کد خبر: 15289
1404/03/12 - 9:28


مدیرکل دامپزشکی استان زنجان:

مراکز توزیع لبنیات سنتی فاقد مجوز مورد تأیید نیستند

مدیرکل دامپزشکی استان زنجان گفت: نظارت بر محصولات خام دامی با دامپزشکی است، اما فرآورده‌های پخته‌شده در حیطه بهداشت قرار می‌گیرد

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ مدیرکل دامپزشکی استان زنجان گفت: نظارت بر محصولات خام دامی با دامپزشکی است، اما فرآورده‌های پخته‌شده در حیطه بهداشت قرار می‌گیرد.

محمدباقر حاج‌کاظمی با اشاره به تفکیک وظایف نظارتی بین دامپزشکی و مرکز بهداشت، اظهار کرد: نظارت بر فرآورده‌های دامی در حالت خام همچون شیر، تخم‌مرغ، گوشت قرمز و سفید، ماهی و سایر محصولات پروتئینی، تا پیش از انجام هرگونه فرآوری یا پخت، بر عهده دامپزشکی است. اما به محض انجام فرآیندهایی مانند پخت، بسته‌بندی صنعتی یا تولید محصولات فرآوری‌شده‌ای مانند سوسیس، کالباس و تن ماهی، نظارت بر این اقلام در حیطه مسئولیت مرکز بهداشت قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه لبنیات سنتی از جمله حوزه‌های پر چالش است، افزود: سازمان دامپزشکی مخالف توزیع لبنیات سنتی فاقد مجوز است و بارها اعلام کرده که این‌گونه . متأسفانه برخی شهروندان به دلیل ذائقه و عادت مصرف، این محصولات را به لبنیات صنعتی ترجیح می‌دهند، حال آنکه این نوع محصولات از نظر بهداشتی می‌توانند ناقل بیماری‌هایی نظیر تب مالت باشند.

حاج‌کاظمی با تأکید بر مزایای فرآیند پاستوریزاسیون در کارخانه‌های لبنی، تشریح کرد: در یک گرم شیر خام ممکن است بیش از یک میلیون میکروب وجود داشته باشد. اما در کارخانه‌های لبنی، با فرآیند دقیق حرارتی و بهداشتی، میکروب‌های بیماری‌زا به‌طور کامل از بین می‌روند و با کاهش شدید باکتری‌های فسادزا، ماندگاری شیر بدون استفاده از مواد نگهدارنده افزایش یافته است.

وی درباره نگرانی برخی مردم نسبت به وجود افزودنی در شیرهای صنعتی گفت: هیچ‌گونه ماده افزودنی در شیرهای پاستوریزه کارخانه‌ای مجاز نیست و سازمان بهداشت نیز بر این مسئله نظارت جدی دارد. افزایش ماندگاری شیرهای بسته‌بندی، حاصل کاهش بار میکروبی در فرآیند پاستوریزاسیون  است و مسئله افزودن نگهدارنده نیست.

مدیرکل دامپزشکی استان زنجان در بخش دیگری از سخنان با اشاره به بحث تخم‌مرغ، اظهار کرد: نظارت بر توزیع تخم‌مرغ نیز تا زمانی که در حالت خام است، با دامپزشکی است. تاریخ مصرف تخم‌مرغ یک ماه پس از تولید تعیین می‌شود و این محصول باید در شرایط سردخانه‌ای و یخچالی نگهداری شود. با این حال، مشاهده تخم‌مرغ در قفسه‌های بیرونی بسیاری از فروشگاه‌ها، خلاف ضوابط است و موارد تخلف به‌ویژه از سوی فروشگاه‌های زنجیره‌ای کمتر دیده می‌شود.

وی یادآور شد: با توجه به اقلیم خنک استان زنجان، مشکلات ناشی از نگهداری در فضای غیر یخچالی در مقایسه با دیگر مناطق کمتر بروز کرده، در نمونه‌گیری‌های انجام‌شده حتی در روزهای پایانی مهلت مصرف، موردی از تخم‌مرغ‌های آلوده گزارش نشده است ولی اقدامات نظارتی و تذکرات تعزیراتی ادامه دارد.

حاج‌کاظمی از مردم خواست در صورت مشاهده تخلفات بهداشتی در نگهداری یا عرضه فرآورده‌های خام دامی، موضوع را به دامپزشکی یا مراکز بهداشت اطلاع دهند و خاطرنشان کرد: فرهنگ‌سازی و آموزش عمومی در کنار همکاری همه‌جانبه دستگاه‌های اجرایی، لازمه کاهش مصرف لبنیات سنتی و پیشگیری از بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است.

به گزارش ایسنا، تب مالت همچنان یکی از بیماری‌های مشترک بین انسان و دام به‌شمار می‌رود که به‌ویژه در استان‌های دام‌خیز کشور، از جمله زنجان، تهدیدی جدی برای سلامت عمومی محسوب می‌شود.

تب مالت یا بروسلوز، یک بیماری عفونی است که از طریق تماس با دام آلوده یا مصرف فرآورده‌های دامی غیربهداشتی، به‌ویژه شیر خام، پنیر محلی، خامه، بستنی سنتی و سایر لبنیات غیرپاستوریزه، به انسان منتقل می‌شود. عامل بیماری نوعی باکتری به نام بروسلوز است که در دام‌ها بدون علامت خاصی وجود دارد، اما در انسان می‌تواند علائمی چون تب‌های طولانی‌مدت، درد مفاصل، تعریق شبانه، خستگی مزمن و کاهش وزن ایجاد کند.

به گفته کارشناسان دامپزشکی زنجان، هر ساله بیش از ۴۰۰ مورد ابتلا به تب مالت در استان زنجان به‌صورت رسمی شناسایی می‌شود، اما آمار واقعی احتمالاً چند برابر این عدد است. بسیاری از مبتلایان به‌دلیل ناآگاهی، بیماری را با دردهای استخوانی یا عضلانی ساده اشتباه گرفته و برای درمان مراجعه نمی‌کنند. این در حالی است که بیماری تب مالت در صورت عدم تشخیص و درمان، می‌تواند به مزمن شدن دردها، اختلال در فعالیت روزمره و حتی آسیب به سیستم عصبی و قلبی منجر شود.

منبع/ ایسنا

اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانفرآورده‌های دامیدامپزشکیبیماری
sedayezanjannews.ir/nx15289


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»