کد خبر: 15021
1404/02/19 - 10:55


نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس در نشست خبری با اصحاب رسانه؛

در اختصاص حق‌آبه به زنجان ظلم شده است

مصطفی طاهری: در سال‌های گذشته در حق استان زنجان در حوزه آب اجحاف شده و در مقایسه با برخی استان‌های مجاور، ما تا ۶۰ الی ۷۰ برابر عقب‌تر هستیم

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ سمیه محرمی: نشست مطبوعاتی مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی 18 اردیبهشت 1404 برگزار شد.

مصطفی طاهری نماینده زنجان و طارم در مجلس در نشست مطبوعاتی با اصحاب رسانه با اشاره به اینکه یکی از دلایل موفقیت در مذاکرات اخیر، اظهارات یک دست رهبری و سران قوا در مورد مذاکره و عدم پذیرش فشار در مذاکرات بود، اظهار کرد: این اظهارات موجب عقب‌نشینی آمریکا شد.

وی با اشاره به اینکه شنیده شدن یک صدا از داخل کشور موجب شد تا در این دور از مذاکرات قدرت در دست ایران باشد، بیان کرد: اظهار نظر دکتر پزشکیان رئیس‌جمهور در مورد عدم پذیرش اجبار در مذاکره نیز بسیار قاطع بود.

طاهری با اشاره به اینکه این شرایط دست به دست هم داد تا آمریکا از تهدیدات و مطالبات خود در مذاکره به جز هسته‌ای عقب نشینی کند،  تصریح کرد: برخلاف اظهارات مطروحه در این دور از مذاکرات ایران عقب نشینی از حقوق خود نداشته است.

نماینده زنجان و طارم در مجلس با اشاره به حضور دیپلماسی عراقچی در ایام منتهی به مذاکره در عقب نشینی آمریکا تأثیرگذار بود، تصریح کرد: وی سفرهای زیادی برای افزایش تأثیرگذاری در روند مذاکره داشته است.

وی با بیان اینکه به شخصه اعتقادی به نتیجه مثبت فوق‌العاده‌ای در مذاکرات در حال انجام ندارم چرا که آمریکا قابل اعتماد نیست، افزود: تجربه برجام به ما می‌گوید که نباید اجازه شرطی شدن جامعه را داد، چرا که برجام یک توافق حقوقی بود، لذا ایران به دنبال اقدام در مقابل اقدام است، تا بتوان رفع تحریم موثر را در صورت توافق به دست آورد.

طاهری با بیان اینکه دولت فعلی به‌دنبال رفع موثر و واقعی تحریم است و به همین دلیل راهبرد اقدام در برابر اقدام را در مذاکرات دنبال می‌کند، اضافه کرد: این بدان معنا است که در هر گام، دو طرف باید به‌صورت متقابل و هم‌زمان اقدام کنند، مثلاً اگر ایران غنی‌سازی ۶۰ درصد را کاهش دهد، باید صادرات نفت نیز به میزان مشخصی افزایش یابد.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس با انتقاد از تمرکز یک‌جانبه بر مذاکرات غربی در دوران برجام، بر لزوم حفظ و تقویت مسیرهای موازی با کشورهای منطقه، چین و روسیه تأکید کرد و گفت: در تجربه گذشته، این مسیرها تضعیف و حتی بعضاً کنار گذاشته شدند.

طاهری با اشاره به اینکه ناترازی انرژی مانع اصلی تحقق شعار سال (رشد تولید و سرمایه‌گذاری) است، اضافه کرد: در صورت عدم رفع این مشکل، برنامه‌های توسعه‌ای کشور با چالش جدی مواجه خواهد شد.

عدم النفع 303 همتی صنایع در پی ناترازی برق و گاز

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۳ صنایع کشور فقط از بابت ناترازی دچار بیش از ۱۷۳ همت عدم‌النفع شده است، اظهار کرد: سال گذشته صنایع از محل ناترازی گاز نیز دچار عدم‌النفع شده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اضافه کرد: در مجموع طبق آمار اعلامی در سال گذشته عدم‌النفع صنایع کشور در پی ناترازی برق و گاز ۳۰۳ همت بوده است.

وی با اشاره به اینکه شعار سال توسط رهبری سرمایه‌گذاری برای تولید است، بیان کرد: قبل از اینکه به فکر سرمایه‌گذاری برای ایجاد واحد جدید باشیم باید به این فکر باشیم که چه کنیم واحدهای قبلی با حداکثر ظرفیت کار کنند و به خاطر کمبود برق و گاز تعطیل نشوند.

طاهری با بیان اینکه در بین ناترازی‌ها، ناترازی گاز خطرناک‌تر و نگران‌کننده‌تر است، تصریح کرد: حدود ۷۵ درصد جی‌دی‌پی انرژی در حوزه گاز است و برق نیز به طور عمده از گاز تولید می‌شود.

نماینده زنجان و طارم در مجلس با اشاره به کمبود ۱۷ تا ۱۸ هزار مگاواتی برق در کشور، گفت: برای رفع ناترازی انرژی، دو رویکرد قیمتی و غیرقیمتی وجود دارد.

وی با بیان اینکه افزایش قیمت‌ها تا حدودی می‌تواند مصرف را کاهش دهد، اظهار کرد: اما راهکار اصلی، اقتصاد صرفه‌جویی انرژی است که در قانون برنامه هفتم پیش‌بینی شده است.

طاهری با اشاره به اینکه تجربه نشان داده که سامانه‌ای کردن و شفاف‌سازی، به‌شدت از ناترازی و مصرف کم می‌کند، تصریح کرد: با سامانه‌ای کردن مصرف ارز، تعداد متقاضیان از ۹ هزار نفر به ۶ هزار نفر کاهش یافت.

نماینده زنجان و طارم در مجلس با تأکید بر اینکه هر کس مصرف انرژی خود را نسبت به سال‌های قبل یا الگوی مصرف کاهش دهد، می‌تواند مازاد آن را در بورس انرژی به فروش برساند، گفت: این اقتصاد می‌تواند مصرف انرژی را حداقل ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش دهد.

وی با اشاره به برنامه‌های دولت برای رفع ناترازی انرژی، گفت: انتقال گاز از روسیه و توسعه نیروگاه‌های خورشیدی، دو راهکار اصلی در این زمینه هستند.
طاهری با بیان اینکه در فاز اول، قرارداد انتقال ۳۵۰ هزار متر مکعب از روسیه به ایران قطعی شده است، ادامه داد: قرار است این انتقال تا دو سال آینده از طریق شمال آذربایجان انجام شود.

نماینده زنجان و طارم در مجلس با اشاره به اینکه این موضوع در زمان دولت رئیسی به‌طورجدی پیگیری می‌شد، افزود: در آن زمان قرار بود انتقال گاز از طریق دریا و بدون واسطه انجام شود، اما در حال حاضر این انتقال از طریق آذربایجان و با قیمت کمتر و زمان کوتاه‌تر انجام خواهد شد.

وی با تأکید بر اینکه با انتقال گاز از روسیه، می‌توان گازوئیل مصرفی در نیروگاه‌ها را صادر کرد، تصریح کرد: قیمت گازوئیل صادراتی دو و نیم تا سه برابر قیمت گاز وارداتی است و این موضوع می‌تواند سود قابل‌توجهی برای کشور داشته باشد.

طاهری با اشاره به ظرفیت بالای پتروپالایشگاه‌های کشور، گفت: می‌توان گاز وارداتی را بدون صادرات، به فرآورده‌های باارزش افزوده بالا تبدیل کرد.

عمده‌ترین مانع در توسعه نیروگاه‌های خورشیدی، بحث تخصیص ارز به پنل‌ها است

نماینده زنجان و طارم در مجلس در مورد توسعه نیروگاه‌های خورشیدی نیز گفت: دولت به دنبال تأسیس ۳۰ تا ۵۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و خورشیدی است و پیش‌بینی می‌شود تا آخر تابستان، حدود ۵ هزار مگاوات از این نیروگاه‌ها به بهره‌برداری برسد.

وی با اشاره به اینکه عمده‌ترین مانع در توسعه نیروگاه‌های خورشیدی، بحث تخصیص ارز به پنل‌ها است، افزود: اگر این موضوع سرعت بگیرد، می‌توان با هزینه کمتر و زمان کوتاه‌تر، برق کشور را تأمین کرد.

طاهری با تأکید بر اهمیت اقتصاد صرفه‌جویی انرژی، گفت: انتقال گاز از روسیه، توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و اقتصاد صرفه‌جویی، سه بسته‌ای هستند که جمهوری اسلامی برای رفع ناترازی انرژی در حال پیگیری آن‌ها است.

نماینده زنجان و طارم در مجلس هوش مصنوعی و قوانین مربوط به آن را جزو اولویت‌های کشورها از جمله ایران دانست و گفت: عقب‌ماندگی در این حوزه غیر قابل جبران خواهد بود و در این مورد باید جلوی موازی‌کاری‌ها گرفته شود.وی با بیان این‌که در ۹ ماه گذشته روی طرح مدنظر کار شده و در ۱۳ بند قانون نوشته شده است، ادامه داد: با توجه روال قانونی کشور، به نظر طرح مدنظر تا شهریورماه تبدیل به قانون شود که با استفاده از تجربیات دیگر کشورها توسعه‌گرا نوشته شده است، چرا که هوش مصنوعی با توجه تأثیرگذاری آن در ابعاد مختلف زندگی مردم، فراتر از انرژی هسته‌ای به شمار می‌رود.

طاهری با بیان اینکه اقدامات اولیه در این زمینه از سوی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات آغاز شده است، افزود: تکمیل این سامانه موجب کاهش مصرف و صرفه جویی چشمگیر در مصرف انرژی های مختلف برق، آب و گاز خواهد شد.

طاهری با اشاره به رویکرد غیر قیمتی در این حوزه، تصریح کرد: اقتصاد صرفه جویی یکی از برنامه های در دستور کار در حوزه انرژی است که بر این اساس هر میزان کاهش مصرف از سوی مشترکان می تواند به فروش آن با قیمت واقعی از طریق بورس انرژی منجر شود.

وی تاکید کرد: این اقدام منجر به کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصدی در مصرف انرژی خواهد شد.

تعاونی‌های زمین‌های خارج از محدوده در زنجان حدود ۳۰ هزار عضو دارد

طاهری با بیان اینکه گاز در سبد انرژی مهمتر از برق و آب بوده و ۷۵ درصد جی دی پی کشور در حوزه گاز است، افزود: به دنبال انتقال گاز از روسیه به ایران هستیم که در فاز اول ۳۵۰ میلیون متر مکعب قطعی شده است و این امر تا دو سال تداوم خواهد داشت.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس با اشاره به مشکلات تعاونی‌های مسکن دارای زمین‌های خارج از محدوده در زنجان، گفت: این تعاونی‌ها حدود ۳۰ هزار عضو و تا ۷۰ هکتار زمین در اختیار دارند.

وی با بیان اینکه این موضوع در دولت قبل مطرح و با وزارتخانه مربوطه توافقاتی شد و در حال حاضر نیز حدود ۸۰ درصد این تعاونی‌ها با معاونت عمرانی توافق کرده‌اند که در تغییر کاربری نیز با شهرداری توافق کنند، اضافه کرد: تنها ۲۰ درصد تعاونی‌ها هنوز توافقی نداشته‌اند.

 عملیات اجرایی سد مشمپا اخیراً آغاز شده است

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس به از سرگیری عملیات اجرایی سد مشمپا پس از چند سال توقف، اشاره کرد و گفت: این پروژه پس از رفع موانع محیط‌زیستی، با حمایت دولت و بخش خصوصی، دوباره فعال شده است.

وی اظهار کرد: سد مشمپا از سال ۱۳۹۸ به دلایل مختلف به‌ویژه ملاحظات محیط‌زیستی، تعطیل شده بود و حتی در بودجه سال گذشته نیز با وجود تخصیص اندک (حدود ۹ میلیارد تومان)، اجازه فعالیت به پروژه داده نشده بود که خوشبختانه در سفر استانی مرحوم رئیسی و بررسی‌های انجام‌شده، این موانع برطرف شد و مجوز ادامه عملیات اجرایی صادر شد.

طاهری با اشاره به بودجه سال‌جاری پروژه سد مشمپا، گفت: در لایحه جدید، اگرچه رقم پیشنهادی دولت همان ۹ میلیارد تومان بود، اما با پیگیری‌های انجام‌شده، بودجه این پروژه به‌صورت ویژه و خارج از اعتبارات استانی تا ۱۶۵ میلیارد تومان افزایش یافت. این رقم معادل بدهی پروژه به پیمانکاران است و می‌تواند زمینه‌ساز فعال‌سازی کامل پروژه باشد.

طاهری ادامه داد: عملیات اجرایی سد اخیراً آغاز شده و مذاکراتی نیز با بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این طرح صورت گرفته است. در صورت نهایی شدن این تفاهم‌نامه‌ها طی هفته‌های آینده، پیش‌بینی می‌شود پروژه ظرف مدت یک‌سال به بهره‌برداری برسد.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس، نقش سد مشمپا را در تأمین آب شرب استان بسیار مهم دانست و تصریح کرد: این سد می‌تواند نقشی مشابه طرح‌های انتقال آب از خلیج فارس به استان‌های مرکزی کشور ایفاء کند. از جمله برنامه‌های اصلی، انتقال ۵۰ میلیون مترمکعب آب به شهر زنجان برای تأمین آب شرب در افق ۲۵ سال آینده است.

وی گفت: با اجرای کامل این پروژه، بخش بزرگی از مشکل تأمین آب شرب در استان، به‌ویژه در مناطق دچار تنش آبی، برطرف خواهد شد.

توافق در مورد حق‌آبه زنجان از قزل اوزن به سال 1393 باز می‌گردد

طاهری با بیان اینکه در سال 1393 جلسه‌ای برای تعیین تکلیف حق‌آبه استان‌ها از قزل اوزن جلسه‌ای برگزار شد و توافقی در این زمینه صورت گرفت، عنوان کرد: جمشید انصاری استاندار وقت زنجان در آن ایام در جلسه غایب بود، موضوعات مربوط به تخصیص آب به اردبیل هم به این توافق برمی‌گردد، توافقی صورت گرفته است و قبول داریم به ما ظلم شده است و باید در این زمینه تلاش کنیم.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس در ادامه در پاسخ به سئوالی درباره وضعیت حق‌آبه منطقه طارم و حواشی پیرامون آن، با اشاره به اهمیت رودخانه قزل‌اوزن، خواستار دقت و شفافیت رسانه‌ها در پوشش این موضوع شد.

وی با تأکید بر اینکه بیش از ۹۰ درصد از حوزه آبریز استان زنجان به رودخانه قزل‌اوزن منتهی می‌شود، گفت: این رودخانه از کردستان آغاز و با عبور از ۸ استان، به سد سفیدرود در نزدیکی گیلان می‌ریزد. در واقع، هر پروژه جدیدی در این حوزه آبی باید با در نظر گرفتن منافع همه این استان‌ها انجام شود.

طاهری با اشاره به توافقنامه‌ای که در سال ۱۳۹۳ میان استانداران هشت استان مرتبط با حوزه آبریز قزل‌اوزن منعقد شد، اظهار داشت: براساس این توافق، هیچ تخصیص جدید آبی پس از سال ۹۳ نباید انجام گیرد مگر اینکه از سهم موجود یکی از استان‌ها کاسته شود. همین مسئله، بزرگ‌ترین مانع ما در اجرای پروژه‌های جدید در حوزه آب استان زنجان بوده است.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس با بیان اینکه در سال‌های گذشته در حق استان زنجان در حوزه آب اجحاف شده و در مقایسه با برخی استان‌های مجاور، ما تا ۶۰ الی ۷۰ برابر عقب‌تر هستیم، عنوان کرد: در حالی که حجم مخازن برخی استان‌ها به چند میلیارد مترمکعب می‌رسد، مخازن سدهای ما تنها حدود ۴۵ میلیون مترمکعب ظرفیت دارند.

نماینده زنجان با اشاره به اینکه سدهای موجود در استان عملاً چاله‌هایی با ظرفیت‌های محدود هستند، گفت: برخی از سدهای ما که حتی مطالعه شده‌اند نیز آورده کمی دارند. مثلاً سد تهم که فقط برای تأمین آب شرب زنجان طراحی شده، ظرفیت توسعه ندارد.

وی همچنین از پیشرفت پروژه‌های جدید حوزه آب در استان خبر داد و اظهار امیدواری کرد که با اجرای این پروژه‌ها، فاصله زنجان با دیگر استان‌ها در زمینه آب پایدار کاهش یابد، عنوان کرد: اگر منابع مالی تأمین شود، در آینده نزدیک شاهد بهبود جدی در وضعیت آب استان خواهیم بود. حتی ممکن است تا یک سال آینده بتوانیم عقب‌ماندگی چندین ده‌برابری را به شش‌برابر کاهش دهیم، موضوع آب در اولویت اول پیگیری‌های من در این سال‌ها بوده و خواهد بود.

انتهای پیام/


اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانسد مشمپاطارمسمیه محرمی
sedayezanjannews.ir/nx15021


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»