کد خبر: 987
1397/11/09 - 19:46


معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی استان خبر داد:

استعمال دخانیات افراد بالای 18 سال: 22 درصد

زنجانی‌ها در مصرف نمک رتبه 26 کشور را دارند

پایگاه خبری صدای زنجان

معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی استان گفت: متاسفانه تبلیغاتی جهت تشویق مردم به مصرف نمک دریایی انجام می‌گیرد اما نمک استخراجی که به نام نمک دریایی در بازار عرضه می‌شود دارای فلزات سنگین و مواد فاضلابی آلوده بوده و مصرف آن بسیار خطرناک است.

به گزارش ایسنا، محمدرضا صائینی در نشست خبری دیروز خود اظهار کرد: پویش ملی مبارزه با سرطان و بسیج ملی ترویج تغدیه سالم، یکی از برنامه‌های مهم دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی به‌شمار می‌آید که از یکم تا ۷ بهمن‌ماه را به این دو برنامه اختصاص داده است.

وی تصریح‌کرد: پویش ملی مبارزه با سرطان با هدف افزایش آگاهی و جلب مشارکت مردم در خصوص قابل پیشگیری بودن سرطان و شیوه‌های آن و اصلاح باورهای نادرست مردم در خصوص سرطان، از جمله درمان‌ناپذیر بودن آن و نیز جلب مشارکت سیاست‌گذاران و مجریان سلامت (درون و برون‌بخشی) در کنترل عوامل خطر سرطان اجرایی می‌شود.

صائینی تصریح کرد: افزایش کیفیت زندگی در بیماران سرطان یعنی اینکه بیماری سرطان قابل درمان است، به‌طور کلی ۳۰ درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری است، ۳۰ درصد نیز قابل درمان است و تنها ۳۰ درصد سرطان قابل درمان نیست که آن هم از ناحیه عدم تشخیص و دیرهنگام بیماری است.

وی، سرطان را سومین عامل مرگ و میر در دنیا، ایران و استان زنجان معرفی کرد و گفت: بیماری سرطان جزو بیماری‌های غیرواگیردار قرار دارد اما سرطان ۵۳ درصد عامل سایر بیماری‌ها نیز محسوب می‌شود. عمده‌ترین دلیل مرگ و میر در بیماری‌های غیرواگیر شامل بیماری‌های قلبی - عروقی (17.5 میلیون مرگ در سال)، سرطان ( 8.2 میلیون)، بیماری‌های تنفسی (4 میلیون) و دیابت (1.5 میلیون) قرار دارند.

صائینی در ادامه به علل سرطان اشاره کرد و افزود: افرایش سن جمعیت، سبک زندگی، تغذیه نامناسب، استعمال دخانیات، مصرف نوشابه‌های گازدار، کنترل استرس و اضطراب، کم‌تحرکی، مصرف فست‌فود، مصرف نمک و غیره از عوامل اصلی ابتلا به سرطان است.

این مسئول تصریح کرد: متاسفانه میزان استعمال دخانیات در استان‌های آذربایحان‌شرقی و غربی، اردبیل و زنجان بسیار بالا است. همچنین در بخش مصرف نوشابه‌های گازدار آمار نگران‌کننده است؛ چراکه در ایران ۴۲ لیتر در سال انواع مختلف نوشابه‌های گازدار استفاده می‌شود و این در حالی است که ۳۰ درصد از سرطان‌های شایع از مصرف نوشابه‌های گازدار گزارش شده ‌است.

صائینی خاطرنشان کرد: متاسفانه 55.7 درصد جمعیت استان بالای ۱۷ سال دارای اضافه وزن هستند. ۲۲.۳ درصد گروه بالای ۱۸ سال در استان استعمال دخانیات دارند که این آمار در کشور ۲۱.۵ درصد است. مصرف میوه روزانه در استان ۱۹.۴ درصد، میزان مصرف سبزی در استان ۵۴.۱ درصد، میزان مصرف ماهی در استان ۴.۱ درصد بوده که بسیار پایین است، در بخش مصرف فست‌فود ۱۲.۵ درصد، در میزان مصرف نمک ۶.۷ گرم است که در سطح بالایی قرار دارد؛ چراکه نمک ارتباط تنگاتنگی با سرطا‌ن‌ها دارد.

وی افزود: هر سال در اردیبهشت‌ماه دانشگاه علوم‌پزشکی پروژه پژوهشی خود در موضوعات مختلف را با همکاری اداره پست استان آغاز می‌کند که در این طرح از 2000 نفر به‌صورت خوشه‌ای پرسش‌نامه‌هایی تهیه و تکمیل می‌شود که در ادامه، نتایج آن به صورت کشوری اعلام می‌شود.

این مسئول گفت: طبق نتایج کسب شده از پرسش‌گری، استان در بین ۳۰ استان کشور در خصوص فعالیت فیزیکی در جایگاه خوب اما در داخل استان وضعیت خوبی ندارد، در موضوع اضافه وزن و چاقی، استان در رتبه ۱۲ کشوری، در مصرف نمک رتبه ۲۶، در حوزه مصرف میوه رتبه ۱۳، در خصوص مصرف فست‌فود رتبه ۱۳، در ماهی رتبه ۲۱ و در مصرف سبزیجات نیز در رتبه ۴ قرار دارد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی استان تصریح کرد: بیش از ۷۰ درصد سرطان‌ها قابل درمان است اما باید گفت که سرطان‌ها با یکدیگر متفاوت است، برخی از سرطان‌ها از رشد بیشتر و یا کندتری برخوردار است و برخی نیز شرایط درمانی‌ متفاوتی دارد.

این مسئول ادامه داد: در راستای یکپارچه‌سازی اطلاعات افرادی که جهت انجام آزمایش‌های گوناگون برای تشخیص سرطان مراجعه کرده‌اند، سامانه‌ای در علوم‌پزشکی زنجان راه‌اندازی شده که اطلاعات پزشکی افراد مراجعه‌کننده به صورت آنلاین و دسته‌بندی شده در آن وارد می‌‌شود، در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد سرطان‌ها در استان تشخیص داده شده‌اند و کمتر از 10 درصد اطلاعات از سایر منابع در خارج از استان جمع‌آوری شده‌ است.

وی خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات انجام گرفته در خصوص پیشگیری و تشخیص به‌موقع سرطان که در استان زنجان انجام گرفته، راه‌اندازی مرکز غربالگری و پیشگیری از سرطان است.

صائینی در ادامه به میزان بروز انواع سرطان در کشور و استان اشاره کرد و گفت: استان زنجان در میران بروز سرطان‌ها در بخش سرطان پستان رتبه ۲۸، در سرطان پوست در آقایان رتبه ۱۷ و خانم‌ها رتبه ۲۵، در سرطان معده رتبه ۱۴ در آقایان و رتبه ۱۷ در بانوان قرار دارد که شایع‌ترین آن در استان سرطان معده است که آمار ۱۷ درصد به ازای هر ۱۰۰ هزار جمعیت استان را به خود اختصاص داده‌ است و این در حالی است که این سرطان در سطح ملی ۱۵.۱۸ درصد است. در مجموع میزان بروز انواع سرطان‌ها در استان زنجان ۱۱۸ درصد و در سطح ملی ۱۱۵ درصد است.

وی تصریح کرد: متاسفانه این روزها شاهد تبلیغاتی جهت تشویق مردم نسبت به استفاده از نمک دریایی در مصارف روزانه‌شان هستیم که این یک شایعه از پایه دروغ است، زیرا این نمک استخراجی به نام نمک دریایی که در بازار عرضه می‌شود، دارای فلزات سنگین و مواد فاضلابی بوده که مصرف آن بسیار خطرناک است.

صائینی به اهمیت برنامه ده گام تا پیشگیری از سرطان اشاره کرد و ادامه داد: این برنامه شامل رژیم غذایی مناسب، سبزیجات و میوه، عدم مصرف غذای دارای نگه‌دارنده، کنترل وزن، تحرک بدن، عدم استعمال دخانیات و الکل، رعایت اصول ایمنی کار به‌خصوص در استفاده از ماسک هنگام مصرف شوینده‌ها، مراقبت از پوست در برابر خورشید، تلاش برای زندگی معنوی و اجتماعی سالم، مراجعه به پزشک در صورت وجود علائم سرطان است که کمک شایانی در پیشگیری از سرطان دارد.

وی خاطرنشان کرد: اقدامات انجام شده در خصوص بیماری سرطان شامل تشکیل کمیته استانی پیشگیری از سرطان، تدوین سند پیشگیری و کنترل بیمارهای غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط از سال ۹۴ تا ۱۴۰۴، این سند برای ۱۰ سال آینده که تا پایان امسال آماده خواهد شد، در حال حاضر بر روی بیش از ۷۵ درصد جمعیت استان خطرسنجی انجام گرفته است که طبق آخرین آمار، شایع‌ترین سرطان‌ها معده، مری، پوست و پستان (سینه در زنان) است.

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx987


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»