کد خبر: 14695
1404/01/19 - 9:8


صدای زنجان از بلاتکلیفی 13 ساله بخشی از زمین‌های گاوازنگ گزارش می‌دهد؛

وعده آبادی!

ذی‌نفعان: سازمان همیاری شهرداری‌های استان به نمایندگی از استانداری زنجان تعدادی قطعه زمین گاوازنگ را در قالب «معاوضه» به روستائیان فروخته و پولش را هم دریافت کرده اما زمین‌ها را بعد از 13 سال تحویل نمی‌دهد!

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: یکشنبه (17 فروردین ماه 1404) جمعی از ذی‌نفعان بخشی از زمین‌های منطقه گردشگری گاوازنگ که حدود 13 سال است در انتظار تحویل زمین‌های معاوضه شده‌شان هستند، مقابل استانداری زنجان تجمع کرده و از مسئولان ذیربط خواستند تا تکلیف بیش از 150 قطعه زمین بلاتکلیفِ مردم را روشن کنند.

بنا بر گفته تجمع‌کنندگان حدودا ۱۵۷ قطعه زمین در منطقه گاوازنگ بلاتکلیف مانده است و ذی نفعان که تعدادشان به حدود ۶۹ نفر می‌رسد خواهان رسیدگی سریع هستند.

گفته می‌شود؛ تقریبا از سال ۱۳۸۵ به بعد بخشی از اراضی در گاوازنگ از طریق سازمان همیاری شهرداری‌های زنجان به نمایندگی از استانداری زنجان به صاحبان زمین، شهروندان و پیمانکاران واگذار شده است که بعد از گذشت سال‌ها هیچ نتیجه‌ای در قبال درخواست‌ها برای ساخت و ساز صورت نگرفته است.

صاحبان زمین‌های حوالی باغ ایرانیان (بخش بالایی نمایشگاه بین المللی کاسپین) به صدای زنجان می‌گویند: این اراضی در مساحت ۵ هکتاری و به ۱۵۷ قطعه نیز تقسیم شده و از سوی سازمان همیاری شهرداری‌های استان زنجان و با اطلاع استانداری زنجان به تعدادی از شهروندان و پیمانکاران فروخته شده است اما موضوع ساخت و ساز در زمین‌های خریداری‌شده‌شان تحت الشعاع برخی بی قانونی‌ها قرار گرفته است.

یکی از ذی‌نفعان به صدای زنجان می‌گوید: سال‌های ۸۹ و ۹۰ و ۹۱ سازمان همیاری شهرداری‌های استان به نمایندگی از استانداری زنجان تعدادی قطعه زمین گاوازنگ را در قالب «معاوضه» به روستائیان فروخته است. مقرر شده بود طی ۲ سال این قطعات تحویل شود اما با گذشت حدود ۱۳ سال این مهم صورت نگرفته است.

وی با بیان اینکه سازمان همیاری شهرداری ها به نمایندگی از استانداری زنجان قطعات را فروخته و پولش را هم اخذ کرده است، ادامه می‌دهد: من ۲۶۰۰ متر زمین دادم و ۲۸۰ متر زمین دریافت کرده ام الان ارزش زمین قبلی من ۳ برابر زمین فعلی است. اگر به هر دلیلی زمین دریافتی ام را نمی دهند زمین قبلی من را پس بدهند که تا به امروز ارگان ذیربط زمین‌ها را تحویل نداده است.

دلالی به بهانه توسعه گردشگری؟

سید محمدحسین جعفری، دکترای تخصصی شهرسازی در گفت‌وگو با صدای زنجان در خصوص مشکلات پیش آمده حقوقی در دهه ۷۰ که بحث «گردشگری گاوازنگ» و «ساکنان منطقه گاوازنگ» را تحت‌الشعاع قرار داده است، بارها گفته است که؛ برای رونق اقتصادی و افزایش شادی و امید زندگی بین زنجانی‌ها؛ مسئولان باید نسبت به تعیین تکلیف وضعیت گاوازنگ زنجان در اسرع وقت اقدامات لازم را انجام دهند. متاسفانه نحوه حمایت از سرمایه‌گذار را بلد نیستیم. دولت موظف است فضا را فراهم کند تا مردم دارای اندوخته و سرمایه را ترغیب به سرمایه‌گذاری کند. متاسفانه در استان زنجان نمی‌دانیم در مقابل سرمایه‌های مردمی چه کار کنیم!

ایجاد زیرساخت نظیر شبکه گازرسانی و آب شرب لوله‌کشی از الزامات پروژه گردشگری گاوازنگ است و بنا به گفته افراد مطلع؛ گاز و آب شرب از مولفه‌های مهم در ایجاد هتل، کافی‌شاپ، رستوران و غیره است که متاسفانه با گذشت بیش از ۲۰ سال به آن توجه قابل قبولی نشده است.

یکی از ساکنان منطقه گاوازنگ با اشاره به انحراف در واگذاری اراضی بین بازه زمانی ۸۹ تا ۹۲ یادآور می‌شود: شاید در برخی موارد بدون کسب مجوز از سوی ارگان‌های ذیربط از جمله جهاد کشاورزی و منابع طبیعی فرآیند واگذاری انجام شده که این مسئله سبب گردیده تا نهادهای مربوطه روند اجرای پروژه را کند و در برخی موارد متوقف کرده‌اند.

این فرد مطلع با بیان اینکه ابتدای سال ۹۰ اقدامات مربوط به تملک بخشی از اراضی در محل هدف انجام و مقرر شد به اهالی در ازای واگذاری زمین‌های خود، شهرک مسکونی در مجاورت سد گاوازنگ برای اسکان روستائیان اختصاص یابد، می‌گوید: پس از سال ۹۲ این روند متوقف شد. به نظرم این بخش یکی از آسان‌ترین بخش‌های پروژه گاوازنگ است و مسئولان باید به سرعت نسبت به تعیین تکلیف زمین‌ها و آغاز عملیات شهرک‌سازی در منطقه هدف اقدام کرده و نسبت به فنس‌کشی در اطراف محوطه پروژه اقدام کند.

گفتنی است در این سال‌ها برخی از مسئولان ذیربط در گفت‌وگو با صدای زنجان در مورد زمان تکمیل و تحویل پروژه اعلام کرده‌اند که؛ مشکلات فعلی این پروژه مربوط به روند اجرایی نیست. برای این مشکل می‌توان زمانی را تعیین کرد اما در حال حاضر مشکل حقوقی وجود دارد که ضروری است کارگروهی با حضور شرکت‌های خدمات‌رسان، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و استانداری تشکیل و مباحث حقوقی در آن بررسی و پیگیری شود.

وعده آبادی!

چند سال پیش مقرر شده بود تا پروژه گردشگری گاوازنگ در دو بخش اجرایی شود؛ بخش نخست شامل عرصه ۷۵ هکتاری مشتمل بر ۱۴ قطعه با کاربری مختلف از جمله احداث انواع رستوران‌ها، کافی‌شاپ و اماکن تفرجگاهی!

بخش دوم نیز مربوط به عرصه ۳۲۷ هکتاری بود که عموما مناطق کوهستانی و قسمت بالای سد را شامل می‌شد؛ طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته در این بخش استقرار انواع اقامتگاه‌ها و مراکز خدماتی و رفاهی، سکونتگاه‌ها و اماکن تفرجگاهی مورد هدف بود.

تقریبا از سال ۷۷ مدیریت پروژه ۱۵۰ هکتاری به سازمان همیاری شهرداری‌های استان واگذار شد اما بعدها به دنبال پیگیری برخی از افراد مبنی بر مالکیت آن‌ها در محدوده نامبرده از طریق دستگاه قضایی و صدور احکام مربوطه که نشان می‌داد بخشی از اراضی متعلق به مردم بوده و شامل اراضی ملی نمی‌شود! البته برخی دلایل محیطی و فنی دیگر نیز سبب شد که مساحت ۱۵۰ هکتاری پروژه به ۱۰۰ و نهایتا ۷۵ هکتار کاهش یابد.

نهایتا پروژه گردشگری گاوازنگ در سال ۹۳ در کارگروه زیربنایی در قالب ۱۴ لکه جداگانه در مجموع به مساحت ۷۵ هکتار تعریف شد و به عبارت دیگر دارای طرح روشن و مشخصی شد. این طرح مشابه طرح تفصیلی در شهر بوده و در ۱۴ لکه متفاوت کاربری‌ها اعم از مسکونی، تجاری، اداری، گردشگری، آموزشی مذهبی، بهداشتی و انواع مراکز خدماتی مانند کافی‌شاپ‌ها، فودکورت‌ها، هتل و نظایر آن مشخص‌تر شد اما بنا به اظهارات مسئولان وقت سازمان همیاری شهرداری‌های استان به علت واگذاری‌های غیر اصولی انجام شده و انجام اقدامات خارج از چارچوب قرارداد در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰، با ورود برخی دستگاه‌های نظارتی، عملا طرح سرعت حداقلی را داشته است. همچنین به تدریج برخی پرونده‌های مربوطه در نهادهای ذیربط تشکیل شده و موضوع در دستور کار قرار گرفت.

سعید خلجی، مدیرکل وقت دفتر امور شهری و شوراهای استانداری زنجان مهرماه 1403 در خصوص تهیه طرح جامع گردشگری منطقه گاوازنگ زنجان؛ امیدواری‌ها برای تعیین تکلیف مجموعه گردشگری گاوازنگ را بین ذی نفعان ایجاد کرده است.

خلجی عنوان کرد: تصمیم‌گیری‌های مقطعی و غیرکارشناسی از دهه ۷۰ باعث شد شاهد مشکلات امروز باشیم و از طرفی ورود سازمان همیاری شهرداری‌ها به گاوازنگ و اقداماتی که انجام داد نتوانست انتظارات را برآورده کند.

مدیرکل وقت دفتر امور شهری و شوراهای استانداری زنجان با اشاره به اینکه تعداد کثیری از مردمی که در این منطقه زمین خریداری کردند درگیر مشکلات عدیده حقوقی و ملکی شدند، گفت: با توجه به اینکه سطح ۷۸ هکتاری گاوازنگ داخل محدوده زنجان تعریف شده است، از اراضی ملی به مالکیت اداره راه و شهرسازی زنجان درآمده است. البته من به هیچ عنوان عملکرد گذشتگان را نقد نکرده و نمیکنم زیرا هر کسی به فراخور زمان و موقعیت تصمیمی را در خصوص گاوازنگ اتخاذ کرده است.

او تاکید می‌کند: در خصوص بحث گاوازنگ، با توجه به اتفاقاتی که در فرایندی که در دهه ۷۰ با توجه به زمان و شرایط تصمیماتی اتخاذ شده که در نهایت به مشکلی کنونی رسیده‌ایم، در این زمینه معتقدم اگر تمامی نظرات مبتنی بر کارشناسی باشد قطعا نتیجه و برآیند آن دارای خطای کمی است.

 برنامه گردشگری گاوازنگ برای کل مجموعه ۷۸ هکتاری از جمله باغ ایرانیان کجاست؟

با وجود اینکه مهرماه سال 1403 مدیرکل وقت دفتر امور شهری و شوراهای استانداری زنجان با اشاره به مشکلات ایجاد شده در خصوص گاوازنگ و مسئولیت سازمان همیاری شهرداری‌ها از سال ۱۳۹۸ و متعاقبا از سال ۱۴۰۰ وعده آبادی داده و گفته بود: با ابلاغ جدید طرح تفصیلی شهر زنجان، مسئولیت اراضی محدوده حریم شهری گاوازنگ (نه اعیانی) به راه و شهرسازی واگذار شد. متولی اراضی گاوازنگ راه و شهرسازی است و با توجه به اینکه پیوست دقیق اراضی تحت مالکیت اداره مذکور باید گردآوری می‌شد از این رو مشاور مربوطه باید برنامه گردشگری برای کل مجموعه ۷۸ هکتاری و نه فقط باغ ایرانیان را تهیه می‌کرد اما هنوز اتفاق خاصی که به مطالبه مردم پاسخ درستی داده شود، نیفتاده است.

یکی دیگر از ذی‌نفعان به صدای زنجان می‌گوید: سال ۸۹-۸۸ زمینی واقع در «گاوازنگ» با سربرگ استانداری زنجان (پشت مغازه‌ها) خریداری کردیم، پس از سال‌ها نه تنها زمین را تحویل ما نمی‌دهند بلکه می‌گویند زمین دیگری را برای‌مان در نظر گرفته‌اند و حاضرند معاوضه کنند. با از سرگیری اقدامات مطالعاتی برای پیگیری پروژه گردشگری گاوازنگ امیدوار بودیم که به این دغدغه ذی نفعان گاوازنگ توجه شود اما وقتی برای چندمین بار مسئولان پاسخی شفاف نداشتند همچنان بابت رسیدگی به حق‌مان مایوس شده ایم!

بنا بر پیگیری‌های صدای زنجان نیمسال دوم 1403 مسئولان از بکارگیری یک مشاور ذی‌صلاح بومی برای انجام کارهای کارشناسی در منطقه گاوازنگ خبر داده و گفته بودند که تهیه طرح جامع گردشگری و توریستی در دستور کار است و چنانچه طرح آماده و تصویب شد، یک سند راهبری برای مدیریت استان خواهد بود. حتی برخی از متولیان امر نیز از ذی‌نفعان حقیقی و حقوقی خواسته بودند که نقطه نظرات خود را به مشاور اعلام کنند تا پس از بررسی کارشناسانه، موارد در قالب طرحی تصویب شده و این طرح به عنوان نقشه و سند راه مدنظر مجریان قرار گیرد.

صدای زنجان برای پیگیری موضوع مذکور و تعیین تکلیف بخشی از زمین‌های 13 ساله گاوازنگ مراتب را از طریق مسعود بیات‌منش، معاون عمرانی استاندار زنجان پیگیری کرد اما امکان گفت‌وگو با وی میسر نشد!

انتهای پیام/

اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانگاوازنگمغازهلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx14695


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»