کد خبر: 13709
1403/10/04 - 8:55


صدای زنجان از بایدهای برگزاری جشنواره‌های قصه‌گویی با رویکرد تربیتی نسل آینده گزارش می‌دهد؛

قصه‌های از یاد رفته!

کارشناس فرهنگی: در روزگاری که خبری از تکنولوژی نبود، قصه‌ها حرف نخست آموزشی را داشت/مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زنجان: جشنواره قصه‌گویی پلی برای ارتباط بین نسل‌های مختلف است

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ سمیه محرمی: مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی در زنجان از سوم دی‌ماه به مدت سه روز آغاز شده است و برگزیدگان مرحله نخست این جشنواره، در این مرحله با هم به رقابت خواهد پرداخت، در این میان این جشنواره فرصتی برای جلب توجه فعالان حوزه کودکان و نوجوانان به اهمیت موضوع قصه‌گویی در تربیت نسل آینده است.
قصه‌هایی که از زندگی حذف شد

در حالی که در گذشته قصه و قصه‌گویی یکی از مهم‌ترین بخش‌های فرهنگ کشور بود، با ورود تکنولوژی این موضوع به مرور رو به فراموشی رفت و تاثیر خود را بر تربیت کودکان و نسل آینده گذاشت.
طبق نظر کارشناسان، قصه‌گویی ویژگی‌ها و مزایای زیادی برای تربیت کودکان دارد، قصه‌ها می‌توانند به آنها کمک کنند تا با احساسات و عواطف خود ارتباط برقرار کنند. کودکان هنگام گوش دادن به قصه‌ها، می‌توانند با شخصیت‌های داستان همذات پنداری کنند و احساسات آن‌ها را درک کنند. این امر به آن‌ها کمک می‌کند تا درک بهتری از خود و دیگران پیدا کنند.
ﺳﺨﻦ ﮔﻔﺘﻦ ﻣﻬﺎرﺗﯽ اﺳﺖ که ﺑﺎ ﺷﻨﯿﺪن ﻻﻻﯾﯽﻫﺎی ﻣﺎدراﻧﻪ و ﭘﺲ از آن ﺑﺎ ﺷﻨﯿﺪن ﻗﺼﻪ در دوران کودکی می‌آموزیم. در حقیقت قصه‌گویی ﻋﻼوه ﺑﺮ ﮐﻤﮏ ﺑﻪ رﺷﺪ ﮐﻼﻣﯽ ﻓﻮاﯾﺪ دﯾﮕﺮی ﻫﻢ ﺑﺮای ﮐﻮدﮐﺎن دارد. ﮐﻮدک در ﻗﺼﻪ راه ﺣﻞ ﻣﺸﮑﻼت ﺧﻮد را پیدا می‌کند و راز ﻣﺤﺒﻮﺑﯿﺖ ﻗﺼﻪ در ﺗﺒﺎدل ﺗﺠﺮﺑﻪ و درﻣﺎن درد اﺳﺖ. ﻗﺼﻪ ﻣﺮﻫﻤﯽ ﺑﺮ ﻏﻢ ﺗﻨﻬﺎﯾﯽ و ﻏﺮﺑﺖ ﮐﻮدک اﺳﺖ. در دﻧﯿﺎی ﻗﺼﻪ، ﻧﯿﺮوﻫﺎی ﺧﻮب و ﺑﺪ ﻧﻬﺎﯾﺘﺎً ﺑﺎ ﻫﻢ آﺷﺘﯽ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ و ﺻﻠﺢ ﺑﺮﻗﺮار ﻣﯽﺷﻮد که می‌توان زمینه ایجاد این تفکر در کودکان را داشته باشد.
در حالی که قصه‌گویی و خوانش داستان‌های مختلف از گذشته در فرهنگ کشور وجود داشته و داستان‌های زیادی سینه به سینه توسط مادران به فرزندان نقل شده و چاشنی شب‌های مردم بوده است اما اﻣﺮوزه ﻗﺼﻪ‌‌ﮔﻮﯾﯽ رﻗﺒﺎی ﺳﺮﺳﺨﺘﯽ ﻫﻤﭽﻮن ﺑﺎزیﻫﺎی راﯾﺎﻧﻪای، ﺗﻠﻮﯾﺰﯾﻮن، اﯾﻨﺘﺮﻧﺖ و ﻣﺎﻧﻨﺪ این‌ها دارد ﮐﻪ وﻗﺖ ﮐﻤﯽ را ﺑﺮای ﻧﺸﺴﺘﻦ و ﻗﺼﻪ ﮔﻔﺘﻦ و ﻗﺼﻪ ﺷﻨﯿﺪن ﺑﺎﻗﯽ ﻣﯽﮔﺬارد و علاوه بر اینکه ویژگی‌های مثبت قصه‌خوانی و شنیدن قصه را ندارد بلکه مخاطرات زیادی برای شخصیت کودکان و نوجوانان نیز دارد و موجب انزوا  این قشر شده و کاهش توانایی کودکان در برقراری ارتباط با افراد می‌شود.
داستان‌ها پر از رمز و راز برای رشد مهارت کودکان است

فاطمه نظری کارشناس فرهنگی و دبیر مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی در زنجان نیز در این زمینه در گفت‌و‌گو با صدای زنجان با اشاره به اینکه هر چیزی یک ماجرا و قصه‌ای دارد، اظهار کرد: بسیاری از آموزه‌های اخلاقی ما به ادبیات فاخر ما بازمی‌گردد که داستان‌های جذاب و متفاوتی را با خود به همراه داشت.
وی با بیان اینکه خوانش گلستان، مثنوی، عطار و غیره هر کدام پر از رمز و راز و ارزش‌های اخلاقی است، تاکید کرد: این داستان‌ها می‌تواند راهنمای افراد و علاقه‌مندان به قصه و قصه‌گویی در مسیر زندگی باشد.
کارشناس فرهنگی با بیان اینکه در واقع قصه‌ها به ما خوب زندگی کردن، حرف زدن و گوش دادن را می‌آموزند، بیان کرد: در واقع قصه‌ها به ما مهارت‌هایی که یک فرد باید داشته باشد را در دل قصه‌ها آموزش می‌دهند.
نظری با بیان اینکه جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی با رویکرد توسعه قصه‌گویی برگزار می‌شود، عنوان کرد: نباید قصه‌گویی تنها به این قبیل جشنواره‌ها محدود شود و باید در جامعه بسط پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه باید تلاش شود تا پدر و مادرها در فرصت‌های مختلف با تهیه کتاب و خوانش آن برای فرزندان آنها را نسبت به قصه علاقه‌مند کنند، ادامه داد: خواندن کتاب و قصه برای کودکان راه و دریچه‌ای جدید برای بچه‌ها است و اینکه با این اقدام خانواده‌ها به سمت کتاب و کتابخوانی می‌روند، بسیار ارزشمند است.
جشنواره قصه‌گویی یک رویداد بزرگ فرهنگی است 
حجت‌الاسلام علیرضا عیسی‌خانی مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زنجان هم در این زمینه در گفت‌و‌گو با صدای زنجان با اشاره به اینکه شیوه‌نامه بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی در زنجان مردادماه 1403 از طریق دبیرخانه مرکزی ارسال شد، اظهار کرد: بلافاصله از طریق مراکز پرورش فکری و دستگاه‌های مرتبط با کانون اطلاع‌رسانی و تبلیغات این جشنواره انجام شد.
وی با اشاره به اینکه جشن‌های قصه‌گویی به منظور جذب قصه‌ها در مراکز کانونی برگزار شد، بیان کرد: در این حدود یک هزار نفر وارد سایت شدند ثبت نام اولیه انجام دادند.
وی با اشاره به اینکه امسال هنرمندان و علاقه‌مندان ۸۵۰ اثر را به مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی ارسال کردند، اظهار داشت: این تعداد اثر رکورد جدیدی در تعداد آثار ارسالی به جشنواره است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زنجان با اشاره به اینکه پس از داوری اولیه آثار 120 نفر از شرکت‌کنندگان به مرحله استانی برای اجرای آثار خود راه یافتند و افراد برگزیده برای رقابت در مرحله کشوری طی بهمن‌ماه در یزد انتخاب خواهند شد، افزود: ارسال این تعداد اثر در نوع خود بی‌سابقه بوده است.
وی با اشاره به اینکه این جشنواره در کنار اینکه یک رویداد فرهنگی مهم در سطح استان بوده، پلی برای ارتباط بین نسل‌های مختلف و ترویج فرهنگ شفاهی و داستان‌گویی در جامعه است، ادامه داد: این رویداد به عنوان یک جشن بزرگ فرهنگی در زنجان محسوب می‌شود.
عیسی‌خانی خاطر نشان کرد: در جریان این جشنواره، کارگاه‌های آموزشی و برنامه‌های جانبی متعددی نیز برای علاقه‌مندان به هنر قصه‌گویی برگزار خواهد شد.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زنجان با اشاره به اینکه مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی در زنجان از سوم تا پنجم دی‌ در حال برگزاری است، عنوان کرد: این جشنواره فرصت بی‌نظیری برای هنرمندان قصه‌گو فراهم می‌آورد تا مهارت‌های خود را به نمایش بگذارند.
کمرنگ شدن نقش قصه در زندگی کودکان با ورود تکنولوژی

فاطمه نظری، دبیر مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی در زنجان هم با اشاره به اینکه پیشرفت تکنولوژی و حضور تلویزیون و فضای مجازی در زندگی کودکان، نقش قصه و قصه‌گویی برای آنان را کاهش داده است، بیان کرد: کانون پرورش فکری یکی از نهادهایی است که به دنبال احیای این بخش از سنت‌ها و ادبیات کهن ایران است و در این زمینه اقدام به برگزاری برنامه‌های مختلف می‌کند.
نظری با اشاره به اینکه در دورانی که خبری از اینترنت و تلویزیون نبود تنها دلخوشی کودکان همین قصه‌های پدربزرگ‌ها و مادربزرگان بود، گفت: خوشبختیم که امسال شاهد مادربزرگان و پدربزرگان در این جشنواره هستیم و همین موضوع تداعی‌گر خاطرات خوش دوران کودکی و نوجوانی ما است.
انتهای پیام/

اقدام کننده: سیده فیروزه موسوی

صدای زنجانفضای مجازیقصهسمیه محرمی
sedayezanjannews.ir/nx13709


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»