کد خبر: 15656
1404/04/21 - 9:47


یادنامه؛ مرحوم حاج رجبعلی "مقدم"

زنده یاد حاج رجبعلی “مقدم” شخص بسیار خوش نفس و دستگیر کننده از دیگران در جامعه بود

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ زنده یاد حاج رجبعلی “مقدم” شخص بسیار خوش نفس و دستگیر کننده از دیگران در جامعه بود

پرفسور ثبوتی، گفت: زنده یاد حاج رجبعلی "مقدم" شخص بسیار خوش نفس و دستگیر کننده از دیگران در جامعه بود.

به گزارش تدبیر آشنا از زنجان، تاریخ احداث و قدمت بیمارستان روانپزشکی استان زنجان به سال ۱۳۱۶ باز می‌گردد. در آن زمانی که این بیمارستان با نام بیمارستان شهناز در محله دروازه ارک زنجان ساخته شده است. پس از انقلاب، این بیمارستان به بیمارستان شهید دکتر بهشتی نام گرفته است. این بیمارستان یک مرکز دولتی و تخصصی در زمینه اعصاب و روان بوده است که در حل حاضر نیز تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی زنجان فعالیت می‌کند.

بخش‌های بستری این بیمارستان شامل بخش روانپزشکی زنان، بخش روانپزشکی مردان، بخش تشخیص دوگانه و روانپزشکی نوروتیک، بخش الکتروشوک درمانی ECT و rTMS، بخش اورژانس بستری و بخش اورژانس سرپایی است. که امروزه، تک تخصصی و مرکز آموزشی درمانی بیماری های اعصاب و روان است که 114تخت دارد.

بخش های بستری بیمارستان شهید دکتر بهشتی زنجان شامل؛ درمانگاه اطفال ( غیرفعال ) درمانگاه اعصاب و روان ( همان روان پزشكی است و غیرفعال ) – درمانگاه گفتار درمانی عمومی ( غیرفعال ) درمانگاه اورژانس پوست ( از 01 / 11 / 1396 مجدد فعال شده ) كار درمانی روان كاوی الكتروشوك تراپی ( ECT )


منظور از این یاد داشت و یادنامه چیست؟

سابقه و کنجکاوی روزنامه نگاری من در سطح کشور و استان همواره این حس را در وجود من فعال کرده است که شاید خیرین در پس پرده دارای مشاورین ویژه برای احداث و راه اندازی پروژه های آموزشی درمانی داشته اند؟ چه آنهایی که در قید حیات هستند و چه آنهایی که نقاب در خاک کشیدند.

اما تجربه من از حدود کمی بیشتر از دو دهه و چند سال فعالیت در این حرفه و شغل یعنی روزنامه نگاری و همچنین تحصیل و تفحص در این حوزه و انجام پروژه های پژوهشی نیز این را در وجود من القا کرده است؛ که خیرین و خانواده های خیرین گذشته از شریف بودنشان انسانهای باهوش و با شعوری هم بوده  و هستند. چرا که به نظرم همیشه انگشت اشاره آنها روی جبران کمبودهای جوامع در حوزه های مختلف بوده است و در راستای احداث و تکمیل اماکن و مراکز آموزش ابتدایی و عالی همیشه تیر نشانه را به درستی نشانه رفته اند و چه بسا هدفگیری موثری هم داشتند، مثلا در انجام امورعام المنفعه همیشه پروژه های آموزشی در مقاطع دبستان از قضا در مناطق محروم روستای و حتی صعب العبور را در الویت انجام امور و خیرات خود را داشتند. یا در شهرهای مدرن و پیشرفته و مراکز استانها هم به وضوح برای پروژه های آموزشی درمانی و خوابگاهی همیشه نشانه گذاری مناسبی کردند و دقیقا این مراکز جاهای بوده که نیازمند دستگیری و مساعدت این افراد بوده است، در این بخش ها خیرین با انجام امورعام المنفعه به میدان آمده اند و در نهایت خیرین با مشارکت داوطلبانه بیشتر مواقع با تقبل هزینه از صفر تا صدی اعتبارات عمرانی در اکثر اوقات پا را بسیار فراتر از دولتی ها گذاشته اند.


از آن جمله با توجه به شناخت و تجربه ام از( ” زندگی به روایت عشق ” در کتاب منتشره سال 1390 با عنوان  آن مرد در باران رفت”)در حوزه های مرتبط با دانش آموزان و مدرسه سازی نمود بارزی در این خصوص است، از این میان زمانی را به یاد می آورم؛ برای تولید محتوای ویژه نامه خیرین مدرسه ساز در یازدهمین جشنواره خیرین مدرسه ساز استان زنجان برای آخرین بار با مردی از جنس برف و باران یعنی زنده یاد (حاج رجبعلی مقدم ) در حوزه خیرین مدرسه ساز مصاحبه می کردم. زنده یاد که از فعالان با سابقه و صاحبان صنایع در صنعت مس، سرب و روی و فولاد در سطح استان زنجان و کشور بود، بسیار با متانت و دلنشینی خاص سخن می گفت؛ و من در آن اوقات با خیری مصاحبه می کردم؛ که پدری بود که با افتخار نسبت به تک تک چهار فرزند خود در انجام و تشویق به انجام امورات عام المنفه بعنوان افراد مشوق وی و یا برای استمرار انجام امورعام المنفعه از آنها یاد می کرد؛ و گذشت آن سال و سالهای بعد و حالا بعد از گذشت سالیان زیاد، گویا فرزندان هم به جمله معروفی که پدر در آخرین مصاحبه خود اشاره کرد؛ باور داشته و دارند. (” عبادت جز خدمت به خلق خدا نیست.” چرا که همه چیز از آن خداست.)و حالا اما پدر رفته و این فرزندان هستند که راه پدر را با وجود اینکه دیگر در زنجان شاید هم درایران زندگی نمی کنند ادامه می دهند.

در قرآن کریم، نیز در سوره کهف آیه 46، نیز در این باره این عبارت آمده است: “الْمَالُ وَالْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِندَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ أَمَلًا” که ترجمه آن چنین است: “مال و فرزندان، زیور زندگی دنیا هستند؛ و باقیات صالحات (اعمال نیک و شایسته) نزد پروردگارت از نظر پاداش بهتر و امید بخش‌ترند”.

و باز در ادامه مصاحبه آن روز یعنی روزی از روزهای سال 1389 از زنده یاد حاج رجبعلی “مقدم” نوشتم که زنده یاد، گفت: بعد از مدرسه سازی باید به فکر ساخت پروژه های در حوزه های آموزش عالی و احداث دانشکده ها در دانشگاهای و یا خوابگاههای دانشجویی و در نهایت به فکر ایجاد اشتغال این فارغ التحصیلان و توسعه واحد های تولیدی برای جلوگیری از معضلات بیکاری درجامعه باشیم. و من مهمترین نکته ای که از مصاحبه با این خیر زنده یاد بیاد دارم این بود که ؛ (حرفها از کم لطفی مسئولین و برخی ارگانها و سازمانهای متولی در این زمینه داشت. اینکه چقدر آزرده خاطر می شده وقتی اعلام آمادگی برای مشارکت در انجام امورعام المنفعه داشته و متاسفانه برای عملی کردن هدفش آزرده خاطر می شده؟!

وی، معتقد بود: که انجام این امورات برای رضای خداست پس باید دست به دست هم داده شود تا پروژه و طرح های مانده بر زمین با هدف خدمات رسانی به همنوعان هر چه زود تر آماده و به بهره برداری برسند.

صاحبا عمر عزیز است عنیمت دانش” شعری که خود وی خوشنویسی کرده بود.” و در روی میزکارش قرار داشت.”

در این یاد نامه و یاداشت؛ اشاره به تکمیل و احداث مهمترین پروژه تشخیصی درمانی زنده یاد حاج “رجبعلی مقدم” دارم دقیقا کسی که تا زمانی که زنده بود اجازه نداد حتی یک پروژه از این هزاران پروژه بیادش حتی برای ترویج فرهنگ خیرات و مساعدت مردمی به نام وی نام گذاری شود و اما حالا خودش نیست که فرزندان را از نام گذاری پروژه با نام خود یعنی زنده یاد حاج رجبعلیمقدم” منع کند و اتفاقا چه بسیار نیکو کاری است که نام و یاد این افراد زنده بماند تا درس و الگویی باشد برای دیگران. چرا که به نظر می رسد در این شرایط جزو الزامات است که در راستای وفاق ملی و همدلی در تشویق افراد توانمند مالی به انجام امورعام المنفعه و دستگیری ازمردم فرهنگسازی و آگهی بخشی شود، تا شاید دیگران هم از این دست پروژه ها و فرزندان از خود به یادگار بگذارند و گذشته از اجر اخروی و معنوی جامعه نیز به سوی عمران و آبادانی پیش برود و اما پیشنهاد تکمیل پروژه مرحوم زنده یاد حاج “رجبعلی مقدم” از طریق دکتر فریدن طاهری بوده است، گویا از سال 1391 کلنگ استارت خورده و با انعقاد قرار داد به امضای طرفین رسیده تا خانواده زنده یادحاج رجبعلی مقدم” و به نمایندگی از خانواده و دختران این خانواده پسر زنده یاد مرحوم “مقدم” برای تکمیل این پروژه با معرفی و سفارش افراد خیر خواه در حوزه علوم پزشکی زنجان مقرر شده این مرکز درمانی تشخیصی توسط  این خانواده خیر خواه به صورت داوطلبانه تکمیل شود. و حالا سالهاست که بعد از فوت پدر و مادر این افراد شهر زنجان و ایران را ترک کرده اند اما گویا عرق به وطن موجب انجام کارهای انسان دوستانه و عام المنفعه عمرانی در این شهر شده است. و با مشارکت این خانواده مرکز تشخیصی درمانی “روان پزشکی ” را بنا به نیاز سنجی دانشگاه علوم پزشکی و بهداشتی درمانی استان شروع کردند تا در آینده نزدیک این مرکز درمانی در این شهر که به بزرگترین مرکز درمانی تشخیصی استان و منطقه تبدیل می شود.

از قضا تغییر کاربری چند باره از سوی دانشگاه علوم پزشکی برای اخذ مجوزهای لازم بارها و سالها تکمیل این پروژه را به سمت نیمه فعال وغیر فعال شدن برده است که نتایج آن بهره برداری دیر هنگام و تحمیل بار مالی بیشتر از پیش شده است. به عینه شاهد بودیم این پروژه منطقه ای، استانی تقریبا روی کار آمدن حدود سه دولت را در کارنامه خود دارد. که این بحث در این مقال نمی گنجد. به اجبار با گریزی به آخرین مصاحبه مرحوم حاج “رجبعلی مقدم” در زمان حیات ایشان می بینیم، که گویا مشکلات پیش روی خیرین بنای حل شدن در استان را ندارد و در اصطلاح سرمایه گذاری و رونق اقتصادی جامعه همواره حرف از فرار سرمایه گذار بخش خصوص به میان می آید حالا شایسته است در این زمینه هم گوشزد شود مسئولین جامعه آماری (زنجان) با این تعداد انجمن های خیریه داوطللب در راستای جذب وحفظ خیرین در این استان باید نسبت به تغییر فرهنگ لغت استان بکوشند که فراری دادن خیرین از استان هم باید به دایره المعارف و لغت نامه و فرهنگ استان اضافه شود “فراری دادن خیرین و مشارکت کنندگان امور عام المنفعه ” که باز بنده به جرات می گویم و می نویسم ؛ در طول عمر خبرنویسی در استان شاهد فرار خیرین و مشارکت کنندگان هم در این منطقه بودیم در صورتی که باید نسبت به الزام و داشتن مسئولیت های اجتماعی از سوی صاحبان سرمایه و خیرین دیدگاه جدیدی داشته باشیم با کمی تامل و تفکر البته بیشتر از سوی مسئولین استان در این زمینه گام های موثر تری برداشته شود.

 پرفسور یوسف ثبوتی” چهره ماندگار علم نجوم ایران، گفت:” زنده یاد حاج رجبعلی مقدم” شخص بسیار خوش نفس و دستگیر کننده از دیگران  در جامعه بود.”

اما؛ گذشته ازاین مبحث ضروری است با نگاه نافذ به انجام امورعام المنفعه توسط زنده یاد حاج رجبعلی “مقدم” در حوزه های آموزشی از جمله احداث مدارسی مانند مدرسه 12 کلاسه راهنمایی درخیابان سعدی شمالی کوچه بینش زنجان(مدرسه جنگ زده و موشک خورده در دوران 8سال دفاع مقدس)، ایجاد مدارس پیش ساخته درمناطق و روستا های دور افتاده و صعب العبورعلویه خاتون کندی و دبستان حلی وو در شهرستان طارم که در زمان حیات این خیرین راه اندازی شده و همچنین استمرار احداث این طرحهای بزرگ عام المنفه با احساس مسئولیت های بالایی اجتماعی به صورت گسترده در سطح کشور و یا حتی خارج از مرز های کشور که همچنان در حال انجام است اشاره کرد، انجام این امورات عام المنفعه توسط فرزندان مرحوم و خانواده حاج رجبعلی ” مقدم» در سطح کشور زبانزد خاص و عام است. مصداق این جملات همین بس که در مصاحبه با ” پرفسوریوسف ثبوتی” چهره ماندگارعلم نجوم ایران ” اذعان داشت:” زنده یاد حاج رجبعلی “مقدم” شخص بسیار خوش نفس و دستگیر کننده از دیگران بود.”


لذا ضروری است؛ با افتخار یاد کنیم از دیگر طرح ها و پروژه های به یادگار از خیر پر آوازه و فرزندان خلف وی؛ ازجمله اقدامات عام المنفعه ازسوی خانواده مرحوم زنده یاد حاج رجبعلی “مقدم” می توان به احداث مسجد دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، تکمیل و تجهیز دانشکده داروسازی زنجان، تکمیل مهمانسرای و تجهیز و تکمیل اتاق اساتید دانشکده دارو سازی، فعالیت های خیرخواهانه در صنایع فولاد دربخش های صنایع فلزی، سرب و روی و همچنین اشتغالزایی قابل توجه با اعداد و ارقام بالا برای جوانان جویای کار، ایجاد اشتغال برای بیکاران و سرپرستان خانواده های نیازمند و مساعدت به دانش آموزان کم توان مالی، مساعدت های مالی و فعالیت های قابل قبول درحوزهای مجامع سیاسی، اقتصادی، مذهبی، صنعتی، دستگیری از تشکل های مردمی، تجهیز کتابخانه ها و تجهیزو تکمیل دانشگاه پیام نور مرکز زنجان، مساعدت های عمرانی در دانشگاه زنجان، احداث هنرستان فنی حرفه ای و تجهیز و تکمیل آن در جنوب کشور از جمله هرمزگان و جزیره قشم، کمک به موسسات خیریه، تحت پوشش قرار دادن ایتام و خانواد های آنها، کمک به افراد تحت پوشش کمیته امداد استان، اعطای کمک های مالی به بیش از 80 مورد به بیماران نیازمند اهدای اعضای پیوندی کلیه،کمک به مراکز درمانی، تامین جهیزیه نوعروسان و مساعدت به جوانان آماده ازدواج، تاسیس و تجهیز مدارس مختلف در زنجان، احداث مدارس و کلاسهای مدارس استثنایی شهر، دانشکده ریاضی، تاسیس و تجهیز آزمایشگاه در مراکز علمی آموزشی درمانی، کمک به امور دانشجویی فرهنگی مراکز علمی آموزشی، مساعدت های مالی به بخش های مذهبی، کمک به بیمارستان الزهرا در قشم، کمک به انجمن بیماران سرطانی، مساعدت به بیماران کلیوی زنجان، احداث واحد های مسکونی وابسته به خیریه ها و کمیته امداد، مشارکت در امور و حل مشکلات افراد تحت و پوشش نهاد های مختلف تحت پوشش قرارد دادن ایتام و اطعام آنها در ایام و اعیاد ملی مذهبی با همکاری کمیته امداد استان، مساعدت در امور تحصیلی وازدواج جوانان تحت پوشش این نهاد تحت پوشش دادن دختران نا بینا و تقبل هزینه دانش آموزان بی بضاعت در حال تحصیل در مجتمع شبانه روزی شهرستان ایجرود، تاسیس و ایجاد زیر ساخت مکان های عام المنفعه، احداث و ساخت حسینیه اعظم در مشهد، کمک به بهزیستی و خیریه های استان، تجهیز و تکمیل وسایل گرمایشی، سرمایشی، راه اندازی حمام مجتمع خوابگاهی دانش آموزان شهرستان ایجرود، تحت پوشش قرار دادن بالغ بر 200 نفر از این دانش آموزان در این شهرستان، ایجاد مدارس پیش ساخته درمناطق دور افتاده، محروم و روستاها محروم استان، ایجاد اشتغال و کارآفرینی بری اولیای دانش آموزان نا توان مالی و بیکار کمک به گروه های هنری کودکان استثنایی، انجام خدمات توانبخشی به افراد دارای نیازمندی در این زمینه، مساعدت به برگزاری کلاسهای رایگان برای کودکان کم توان ذهنی و مواردی بسیار زیاد از انجام این امورعام المنفعه که حتی شاید تا پایان عمر این خیر یعنی مرحوم حاج رجبعلی ” مقدمکسی از انجام آنها خبردار نشد.


بعد از گذشت نزدیک به دو دهه فرزندان و دختران وی بعنوان (سرمایه های اجتماعی) ادامه دهنده راه خیر نام آشنای استان زنجان و ایران هستند و انجام امورات عام المنفعه از خرد و کلان دراین سرزمین از جمله موارد غیر قابل شمارش اند از طرح های بازسازی، ترمیم، ایجاد زیر ساخت های لازم در راه اندازی موزه مشارکتی صنایع دستی واقع استان واقع در ساختمان تاریخی دارایی که بعنوان بنای تاریخی فرسود بعنوان مراکز مهم استراتژی ایام قدیم زنجان محسوب می شوند که این بازماندگان خیر زنده یاد”حاج رجبعلی “مقدم”با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دست یاری گر داشتند و آستین بالا زدند و نسبت به تعمیر و ترمیم و ایجاد زیر ساخت های تغییر کاربری این ساختمان از اداری به نمایشگاه موزه اقدام کردند.
و اما ؛ اول و آخر یاد نامه و یادداشت نویسی من می رسد؛ به تکمیل مرکز تشخیصی درمانی زنده یاد مرحوم حاج رجبعلی “مقدم” که بزودی این مرکز درمانی اعصاب و روان ” با حضور مسئولین کشوری و استانی به بهره برداری خواهد رسید. و سخن پایانی؛ ” بنده بنا به رسالت شغلی و اطلاع رسانی خود این یاد نامه را در جهت فرهنگسازی، ترویج فرهنگ خیرات و مشارکت مردم جامعه در پیشقدمی انجام امور عام المنفعه و همچنین تشویق و ترغیب افراد متمول جامعه که توانمندی مالی دارند برای مشارکت کردن در انجام امورعام المنفعه” خیراتنوشتم، تا باشد که همه افراد توانمند به میدان عمل وارد شوند تا همه در عمران، آبادانی و سربلندی سرزمین کهن مشارت داشته باشیم و اینها بماند به یادگار برای آیندگان که خواهند آمد و همانگونه که رفتگان رفتند و ما آمدیم.

زهرا ملابابائی/ روزنامه نگار، کارشناس ارشد جامعه شناسی و کنشگر اجتماعی در سطح کشور

جلسه زنده یاد حاج رجبعلی”مقدم”در زمان حیات با رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان”دکتر رحیم سروری،دکتر فریدون طاهری و اسماعیل رحمانی مدیر روابط عمومی دانشگاه” برای انجام امور عام المنفعه پزشکی درمانی در استان

احداث و راه اندازی مسجد دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان توسط (مرحوم حاج رجبعلی مقدم)


دانشگاه پیام نور زنجان

آموزشگاه 12کلاسه مهدیه زنجان

دانشکده داروسازی زنجان

موزه مشارکتی صنایع دستی استان زنجان  و مرحوم زنده یاد حاج رجبعلی “مقدم” واقع در عمارت تاریخی دارای زنجان


مساعدت و مشارکت برای راه اندازی دانشکده ریاضی دانشگاه تحصیلات تکملی علوم پایایه زنجان

 منبع/ تدبیر آشنا

اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانحاج رجبعلی "مقدم"پرفسور ثبوتییادنامه
sedayezanjannews.ir/nx15656


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»