کد خبر: 672
1397/04/23 - 19:46


عضو فراکسیون امید مجلس در همایش حقوق شهروندی زنجان:

قانون اساسی، کف خواسته‌های مردم است

70 درصد مردم کاری با احزاب ندارند

پایگاه خبری صدای زنجان

هاجر کشاورزی- همایش حقوق شهروندی روز پنج شنبه هفته گذشته با حضور محمود صادقی نماینده مردم تهران در مجلس شواری اسلامی در سالن همایش زیتون زنجان برگزار شد.

محمود صادقی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی سخنران ویژه این همایش بود که در ابتدای سخنان خود با اشاره به حادثه سنندج با بازماندگان این حادثه ابراز همدردی کرد و گفت: باید یک مسیر طولانی مدت را برای تحقق حقوق شهروندی طی کنیم و این انتظار که بخواهیم در زمان کوتاه به اهداف بلند دست یابیم کاری نشدنی است.

وی با بیان اینکه ما در پیشینه تاریخی و دینی خودمان نمونه های بسیاری از توجهات ویژه ای را به حقوق شهروندی داریم، عنوان کرد: در ابتدا باید تعریفی از شهروند ارائه کرد و منظور از شهروند کسی است که تعلق به یک جامعه داشته و فرد ساکن در جامعه در برابر دولت از حقوقی برخوردار است و این مهم بدین معنا است که دولت و حاکمیت به صورت یک سویه نمی تواند بر مردم حکمرانی کند و آحاد مردم در برابر دولت از حقوقی برخوردار هستند و استقرار حکومت نیز با آرای مردم صورت می گیرد.

وی با اشاره به فرمایش حضرت علی(ع) در نهج البلاغه عنوان کرد: در فرمایش امیرالمومنین آمده است که مردم، من بر شما حقی دارم و شما نیز بر عهده من حقی دارید و در کلام این  امام، حقوق شهروندی یک جاده دو طرفه دانسته شده است.

نهضت مشروطه برای احقاق حقوق شهروندی بود

این سیاستمدار اصلاح طلب با اذعان به اینکه در سابقه تاریخی کشور و در دوره مشروطه ما شاهد نهضت مردمی برای رسیدن به حقوق شهروندی بودیم، ابراز کرد: در این نهضت، خواسته مردم رسیدن به حقوقشان و تعیین تکلیف برای حکومت و شاه بود و مردم بدنبال آن بودند تا در چارچوب قانون اختیارات سران کشور مشخص شود و  برای اولین بار قانون اساسی کشور در این دوره نوشته شد و بعدها رهاورد این نهضت تشکیل مجلس، پارلمان و تدوین قوانین بود.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و پردیس در مجلس شورای اسلامی، انقلاب اسلامی را بوجود آورنده فصل جدیدی از تحول در حقوق شهروندی دانست و گفت: مردم با رجوع به آموزه های تاریخی و ملی و دینی خود یک تصویر جدید از رابطه بین مردم و حکومت ایجاد کردند که تبلور این رابطه در قانون اساسی تجلی پیدا می کند.

صادقی، قانون اساسی را تعیین کننده کف خواسته های مردم دانست و ابراز کرد: اگرچه در حدود چهار دهه گذشته از انقلاب برخی از این خواسته ها تبدیل به سقفی شده که دسترسی به آن امکان پذیر نیست.

وی با بیان اینکه آیت الله بهشتی سهم بسزایی در تدوین قانون اساسی کشور داشته است، خاطرنشان کرد: جامعه آرمانی ما در قانون اساسی یک جامعه پویا در راستای حرکت به سمت ارزش های الهی است و آیت الله بهشتی یک خط حرکتی را ترسیم می کند که این مسیر حرکت به سمت خدا بوده در این قانون طی یک مسیر تکاملی مشخص و تدوین شده است.

برخی از غفلتها برای بروز دیکتاتوری استفاده نکنند

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و پردیس در مجلس شواری اسلامی تاکید کرد: یک ضمیر دیرینه استبدادی در جامعه ما وجود دارد که برای گسستن این روح استبدادی نیازمند حرکت مداوم هستیم چرا که هریک از ما زمینه هایی از بروز این دیکتاتوری را داریم و باید تلاش کنیم که برخی از غفلتها برای بروز دیکتاتوری استفاده نکنند.

این نماینده مجلس دهم در ادامه افزود: مجلس شورای اسلامی باید نماد مردم سالاری باشد اما در همان جا نیز می بینیم وقتی غفلت می شود احساس می شود صدایی که از تریبون می آید صدای نماینده مردم نیست و صداهای سازمان دهی شده است.

صادقی تاکید کرد: جز با همت، تلاش و پرداختن هزینه نمی توانیم بر این موانع فارغ بیاییم .

این سیاستمدار اصلاح طلب، زنجان را از استانهای سیاسی کشور دانست و گفت: عالمان و فرهیختگان از این شهر بلند شده اند و فعالیت خوب سمن ها و این تشکل ها کمک می کند که به صورت سازمان یافته و متشکل مردم گرد هم بیایند که این امر خود سبب حرکت برای آگاه سازی در حوزه حقوق شهروندی است.

صادقی وجود اتحادیه ها و انجمن و سازمان های مردم نهاد را یکی از راههای رسیدن به حقوق شهروندی دانست و گفت: مشارکت آحاد مردم در اداره جامعه مطرح بوده و بایستی تلاش شود در اداره جامعه به اجماع برسیم و امور با وفاق حداکثری انجام شود که در این زمینه سمن ها و تشکل ها نقش بسیار موثری دارند.

سمن ها نیازمند امنیت هستند

نماینده مردم تهران در مجلس شواری اسلامی یکی از نیازهای این تشکل ها را تامین امنیت دانست و افزود: اولین خواسته این تشکل ها این است که در جریان فعالیتهایی که انجام می دهند امنیت داشته باشند و بایستی دولت نیز حمایت از این سمن ها و تشکل ها داشته باشد چرا که در چاره جویی برای حل مشکلات این تشکل ها که اغلب جوان هستند می توانند بسیار موثر واقع شوند.

صادقی پیر بودن کابینه را یک مشکل بزرگ دولت فعلی اعلام کرد و گفت: پیر سالاری در وزارتخانه ها بسیار آسیب به کشور وارد کرده است  چرا که این افراد هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ ذهنی کهنسال هستند و ما نیازمند افرادی هستیم که عملکرد به روزتری داشته باشند و این مطالبه به حق ما از این دولت است که در عرصه های مختلف جوانان به بازی گرفته شوند تا مسیر پیشرفت را بهتر و پویاتر طی می کنیم.

این نماینده مجلس دهم یکی از اصول رسیدن به حقوق شهروندی را آزادی اطلاعات دانست و عنوان کرد: اگر در جامعه ای حرف  از حقوق شهروندی می شود یکی از مصادیق آن آزادی اطلاعات است و در جامعه ای که شهروند از حق برخوردار است باید بداند که دولت چه تصمیمی در خصوص او می گیرد و بخشنامه ها،مقررات و تصمیمات گرفته شده که به سرنوشت عموم بر می گردد باید در اختیار همه قرار گیرد.

وی اضافه کرد: پس از تصویب قانون آزادی اطلاعات، دولت موظف است تمامی تصمیمات به جز موارد خاص را به مردم اطلاع رسانی کند .

صادقی در ادامه به اختلاس ها در کشور اشاره کرد و تصریح کرد: این زدو بندها به دوره خاصی اختصاص نداشته و بابک زنجانی ها در همه دولتها وجود دارند و اگر غفلت کنیم این بابک زنجانی ها دوباره بروز خواهند کرد.

صادقی اضافه کرد: یکی از آسیبهای تحریم ها بسته شدن فضای اطلاعات بوده که بدلیل امنیت ایجاد می شود و عده ای در این فضا  از رانت اطلاعات استفاده و به سودهای کلانی می رسند که در واقع دسترسی اطلاعات نهانی حکومت برای عده ای سبب می شود که حتی طبقات جامعه بالا و پایین شود و ما به عنوان نمایندگان مجلس موظف هستیم که احقاق آزادی اطلاعات را محقق کنیم.

برخی خود را پاسخگو نمی دانند

وی پاسخگویی حکومت را از دیگر اصول حقوق شهروندی دانست و گفت: همه چیز حکومت باید دارای پرسش باشد و اگر ابهامی وجود دارد باید پاسخ داده شود و گاها با این پرسش بسیاری از ابهامات مرتفع می شود که

به عنوان مثال یکی از این ابهامات وضعیت پولهای مردم در موسسه های مالی بود که بایستی پاسخ شفاف داده می شد.

 این نماینده مجلس دهم در ادامه سخنان خود با انتقاد از عملکرد برخی مسئولان در پاسخگویی به مطالبات مردم ابراز کرد: برخی از حکمرانان اینگونه هستند که برای مردم حق پرسش قائل نیستند و این درحالی است که در قبال مردم تعهدات روشنی را قبول می کنند و باید در مقابل این برنامه ها پاسخگو باشند و اگر محدویتی وجود دارد عذر و محدودیت خود را صراحتا با مردم مطرح کنند.

صادقی با اشاره به فرمایش حضرت امام علی(ع) عنوان کرد: با پاسخ دادن و صحبت با مردم و توضیح به آنها مردم اعتمادشان جلب شده و ما شاهد تقویت ارتباط مردم با مسئولان می شویم همانگونه که در نامه ها و خطابه های نهج البلاغه شاهد هسیتم امام علی(ع) به طور شفاف موضوعات را مطرح کرده و بعد از هزار و چهارصد سال متن نامه های حضرت را داریم و به دست ما رسیده و هیچ چیز محرمانه ای وجود ندارد این درحالی است که ما تابوهایی درست کرده ایم که یکی از این ها اصطلاح تشویش اذهان عمومی است.

این سیاستمدار اصلاح طلب افزود: برخی افراد که با قدرت رابطه ای دارند میلیاردها ریال اختلاس می کنند و تشویش اذهان عمومی نیست اما جوانی که عکسی انداخته را به عنوان کسی که تشویش اذهان عموم را باعث شده مورد محاکمه قرار می دهیم.

وی ابراز کرد: این دولت در ابتدای حکومت خود توانست با یک اقدام خردمندانه توافق هسته ای را رقم زند که در ادامه با کارشکنی های داخلی و نیز کارشکنی های خارجی روبه رو شد و نتوانستیم از این فرصت به نحوه مطلوب استفاده کنیم و این موضوع به سرانجام برسد.

وی اضافه کرد: نکته قابل توجه این است که رئیس جمهور آمریکا تنها با کشور ما مشکل نداشته و در تعامل با بسیاری از کشورها دچار تنش و اختلاف است که امیدواریم عمر این جست و خیزها طولانی نباشد.

این نماینده مجلس در ادامه صحبتهای خود حفظ وحدت را در این برهه کشور امری ضروری دانست و گفت: آن چیزی که در این برهه مهم است حفظ وحدت و همدلی است چراکه بیش از هفتاد درصد مردم کاری با حزب و جریان ندارند و تنها به دنبال زندگی خود هستند و نباید  خط کشی کنیم و حفظ وحدت و توافق جمعی برای پیشبرد اهداف کشور امری ضروری است.

صادقی اذعان کرد: حکومت زمانی می تواند اقدام موثر داشته باشد که این تفاوتها و حقوق همه اقشار مردم را به رسمیت بشناسد.

این نماینده مجلس اظهار کرد: در این باره لازم است مردم به بازی گرفته شوند و حقوق مختلف آنها در مواردی همچون بهداشت، بیمه و امور مدنی مورد توجه قرار داده شود و در کنار این ما نیازمند افزایش آگاهی شهروندان نسبت به حقوقشان  هستیم.

وی در پایان با بیان اینکه برای تحقق حقوق شهروندی باید هزینه آن را پرداخت کنیم، ابراز کرد: ما بایستی نسبت به حق خودمان آگاهی داشته و آماده پذیرش مسئولیتها باشیم.

در ابتدای این مراسم مسیح الله سلطانی مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری زنجان با اشاره به شکل گیری سازمانهای مردم نهاد در یک قرن گذشته در سطح کشور اظهار کرد:سمن ها در دوران فعالیت خود با فراز و فرود هایی همراه بوده اند و فعالیت این سمن ها بی تاثیر از سیاست دولت ها نبوده است.

وی با اشاره به فعالیت مطلوب سمن ها در استان عنوان کرد:خوشبختانه در استان زنجان به لحاظ جمعیتی شاهد فعالیتهای خوبی توسط سازمانهای مردم نهاد هستیم و در این راستا تعداد سمن های فعال استان از میانگین کشوری بالاتر بوده و به لحاظ کیفی نیز عملکردهای بسیار مطلوبی را بویژه در زمینه جلب مشارکتهای مردمی از این سمن ها شاهد بوده ایم.

این مقام مسئول در ادامه به ظرفیت خوب سازمان های مردم نهاشد در رفع مشکلات کشور با انجام هزینه های کمتر اشاره کرد و تصریح نمود:فعالیت این نهادها نشان می دهد که می توان با صرف هزینه بسیار پایین اقدامات ارزشمندی را در سطح جامعه انجام داد .

ورود سمن ها در آموزش حقوق شهروندی

مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری زنجان با بیان اینکه در سالهای گذشته در حوزه حقوق شهروندی تعدادی از سمن ها اقدام به برگزاری کارگاههای آموزشی کرده اند،عنوان کرد: این سمن ها همیار ما در زمینه آگاه سازی عمومی بوده اند که در ادامه امسال نیز این سیاستها ادامه یافته و با همفکری و همکاری سازمان های مردم نهاد سعی خواهیم کرد در سه زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی، محیط زیست و حقوق شهروندی اقدامات جدی تری را دنبال کنیم.

وی با اشاره به تشکیل خانه سمن ها در زنجان تا پایان سالجاری، افزود: در راستای ارائه اقدامات بهتر توسط این سمن ها و نیز حمایت های هدفمند از فعالیت آنها تا پایان امسال خانه سمن ها در زنجان شکل می گیرد.

این مقام مسئول با اشاره به بحث ارتقا آگاهی های شهروندی و ارائه حقوق شهروندی تاکید کرد: در اجرای این مهم دولت به تنهایی نمی تواند موفق شود و ورود سمن ها به جد احساس می شود و برای اجرایی شدن آن نیز دولت حامی این سمن ها خواهد بود .

ارائه پیش نویس قانون 10 ماده ای در خصوص سازمان های مردم نهاد به هئیت دولت

سلطانی عمده ترین مشکل سازمانهای مردم نهاد را خلاء قانونی دانست و گفت :سازمان امور اجتماعی کشور پیش نویس قانون ده ماده ای را آماده کرده است که به هئیت دولت ارائه شده و امیدواریم به زودی به مجلس شورای اسلامی ارائه شده و نمایندگان در تصویب این قانون عنایت ویژه ای داشته باشند.

وی در پایان صحبتهای خود از حضور جوانان و تشکیل سمن های مردم نهاد ابراز خوشحالی کرد و گفت: خوشحال هستیم که امروز شاهد آغاز فعالیت  یکی از سمن های مردم نهاد استان هستیم و حضور جوانان در این سمن ها، زمینه ساز مشارکت آنان در قبول مسئولیت های اجتماعی است.

 

#محمود صادقی، همایش قانون‌گرایی و حقوق شهروندی زنجان، مسیح‌اله سلطانی

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx672


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»