کد خبر: 13208
1403/08/08 - 8:45


معاون سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان تخریب مراتع ناشی از چرای بی‌رویه دام را خلاف سند ملی آمایش سرزمینی دانست؛

در غیبت سند آمایش

خلیل قاسملو: عدم تعادل دام و مراتع در طارم و ماهنشان و بخش‌هایی از زنجان را شاهدیم، توسعه استان زنجان نباید خارج از توان سرزمینی باشد

پایگاه خبری صدای زنجان
پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: معاون برنامه‌ریزی و بودجه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان عدم تعادل میان دام و مرتع وچرای بی‌رویه دام در طارم و ماهنشان و بخش‌هایی از شهرستان زنجان که عاملی برای فرسایش خاک است را خلاف سند ملی آمایش سرزمین دانست و بر لزوم برنامه‌ریزی با هدف جلوگیری از تخریب پوشش گیاهی و محیط طبیعی استان تاکید کرد. گویا طرح های مرتعداری موجود نیز نتوانسته است به کاهش تعداد دام موجود و کاهش فشار بر مراتع بیانجامد که وابستگی بالای معیشتی خانوارها به دامداری و بهره برداری از مراتع، نبود تنوع در استراتژی های معیشت خانوارها، حضور اندک بهره‌برداران در تصمیمات مربوط به مراتع می‌تواند از جمله این دلایل باشد!

آمایش سرزمین، نوعی برنامه ریزی بلندمدت است که برای توزیع بهینه جمعیت و فعالیت ها متناسب با بنیان های جغرافیایی به منظور افزایش رفاه و توسعه جامعه صورت می گیرد و هدف نهایی آن، تنظیم رابطه بین انسان، فضا و فعالیت ‌های انسان در فضا است. چنین کارکردی مستلزم کنش توسعه  گرایانه دولت به  منظور پیکره بندی فضایی شبکه های زیرساختی (ارتباطات، حمل  و نقل، بنادر، جاده‌ها، فرودگاه‌ها) و بخش های اصلی اقتصاد واقعی (کشاورزی، صنعت، خدمات) در پهنه سرزمین با چشم اندازی آینده‌نگر و متناسب با روندهای جهانی است.

خلیل قاسملو، معاون برنامه‌ریزی و بودجه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان در گفت‌وگو با صدای زنجان معتقد است: سند ملی آمایش سرزمین، سندی بلندمدت و راهبردی است که به عنوان نقشه راه توسعه فضایی کشور، خطوط کلی سازماندهی فضای سرزمینی و خط‌مشی‌های توسعه کالبدی را مقدر ساخته و با بهره‌گیری از سیاست‌های کلی نظام، اصول و جهت‌گیری‌های آمایش سرزمین به توسعه متعادل و توزیع عادلانه جمعیت و فعالیت در پهنه سرزمین می‌پردازد.

قاسملو با اشاره به جایگاه بخش کشاورزی در سند آمایش سرزمین و وظیفه نظارتی سازمان مدیریت برنامه ریزی برای تحقق اهداف تبیین شده عنوان کرد: طبق این سند؛ توسعه اقتصاد کشاورزی مبتنی بر توان محیطی و طبیعی باید باشد؛ یعنی خارج از تحمل سرزمین، نباید کشاورزی در بخشی هایی از استان توسعه یابد.

وی با اشاره به موارد لحاظ شده در این سند مبنی بر؛ مدیریت مصرف بهینه منابع آب، انرژی از طریق عوامل هدررفت و کاهش مصرف، مدیریت بهینه پسماندها و پساب های کشاورزی، حفاظت و کنترل فرسایش خاک و کنترل الودگی هوا آب و خاک ابراز کرد: در این سند توسعه کشاورزی سالم بر لزوم رعایت الگوی کشت مصوب، تاکید شده است.

قاسملو با تاکید بر لزوم اصلاح الگو و ساختار دامداری‌های استان زنجان بر پایه فناوری های نوین و بهبود وضعیت مراتع و کاهش تعداد دام مازاد تاکید کرد و گفت: در شهرستان‌های طارم و ماهنشان و بخشی‌هایی از شهرستان زنجان؛ شاهد عدم تعادل دام و مرتع هستیم که برای جلوگیری از تخریب مراتع و محیط طبیعی باید برنامه‌ریزی‌های لازم در دستور کار باشد.

معاون برنامه‌ریزی و بودجه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان «تقویت خوشه زیتون، مرغ گوشتی، گیاهان دارویی و آبزی پروری پشت دریاچه‌ها» را از محورهای آمایش سرزمین دانست و گفت: در حال حاضر حجم بالایی از درخواست‌ها مربوط به پرورش آبزی در رودخانه‌ها است که باید طبق سند آمایش پیش رفته و سرمایه‌گذراان را ترغیب به پرورش ماهی در پشت دریاچه‌ها کنیم.

قاسملو اضافه کرد: طبق برنامه هفتم توسعه، مسئولیت توسعه کشت در محیط‌های گلخانه‌ را به جهاد کشاورزی استان زنجان محول کردیم، افتتاح گلخانه هیدج نیز در راستای نیل به این اهداف بوده است که امیدواریم در آینده‌ای نزدیک شاهد ایجاد گلخانه در نیک پی و سلطانیه نیز باشیم.

اقدام کننده: ایرج_رفیعی

صدای زنجاندامچَرامراتع
sedayezanjannews.ir/nx13208


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»