کد خبر: 3551
1399/03/25 - 9:33


صدای زنجان موضوع ظرفیت استان در زمینه گردشگری کشاورزی را بررسی می‌کند؛

فصلی برای چیدن میوه

ساکنان محلی و صاحبان مزارع و باغ‌ها، گردشگران را به سرزمین خود دعوت می‌کنند تا از نزدیک شاهد رونق فعالیت‌های کشاورزی و چشم‌انداز مزارع تولیدی باشند. این کار در قالب ادغام فعالیت‌های گردشگری و جاذبه‌های کشاورزی انجام می‌گیرد که به گردشگری کشاورزی مرسوم است

پایگاه خبری صدای زنجان

اصطلاح گردشگری کشاورزی یا Agri Tourism از ترکیب دو واژه Agriculture و Tourism تشکیل شده است و چهره جدیدی از گردشگری و بخشی از گردشگری روستایی محسوب می‌شود. به طور کلی به هر گونه فعالیتی که در مزرعه یا مرتع انجام می‌شود و اجازه می‌دهد تا عموم مردم، برای سرگرمی، تفریح، یا با اهداف آموزشی، برای دیدن و لذت بردن از فعالیت‌های روستایی مانند کشاورزی، دامداری، فعالیت‌های تاریخی، فرهنگی، برداشت محصول دست‌چین، فعالیت‌های طبیعی و جاذبه‌ها به مزرعه یا باغ‌ها مراجعه کرده (و همچنین پی بردن به این اصل که آیا مشارکت‌کنندگان در فعالیت‌های مزرعه حاضر به پرداخت پول هستند یا خیر؟) گردشگری کشاورزی گفته می‌شود.

ساکنان محلی و صاحبان مزارع و باغ‌ها، گردشگران را به سرزمین خود دعوت می‌کنند تا از نزدیک شاهد رونق فعالیت‌های کشاورزی و چشم‌انداز مزارع تولیدی باشند. این کار در قالب ادغام فعالیت‌های گردشگری و جاذبه‌های کشاورزی انجام می‌گیرد که به گردشگری کشاورزی مرسوم است.

به گزارش روزنامه صدای زنجان گردشگری کشاورزی بهترین تفریح و سرگرمی است. بازدیدکنندگان ممکن است در طول فصل تابستان به گردش بپردازند، در جستجوی آب‌میوه طبیعی باشند. در این گشت و گذار مهمانان و خصوصا شهرنشینان با واقعیت زندگی روستایی آشنا خواهند شد. آنها همه چیز را به‌طور طبیعی و مستقیم درک و احساس می‌کنند.

بازدیدکنندگان می‌توانند کدو تنبل، سیب، گیلاس و سایر محصولات را بچینند و یا اینکه آنها می‌توانند درپیچ وخم میان ردیف‌های ذرت حرکت کنند. علاوه بر این کشاورزان با درنظر گرفتن فعالیت‌هایی سرگرم‌کننده دیگر برای بازدیدکنندگان چون؛ راندن دوچرخه، اسب، الاغ، بازدید از محل نگهداری حیوانات، مرغداری‌ها، تست انواع محصولات محلی از جمله نان، پنیر و کره را به عنوان کارهایی برای انجام دادن در نظر می‌گیرند، چرا که گردشگری در قالب سه فعل «دیدن»، «خریدن» و «انجام دادن» معنی می‌شود.

برای بیشتر مردم، گردشگری کشاورزی به معنی بازدید از یک مزرعه فعال یا هرگونه فعالیت کشاورزی، باغبانی و یا کسب و کار کشاورزی، به منظور لذت بردن، آموزش و یا درگیر شدن در فعالیت‌های مزرعه و یا امور دیگر است. به عبارت دیگر تجربه و درک یک مزرعه واقعی با تمام ابعاد آن.

«ولیدر» مکانی برای جذب گردشگرکشاورزی

یکی از روستاهایی که می‌توان به عنوان مقصد گردشگری کشاورزی در استان در نظر گرفت؛ روستای «ولیدر» است. روستای ولیدر به عنوان یکی از روستاهای شهرستان طارم دارای ۶۹۲ نفر جمعیت است. فاصله این روستا تا زنجان از طریق جاده جدیدی که از سد تهم می‌گذرد، به ۶۰ کیلومتر می‌رسد. برای رفتن به روستای ولیدر باید از دهستان درام گذر کرد و به روستای سرسبز شیت رسید و از وسط روستای شیت که دارای مناظر زیباست و از باغ‌های گیلاس و جنگل‌های سرسبز و از پیچ خم‌های جاده، که به نوع خودش لطافت زیبایی به روستا بخشیده، عبور کرد تا به روستای ولیدر رسید.

مسیر باریک و سر بالایی این روستا را که بگذرانی به روستای ولیدر می‌رسی، از وسط روستاهای کم جمعیت که می‌گذری لباس‌های محلی زنان توجه آدمی را به خود جلب می‌کند، سربندهای مشکی و قرمزی که دور پیشانی گره کرده‌اند. روسری‌های بلند با گل‌های سرخ درشت و دامن‌های چین‌دار که ترکیبی از رنگ‌های زیبای طبیعت است بر هویت این خطه تاکید می‌کند.

گرچه پیچ و خم‌های جاده، اضطراب را در دل آدمی پدیدار می‌کند اما تماشای ابرهایی که در بین کوه‌ها در حرکتند و آبشارها و رودخانه‌هایی که به سمت دره‌ها در جریان‌اند و گاوها و گوسفندهایی که به صورت گله‌ای در این ارتفاعات می‌چرند زیبایی این منطقه را دو چندان کرده است.

در این روستا انواع میوه‌ها یافت می‌شود: گردو، سیب سرخ درختی، انجیر و گیلاس باعث می‌شود  تا گردشگران به این روستای زیبا نیز سری بزنند.

ولیدر، روستایی در دامنه ارتفاعات و دره‌هایی که درختان بی‌شمار گیلاس را در خود جای داده حالا فصل برداشت گیلاس را سپری می‌کند. گرچه گیلاس‌های روستای همسایه (شیت)، اواخر اردیبهشت به بازار عرضه می‌شود.

در این زمینه یکی از گردشگرانی که به روستای ولیدر مسافرت کرده بود، گفت: گاهی گفته می‌شود که پدیده گردشگری هنوز در میان مردم فرهنگسازی نشده است اما می‌توان گفت در این روزهای کرونایی نیز مناطق خوش آب و هوای استان مورد استقبال عموم مردم قرار دارند.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد در مجموعه گردشگری این منطقه کارهای خوبی انجام شده است به طوری که برخی از بومیان این منطقه که به شهر مهاجرت کرده بودند به روستا باز گشته‌اند و در این منطقه دوباره زندگی می‌کنند.

این گردشگر افزود: ولیدر در واقع به نوعی مقصد گردشگری کشاورزی است و مردم از نواحی و دور و اطراف استان به شیت و یا ولیدر برای چیدن گیلاس سفر می‌کنند.

وی افزود: در این منطقه می‌توان تلاقی کشاورزی و گردشگری را به خوبی دید و این موضوع که مردم برای چیدن گیلاس به این منطقه سفر می‌کنند، خود نیز موجب ارتقای گردشگری و هم ارتقای کشاورزی در این منطقه شود. ورود گردشگر به این منطقه موجب شده است که برخی از بومیان این منطقه نیز در این منطقه سرمایه‌گذاری کنند و سوله‌های بزرگی برای میوه‌ها به صورت تازه‌خوری ایجاد شود.

شیت؛ مقصدی برای گردشگری کشاورزی

یکی دیگر از روستاهایی که می‌تواند مقصد گردشگری کشاورزی باشد روستای شیت است که این روستا، روستایی كوهستانی است كه در بخش شمالی استان زنجان در شهرستان طارم (هندوستان ایران) واقع شده است. این روستا که در میان کوه‌های منطقه محصور مانده است، دارای طبیعتی زیبا و سر سبز و انواع درختان گیلاس، انار، انجیر و ده‌‌ها درخت میوه دیگر و رودخانه چهار فصلی است که آب زلال آن از میان دو کوه بلند جاری شده و منظره بسیار زیبا و دلنشینی را خلق کرده است. این روستا هر سال میزبان گردشگران بسیار است.

بخشی از جاذبه‌ های دیدنی و گردشگری روستا شامل چشمه‌سارها، قلعه شیت، رودخانه چهار فصل، غار سید باغی، ییلاق دولا و ییلاق نَراب، سنگ‌‌های دختر و پسر، امامزاده سید محمد ماهوری شیت است.

یک گردشگر دیگر که به «شیت» سفری کرده بود، گفت: مسیر روستای شیت مسیر بکر و زیبایی است. با وجود اینکه جاده بسیار پر پیچ و خم و خطرناک است اما می‌توان از این راه نهایت لذت را برد.

وی ادامه داد: مشکلی که در این مسیر وجود دارد این است که در جاده‌های منتهی به این روستا جای خالی پلیس راهور مشاهده می‌شود.

وی با اشاره به اینکه شیت زیبایی خاصی دارد که دل گردشگرانش را برده است، افزود: هر ساله با رسیدن فصل برداشت گیلاس، این منطقه به یک مقصد گردشگری تبدیل می‌شود و حتی در زمان گلدهی درختان گیلاس هم گردشگران برای تماشای زیبای بصری که درختان گیلاس به این منطقه می‌دهند به این منطقه مسافرت می‌کنند.

فصل جدیدی در گردشگری استان

مدیر کل اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان با اشاره به اینکه جشنواره برداشت گیلاس امسال جزو رویدادهای گردشگری ما بود که در پی شیوع کرونا کنسل شد، گفت: سال گذشته نیز این جشنواره به دلیل مشکلات مدیریتی که در این زمینه وجود داشت برگزار نشد با توجه به شیوع کرونا و اینکه مردم بایستی فاصله اجتماعی و تمام پروتکل‌هایی که وزارت بهداشت اعلام کرده است را رعایت کنند، به نظر می‌رسد که این جشنواره امسال نیز برگزار نشود.

امیر ارجمند با اشاره به اینکه در بحث گردشکری ما فاز جدیدی را پیگیری می‌کنیم، گفت: فاز جدیدی مثل گردشگری کشاورزی وجود دارد که شهرستان طارم و روستای شیت را وارد این فاز کرده‌ایم و تورهای گردشگری را در قالب گردشگری کشاورزی برنامه‌ریزی می‌کنیم که در مراحل چیدن میوه گردشگر داشته باشند و یک روز خوب را در کنار باغداران گیلاس سپری کنند و در فصل چیدن انار نیز این مکان برای چیدن انار، گردشگر جذب کند.

وی با اشاره به اینکه طرح جدیدی برای شهرستان‌های استان در این زمینه در نظر گرفته‌ایم، افزود: چیدن زردآلو در ماهنشان و برداشت انگور برای خرمدره و ابهر، از دیگر موارد پیشنهادی است که می‌تواند موجب جذب توریسم در این مناطق شود و همه این موارد در قالب اگروتوریسم یا گردشگری کشاورزی  در نظر گرفته می‌شود. در کنار این موارد پکیج‌های سرمایه‌گذاری نیز برای این منطقه در نظر گرفته‌ایم که سرمایه‌گذارها نیز وارد شوند.

این مسئول خاطرنشان کرد: برای اینکه این مناطق از سوی مردم مورد استقبال قرار گیرند ما در حال انجام اقداماتی هستیم که خوشبختانه دارد جواب می‌دهد و کم‌کم شاهد این خواهیم بود که استان زنجان نیز به یک مقصد گردشگری در سطح کشور تبدیل شود.

ارجمند اظهار کرد: موضوع دیگری که اخیرا پیگیر آن بودیم گردشگری معدنی است و ما اولین مجوز مجموعه گردشگری معدنی را در سطح کشور گرفته‌ایم که امید است در این خصوص به جذب گردشگر کمک کند.

وی ادامه داد: استان زنجان ظرفیت بالایی در حوزه گردشگری داراست و مجموعه‌های خوبی از معادن، ییلاق‌ها و مکان‌های گردشگری دارند که ذیل اکوتوریسم و گردشگری طبیعت قرار دارند.

وی با اشاره به اینکه برای همه شهرستان‌های استان برنامه‌ریزی کردیم، گفت: هر یک از شهرستان‌های استان دارای یک ظرفیت طبیعی در زمینه گردشگری است. اگر داریم برای معدن ماهنشان برنامه‌ریزی می‌کنیم، در کنار آن برای سد گلابر نیز برنامه‌هایی داریم و برای سایر شهرستان‌ها نیز برنامه ریخته‌ایم.

وی با اشاره به اینکه تنوع گردشگری در قالب تور گردشگری، کشاورزی و معدنی و یا گردشگری زمستانی بسیار بالا است، افزود: بر اساس آنچه که هر شهرستان داراست برنامه‌ریزی می‌کنیم برای مثال برای ابهر در زمینه گردشگری کشاورزی برنامه‌هایی داریم و خود استان زنجان نیز ظرفیت داخل شهری خوبی دارد که با برگزاری رویدادهای مختلف گردشگری می‌توان باعث ماندگاری بیشتر گردشگر در استان شد.

مدیر کل اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان خاطرنشان کرد: تور رالی خانوادگی از جمله برنامه‌هایی است که برای تابستان امسال در نظر گرفته‌ایم که امید است با توجه به شیوع کرونا امکان برگزاری این‌گونه جشنواره‌ها را داشته باشیم.

وی افزود: گردشگران داخلی باید به زنجان بیایند و در همین زمینه در حال برنامه‌ریزی هستیم تا به بهانه‌های مختلف گردشگر خارجی و داخلی را جذب استان کنیم تا زنجان به یک مقصد گردشگری تبدیل شود که کم کم دارد این اتفاق می‌افتد.

انتهای پیام

اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانگردشگری کشاورزیمیراث فرهنگی زنجانامیر ارجمند
sedayezanjannews.ir/nx3551


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»