کد خبر: 5233
1399/11/19 - 11:53


گزارش صدای زنجان از قانون خاک‌خورده تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری که 14سال پیش تصویب شد؛

قانون خاک‌خورده و پرستاران خون‌دل خورده

رییس نظام پرستاری استان زنجان: باید دید چه کسانی و با چه هدفی اجازه نمی‌دهند که این قانون در سطح بیمارستانها اجرایی شود

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- در روزهای اخیر بحث اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری دوباره در محور اخبار حوزه درمان و پرستاری قرار گرفته است. با این حال پرستاران و نمایندگان آنها معتقدند هم‌چون گذشته این اخبار جنبه تبلیغاتی دارد و باتوجه به سوابق دولت‌ها، امید چندانی به اجرای این قانون نیست؛ چراکه با گذشت ۱۴ سال از تصویب قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در مجلس شورای اسلامی، هنوز اجرای این قانون معطل مانده است.

اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در سال ۱۳۸۶ با ۱۹۰ رای موافق در مجلس به تصویب رسیده است. پرستاران می‌گویند دلیل اصلی عدم اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری به مقاومت پزشکان و وزارت بهداشت مربوط می‌شود.

به گفته یکی از کارشناسان سلامت، دلیل اصلی این موضوع، مقاومت پزشکان در مقابل برقراری برابری پزشکان با پرستاران و سایر اعضای کادر درمان است؛ چون پزشکان و وزرای بهداشت که غالبا نماینده پزشکان بوده است، احتمال می‌دهند با اجرای این قانون، تا حدی نظام روابط نابرابر در فضای بیمارستان‌ها و نظام درمانی کاهش یابد.

در ایام کرونایی که مطالبات جامعه پرستاری از قبیل معوقات مزدی، وضعیت بی‌ثبات شغلی، اضافه‌کار فوق‌العاده ویژه و غیره نیز مطرح است، ضرورت اجرای هرچه سریع‌تر قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری بیش از پیش، از سوی پرستاران و تشکل‌های آنها مطرح شده است. باید دید که وزارت بهداشت و معاونت پرستاری این وزارتخانه، یکبار برای همیشه، اقدامی برای اجرای این قانون معطل مانده خواهد کرد یا نه؟

«علی‌‌اکبر جراحی»، نائب رئیس شورای عالی سازمان نظام پرستاری اخیرا طی مصاحبه‌ای اظهار کرده است که تعرفه پانسمان، سونداژ و تزریقات و غیره در زمان حاضر به اسم پرستاری که آن را انجام داده ثبت نمی‌‌شود در حالی که کار را پرستاران انجام می‌‌دهند؛ پول این خدمات به درآمد بیمارستان اضافه می‌‌شود و درصدی از آن به‌عنوان کارانه به پرسنل شامل پزشکان، پرستاران و سایر اعضای کادر درمان، از محل درآمد بیمارستان پرداخت می‌‌شود؛ در واقع زحمت را پرستار می‌‌کشد اما به دلیل عدم اجرای قانون تعرفه‌‌گذاری خدمات پرستاری، این اقدامات به نام خود پرستار ثبت نمی‌‌شود.

دلیل اصلی اجرا نشدن قانون، عدم پیش‌‌بینی منابع مالی و عدم تمکین بیمه‌‌ها به اجرای آن است

به گفته او قانون تعرفه‌‌گذاری خدمات پرستاری 14 سال است که به تصویب رسیده اما در مرحله اجرا، دولت اقدامی نکرده است. دلیل اصلی اجرا نشدن این قانون، عدم پیش‌‌بینی منابع مالی مورد نیاز و در نتیجه، عدم تمکین بیمه‌‌ها به اجرای آن است.

وی در پاسخ به این سؤال که «آیا اجرای این قانون به نفع مردم و نظام سلامت است؟» افزوده بود: اگر قانون تعرفه‌‌گذاری خدمات پرستاری اجرا شود خدمات ارزان‌‌تر می‌‌شود و بیمه‌‌ها و مردم از این کاهش هزینه‌‌ها سود می‌‌برند.

نائب رئیس شورای عالی سازمان نظام پرستاری در پاسخ به سؤالی مبنی بر نحوه نظارت بر اجرای این قانون برای جلوگیری از بروز تخلفات و تقاضای القایی گفت: اجرای قانون تعرفه‌‌گذاری خدمات پرستاری باعث کاهش هزینه درمان برای مردم و بیمه‌‌ها می‌‌شود؛ برای افزایش نظارت بر خدمات پرستاری نیز بیمه‌‌ها می‌‌توانند وارد عمل شوند و نظارت و کنترل کنند.

تعرفه‌های پرستاری به اسم پزشک معالج ثبت می‌شود

«فریدون اسکندری»، رییس نظام پرستاری استان زنجان، نیز در این باره با اشاره به اینکه تعرفه‌های پرستاری در هیچ یک از بیمارستان‌ها اجرایی نمی‌شد، گفت: هر کار و خدماتی که در بیمارستان توسط پرستاران انجام می‌شود اسما به نام پرستار است ولی در حال حاضر تعرفه‌هایش، برای پرستار نیست و در سراسر کشور به حساب پزشک معالج در سیستم و در تمام کشور صادر می‌شود.

تعرفه‌های پرستاری با قیمت پایین خواهند بود و به نفع بیمار است

وی ادامه داد: خدماتی که توسط پرستار در بیمارستان ارائه داده می‌شود (اعم از بانداژ کردن، سونداژو زدن آنژیوکت و بسیاری دیگر از خدمات) وقتی به اسم پزشک معالج ثبت می‌شود، تعرفه‌ی بالایی دارد ولی اگر به اسم پرستار تمام شود، اولا به اسم کسی که کار را داده است نوشته می‌شود و ثانیا نفع را بیمار هم می‌برد و با قیمت کمتری به او ارائه می‌شود.

طرحی که اجازه اجرایی شدن آن را نمی‌دهند

اسکندری با اشاره به اینکه این قانون در سال 1385 توسط مجلس تصویب شد ولی تاکنون اجرایی نشده است، خاطرنشان کرد: باید دید چه کسانی و با چه هدفی اجازه نمی‌دهند که این قانون در سطح بیمارستانها اجرایی شود؟ با این وجود امسال در مجلس رایزنی‌های مختلفی در حال انجام است و بسیاری از نمایندگان اگر چه در ظاهر موافق اجرایی شدن این طرح هستند و می‌گویند که این موضوع به نفع مردم است ولی در عمل متولیان امر اجازه اجرایی شدن این طرح را نمی‌دهند

 اجرایی نشدن تعرفه‌گذاری پرستاری در شرایطی صورت میگیرد که با شیوع کرونا بسیاری از پرستاران درخط مقدم مقابله با بیماری و مراقبت از بیماران کرونایی بودند.

مهم‌ترین مشکل پرستاران کمبود نیرو پرستاری در بیمارستان‌ها است

در این خصوص رییس نظام پرستاری استان با اشاره به برخی از مشکلات پرستاران در دوران کرونا افزود: مهم‌ترین مشکل پرستاران کمبود نیرو پرستاری در بیمارستان‌ها است به طوری که پرستاران مجبور هستند، ساعت‌های متمادی را در بیمارستان فعالیت داشته باشند ضمن اینکه بسیاری از آنان از این شرایط رضایت ندارندو دوست ندارند که اضافه‌کاربایستند اما متاسفانه به دلیل کمبود نیروی کار مجبور هستند طبق برنامه‌ای که در بیمارستان نوشته شده است، پیش بروند و این موضوع هم به ضرر نیروی کار پرستاری و هم به ضرر خدماتی است که پرستاران ارائه می‌کنند تمام می‌شود چرا که یک پرستار موظف است ساعتهای زیادی را کار کند و در این شرایط مسلما کیفیت ارائه خدمات پایین می‌آید و پرستاری که شیفت‌های متمادی فعالیت میکند، قطعا خسته است و قطعا  در ارائه خدمات خود دچار مشکل می‌شود و روی کارش تاثیر می‌گذارد. 

معوقات پرداخت نشده از دیگر مشکلات پرستاران

به گفته این مسئول در زمان کرونا بحث معوقات مساله دیگری بود که پرستاران را اذیت می‌کرد‌، هر چند این معوقات تا میزانی پرداخت شده است اما قبل از شروع کرونا همکاران خق الزحمه اضافه کاری خود را به مدت 14 ماه دریافت نکرده بودند که با پیگیری‌هایی که از سوی دانشگاه و وزراتخانه انجام شد، معوقات آنها پرداخت شد و اکنون این معوقه به 4 ماه کاهش یافته است و تا شهریور ماه اضافه کاری تمام پرستاران پرداخت شده است و در مناطق محروم هم این پرداختی جلوتر است

آزمون‌های استخدامی که به اسم پرستار تمام می‌شود

اسکندری تصریح کرد: موضوع دیگر بحث آزمون استخدامی‌ نیروی پرستاری است که گفته می‌شود برای مثال 30 هزار نیرو جدید استخدام خواهد شد که این میزان به 4 یا 5 هزار می رسد و‌لی نهایتا خروجی آن در خصوص پرستار بسیار کم است.

وی با اشاره به این‌که موضوع دیگری که وجود دارد بحث میانگین پرستار به تخت بیمارستان است که در کشور ما یکی از نرم‌های پایین است، اظهارکرد: در ایران متوسط میانگین پرستار به تخت یک پرستار به یک تخت است در حالی که این نرم در کشورهای دیگر دو و نیم پرستار به یک تخت است.

به گفته اسکندری وزارتخانه تصمیم دارد که این میانگین را به 1.7 برساند و از همین جهت بایستی به طور مدام پرستار استخدام کند تا این میانگین به 1.7 برسد که با این شرایطی که وجود دارد، این پروسه بسیار زمانبر خواهد بود.

سختی کاری که نادیده گرفته می‌شود

رییس نظام پرستاری استان افزود: یکی از مشکلات اساسی دیگری که پرستاران دارند و همه ما در دوران کرونا شاهد آن بودیم این است که پرستاری حرفه بسیار سختی است اما متاسفانه با وجود اینکه جزو مشاغل سخت شناخته میشود اما عملا این موضوع و مزایایش در بیمارستان‌ها نادیده گرفته می‌شود.

اسکندری با اشاره به اینکه شاید بتوان گفت که دوران کرونا باعث شد که مردم نسبت به سختی‌های شغل پرستاری آگاهی پیدا کنند، اظهار کرد: در دوران کرونا این پرستاران بودند که از بیماران کرونایی مراقبت می‌کردند و با آگاهی به این مساله که کرونا می‌تواند کشنده باشد در جبهه‌های سلامت با ویروس کرونا می‌جنگیدند. در طی این مدت نیروهای انسانی زیادی را از دست دادیم و بسیاری از این نیروهای پرستاری هنوز هم نمی‌توانند به سبب بیماری که پشت سر گذاشته‌اند، فعالیت داشته باشند. اگر چه این شغل بر اساس ماده دوکانال بهره‌وری به عنوان شغل سخت و زیان آور شناخته می‌شود ولی هیچ کدام از ‌دستگاه‌ها و سازمان‌ها این موضوع را قبول نمی کنند مگر اینکه فرد پرستار برود دیوان عالی و شکایت کند.

وی در این رابطه گفت: مساله اینجاست که چرا نباید این موضوع به راحتی  مورد پذیرش دستگاه ها و ارگانها قرار گیرد؟ مسلما قبول این مساله تبعاتی دارد که شاید پذیرش این مساله به صلاح دستگاه ها و ارگان‌ها نباشد یکی اینکه باید فرد را در سن 25 سالگی باز نشست کنند و نیرو جذب کنند و چون امکان این را ندارند قبول نمی‌کنند.

رییس نظام پرستاری استان در پایان با اشاره به اینکه این مشکلات اهم مشکلاتی است که پرستاران با ان سر و کار دارند، گفت: مشکل اجرایی شدن تعرفه‌های پرستاری یکی ازمهمترین مشکلاتی است که باید موردتوجه مسئولین امر قرار گیرد و امیدواریم که با تلاش‌هایی که در این زمینه انجام می‌شود بخشی از مشکلات، برای همیشه برطرف گردد.

 

زهره میرعیسی‌خانی

انتهای پیام/


اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانتعرفه خدمات پرستارینظام پرستاری زنجانفریدون اسکندری
sedayezanjannews.ir/nx5233


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»