کد خبر: 14938
1404/02/11 - 15:24


آئین گرامیداشت روز جهانی کار و کارگر در میان استقبال کمرنگ این قشر در محل اتاق بازرگانی زنجان برگزار شد؛

ستون‌های بی‌صدایِ اقتصاد

نمایند‌ه‌های کارگران شاغل در واحدهای تولیدی و صنعتی استان: گرفتاری کارگران و کارفرمایان پس از بخشنامه اصلاح عناوین شغلی! کارگران ستون‌های بی‌صدای اقتصاد کشورند، اما همیشه نخستین قربانی خطرند!

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: آئین گرامیداشت 11 اردیبهشت ماه، روز جهانی کار و کارگر در میان استقبال کمرنگ کارگران در سالن همایش‌های اتاق بازرگانی زنجان برگزار شد به طوری که یکی از کارگران با قرار گرفتن در پشت تریبون یکی از دلایل بی‌توجهی به مطالبات این قشر را عدم حضور به‌موقع‌شان در مراسم و جلساتی دانست که در ان کارگر می‌تواند با صدای بلند، حرفش را بزند.

کارگران می‌گویند؛ سازمان تأمین اجتماعی ملزم به ارائه عناوین شغلی کارگران است تا به کارگرانی که سال‌ها کار سخت و زیان‌آور انجام داده‌اند و آسیب دیده‌اند، ظلم نشود، موضوعی که اصغر نجاری، دبیر اجرایی خانه کارگر استان زنجان بارها در گفت‌وگو با صدای زنجان صراحتا بر آن تاکید داشته و دارد.

**بازی مار و پله در بازنشستگی کارگران مشاغل سخت و زیان آور

یکی از دشواری‌های بازنشستگی کارگران مشاغل سخت و زیان آور، عدم تطبیقِ عناوینِ شغلی کارگر با کارِ سخت و زیان‌آور اوست. این مشکل سبب می‌شود که کارگران مدت بسیار طولانی به دنبالِ اصلاح عنوان شغلی خود باشند.

کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور؛ مشکلات بسیاری برای اثباتِ عنوان شغلیِ خود و استفاده از سنواتِ ارفاقی مربوط به مشاغل سخت و زیان‌آور دارند. سازمان تأمین اجتماعی نیز با سخت‌گیری بسیاری با بازنشستگی پیش ازموعد این کارگران موافقت می‌کند. با استناد به گفته‌ فعالان کارگری و کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور به صدای زنجان، حتی اگر کارفرما با پرداخت ۴درصد سهم بیمه مشاغل سخت و زیان‌آور نیز موافقت کند، باز هم مسیر پیمودن راه برای بازنشستگی پیش از موعد دشوار است.

یکی از این دشواری‌ها، عدم تطبیق عناوین شغلی کارگر با کارِ سخت و زیان‌آور اوست. این مشکل سبب می‌شود که کارگران مدت بسیار طولانی به دنبال اصلاح عنوان شغلی خود باشند. این کارگران در بهترین حالت، بعد از صرف زمان طولانی می‌توانند بین شغل و عنوان شغلی خود تطبیق بدهند؛ اما کارگران بسیاری هم در نهایت موفق به این کار نمی‌شوند و از سنواتِ ارفاقی بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌آور و بازنشستگی زودهنگام محروم می‌شوند.

ظاهرا برای حل این مشکل، به صورت پایلوت در یکی از استان‌های کشور طرحی اجرا شد. بر اساس این طرح، کارگر یا نماینده کارگر از همان ابتدای انجام کارهای بازنشستگی، به بیمه مراجعه می‌کرد، عناوین شغلی خود از بدو ورود به کار می‌گرفت و با آن عناوین شغلی ثبت‌نام می‌کرد و رأی کمیته بدوی را می‌گرفت و اقدامات بعدی را برای بازنشستگی انجام می‌داد. این طرح که به گفته‌ فعالان کارگری کمک زیادی به کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور می‌کرد، اما بعد از مدتی نه تنها در استان‌های دیگر اجرا نشد، که در همان استان نیز ملغی شد و کارگران برای رسیدن به حق خود دچار مشکلات بسیاری شدند.

در حال حاضر کارگران مشاغل سخت و زیان اور، در ابتدا نسبت به ثبت‌نام در سامانه مشاغل سخت و زیان‌آور اقدام می‌کنند و پس از طی مراحل مختلف بازرسی و غیره، پرونده آن‌ها بعد از معطلی زیاد به کمیته بدوی مشاغل سخت و زیان‌آور ارجاع داده می‌شود.

پس از بررسی درخواست آن‌ها، نهایتا سخت و زیان‌آوری شغل آن‌ها تایید یاعدم تایید می‌خورد که پس از این مرحله جهت ابلاغ به کارفرما و نهایتا به اداره کل تامین اجتماعی و شعبه بیمه کارگران ارسال می‌شود.

اما این آخر راه نیست و اتفاقا از این جا به بعد تازه مشکلات کارگران شروع می‌شود! یعنی ممکن است تامین اجتماعی اعلام کند که عناوین شغلی کارگر اشتباه است. مثل بازی مار و پله می‌ماند، همه چیز برای کارگر صفر می‌شود و دوباره باید از نو شروع کند!

طبق اظهارات کارگران حاضر در همایش روز کارگر زنجان به صدای زنجان؛ بعد از عدم تطبیق عنوان شغلی، بیمه از کارگر می‌خواهد که بخشنامه ۱۷۷۷ را اجرا و عنوان شغلی خود را اصلاح کند که این مسیر هم سخت است و هم هزینه‌ی بالایی برای کارگر دارد. دستگاه مربوطه برای آنکه منبع درآمدی داشته باشد، کارگر را به بخشنامه ۱۷۷۷ ارجاع می‌دهد تا با اصلاح عناوین شغلی مابه‌التفاوت ۴ درصد را از کارفرما بگیرد و چون بسیاری از کارگران با پیمانکاران متعددی کار کرده‌اند، کارفرما زیر بار پرداخت این مبلغ نمی‌رود و کارگر می‌ماند با پرداخت مبلغی که کلان است و توانایی پرداخت آن را ندارد.

وی تاکید کرد: به هر حال، کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور در خیلی از جاها پیمانکاری هستند و با پیمانکاران مختلف کار کرده‌اند در نتیجه نمی‌توانند عنوان شغلیِ خود را ثابت کنند، چراکه پیمانکاران رفته‌اند و مدارک کارگر را هم برده‌اند.

ستون‌های بی‌صدای اقتصاد!

سپهری،  دیگر کارگر شاغل در یکی از واحدهای تولیدی به نمایندگی از کارگران با سرودن شعری در خصوص زحمات کارگران و بی‌توجهی به حقوق آن‌ها گفت: ما کارگران واقعا سنگرسازان بی‌سنگر هستیم، کارگر یاداور قشری است که با کمترین توقع چرخ‌های زندگی را به حرکت درمی‌آورد، همان قشری که در خط مقدم حوادث است کارگران بندر شهید رجائی که در انفجار جانشان را از دست دادند تا معدنچیانی که در تاریکی دفن شدند.

کارگران ستون‌های بی‌صدای اقتصاد کشورند، اما همیشه نخستین قربانی خطرند! امروز (روز کارگر) باید بیش از هر روز دیگر صدایشان باشیم و برای امنیت، کرامت و زندگی شایسته آن‌ها کاری کنیم.

گرفتاری کارگران و کارفرمایان پس از بخشنامه اصلاح عناوین شغلی

کردلو، کارگر یکی از واحدهای صنعتی نیز «عناوین شغلی» را مشکل اصلی کارگران شاغل در واحدهای صنعتی و تولیدی دانست و ابراز خرسندی کرد تا به این مطالبه کارگران توجه جدی شود.

امامی دیگر نماینده کارگران یکی از شرکتهای صنعتی استان از حضور کمرنگ کارگران در ویژه برنامه مخصوص کارگران ابراز ناخرسندی کرد و گفت: این جامعه در وهله نخست باید برای جایگاهش ارزش قائل شده و در مراسم مخصوص کارگر و کارگران حضور پررنگی داشته باشد تا بتواند از حقوق خود دفاع کند و مشکلاتش را فریاد بزند.

او گفت: دغدغه اصلی ما عناوین شغلی است، این روزها موضوع بخشنامه اصلاح عناوین شغلی فشار زیادی به دو طرف کارفرمایی و کارگری وارد کرده که در این مورد سازمان تامین اجتماعی قول‌هایی برای تغییر رویه داده که هنوز محقق نشده است. متاسفانه سازمان تامین اجتماعی به فکر جبران کسری خود است و به جای اینکه در قبال  بخشنامه عناوین شغلی مسئولانه عمل کند، کاری نکرده است که خواهشمندیم اقدامات لازم مبذول گردد.

امامی از مسئولان نظارتی خواست تا فکری به حال کارگرانی که دغدغه‌مند عناوین شغلی خود هستند، کنند چرا که بی‌توجهی به این مهم نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.

به گزارش صدای زنجان؛ «در صورتی که کارفرما از ارسال صورت مزد مذکور در ماده ۳۹ این قانون خودداری کند سازمان تامین اجتماعی می‌تواند حق بیمه را رأساً تعیین و از کارفرما مطالبه و وصول کند».

این روزها موضوع بخشنامه اصلاح عناوین شغلی فشار زیادی به دو طرف کارفرمایی و کارگری وارد کرده که در این مورد سازمان تامین اجتماعی قول‌هایی برای تغییر رویه داده که هنوز محقق نشده است.

 حل مسائل کارگری منافع کارفرما را هم تامین می‌کند

موضوع اصلاح عناوین شغلی پس از ابلاغیه سازمان تامین اجتماعی در تاریخ ۱۴۰۱/۲/۱۸ وارد مرحله جدیدی شد. با صدور بخشنامه شماره ۱۷۷۷ این سازمان، بسیاری از کارفرمایان موظف به اصلاح عناوین شغلی نیروهای خود در طول خدمت شدند و این امر موجبات نارضایتی برخی کارگران و به ویژه کارفرمایان را به همراه آورد. از سویی سازمان تامین اجتماعی روش جدید را تنها راه وصول صحیح حق بیمه‌هایی می‌داند که در طول سال‌ها با عناوین اشتباه، کمتر از آنچه باید رد می‌شد، پرداخته شده‌اند که کارگران انتظار دارند مسئولان ملی در اسرع وقت به آن توجه داشته باشند چرا که به قول استاندار زنجان؛ حل مسائل کارگری منافع کارفرما را هم تامین می‌کند.

محسن صادقی، استاندار زنجان در ادامه همایش روز جهانی کارگر به میزبانی اتاق بازرگانی زنجان توجه به حل مسائل کارگری، انگیزه کار، وفاداری سازمانی و دلبستگی و تلاش مضاعف کارگران را در پی دارد و از این طریق منافع کارفرما هم حاصل می‌شود. کارگران پیشران توسعه کشور هستند و مطالبات کارگری و توجه به آنها، هزینه نیست بلکه یک سرمایه و سرمایه گذاری است.

وی ادامه داد: حوزه معیشتی، سختی کار، طبقه بندی مشاغل و سخت و زیان آور بودن از جمله مسائل، انتظارات و مطالبات دقیق جامعه کارگری است و باید دستگاه های متولی نسبت به حل آنها توجه داشته باشند.

صادقی با بیان اینکه کارگر و کارفرما در یک همکاری مشترک می توانند پیشران تولید و توسعه باشند، اظهار کرد: با فعالیت کمیسیون کارگری استان نظام مسائل و مشکلات این حوزه در استان شناسایی شده است و موضوعات به صورت مسأله محور دنبال می شود.

استاندار زنجان ضمن قدردانی از فرهیختگی جامعه کارگری استان، گفت: جامعه کارگری استان از ورود به حواشی پرهیز کرده و مطالباتشان را از مجاری قانونی دنبال می کنند.

صادقی به لزوم افزایش سرعت رسیدگی به پرونده ها در مراجع حل اختلاف استان تاکید کرد و گفت: صیانت از حقوق کارگران وظیفه و ضرورت ملی است و دولت چهاردهم نسبت به آن اهتمام جدی دارد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت ۲۴۳ تشکل کارگری در استان اشاره کرد و گفت: این موضوع نشان از سازمان یافتگی جامعه کارگری در استان دارد.

استاندار زنجان با بیان اینکه فناوری های جدید اگرچه شکل سنتی کار را دستخوش تغییر کرده است، افزود: با این وجود همچنان کارگران بازیگر اصلی حوزه تولید هستند.

وی به لزوم ارتقای توانایی حرفه ای و مهارتی کارگران تاکید کرد و گفت: در این راستا توسعه هنرستان ها، مراکز فنی و حرفه ای و دانشگاه ملی مهارت در استان در دستور کار است.

 لزوم اجرای طبقه بندی مشاغل در تمامی واحدهای بالای ۵۰ نفر نیروی کار

نبی‌اله محمدی، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس نیز به لزوم اجرای طبقه بندی مشاغل در تمامی واحدهای بالای ۵۰ نفر نیروی کار تاکید کرد و گفت: وزارت کار باید در این خصوص نظارت داشته باشد و در استان نیز لازم است این موضوع مورد رصد و پایش قرار گیرد. در حوزه تولید عوامل مختلفی موثر است که نیروی کار از اهم این عوامل به شمار می رود.

وی ادامه داد: دولت و مجلس دست به دست هم داده اند تا فضای معیشتی مناسبی برای کارگران در کشور فراهم شود و اگر امروز مشکلات کارگری زیاد است تلاش داریم از این آلام کاسته شود.

محمدی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مهمتر از حقوق و مزایا بهداشت محیط کار و کارگر است، گفت: باید به این مهم در واحدهای تولیدی توجه جدی شود.

محمدی همچنین به لزوم رعایت کرامت کارگران تاکید کرد و گفت: ما کمک حال کارفرمایان نیز هستیم و دغدغه ما توسعه تولید و اشتغالزایی است چرا که مسیر حل مشکلات از تولید می گذرد.

سید جمال موسوی، نماینده مردم ماهنشان و ایجرود نیز در این مراسم گفت: نامگذاری شعار امسال به سرمایه گذاری برای تولید،‌ عمق نگرانی رهبر معظم انقلاب نسبت به معیشت و اقتصاد جامعه را نشان می دهد. کاری که مردم و بخش خصوصی می تواند انجام دهد دولت نباید ورود کند از این رو باید به بخش خصوصی و تولید اهمیت بدهیم چون مشکل اصلی ما تولید است.

وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که دولت در جوانب مختلف اقتصاد دست دارد، مشکلات و معضلات اقتصادی را خواهیم داشت. همت دولت همین است که اقتصاد را به بخش خصوصی واگذار کند و خودش تسهیلگری نماید.

لزوم ساماندهی قراردادهای موقت کارگری

طیب جعفری، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان نیز در این جلسه وجود قراردادهای موقت کارگری را از چالش ها برشمرد و گفت: حل برخی مشکلات مثل قراردادهای موقت از اختیار استان خارج است و باید در این خصوص یک اهتمام ملی برای حل مشکل داشته باشیم. با این وجود رویکرد ما این است کارفرمایانی که قراردادهای بلندمدت منعقد می کنند مورد حمایت بدنه حاکمیتی قرار گیرند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به تلاش برای کاهش زمان رسیدگی به پرونده‌ها در هیات های حل اختلاف مسائل کارگری اشاره کرد و گفت: استان زنجان رتبه ششم کشور را در این حوزه دارد و با وجود رشد پروندها به دلیل رویه جدید تامین در عناوین شغلی، شاهد کاهش ۱۵ درصدی مدت زمان رسیدگی در مراجع حل اختلاف استان بودیم.

انتهای پیام/

اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانروزکارگراتاق بازرگانی زنجانلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx14938


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»