کد خبر: 8274
1400/09/29 - 12:39


صدای زنجان مشکلات اهالی چند روستا در شهرستان ایجرود را به‌خاطر انفجارهای یک کارخانه سیمان بررسی می‌کند؛

زندگی با طعم سیمان

عضو شورای روستای «ایچ»: ساختمان دادگستری بابت انفجارهای معدن سیمان تَرَک برداشته با این وجود کارشناس‌بازی‌ها ادامه‌ دارد!/ دهیار «ایچ»: از پَس صنایع مستقر در منطقه برنمی‌آئیم!

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- جمعی از اهالی روستای «ایچ» شهرستان ایجرود در استان زنجان در تماس با صدای زنجان با اشاره به مشکلات به‌وجود آمده پس از استقرار یکی از کارخانجات سیمان در این منطقه و انفجارهای پی‌درپی برای استخراج مواد معدنی که سبب وارد شدن خسارت به منازل، تلف‌شدن دام‌ها، نابودی مراتع و آلودگی صوتی و زیست محیطی شده، از دادستان زنجان خواستند تا شخصا موضوع را بررسی کند!

حتی طرفداران فعالیت این واحدها معتقدند که برای جبران خسارت به ساکنان روستاها موضوع بهسازی راه‌ها، اشتغالزایی و رونق و آبادانی مناطق باید از اولویت‌ها باشد تا بتوان نارضایتی مردمی را به حداقل‌ترین میزان رساند.

ظاهرا سال‌هاست اهالی روستاهای «ایچ»، «تازه‌کند»، «یئدی بولاق» و چندین نقطه دیگر پس از استقرار یکی از کارخانجات سیمان استان زنجان، بابت خسارت‌های وارده حرف‌های زیادی برای گفتن دارند.

اهالی می‌گویند: «این کارخانه در برداشت‌های خود از معدن، پروتکل‌ها و اصول را رعایت نمی‌کند، گواه حرف ما تَرَک‌های عمیق برجای مانده بر ساختمان‌های مقاوم‌سازی شده است چه برسد به منازلی که مقاوم‌سازی نشده‌اند!»

گفته می‌شود هفته‌ای یک الی 2 روز انفجارهایی جهت استحصال مواد معدنی برای کارخانه سیمان در منطقه رخ می‌دهد که آلودگی‌های صوتی و زیست محیطی در کنار از بین رفتن تدریجی دام‌ها که احتمالا بابت تنفس ریزگردها است، منجر به گلایه ساکنان روستاهای اطراف شده است.

یکی از اهالی که نامش نزد صدای زنجان محفوظ است، می‌گوید: امسال از طریق مراجع قانونی موضوع را پیگیری کردیم اما انگار آقایان مشکلات اهالی را نمی‌بینند! حالا کارشناس فرستاده‌اند تا ببینند موضوع چیست! ما انتظار داریم این مهم در شورای تامین مطرح شود! چرا باید خانوار روستایی که ماهانه 2 میلیون تومان هم درآمد ندارد، این مصیبت را تحمل کند؟

وقتی انفجار معدن زندگی را دود می‌کند!

به گفته عضو شورای روستای «ایچ» این منطقه دارای 300 خانوار است که با وجود پتانسیل گردشگری و شرایط آب و هوایی مطلوب مورد غفلت قرار گرفته است چرا که استقرار کارخانه سیمان در منطقه و استخراج مواد معدنی به جای اینکه منجر به اشتغالزایی و رونق و آبادانی روستا شود تبدیل به عاملی برای از بین رفتن سازه‌های منازل مسکونی شده است.

حسن رضایی می‌گوید: انفجارهای معدن در 4 سال اخیر بیشتر شده و میزان تناژ مواد معدنی استخراجی کارخانه سیمان بالا رفته است! مسئولان این کارخانه بدون اینکه اهالی و ساکنان این روستا (با 4 کیلومتر فاصله) و روستاهای اطراف (از جمله روستای تازه‌کند با یک کیلومتر فاصله) را در نظر گرفته باشند، مشغول درآمدزایی هستند!

اکرم حاتمی‌کوشا، دهیار روستای «ایچ» نیز به صدای زنجان می‌گوید: خانه‌ها با وجود مقاوم‌سازی، آسیب دیده! چندین باب ساختمان نیز در حال ریزش است! حسینیه روستا در آستانه فروریختن است! باورتان نمی‌شود تَرَک‌ها آنقدر عمیق هستند که یک دست به راحتی می‌تواند داخل آن شود! مسئولان بخشداری، فرمانداری، استانداری و سازمان صمت در منطقه حضور یافته‌اند اما هیچ نتیجه‌ای حاصل نشده است!

به گفته عضو شورای روستای «ایچ»، «در پیگیری مشکلات اهالی، نمایندگان کارخانه علنا گفتند که به فکر منافع کارخانه هستیم! مسئولان کارخانه بهانه‌تراشی کرده و به جای اینکه این حوادث را به گردن بگیرند، می‌گویند اگر فرونشستی در منازل و اراضی روستا مشاهده می‌شود ارتباطی به انفجارهای معدنی ندارد و به کم‌آبی برمی‌گردد! در حالی که هیچ کجای استان زنجان مثل روستای ایچ در عمق 4 تا 6 متری آب ندارد و ما مشکلی بابت تامین آب مصرفی در منطقه نداریم که ارتباط دادن فرونشست به بحران آبی را باور کرده و آن را قبول کنیم! درست است که ما روستایی هستیم اما ما هم در قرن 21 زندگی می‌کنیم و مثل آقایان از جو حاکم بر جامعه و قوانین اطلاع داریم!»

حسن رضایی عنوان می‌کند: «نماینده سازمان صمت از منطقه بازرسی میدانی کرده است، ایشان اذعان کردند که منطقه جای اسکان نیست و هر لحظه ممکن است سقف بر سر ساکنان آوار شود! گفتیم اما می‌بینید که 300 خانوار و بیش از هزار نفر در این منطقه زندگی می‌کنند! ایشان فقط گفتند که گزارش می‌کنم!»

«متاسفانه در کنار از بین رفتن بخش قابل توجهی از سازه‌های و منازل مسکونی، مجبوریم آلودگی صوتی را در کنار آلودگی زیست‌محیطی تحمل کنیم! با فعالیت معدن شاهد انتشار ریزگرد هستیم! به گفته روستائیان دام‌ها به تدریج تلف می‌شوند، جگر آنها سفید شده که به احتمال قوی به آهک و سیمان موجود در منطقه ناشی از فعالیت معدن برمی‌گردد. دام‌ها بیمار شده‌اند، خب کارشناسان بیایند و نمونه‌برداری کنند تا ابهامات رفع شود! چرا در این مدت کسی نیامده است؟»

اکرم حاتمی‌کوشا، دهیار روستای «ایچ» نیز در پاسخ به ابهامات مطروحه بابت ارتباط بیماری دام‌ها و تلف شدن آن‌ها با ریزگردهای ناشی از فعالیت معدن مذکور و لزوم نمونه‌برداری کارشناسان اداره ذی‌صلاح به صدای زنجان می‌گوید: پیگیری نکرده‌ایم، در خصوص ارتباط این دو موضوع با یکدیگر نیز نمی‌توانم چیزی بگویم چون مرجع تخصصی نیستم! اما 100 درصد آلودگی هوا ناشی از فعالیت معدنی این کارخانه است.

به گفته حاتمی‌کوشا، آلودگی صوتی ناشی از انفجارهای معدنی بسیار وحشتناک است. قبلا مسئولان مربوطه برنامه انفجار معدن را اطلاع‌رسانی می‌کردند اما دیگر خبری از این اطلاع‌رسانی‌ها نیست! حتی چند وقت پیش یکی از دامداران بابت این انفجارهای ناگهانی کم مانده بود جانش را از دست بدهد، 35 راس از دام‌هایش هم تلف شدند.

ما از نماینده مردم ایجرود در مجلس کار می‌خواهیم نه پیشنهاد!

عضو شورای روستای «ایچ» می‌گوید: نسبت به عملکرد نماینده مردم ایجرود در مجلس گلایه‌مند هستم! ایشان 6 سال است که می‌داند در منطقه چه خبر است! در این مدت کاری نکرده اما به تازگی به جای پیگیری جدی موضوع، پیشنهاد بهبود وضعیت می‌دهد! در حالی که باید خودشان وارد میدان شوند!

گفته می‌شود حدود 12 نفر از اهالی در این معدن مشغول به کار هستند که یکی از دلایل مهم نگرانی مسئولان محلی و برخی از خانواده‌ها در عدم پیگیری قضایی مطالبه‌شان در طول این سال‌ها بوده است!

رضایی با بیان اینکه اهالی به هیچ عنوان مخالف فعالیت صنایع و معادن در منطقه نیستند، می‌گوید: البته این صنایع نباید تصور کنند چون برای تعدادی از اهالی اشتغالزایی کرده‌اند می‌توانند هر طور که دلشان خواست از منابع موجود استفاده کنند!

نابودی مراتع و اختلاف بین دامدار و گندمکار!

اهالی می‌گویند: از وقتی که فعالیت معدنی کارخانه سیمان در منطقه آغاز شده، در ازای پرداخت حق چَرا، هیچ دامداری اجازه تعلیف دام‌های خود را ندارد، از این رو دامداران به ناچار دام خود را برای چرا در اراضی گندم جهت چرا رها می‌کنند که همین امر سبب اختلافات بین دامداران و کشاورزان منطقه شده است.

اکرم حاتمی‌کوشا، دهیار ایچ نیز به صدای زنجان می‌گوید: متاسفانه بیش از 10 سال است که کارخانه در منطقه مستقر و فعالیت‌های معدنی نیز به تبع آن انجام می‌شود. تنها منطقه برای چرای دام، اراضی اطراف معدن بود که به علت تصرفات این امر غیرممکن شده است! البته درست است که دامداران به رضایت خود به این توافق رسیده‌اند اما مراتع روستا از بین رفته است. آیا مدیران و دست‌اندرکاران کارخانه حق چنین کاری را دارند؟ حتی اگر در ازای پرداخت پول باشد؟

به گفته او جایی برای چرا نمانده است! این مهم سبب اختلاف بین دامداران و گندمکاران شده است! هر ساله پرونده‌های قضایی بابت این اختلاف در مراجع قانونی تشکیل می‌شود!

اجبار غیرمستقیم برای مهاجرت روستائیان؟

حسن رضایی، عضو شورای روستای «ایچ» به صدای زنجان می‌گوید: این موضوع بسیار پیچیده است! ظاهرا حق چرا به حساب منابع طبیعی پرداخت شده است که باید در ازای مدارک درخواستی، دامدار مبلغ مدنظر را دریافت کند که همین امر سبب اختلافاتی شده است! به نظر می‌رسد برخی‌ها با این شیوه به دنبال اجبار غیرمستقیم ساکنان به مهاجرت باشند! 

خواستیم کدخدامنشی مشکلات را حل کنیم، مدیران کارخانه نخواستند!

اکرم حاتمی‌کوشا، دهیار روستای ایچ در پاسخ به این سؤال که چرا مسئولان محلی در این مدت 10 سال مشکلات مورد ادعای اهالی بابت حق چرا، از بین رفتن منابع طبیعی، تلف شدن دام‌ها، آلودگی صوتی و ریزگردهای ناشی از فعالیت معدن و غیره را پیگیری نکرده‌اند به صدای زنجان می‌گوید: در این مدت خواسته‌ایم به صورت کدخدامنشی و از طریق شورای روستا و دهیاری و فرمانداری مشکلات را حل کنیم اما مدیران و مسئولان کارخانه به جای اینکه مرهمی بر روی زخم‌هایمان باشند، هیچ حمایتی نکرده و بدتر سبب تضرر روستائیان شده‌اند! در یکی از جلسات مسئولان کارخانه از ما وقت برای بهسازی معابر وقت خواستند، 5 سال از آن تاریخ می‌گذرد اما هیچ اقدامی در این زمینه نکردند! از این رو موضوع امسال از طریق دستگاه قضایی پیگیری کردیم!

این مسئول محلی با بیان اینکه معادن و صنایع در ازای صدمه‌ای که بابت فعالیتشان به مناطق می‌زنند باید جبران کرده و در حوزه بهسازی معابر و زیباسازی سیمای روستا کاری مؤثر انجام دهند، عنوان می‌کند: علاوه بر معدن مذکور، 2 واحد آجرپزی در مسیر منتهی به روستا وجود دارند، بابت تردد ماشین‌آلات سنگین به علت 3 واحد یاد شده وضعیت راه روستا مطلوب نیست و برای اهالی مشکلات عدیده‌ای ایجاد کرده است! واقعیت را بگویم از پَس صنایع مستقر در منطقه برنمی‌آئیم!

آقای دادستان شما کاری بکنید!

اهالی روستا با اشاره به پیگیری‌های بی‌نتیجه خود برای احقاق حق‌شان بر لزوم پیگیری از طریق مسئولان استانی تاکید کرده و از دادستان می‌خواهند تا وضعیت آن‌ها را ببیند!

حسن رضایی، عضو شورای روستا نیز در واکنش به گلایه برخی از اهالی نسبت به طولانی شدن پیگیری شکایت خود از طریق مرجع قضایی هم عنوان می‌کند: قطعا انتظار می‌رود جایی که در حق مردم بی‌عدالتی می‌شود، دستگاه قضایی قبل از مردم وارد موضوع شده و تلاشش را برای رفع مشکل می‌کند. ساختمان دادگستری منطقه ناشی از انفجارهای معدنی همین کارخانه، تَرَک برداشته است، مثل تمامی منازل مردم! آلودگی صوتی، دودهای ناشی از انفجار بر آنها نیز پوشیده نیست! ما انتظار داریم مسئولان با قاطعیت وارد موضوع شوند! مسئولان مربوطه می‌گوید باید کارشناسان 7 نفره، 9 نفره و غیره نظر بدهند! معلوم نیست این کارشناس‌بازی‌ها تا کی ادامه خواهد داشت! الان نمی‌دانیم رای به نفع ما که خانه‌هایمان آسیب جدی دیده صادر می‌شود یا نه! ما از دادستان زنجان تقاضا داریم تا به عنوان مدعی‌العموم شخصا به موضوع ورود کنند! چرا که مطمئنیم در صورت همراهی ایشان حق به حقدار خواهد رسید!

در ادامه تهیه این گزارش تلاش برای گفت‌وگو با مسئولان کارخانه سیمان مستقر در منطقه بی‌نتیجه ماند.

انتهای پیام/

خبرنگار: لیلا محمدی


اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانایجرودانفجارهای معدنکارخانه سیمان
sedayezanjannews.ir/nx8274


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»