کد خبر: 13901
1403/10/22 - 9:12


صدای زنجان از گلایه‌ها نسبت به ابهامات مصوبه انتقال آب از قزل اوزن ( سدشهریار استان آذربایجان شرقی) و احتمال قرارگیری برخی شهرهای فاقد حق‌آبه در این لیست گزارش می‌دهد؛

مصوبه مبهم!

شهروندان طارمی: شهر اردبیل از قزل‌اوزن حق‌آبه‌ای ندارد، برای باغات تشنه و آینده کشاورزی طارم نگرانیم/محمدی، نماینده زنجان وطارم در مجلس: تا نتیجه استعلام مصوبه تخصیص آب از سد شهریار یا قزل اوزن را نبینم و پشتوانه حقوقی مستندات آن را بررسی نکنم، هیچ نامه‌ای را امضا نمی‌کنم چرا که منافع مردم محور تصمیم‌گیری‌ام است/طاهری، نماینده زنجان وطارم در مجلس: پاسخی نداد/نماینده ابهر، خرمدره و سلطانیه در مجلس: ما دشمن هم نیستیم، اگر اردبیل از قزل اوزن حق‌آبه دارد، حقش را بگیرد/نمایندگان «خدابنده» و «ایجرود و ماهنشان» در مجلس: حرفی نداشتند!/ بررسی ها نشان می دهد از محل رودخانه قزل‌اوزن شهرهای طارم، خلخال، کوثر، گیلان و میانه حق آبه دارند اما برخلاف ادعاها تا به امروز مستنداتی در خصوص داشتن حق آبه شهر اردبیل ارائه نشده است

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: اخیرا تعدادی از نمایندگان مجلس از سازمان برنامه وبودجه بابت تخصیص اعتبار ویژه برای تملک اراضی و اتمام سد شهریار استان آذربایجان شرقی درخواست‌هایی داشته‌‌اند تا مشکلات آب موردنیاز شهرهای طارم (استان زنجان)، خلخال، کوثر و اردبیل(استان اردبیل)، میانه (استان آذربایجان شرقی) و گیلان حل شود منتقدان هم می‌گویند؛ اصل این نامه مشکلی ندارد اما قبل از تخصیص اعتبار باید مستندات محکم بابت مصوبه انتقال آب از سدشهریار یا قزل اوزن به شهر اردبیل ارائه شود تا حقی از مردم ضایع نشود. برخی هم مدعی‌اند که اصلا اردبیل حق آبه‌ای ندارد که اعتبار ویژه شامل حالش شود.

 پس از برخی اصرارها برای رد طرح انتقال آب قزل اوزن به دشت اردبیل؛ بالاخره 27 آذرماه 1403 این خبر تائید شد. حتی اخیرا برخی از نمایندگان استان‌های اردبیل و آذربایجان شرقی و زنجان از سازمان برنامه و بودجه درخواست اعتبار ویژه برای تملک اراضی و اتمام سد شهریار داشته‌اند که لزوما نامه تنظیم شده، غلط نیست اما از آنجایی که در نامه مذکور اسم شهر اردبیل در کنار شهرهای خلخال و کوثر استان اردبیل ذکر شده و شهر دارای حق آبه از استان زنجان فقط طارم ذکر شده اینگونه برداشت می‌شود که آب تخصیص یافته از محل سد شهریار متعلق به اردبیل، کوثر وخلخال از استان اردبیل، استان گیلان و طارم استان زنجان و میانه استان آذربایجان شرقی است. از طرفی برخی ابهامات در خصوص حق آبه شهر اردبیل از سد شهریار مطرح است که ضروری است برای جلوگیری از هر گونه اجحاف در حق مردم مناطق مذکور، این موضوع در دستور کار نمایندگان مجلس از جمله نمایندگان استان زنجان باشد.

پس از تائید و رد خبر مربوط به انتقال آب قزل اوزن به دشت اردبیل از سوی نمایندگان استان زنجان در مجلس، مدیریت رودخانه‌ها و سواحل آب منطقه‌ای استان اردبیل 27 آذرماه 1403؛ طرح مذکور را رسما تائید کرد، موضوعی که با توجه به خشکسالی‌ها و محدودیت منابع آبی در برخی از فصول سال در طارم و خرید آب برای زنده ماندن اراضی کشاورزی و باغی طارم به ویژه باغات زیتون، ضروری است بیش از پیش مورد توجه هر 5 نماینده استان زنجان در مجلس باشد.

چند وقت پیش بود که نامه‌‌ای با عنوان«انتقال آب قزل اوزن به اردبیل» مربوط به 9 تیرماه 1393با امضای رحیم میدانی، معاون وقت امور آب وآبفای وزارت نیرو خطاب به نجفیان، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان اردبیل در فضای مجازی دست به دست شد که واکنش‌های زیادی در پی داشت.

موضوع به نامه 29 خردادماه 1393 و صورتجلسه  آذرماه 1392 شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در خصوص طرح تأمین کمبود آب شرب و صنعت محدوده اردبیل مربوط بود که معاون وقت امور آب وآبفای وزارت نیرو در پاسخ گفته بود؛« با توجه به بررسی های انجام شده و با لحاظ شرایط ناپایدار حاکم بر حوضه آبریز قزل اوزن سفیدرود از جمله تعدد درخواست ها و ذینفعان و همچنین در نظر گرفتن وضعیت نامناسب آبخوان زیرزمینی دشت اردبیل و وجود کمبود آب مورد نیاز شرب و صنعت در منطقه تا افق ١٤٢٠، حجم آب قابل تأمین از حوضه آبریز قزل اوزن سفیدرود برای اهداف شرب و صنعت نقاط جمعیتی تحت پوشش طرح شامل ۸ شهر ٢٦ دهستان و ۳۶۸ روستا واقع در شهرستانهای اردبیل ،سرعین، نمین و نیر معادل ۵۰ میلیون متر مکعب در سال از طریق خط انتقالی با ظرفیت ۱۵۸۰ لیتر در ثانیه خواهد بود؛ لذا درراستای اجرای نظام -فنی اجرایی کشور ضروری است ضمن تکمیل تدقیق و بازنگری مطالعات طرح انتقال آب مذکور بر اساس حجم آب اعلام شده در فوق و تصویب طرح در قالب آئین نامه تصویب طرحهای وزارت نیرو برنامه ریزی لازم برای حداکثر بهره وری در مصرف آب و استقرار صنایع کم آب بر صورت پذیرد.

شهر اردبیل از قزل‌اوزن حق‌آبه‌ای ندارد

پس از انتشار خبر انتقال آب از قزل اوزن به اردبیل؛ تعدادی از فعالان محیط زیست و شهروندان طارمی وزنجانی نسبت به آن واکنش نشان داده و گفتند: «رییس جمهور محترم در مبارزات انتخاباتی و پس از آن بر انجام کارها بر اساس کار کارشناسی تاکید کرد. حالا اما آقای پزشکیان به قولی یک سر دارد و  هزار  سودا!»

برخی نیز از دولت چهاردهم خواستند تا مقابل اجرایی شدن این دست از طرح‌ها را بگیرد چرا که اگر وضعیت شهرستان‌های استان اردبیل به علت محدودیت منابع آبی خوب نیست، وضعیت شهرستان‌های استان زنجان از جمله طارم هم چندان خوب نیست که مسئولان کشور بخواهند چنین خوابی را برای طارمی‌ها ببینند!

رسول محمدی، کارشناس محیط زیست از طارم در یکی از پایگاه‌های خبری نوشت؛ «عباس علی‌آبادی با رای مجلس وزیر نیرو در دولت چهاردهم شد او در دولت سیزدهم، سمت وزیر صنعت، معدن و تجارت را برعهده داشت. علی‌آبادی اگرچه مکانیک خوانده است اما فعالیت در جهاد سازندگی، مشارکت در اجرا و مدیریت پروژه‌های نیروگاهی کرخه و کارون ۳، مدیریت‌عاملی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران را هم در کارنامه دارد پس او باید بهتر حال و روز وخیم بی آبی و خشکسالی در ایران را درک کند. نفس رودخانه قزل اوزن به شمارش افتاده است.آیا آقای عباس علی‌آبادی این را می داند اگر نمی داند بد نیست او را در جریان رودخانه ای که در شرایط فعلی آب در آن به سختی جریان دارد قرار دهیم!

رودخانه قزل اوزن از ارتفاعات چهل چشمه دهستان سارال بخش دیواندره شهرستان سنندج سرچشمه می گیرد وپس از عبور از استانهای کردستان ،زنجان ،اذربایجان شرقی و اردبیل به دریای خزر می رسد و به سد منجیل در استان گیلان می ریزد.

طول این مسیر حدود 500کیلومتر است که بیش از نیمی از آن در خاک استان زنجان جریان دارد . اما اکنون دو خطر جدی که این رودخانه را تهدید می کنند انتقال آب به دشت اردبیل وسد سازی های بی رویه وغیر کارشناسی.

اما آنچه که بیشتر می خواهم به آن بپردازم اخیرا فراخوانی توسط شرکت آب منطقه‌ای اردبیل مبنی بر انتقال آب از این رودخانه به شهر اردبیل جهت شرب و صنعت صورت گرفته است.

متن فراخوان مطابق مجوز ابلاغ شده از سوی وزارت محترم نیرو در نامه شماره ۹۳/۷۰٫۱۵۴۹م مورخه ۹۳٫۰۴٫۰۹ حجم آب تخصیص داده شده به منظور کمبود نیاز شرب و صنعت محدوده اردبیل تا افق ۱۴۲۰معادل ۵۰میلیون متر مکعب در سال از طریق خط انتقال با ظرفیت ۱۵۸۰لیتر در ثانیه اعلام گردیده است.

از طرفی انتقال آب بین حوزه‌ای نیز از نظر کارشناسان محیط زیست وزارت نیرو غیر علمی وغیر کارشناسی است هدف از انتقال قطعا برای صنعت می تواند باشد که این عمل را نیز اکثر کارشناسان به دلیل هزینه بالا وغیر اصولی بودن آنرا تایید نمی کنند و احداث یا انتقال کارخانه های آب بر به نزدیکی منابع آب پیشنهاد می دهند سوال دومی که مطرح می شود این است که چرا این مصوبه که ده سال از زمان اخذ آن گذشته تاکنون اجرایی نشده والان که کشور در وضعیت نامناسب آبی قرار دارد تعدادی از مسولین اردبیل اصرار بر این انتقال آب غیر کارشناسی دارند ؟

آیا قول های انتخاباتی در این موضوع دخیل است ؟ بهر حال  از رییس جمهور محترم که همیشه بیان داشتند که کارهاباید با نظر کارشناسان صورت پذیرد درخواست داریم نظر کارشناسان وزارت نیرو ومحیط زیست و کشاورزی را اخذ نمایند واین طرح غیر کارشناسی که بیش از ده سال از مصوبه آن گذشته واجرایی نشده است را ابطال نمایند همچنین از نمایندگان محترم استانهای زنجان ،گیلان،اذربایجان شرفی واردبیل نیز تقاضا می شود از هزینه هدر رفت چندین هزار میلیاردی جلوگیری کرده و باعث مهاجرت تعداد زیادی از کشاورزان جوانان این مناطق به دیگر استان ها نشوند.»

برای انتقال آب قزل اوزن به اردبیل باید رضایت مردم کسب شود!

منتقدان ادعا می‌کنند: شهر اردبیل حق آبه ای از این رودخانه ندارد و جنوب استان یعنی شهرستان های خلخال وکوثر از این رودخانه حق آبه دارند که برای این انتقال حتما باید رضایت مردم این منطقه گرفته شود که طبق اظهارات فعالان محیط زیست، تعدادی از کشاورزان طارم (استان زنجان) وخلخال (استان اردبیل)؛ ظاهرا مردم چندان رضایتی برای این انتقال ندارند.

مهدی عباسی، رئیس طارمی شورای ملی زیتون در دومین همایش ملی و جهانی زیتون (۱۷ آذرماه ۱۴۰۳) در سالن همایش مهرانه به سوء مدیریت موجود در حوزه آب اشاره کرد و گفت: خبر انتقال آب قزل‌اوزن به اردبیل خطرناک است در کل انتقال آب از استان‌هایی که میانگین بارش ۲۰۰ میلی‌متری دارد به استانی که میانگین بارش آن ۹۰۰ میلی‌متر دارد آنهم برای تولید برنج خطرناک است آنهم در موقعی که ارزش افزوده زیتون ۲.۵ برابر برنج است و لازم است که متولیان به این امور وارد شوند.

آب قزل اوزن به دلیل املاح ورسوب بالا قابلیت شرب ندارد

چند سالی است که این رودخانه با شروع فصل تابستان کاملا می شود.با توجه به اینکه قزل اوزن بیش از نیمی از آبیاری استان گیلان و زنجان عمدتاً اراضی وسیع کشاورزی در فومنات ،منجیل،رودبار ،طارم،گیلوان ودشت های مرکزی وشرق گیلان را تامین می کند اگر مدیریتی در خصوص حق آبه ها صورت نگیرد می تواند به تبعات اجتماعی و همزمان با طرح مسایل امنیتی ،نابودی اقتصادی تعدادی از شهرستان ها را به همراه داشته باشد با توجه به اینکه در فراخوان شرکت آب منطقه‌ای اردبیل هدف از انتقال برای شرب و صنعت درج شده است ولی بنا بر گفته‌های تعدادی از کارشناسان و مطلعین حوزه محیط زیست؛ کارشناسان وزارت نیرو با توجه به آزمایش های متعدد صورت گرفته از این رودخانه بارها اعلام کردند که این آب به دلیل املاح ورسوب بالا قابلیت شرب ندارد.

موضوعی که وحید کنعانی، نماینده خلخال و کوثر در مجلس با قرار گرفتن در تریبون مجلس (15 مردادماه 1403) با تذکر به وزیر نیرو اعلام کرد:  کسانی که پای برگه انتقال آب از خزر را امضا کردند و دروغ گفتند باید بین مردم محاکمه شوند.

کنعانی ضمن اشاره به وضعیت نامناسب آب قزل اوزن گفت: یکبار برای همیشه دستور دهید مصوبه آب قزل اوزن به دشت اردبیل لغو شود، قزل اوزن در برخی از فصول آب ندارد، قابلیت شرب ندارد، سال 1396 در آزمایشات کارشناسان وزارت نیرو ثابت کرده است که EC و املاح معدنی بالایی دارد، اگر قزل اوزن آب داشت چرا 12 هزار هکتار از اراضی زیر کشت را به 3 هزار هکتار کاهش دادید؟ اگر قزل اوزن آب داشت چرا تخصیص آب سد گیوی از 76 میلیون مترمکعب به 49 مترمکعب رساندید؟ اگر قزل اوزن آب داشت چرا شهرستان‌های هشجین و روستاهای اطراف، روستاهای خلخال وکوثر با تانکرآبرسانی می‌شود؟ اگر قزل اوزن آب دارد چرا مجتمع آبرسانی کوثر سالیان سال است جزو مطالبات مردم است؟

کنعانی در مجلس تصریح کرد؛ آقای محرابیان (علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو) اگر حرف مردم برای شما ارزش ندارد، حداقل سخنان نماینده ولی فقیه در استان را ارزش گذاری کنید که فرمودند انتقال آب را از خزر و محل دیگری برای اردبیل پیگیری کنید، ضمنا یادآوری می کنم کسانی که پای ورقه انتقال آب را امضا کردند و در این چند سال به مردم دروغ گفتند باید در بین مردم محاکمه شوند و به آن ها پاسخگو باشند و توپ را به زمین دیگری نیاندازند.

پروژه خط انتقال آب از قزل اوزن به دشت اردبیل باید لغو و متوقف شود

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی در خصوص انتقال آب از رودخانه قزل‌اوزن به دشت اردبیل، گفت: با توجه به اینکه حوضه‌های آبریز قزل‌اوزن ارتباطی به دشت اردبیل ندارد، دلایل توجیهی پروژه مشخص نبوده و مورد تایید و موافقت ما نیست.

نبی‌اله محمدی (پنج‌شنبه ۱۷ آبان ماه) در جلسه کمیته برنامه‌ریزی شهرستان طارم، اظهار کرد: درحال حاضر کشاورزان شهرستان طارم به شدت با کمبود آب مواجه هستند و پروژه خط انتقال آب از قزل اوزن به دشت اردبیل، اگر از پروژه‌های مصوب و در حال اجرای این استان است باید لغو و متوقف شود.

وی تامین آب مورد نیاز کشاورزان و باغداران را ضروری دانست و افزود: باید با برنامه‌ریزی دقیق بتوانیم از داشته‌هایمان به‌صورت اصولی و دقیق بهره گیریم؛ چراکه تامین آب مسئله مهمی است که نمی‌توان براحتی از آن چشم‌پوشی کرد.

 آب طارم نه معامله میشود نه منتقل نه شایعه ای آن را دربرمی‌گیرد، نه تفرقه‌ای آن را میخشکاند!

مصطفی طاهری، نماینده زنجان و طارم هم اخیرا با انتشار ویدئویی خطاب به مردم طارم اعلام کرده که؛ در رابطه با آب طارم 2 مطلب وجود دارد، مورد نخست این که در گذشته تخصیص پروژه‌های آبی طارم نسبت به نیاز طارم انجام نگرفته است، از این رو در سال 1393در حوزه قزل اوزن هیچ تخصیص آبی صورت نگیرد؛ با آمار توانسته‌ام ثابت کنم که در حق طارم اجحاف شده است، چرا که این منطقه کشاورزی محسوب می‌شود و50 الی 60 درصد زیتون کشور در طارم تولید می‌شود.

طاهری گفته؛ در فضای مجازی و حقیقی دغدغه‌هایی در خصوص آب موردنیاز مردم طارم ذکر شده است که انشالله جلسات لازم به مسئولین کشوری برگزار خواهد شد تا اگر اجحافی در حق مردم صورت گرفته است، در کنار مردم مشکلات را پیگیری، بررسی و رسیدگی خواهیم کرد. در 4.5 سالی که در مجلس حضور داشته‌ام نخستین وظیفه‌ام را زنده کردن تخصیص آب طارم بوده است علی رغم اینکه تخصیص آب در قزل اوزن جزو خطوط قرمز بوده است با این حال موفقیت‌هایی حاصل شده است. صدای مردم طارم را شنیده‌ام، پیگیر پروژه‌های آبی و مدیریت یکپارچه آب، استخرهای معیشتی، چاه‌های بحران و سدی که مادام العمر در طارم احداث شود، هستم تا خیالمان از این بابت راحت شود. اگر قرار باشد حقی از طارم اجحاف شود با تمامی توان در کنار مردم هستم تا هیچ حقی از مردم تضییع نشود.

این نماینده مجلس در واکنش به خبر انتقال آب قزل اوزن به دشت اردبیل تاکید کرده که؛ آب طارم نه معامله می‌شود نه منتقل نه شایعه ای آن را دربرمی‌گیرد، نه تفرقه‌ای آن را میخشکاند! شایعات بی پایه، آینده ای برای طارم نمیسازند.مسیر روشن ما اقدام بی سر و صدا برای آب طارم، نه برای بازی با افکار! برای مدیریت پایدار منابع آبی هر قدم را با مردم و برای مردم برداشته ایم.

انتقال آب از «قزل اوزن» به دشت اردبیل تأیید شد

در حالی که برخی از نمایندگان استان در مجلس ترجیح می‌دادند به جای پیگیری اصل خبر و رفع نگرانی‌ مردم طارم و بهره‌برداران کشاورزی این منطقه، به دنبال تسویه حساب سیاسی و مچ اندازی برای قوی بودن اصولگراها یا اصلاح طلبان در دولت اصلاحات مسعود پزشکیان باشند و موضوع انتقال آب از قزل اوزن به دست اردبیل را شایعه بی پایه و اساس بدانند؛ 27 آذرماه 1403 اصل خبر از سوی مدیریت رودخانه‌ها و سواحل آب منطقه‌ای استان اردبیل صراحتا تائید شد!

مدیریت رودخانه‌ها و سواحل آب منطقه‌ای استان اردبیل (27 آذر 1403) گفت: تأیید و شروع لوله گذاری برای انتقال آب «قزل اوزن» به دشت اردبیل برای جبران کمبود آب شرب در حال انجام است.

رضا سلیمی در گفتگو با رسانه‌ها اظهار کرد: در این پنج، شش سالی که خشکسالی وجود داشته تا این لحظه با سال گذاشته مساوی هستیم و نسبت به بلند مدت ۱۰ ساله و ۱۵ ساله ۴۰ درصد کمبود داریم.

وی ادامه داد: درست است که مخازن سدی ما ۵۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد ولی ۲۰ درصد آن مربوط به سد عمارت است که امسال آبگیری شده و وارد آمارها شده است و ۳۰ درصد بقیه مربوط به نتیجه قرارگاه آب شرب با همکاری آب و فاضلاب، جهاد کشاورزی و آب منطقه‌ای می‌باشد که بتوانیم مخازن و سدها را پر کنیم و با اعمال مدیریت درست، آب را ذخیره کرده تا بعداً دچار کمبود آب نشویم.

مدیریت رودخانه‌ها و سواحل آب منطقه‌ای استان اردبیل از شروع ساخت تصفیه‌خانه در شورابیل و همچنین تأیید و شروع لوله گذاری برای انتقال آب قزل‌اوزن به دشت اردبیل برای جبران کمبود آب شرب گفت و افزود: این آب در فصل زراعی با دبی ۵۲۰ لیتر در ثانیه و در فصل غیر زارعی با دبی یک هزار و ۵۷۰ لیتر در ثانیه وارد مخازن موجود در شورابیل شده و پس از تصفیه در آنجا بدون ذخیره‌سازی وارد مدار مصرف خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۵۴ سد داریم و دغدغه و اولویت ما در آب منطقه‌ای تهیه‌ی آب شرب برای مردم هست تا مشکل و مضیقه‌ای از بابت آب شرب نداشته باشند.

سلیمی مسئول مدیریت رودخانه‌ها و سواحل در پایان از مردم خواست تا در مصرف آب صرفه‌ جویی کنند تا در آینده دچار مشکل در تهیه و مصرف آب نشویم.

مگر شهر اردبیل از قزل اوزن سهم دارد؟ مصوبه مربوط به حق‌آبه شهر اردبیل را حداقل به مردم طارم و خلخال نشان دهید!

پس از تائید رسمی خبر انتقال آب قزل اوزن به دشت اردبیل؛ این بار برخی نمایندگان که پیش از آن چنین موضوعی را به‌گونه‌ای قبول نداشتند؛ با انتشار نامه اعضای شورای تعدادی از روستاهای طارم در سکوی تلگرامی خود که نسبت به این انتقال آب رضایت نداشتندد وتحقق آن را مساوی با نابودی اقتصاد شهرستان‌های طارم (استان زنجان) و خلخال (استان اردبیل) می‌دانستند؛ بر لزوم حرکت در مسیر عدالت برای حقاق حق مردم طارم تاکید کردند.

مصطفی طاهری، نماینده زنجان و طارم در مجلس 12 دی ماه 1403 تاکید کرد: « در دیدار با وزیر محترم نیرو، مسائل و نگرانی‌های جدی پیرامون انتقال آب قزل‌اوزن را به‌طور مستند و شفاف مطرح کردم. بر ضرورت اتخاذ تصمیماتی مبتنی بر عدالت، مطالعات دقیق و منافع پایدار منطقه تأکید شد. همچنین، نامه مطالبه مردم شریف طارم به‌دست وزیر رسید و پیگیری این موضوع در چارچوب منافع استان و حقوق مردم با جدیت ادامه خواهد یافت.»

همچنین کانال تلگرامی رسمی این نماینده مجلس 19 دی ماه سال 1403 با انتشار کلیپ 4 دقیقه‌ای از تخصیص کم‌نظیر منابع آبی به شهرستان طارم خبر داد و اعلام کرد:«گزارشی از جلسه هم اندیشی و تبادل نظر با موضوع «قزل اوزن» و ذخیره آب برای شهرستان طارم با حضور هیات طارمی‌های مقیم تهران،نماینده ادوار و دکتر طاهری نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی  برگزار شد، در این جلسه‌ برای اولین بار اعلام شد که بیش از 100 میلیون مترمکعب آب به شهرستان طارم تخصیص یافته است. این اقدام، با هدف رفع مشکل کم‌آبی و بی‌آبی در منطقه،  انجام گرفته است. شایان ذکر است که در ده سال اخیر تاکنون، هیچ اقدامی به این میزان در حوزه تخصیص منابع آبی کشاورزی برای استان زنجان و حتی استان های دیگر انجام نشده و این دستاورد حاصل پیگیری‌ها و تلاش‌های مستمر دکتر طاهری است. این تخصیص در سال ۱۴۰۱ با پیگیری‌ها و تلاش‌های مستمر دکتر طاهری صورت گرفته بود که به دلایلی اعلام و رسانه ای نشده بود.»

آقایان! آب هست اما کم است! آب قزل‌اوزن پیشکش‌شدنی نیست!

ظاهرا برخی از نمایندگان استان‌های اردبیل و آذربایجان شرقی و زنجان از سازمان برنامه و بودجه درخواست اعتبار ویژه برای تملک اراضی و اتمام سد شهریار داشتند که لزوما نامه تنظیم شده، غلط نیست اما از آنجایی که در نامه مذکور اسم شهر اردبیل در کنار شهرهای خلخال و کوثر استان اردبیل ذکر شده و شهر دارای حق آبه از استان زنجان فقط طارم ذکر شده بود اینگونه برداشت می‌شود که آب تخصیص یافته از محل سد شهریار متعلق به اردبیل، کوثر وخلخال از استان اردبیل، استان گیلان و طارم استان زنجان و میانه استان آذربایجان شرقی است.

از حوزه انتخابیه زنجان وطارم استان زنجان؛ 2 نماینده در مجلس شورای اسلامی حضور دارند که یکی از نماینده‌ها (مصطفی طاهری) نامه مذکور را امضا کرده تا به قول خودش مشکلات کشاورزان طارم حل شود که به خودی خود قابل تقدیر هم هست.

اما دیگر نماینده زنجان و طارم در مجلس(نبی‌اله محمدی) به علت ابهامات نامبرده هر گونه امضای نامه را منوط به مشاهده مصوبه اسامی شهرهای دارای حق آبه مربوط به تخصیص آب از سد شهریار یا قزل اوزن کرده است.

میرزایی، مسئول دفتر این نماینده مجلس در پاسخ به صدای زنجان اعلام کرد؛ تمامی اظهارات آقای طاهری در خصوص موضوع انتقال آب از قزل اوزن به اردبیل در صفحه رسمی ایشان (تلگرام) اطلاع رسانی شده است واگر موضوع جدیدی هم باشد در این سکو اطلاع رسانی می‌شود.

به دنبال پیگیری‌های صدای زنجان مبنی بر لزوم گفت‌وگو با این نماینده پیرامون ابهامات مربوط به امضای نمایندگان درخواست‌کننده اعتبار ویژه برای تملک اراضی و اتمام سد شهریار و از مهم‌تر اینکه «موجود بودن اسناد مربوط به سهم و حق آبه شهر اردبیل از سد شهریار»؛ امکان گفت‌وگو با این نماینده میسر نشد.

 تا نتیجه استعلام مصوبه تخصیص آب از سد شهریار یا قزل اوزن را نبینم و پشتوانه حقوقی مستندات آن را بررسی نکنم، هیچ نامه‌ای را امضا نمی‌کنم!

نبی‌اله محمدی، دیگر نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس هم در خصوص انتقادات نسبت به پروژه انتقال آب قزل اوزن به دشت اردبیل در گفت‌وگو با صدای زنجان اظهار کرد: مردم شریف طارم و استان زنجان و حتی سایر شهرهای واقع شده در حوزه آبریز قزل اوزن از استانهای دیگر  که از قزل اوزن حق‌آبه دارند نسبت به انتقال آب از قزل اوزن به اردبیل، شهری که از قزل اوزن حق آبه‌ای ندارد احتمالاتی را مطرح و گلایه‌مند و از ما پیگیر هستند.

محمدی با اشاره به شواهد موجود در مورد انتقال آب از قزل اوزن به شهر اردبیل تاکید کرد: به شخصه قرارداد این طرح را ندیده‌ام ولی استعلامات را از وزارت نیرو انجام دادم و منتظر وصول نتیجه هستم، احتمالا این طرح ملی یا مصوب استانی استان مربوطه است و بهتر است از مسئولان مرتبط خارج از استان و ملی پیگیری شود. اما انتظار می رود مسئولان مربوطه یا نماینده مجلسی که حدود5 سال در مجلس فعالیت دارد از وجود یا عدم وجود چنین پروژه‌ای به صورت دقیق با خبر باشد. به شخصه پیگیر موضوع شدم و شواهد و قراین نشان می‌دهد که احتمالا چند کیلومتر از این خط انتقال از اردبیل به سمت آب کار شده است، چند کیلومتری که امکان  دارد فاز دوم آن را هم به سمت سد شهریار استان آذربایجان شرقی هدایت کرد یا احتمالا به سمت نقاط دیگر قزل‌اوزن که برای اینجانب قابل قبول نیست!

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس افزود: در بررسی‌هایی که انجام داده‌ام، طبق گفته برخی نمایندگان از محل سد شهریار، حجم بالایی ( مثلا ۵۰میلیون مترمکعب) آب در گذشته برای اردبیل مجوز تخصیص گرفته شده است، از این رو نامه‌ای به شخص وزیر نیرو ارسال نمودم و تقاضا کردم تا این مصوبات، تعداد امضاها و افرادی که این مصوبه را امضا کرده‌اند اعلام شود. مطابق گفته تعدادی از نمایندگان ؛ از سد شهریار حق آبه برای شهرهای اردبیل و خلخال و کوثر از استان اردبیل، گیلان، زنجان (طارم) تعریف شده است. ما نیز خواستار دریافت مدرکی که حاکی از قانونی بودن این اختصاص آب به شهر اردبیل باشد، هستیم. تخصیص‌ها برای عموم و ما روشن نیست و ضروری است تا وزارت نیرو این مدارک را به نماینده‌های زنجان و طارم در مجلس هم ارائه کند.

این نماینده اظهار داشت: مصوبه یا مجوز تخصیص آب از محل قزل اوزن (سد شهریار) به شهر اردبیل باید ارائه شود تا ابعاد حقوقی و منطقی موضوع برای پیگیری های بعدی روشن شود.

محمدی از پیگیری‌های مربوطه از دفتر ریاست جمهوری و وزارت نیرو خبر داد و گفت: البته در صحن مجلس نیز اعلام شد که هر تخصیص غیرشفاف بدون حضور نمایندگان و استانداران مناطق مربوط به حوضه آبریز این رودخانه باطل محسوب می شود.

 در مقابل حقوق مردم با احدی تعارف ندارم

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پاسخ به سؤالی مبنی بر «آیا در بین امضاکنندگان اخیر مربوط به انتقال آب از محل سد شهریار» اسامی نمایندگان زنجان هم به چشم می‌خورد؟، افزود: برخی از نمایندگان استان‌های اردبیل و آذربایجان شرقی و دیگر نماینده زنجان و طارم از سازمان برنامه و بودجه درخواست اعتبار ویژه برای تملک اراضی و اتمام سد شهریار داشتند و این نامه لزوما نامه غلطی نیست و برای هر طرحی می تواند باشداما از آنجایی که در نامه مذکور اسم شهر اردبیل در کنار شهرهای خلخال و کوثر استان اردبیل ذکر شده و شهر دارای حق آبه از استان زنجان فقط طارم ذکر شده بود . اینطور  برداشت می‌شود که آب تخصیص یافته از محل سد شهریار متعلق به اردبیل، کوثر وخلخال از استان اردبیل، استان گیلان و طارم استان زنجان و میانه استان آذربایجان شرقی است.

محمدی اضافه کرد: این نامه را جهت امضا تحویلم دادند اما با توجه به ابهامات موجود و عدم دریافت استعلامات مربوط به مصوبات تخصیص آب و میزان تخصیص، امضا نکردم! چرا که با این امضا بدون دریافت نتیجه استعلامات تخصیص آب تلویحا تایید می‌شد که شهر اردبیل از محل سد شهریار حق آبه دارد اما چنین موضوعی را بدون ارائه مستندات و دلیل قبول ندارم و فقط حوزه آب ریز  این حق را دارند! چندین بار برای امضا گرفتن از اینجانب و از همکارانم در دفتر نمایندگی مجلس خواسته‌اند تا نظر مثبتم را جلب کنند اما در مقابل حقوق مردم با احدی تعارف ندارم. فعلا قضاوتی در مورد امضا کنندگان این نامه هم نمی کنم  اما مصوبه این انتقال که گفته می‌شود مربوط به سالیان گذشته است هنوز به دستم نرسیده و منتظر دریافت پاسخ استعلام هستم و شاید امضا کنندگان در جریان جزئیات آن قرار گرفته‌اند که این نامه را امضا کرده‌اند اما من فعلا مصوبه حق آبه اردبیل و زنجان و سایر و تخصیص های آب را وصول نکردم  پس لزومی به امضا نمی بینم و همچنان مصمم هستم که این مصوبه و مستندات را ببینم و پشتوانه حقوقی را با کارشناسان مربوطه بررسی کنم تا به مردم گزارش کنم. اخیرا نیز مکتوب و حضوری از دفتر رئیس جمهور، سازمان برنامه و بودجه و وزارت نیرو پیگیریهای را در مورد پروژه های مرتبط با آب حوزه انتخابیه را داشتم.

مگر دغدغه مردم استان زنجان؛ دغدغه مجمع نمایندگان استان نیست؟ چرا برخی از نمایندگان از دغدغه مردم در خصوص انتقال آب قزل‌اوزن به دشت اردبیل اطلاعی ندارند؟

صدای زنجان جهت انعکاس نظر احمد بیگدلی، نماینده خدابنده در مجلس و سیدجمال موسوی، نماینده ماهنشان در مجلس در خصوص انتقال آب قزل اوزن به دشت اردبیل موضوع را پیگیری کرد اما امکان گفت‌وگو با این دو نماینده میسر نشد.

صدای زنجان موضوع انتقال آب قزل اوزن به دشت اردبیل و برخی نارضایتی‌های مردمی را از طریق 3 نماینده استان زنجان در مجلس از جمله «خدابنده»، «ابهر، خرمدره و سلطانیه»، «ایجرود و ماهنشان» هم پیگیری کرد؛ احمد بیگدلی، نماینده مردم خدابنده در این زمینه ترجیح داد نظرش را اعلام نکند!

موسوی، نماینده ایجرود و ماهنشان نیز در ابتدا اعلام کرد که در این زمینه اطلاع چندانی ندارد وبهتر است نماینده‌های زنجان و طارم، اعلام نظر کنند اما با اصرارهای صدای زنجان مبنی بر اینکه «هر 5 نماینده استان زنجان در مجلس در قالب مجمع نمایندگان استان زنجان باید دلسوزانه پیگیر حق و حقوق مردم استان زنجان باشند نه فقط حوزه انتخابیه‌ای که دارای رای اکثریت شده‌اند» قرار شد این نماینده در ساعت مقرر نسبت به پاسخ اقدام کند اما ایشان نیز به پیگیری‌های صدای زنجان پاسخی ندادند!

ما دشمن هم نیستیم، اگر اردبیل از قزل اوزن حقابه دارد، حقش را بگیرد

البته منصور علیمردانی، نماینده مردم ابهر، خرمدره و سلطانیه در مجلس در گفت‌وگو با صدای زنجان در خصوص خبر انتقال آب قزل اوزن به اردبیل اعلام کرد؛ نباید یطرفانه قضاوت کنیم، هنوز قرادادی، مصوبه ای، موافقتنامه ای تنظیم نشده که من راجع به آن اظهارنظر کنم.‌ هیچ منطقه و شهری  نمیتواند بدون داشتن حقانه؛ آبی را انتقال دهد. اصلا هیچ جایی چنین توافقی نشده است! ضمن اینکه اگر شهرهای استان اردبیل و هر منطقه‌ای از استان‌ها حقابه‌ای از رودخانه قزل اوزن داشته باشند حقشان است. همانطور که ما (استان زنجان) انتظار داریم از سد تالوار کردستان آب نصیبمان شود چون حقابه داریم.

علیمردانی تاکید کرد: ما دشمن هم نیستیم، مردم تمامی استان‌های کشور، هموطنمان هستند، ما در یک کشور زندگی می‌کنیم، همانطور که از آذربایجان و کردستان مطالبه حقابه داریم و انتظار داریم حقمان را بگیریم باید حق دیگران را هم بدهیم.

انتهای پیام/

اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانقزل اوزنزنجانلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx13901


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»