلامی نیست بنابراین مردم  می توانند این هزینه های هنگفتی را برای اموات خود احسان بدهند که این امر ثواب زیادی دارد و رضایت الهی را کسب می‌کند.

انتهای پیام/

خبرنگار: لیلا محمدی

 

اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانبهشت زهرای زنجانهزینه امواتشهرداری زنجان
sedayezanjannews.ir/nx7610


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»