کد خبر: 13963
1403/10/29 - 8:49


صدای زنجان از خیز استان برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی با هدف رفع ناترازی‌های انرژی برق گزارش می‌دهد؛

جبران ناترازی‌ها در سایه خورشید

معاون صنایع اداره کل صمت استان: افتتاح نیروگاه انرژی خورشیدی در استان زنجان بخشی از ناترازی انرژی را جبران می‌کند/مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری زنجان: درخواست احداث نیروگاه خورشیدیِ بیش از 15 واحد تولیدی و صنعتی دراستان زنجان /معاون برنامه ریزی و تحقیقات، معاون بهره برداری شرکت برق منطقه‌ای زنجان: درخواست‌های احداث نیروگاه با حضور متقاضیان و صاحبان صنایع و مسئولان ارگان‌های ذیربط بررسی و تعیین تکلیف می‌شود

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: در پی تلاش‌ها برای کاهش ناترازی تولید و مصرف برق، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر 25دی ماه 1403  از همکاری با سازمان ساتبا و شرکت‌های پیمانکاری برای احداث ۲۰۰ نیروگاه خورشیدی در کشور خبر داد. بررسی‌های صدای زنجان نشان می‌دهد تا به امروز نزدیک به 30 نقطه برای استقرار نیروگاه‌های خورشیدی در استان زنجان «شناسایی‌اولیه» شده است؛ درخواست احداث نیروگاه خورشیدیِ بیش از 15 واحد تولیدی و صنعتی در استان زنجان نیز قطعی شده است.

آن طور که گفته می‌شود؛ با در نظر گرفتن تمام جوانب هزینه احداث نیروگاه خورشیدی ۵ کیلوواتی حدودا ۱۲۵ تا ۱۴۰ میلیون تومان خواهد بود که در این بین وام نیروگاه‌های حمایتی اغلب هزینه احداث این نیروگاه را پوشش می‌دهد و به منازل و اداره‌ها در شهر و روستا برای احداث در پشت بام تعلق می‌گیرد.

به گزارش رسانه‌ها؛ از سال ۱۳۷۲ تا سال ۱۴۰۰ میزان نیروگاه‌های پاک معادل ۸۵۸.۵ مگاوات بوده اما از آغاز دولت سیزدهم تاکنون ۲۲۵ مگاوات به این ظرفیت اضافه شده، ۷۹ درصد کل ظرفیت منصوبه انرژی‌های تجدیدپذیر مربوط به قبل از دولت سیزدهم بوده و ۲۱ درصد بعد از این دولت افزوده شده، استفاده از ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، ماده ۱۶ قانون جهش دانش‌بنیان و مصوبه‌های شورای اقتصاد و روش خرید تضمینی برق از عوامل اثربخش در توسعه تجدیدپذیرهاست.

در پی تلاش‌ها برای کاهش ناترازی تولید و مصرف برق، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر 25دی ماه 1403  از همکاری با سازمان ساتبا و شرکت‌های پیمانکاری برای احداث ۲۰۰ نیروگاه خورشیدی در کشور خبر داد.

انرژی خورشیدی به عنوان یک منبع انرژی تجدیدپذیر از مهم ترین مزیت پنل های خورشیدی به شمار می رود که می توان آن را برای همه مناطق جهان تهیه کرد و هر روز در دسترس قرار داد. برخلاف منابع انرژی دیگر، انرژی خورشیدی تمام نمی شود.

انرژی خورشیدی نیازی به تعمیر و نگهداری زیادی ندارند. فقط باید آن ها را نسبتاً تمیز نگه داشت، بنابراین باید چندین بار در سال تمیز شوند.

 افتتاح نیروگاه انرژی خورشیدی در استان زنجان بخشی از ناترازی انرژی را جبران می‌کند

کارشناسان می‌گویند؛فرسودگی و پارگی به دلیل نبود قطعات متحرک در این سیستم ها، بوجود نمی آید. مبدل معمولاً تنها قسمتی است که بعد از 10-5 سال نیاز به تعویض دارد زیرا به طور مداوم برای تبدیل انرژی‌خورشیدی به برق و گرما PV( خورشیدی در مقابل حرارت خورشیدی) به کار می رود. کابل ها نیز به غیر از مبدل، به تعمیر و نگهداری نیاز دارند تا اطمینان حاصل شود که سیستم انرژی‌خورشیدی با حداکثر راندمان کار می کند.

بنابراین، علاوه بر پوشش هزینه اولیه سیستم های خورشیدی، می توان هزینه ی بسیار کمی برای تعمیر و نگهداری انتظار داشت.

عباس ورقائی، معاون امور صنایع اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در گفت‌وگو با صدای زنجان با اشاره به پیگیری موضوع صدور مجوز مربوط به درخواست‌های صنایع بابت احداث مجوزنیروگاه‌های خورشیدی می‌گوید: نزدیک به 2 هفته است با به روی کار آمدن دولت چهاردهم جلسات بابت ناترازی‌ها مستمرا برگزار می‌شود، تا جایی که اطلاع دارم اقدامات لازم برای صدورمجوز استقرار نیروگاه‌‌ها در مجموعه در حدود 100 مگاوات انرژی خورشیدی استارت زده شده است.

ابراهیم علی‌آبادی، معاون برنامه ریزی و تحقیقات، معاون بهره برداری شرکت برق منطقه‌ای زنجان در پاسخ به سؤال صدای زنجان مبنی بر اینکه «چرا برای این روزها تدابیر لازم اندیشیده نشده بود و بعد از خاموشی‌ها و نارضایتی عمومی به ویژه صاحبان صنایع؛ احداث نیروگاه‌های خورشیدی برای برنامه‌ریزان مهم شده است؟ »عنوان می‌کند: در این جا دو بحث وجود دارد؛ «ناترازی در فصول گرم سال» که به محدودیت ظرفیت نیروگاهی برمی‌گردد و دیگری «ناترازی در فصول سرد سال» که هیچ محدودیتی در ظرفیت نیروگاهی وجود ندارد بلکه محدودیت سوخت داریم. در ایام سرد سال ظرفیت نیروگاهی پاسخگو هست (93 هزار مگاوات ظرفیت عملی و میزان مصرف 48 هزار مگاوات است) اما در ایام گرم سال با محدودیت ظرفیت نیروگاهی مواجهیم و وابستگی نیروگاه‌های برق‌آبی ما به میزان آب ذخیره شده در پشت سدها برمی‌گردد.

 نیروگاه‌های خورشیدی به کمک ناترازی‌ها می‌آید

« هزینه بالا»، « وابستگی به آب و هوا»و « گران بودن ذخیره انرژی خورشیدی» از معایب انرژی خورشیدی است.

هزینه خرید اولیه سیستم خورشیدی نسبتاً زیاد است که شامل هزینه های مربوط به پنل های خورشیدی، مبدل، باتری، سیم-کشی و نصب می شود. با این وجود، فناوری های خورشیدی به طور مداوم در حال توسعه هستند و می توان فرض کرد که قیمت ها در آینده کاهش خواهند یافت.

از انرژی‌خورشیدی در روزهای ابری و بارانی هم می توان استفاده کرد اما بازدهی سیستم های خورشیدی کم می شود. پنل های خورشیدی برای جمع آوری موثر انرژی‌خورشیدی، وابسته به نور خورشید هستند. بنابراین روزهای ابری و بارانی تأثیر محسوسی بر سیستم های انرژی می گذارند. همچنین باید در نظر داشت که انرژی‌خورشیدی در طول شب قابل بهره گیری نیست.

از سوی دیگر، در صورت نیاز به آب گرم در شب یا در طول زمستان، پنل های ترمودینامیکی می توانند به عنوان جایگزینی بررسی شوند.

انرژی خورشیدی فوراً باید استفاده شود یا آن را در باتری های بزرگی می توان ذخیره کرد. این باتری ها که در خارج از شبکه سیستم های خورشیدی استفاده می شوند، در طول روز می توانند شارژ شوند تا در شب انرژی آن ها استفاده شود. این راه حلی مناسب برای استفاده از این انرژی در تمام طول روز بوده اما روش بسیار گرانی است.

استفاده از انرژی خورشیدی در طول روز و بکارگرفتن انرژی شبکه در شب هوشمندانه تر است (فقط در صورتی می توان این کار را انجام داد که سیستم به شبکه متصل باشد). معمولا تقاضای انرژی در طول روز زیاد است، بنابراین می توان بیشتر آن را با انرژی‌خورشیدی تامین کرد.

با همه این تفاسیر، مزایای انرژی خورشیدی بیشتر از معایب آن است و در شرایط کنونی کشور؛ استفاده از انرژی خورشیدی و هدایت صنایع به سمت استفاده از انرژی برق نیروگاه‌های خودتامین از نوع انرژی خورشیدی بهترین گزینه است.

 مشکلی به لحاظ اعطای مجوز نیروگاه‌های خودتامین در استان زنجان نداریم

ابراهیم علی‌آبادی، معاون برنامه ریزی و تحقیقات، معاون بهره برداری شرکت برق منطقه‌ای زنجان در گفت‌وگو با صدای زنجان می‌گوید: مشکلی به لحاظ اعطای مجوز نیروگاه‌های خودتامین (نیروگاه‌هایی که با سوخت فسیلی کار می‌کنند و به اصطلاح گازسوزند و یا نیروگاه‌های تجدیدپذیرند که عمدتا خورشیدی‌اند) وجود ندارد. نیروگاه‌های دارای سوخت تجدیدپذیر شامل نیروگاه‌های بادی و خورشیدی است اما جذابیت سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های خورشیدی به علت سهولت کار، بالاست.

**بسته‌های حمایتی برای صاحبان صنایع علاقمند به احداث نیروگاه‌های خورشیدی

طبق اظهارات معاون برنامه ریزی و تحقیقات، معاون بهره برداری شرکت برق منطقه‌ای زنجان؛ صنایع به ویژه صنایع انرژی‌بر، طی برنامه 5 ساله که از سال 1402 آغاز شده است؛ موظفند 5 درصد (هر سال یک درصد) از انرژی موردنیاز خود را از طریق نیروگاه‌های تجدیدپذیر تامین کنند که لازمه آن احداث نیروگاه است در صورتی که توان احداث نیروگاه را ندارند باید از تابلوی برق سبز، برق موردنیاز خود را تامین کنند.

علی‌آبادی ادامه می‌دهد؛ سایر صنایع نیز برای اینکه از معافیت‌های اعمال محدودیت ناشی از ناترازی‌های انرژی برخوردار شوند، می‌توانند نیروگاه‌های تجدیدپذیر احداث کرده و طبق بتوانند در طول سال 35 درصد انرژی موردنیاز را تامین کنند از اعمال مسئولیت‌های تامین برق نیز معاف‌اند.

آنطور که معاون برنامه ریزی و تحقیقات، معاون بهره برداری شرکت برق منطقه‌ای زنجان می‌گوید: برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی دو بحث وجود دارد؛ یکی مربوط به «زمین» ودیگری «اتصال به شبکه» است. یکی از مسائلی که در استان زنجان در دست پیگیری است «زمین‌های متعلق به منابع طبیعی» است. اداره منابع طبیعی استان،  تعدادی از زمین‌ها را معرفی کرده که شرکت برق منطقه‌ای نیز این زمین‌ها را به متقاضیان معرفی می‌کند و صنایع نیز پس از بررسی تمامی جوانب در صورتی که نظرشان برای استقرار نیروگاه در نقطه پیشنهادی مثبت است؛ اقدامات مربوط به واگذاری زمین از طریق اداره امور اراضی استان پیگیری و زمین مربوطه تخصیص داده می‌شود. ناگفته نماند که در برخی از نقاط صاحبان صنایع موفق به احداث نیروگاه نشده‌اند و در حال پیگیری برای اخذ تسهیلات هستند.

صدورمجوز احداث نیروگاه در زمین‌های درجه یک و 2 کشاورزی؛ ممنوع!

علی‌آبادی می‌گوید: پس از مشخص شدن زمین؛ مطالعات طرح اتصال با هدف توجیه اقتصادی بودن؛  در دستور کار قرار می‌گیرد که در نهایتا پس از توجیه‌پذیر بودن طرح؛ متقاضی باید از طریق درگاه مجوزها اقدامات لازم را جهت اخذ موافقت اصولی و مجوز احداث نیروگاه پیگیری کنند.

به گفته معاون برنامه ریزی و تحقیقات، معاون بهره برداری شرکت برق منطقه‌ای زنجان؛ برخی از سرمایه‌گذاران نیز دارای زمین هستند و تقاضای احداث نیروگاه در نقطه مذکور را دارند که باید به لحاظ کشاورزی؛ زمین به اصطلاح درجه 3 به بالا باشد و درجه یک و 2 نباشد چرا که مطابق مقررات به علت کاربری کشاورزی بودن؛ امکان صدور مجوزاستقرار نیروگاه در اراضی کشاورزی درجه یک و 2 وجود ندارد.

علی‌آبادی از شناسایی حدود 30 نقطه با مساحت‌های مختلف خبر می‌دهد اما می‌گوید: این نقاط معرفی شده؛ نقاط اولیه هستند و مباحث مربوط به معارضین و غیره از طریق ارگان‌های ذیربط از جمله منابع طبیعی باید پیگیری شود.

درخواست احداث نیروگاه خورشیدیِ بیش از 15 واحد تولیدی و صنعتی در استان زنجان 

امیررضا معظمی، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری زنجان در گفت‌وگو با صدای زنجان با بیان اینکه اولویت نخست استان در برنامه های مدیریت؛ کاهش ناترازی از طریق جذب سرمایه گذار در حوزه انرژی خورشیدی است، می‌گوید: طی دوماه گذشته تقریبا هر هفته یا دو هفته یکبار جلسه کارگروه انرژی خورشیدی با دبیریِ شرکت برق منطقه ای و با محوریت استانداری و سایر دستگاه‌ها برگزار می‌شود.  نمایندگان ادارات امور اراضی، محیط زیست،منایع طبیعی نیز در این جلسات حضور مستمر دارند. متقاضیان در جلسه مذکور مشکلات خود را مطرح و با حضور نماینده دستگاه مسائل بررسی وتعیین تکلیف می‌شود.

معظمی با اشاره به دستورالمل و بخشنامه‌های وزارت نیرو و مصوبات هیئت دولت در خصوص تسهیل‌گری‌های مربوط به احداث نیروگاه‌های خورشیدی عنوان می‌کند: این بخشنامه‌ها با هدف تعیین تکلیف مسائل پیش روی متقاضیان احداث نیروگاه خورشیدی است. در حال حاضر پروژه آماده متعلق به بیش از 15 واحد متقاضی در مجموع به میزان بیش از 100 مگاوات داریم که بخشی در مرحله خرید تجهیزات قرار داشته و برخی نیز در حال نصب وبخشی نیز وارد فاز اجرا شده‌اند که به نظر می‌رسد برای سال آینده پروژه‌های مذکور به مرحله بهره‌برداری برسند تا مشکلات ناترازی‌های برق به ویژه در فصل تابستان تا حدودی رفع شود.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری زنجان در خصوص مشکلات تامین زمین برای احداث نیروگاه‌ نیز می‌گوید: بخشی از متقاضیان احداث نیروگاه، دارای زمین بوده و قصد دارند در محوطه واحد تولیدی خود تجهیزات لازم را نصب کنند که در این موارد مشکل زمین مطرح نیست در نتیجه روند صدور مجوز تسریع می‌یابد. بخشی از واحدها نیز در محیط پیرامون خود دارای زمین نیستند که اغلب واحدهای مستقر در شهرک‌های صنعتی با این مسئله مواجهند که برای جلوگیری از هزینه‌های اضافی، مطالعات لازم برای شناسایی ساختگاه‌های مناسب برای استقرار نیروگاه‌های خورشیدی واحدهای تولیدی در دستور کار قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه مراحل صدورمجوز از طریق پنجره واحد و طبق ضوابط صورت می‌گیرد ضمن استقبال از متقاضیان احداث نیروگاه‌های خورشیدی تاکید می‌کند: با توجه به اهمیت موضوع؛ جلسات لازم برای رفع مشکلات اخذ مجوز با حضور متقاضی و ارگان‌های ذیربط برگزار و تا زمان صدور مجوز مراتب پیگیری می‌گردد.

انتهای پیام/


اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانپنل خورشیدینیروگاهلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx13963


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»