کد خبر: 821
1397/08/19 - 19:46


گوشه‌ها و زاویه‌ها درون یک چارچوب

به بهانه راهیابی فیلم کوتاه «گوشه ها و زاویه ها» و انیمیشن « درون یک چارچوب » به سی و پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران

پایگاه خبری صدای زنجان

زهره میرعیسی خانی- جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران به عنوان یکی از معتبرترین جشنواره‌های فیلم کوتاه در جهان و خاورمیانه از سوی انجمن سینمای جوان برگزار می‌شود که تاکنون سی‌وسه دوره آن برگزار شده است.

در سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۳ جشنواره‌های فیلم کوتاه با عنوان «بخش ۸ و ۱۶ م. م» در جشنواره فجر برگزارشد.

از سال ۱۳۶۵ با پاگرفتن «انجمن سینمای جوانان ایران» به طور رسمی این جشنواره توسط انجمن برگزار شد و نام آن به جشنواره «سینمای جوان» تغییر یافت. (در دو زیرمجموعه فیلم و عکس) ششمین جشنواره سینمای جوان در فروردین ماه ۱۳۶۷ در دو بخش فیلم و عکس برگزار شد و بالاخره در سال ۱۳۷۵ همزمان با سیزدهمین جشنواره سراسری سینمای جوان جشنواره عنوان بین‌المللی را نیز از آن خود کرد.

در سال ۱۳۷۶ جشنواره بین‌المللی سینمای جوان علاوه بر زیرمجموعه فیلم و عکس بخش فیلمنامه را نیز در دل خود جای داد و ۲ دوره به این شکل برگزار شد تا اینکه سال ۱۳۷۸ شانزدهمین جشنواره بین‌المللی سینمای جوان اختصاصاً به فیلم پرداخت.

نهایتاً با شکل گرفتن جشنواره‌های استانی و منطقه‌ای سینمای جوان و نام و رسمی که این جشنواره در سطح جهان پیدا کرد، از سال ۱۳۸۲ نام آن به «جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران» تغییر یافت.

به گزارش صدای زنجان، فیلم کوتاه «گوشه‌ها و زاویه‌ها» ساخته جبار اوجاقلو و مجتبی حیدری و انیمیشین درون یک چارچوب ساخته «جعفر صیادی» از فیلمسازان نام آشنای زنجانی در عرصه فیلم‌کوتاه، نیز به سی‌وپنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران راه یافت.

سی و پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران به منظور شناسایی و معرفی برترین آثار کوتاه در سطح ملی و بین‌المللی و همچنین ایجاد رقابت سازنده بین فیلم‌سازان ۱۸ تا 22 آبان‌ماه ۹۷ به دبیری سیدصادق موسوی برگزار خواهد شد.

در سینما ناامیدی معنایی ندارد

در این خصوص سرپرست دفتر انجمن سینمای جوانان در استان زنجان، با اشاره به اینکه جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران به عنوان یکی از معتبرترین جشنواره‌های فیلم کوتاه در جهان و خاورمیانه از سوی انجمن سینمای جوان برگزار می‌شود، می‌گوید: خوشبختانه دو فیلمساز جوان زنجانی در این جشنواره حضور دارند که هر دو جزو فیلمسازان حرفه‌ای این استان هستند .

لیلا بیگی می‌افزاید: فیلم «گوشه‌ها و زاویه‌ها» درونمایه انسانی دارد و به مسائل و مشکلات اجتماعی می‌پردازد ضمن اینکه از بازی حرفه‌ای آقای نادر فلاح و محمود نظر علیان در این فیلم کوتاه بهره می‌برد.

وی ادامه می‌دهد: انیمیشن «درون یک چهار چوب» نیز ساخته جعفر صیادی نیز به تهیهکنندگی حوزه هنری زنجان در این جشنواره حضور یافت که این فیلم کوتاه پیش از این نیز در جشنواره‌های متعددی صاحب عنوان شده است.

این مسئول با اشاره به اینکه متاسفانه انجمن سینمای جوان بودجه مستقلی ندارد که از سینماگران جوان حمایت قابل قبولی داشته باشد، می‌افزاید: با وجود اینکه ما به هنرمندان توانای این شهر در عرصه فیلم کوتاه اعتماد تمام داریم اما متاسفانه بودجه مستقلی در این زمینه نداریم که از آنها حمایت مالی کنیم که در این راستا سعی می‌کنیم تا زمینه را برای هنرمندان از طریق دیگری تامین کنیم و از این نظر در ساخت این دو فیلم، رابطه تنگاتنگی با حوزه هنری استان زنجان داشته‌ایم که همین امر موجب خوشحالی است.

وی با اشاره به اینکه تنها راه حمایت از فیلم‌سازان، تامین هزینه آنها و به عنوان دیگر سرمایهگذاری در این زمینه است، خاطرنشان می‌کند: در سینما ناامیدی معنایی ندارد و اینکه سرمایه‌گذار و یا کارگردان با یک بار شکست از فعالیت بازایستند، درست نیست ضمن اینکه باید به این موضوع توجه داشته باشند که در صورتی که فعالیت خود را ادامه دهند، قطعا به نتیجه خواهند رسید.

بزرگترین چالش پیش روی فیلمسازان جوان، حمایت است

مسئول واحد هنرهای تصویری حوزه هنری، با اشاره به روند حمایتی از آثار در حوزه هنری، می‌افزاید: در حوزه هنری حمایت از آثاری با موضوعات مربوط به انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، خانواده و اخلاق، سبک زندگی ایرانی اسلامی، تمدن اسلامی و «چهل سالگی انقلاب اسلامی و دستاورد های آن» همواره در اولویت بوده است و آثاری که با این مضامین هستند معمولا از حمایت این نهاد برخوردار می‌شوند.

میثم سیفی ادامه می‌دهد: بخش دیگر حمایت‌های حوزه هنری از آثار سینمایی کوتاه در قالب‌های داستانی، مستند و انیمیشن به موضوعات مربوط به استان زنجان است که با توجه به پژوهش‌های انجام شده در این زمینه موضوع آسیب‌های اجتماعی یکی از موضوعات مهم و از چالش‌های پیش روی این استان است که در بخش تولیدات آثار فرهنگی و هنری با این موضوع خلاء و نیاز احساس می‌شود و با در نظر گرفتن موضوع کلی آسیب‌های اجتماعی شامل معضلاتی مانند طلاق، اعتیاد، خشونت و سکونت‌گاه‌های غیر رسمی انتظار می‌رود که آثاری با این موضوع تولید شود.

وی با اشاره به مشکلات و چالش‌هایی که فیلم‌سازان استان با آن روبرو هستند، اظهار می‌کند: بزرگترین چالش پیش‌روی فیلمسازان جوان، حمایت است. حمایت تنها مالی نیست و با توجه به وجود مشکلات پایه‌ای و آموزشی و سخت‌افزاری در این زمینه، این حمایت می‌تواند در شیوه هدایت فیلمسازان باشد که نتیجه تولید فیلمشان با یک کار گروهی بتواند موفق باشد و  به عقیده بنده بیش از پنجاه درصد از موفقیت فیلم‌سازها به نحوه مدیریت و هدایت و برنامه‌ریزی آنان برای تولید یک فیلم خوب بستگی دارد.

این مسئول خاطرنشان می‌کند: امسال در جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران دو اثر «گوشه‌ها و زاویه‌ها» به کارگردانی مشترک جباراجاقلو و مجتبی حیدری و انیمیشن کوتاه « درون یک چارچوب» به کارگردانی جعفر صیادی از تولیدات حوزه هنری استان زنجان در این جشنواره که به عنوان معتبرترین جشنواره فیلم کوتاه کشور است، حضور دارند و این تولیدات در واقع دو فیلم آخری است که در حوزه هنری استان زنجان تولید شده است و این اتفاق نشان از یک برنامه‌ریزی هدف‌مند برای تولیدات سینمایی کوتاه در حوزه هنری استان زنجان دارد و بدون شک در صورت تداوم آن درصد موفقیت‌ها در سال‌های آتی با همین روند بالا خواهد بود و به نظر می‌رسد ادامه این روند در نوع خود می‌تواند حمایت محسوب شود هر چند که حمایت‌های مالی نیز در کنار آن درصد موفقیت‌ها را بالا می‌برد.

وی تصریح می‌کند: البته بنده معتقدم که فیلم کوتاه صرفا نباید برای شرکت در جشنواره‌ها ساخته بشود و وقتی فیلم کوتاه می‌تواند موفق باشد که در میان آحاد جامعه مخاطب خود را پیدا کند و با اینکه این اشکال امروزه به یکی از چالش‌های مهم سینمای کوتاه تبدیل شده است اما امیدوارم که با یاری دستگاه‌های فرهنگی ذیربط در سال‌های بعد، نمایش فیلم به جز جشنواره‌ها، در بین عموم مردم نیز به نمایش در بیاید چرا که فیلمساز فیلم را می‌سازد که دیده شود و اگر دیده نشود، انگار هیچ اتفاقی برای فیلم و فیلمساز نیفتاده است.

چالش اصلی فیلمسازان؛ پیدا کردن تهیه‌کننده و تامین مالی ساخت فیلم است

هیئت انتخاب بخش داستانی این جشنواره متشکل از پیمان نهان‌قدرتی، مرتضی‌علی عباس‌میرزایی، داریوش غریب‌زاده، زهره زمانی، الهام حسین‌زاده، بهمن دادفر و رضا سبحانی بودند.

یکی از کارگردانان و نویسندگان فیلم گوشه‌ها و زاویه‌ها با اشاره به اینکه فیلم «گوشه‌ها و زاویه‌ها»  در میان 108 فیلم انتخابی این جشنواره که از میان 946 فیلم ارسال شده به دبیرخانه جشنواره، برای رقابت در بخش داستانی قرار دارد، می‌گوید: این فیلم قصه مردی است که به بدنامی بین مردم شهره است، او پس از سال‌ها دوباره به شهر خود بازگشته است در حالی که دیگر آن آدم سابق نیست.

جبار اجاقلو با اشاره به اینکه این فیلم محصول مشترک انجمن سینمای جوانان ایران و حوزه هنری استان زنجان است، می‌افزاید: این فیلم طی ده روز در منطقه طارم فیلمبرداری شده است و بازیگرانی همچون نادر فلاح و محمود نظرعلیان جلوی دوربین رفته‌اند.

 وی ادامه می‌دهد: متاسفانه اینگونه نیست که بتوان برای فیلم کوتاه تولید شده در استان جایگاه خاصی در کل کشور متصور شد در سال‌های پیش فیلم‌هایی بوده‌اند که در جشنواره‌های فیلم کوتاه به صورت محدود دیده شده‌اند و مورد اقبال قرار گرفته‌اند ولی هیچگاه این روند به صورت ادامه‌دار نبوده و برای تولید این آثار برنامه‌ریزی قبلی صورت نپذیرفته است.

این کارگردان اظهار می‌کند: از جمله مشکلات جدی تولید فیلم کوتاه، پیدا کردن تهیه‌کننده و تامین مالی ساخت فیلم است و این امر تنها مختص استان زنجان نیست بلکه در همه کشور کم و بیش چالش اصلی فیلمسازان است چرا که به دلیل اینکه تولید فیلم کوتاه برای تهیه‌کنندگان خصوصی توجیه مالی ندارد از ورود به این مقوله سربازمی‌زنند و در سال‌های اخیر تهیه‌کنندگان دولتی هم، کمتر به تولید فیلم کوتاه رغبت نشان داده‌اندکه ماحصل این اتفاقات فیلم کوتاه استان را به جایی رسانده که مجموع آثاری که تهیه‌کننده‌ای جز آنهایی که تامین مالیشان توسط خود فیلمساز انجام شده، کمتر از انگشتان یک دست بوده است.

اوجاقلو در پاسخ به اینکه رسالتی که فیلم کوتاه به عهده دارد از نظر شما چیست؟ می‌افزاید: اینکه فیلم کوتاه چه رسالتی دارد، یک امر شخصی و از فیلمسازی به فیلمساز دیگر جواب متفاوتی خواهد داشت و نمی‌توان پاسخ را در یک حکم کلی تعمیم داد.

فیلم کوتاه استان زنجان بر روی سکوی پرش قرار دارد

در ادامه کارگردان انمیشین "درون یک چهارچوب" با اشاره به اینکه هیئت انتخاب بخش پویانمایی متشکل از سعید توکلیان، روانبخش صادقی و علی نوری‌اُسکویی از میان ۱۴۴ فیلم ارسال شده به دبیرخانه جشنواره ۲۱ فیلم را برای شرکت در بخش پویانمایی مسابقه سینمای ایران سی و پنجمین جشنواره فیلم کوتاه تهران انتخاب کردند که انیمیشین درون یک چهارچوب نیز در بین این 21 فیلم بوده است، می‌گوید: «درون یک چارچوب» نزدیک به دو سال زمان برده تا ساخته شود و در این دو سال بالغ بر 10 نفر در این پروژه همکاری داشته‌اند.

جعفر صیادی می‌گوید: این انیمیشین به تهیه‌کنندگی حوزه هنری ساخته شده است و مشاور فیلم‌نامه و فیلم لیدا فضلی، طراحی فضا، رنگ و لوازم صحنه زهرا صیدی، طراحی کاراکتر و دیجیتال فضا زهرا حسنی، نورپردازی پویان مقدم، انیمیت ندا میرمحمدی، جعفر صیادی و استوری‌بورد، لی‌اوت و کامپوزیت جعفر صیادی و تدوین حسن بیات، صدا گذاری و موسیقی بهروز شهامت و مشاور موسیقی آزیتا بخش‌مند و طراحی پوستر مریم کرمی است و ماجرای آن مربوط به مادربزرگ امیدواری که همیشه منتظر دیدن خانواده و عزیزانش است.

صیادی در خصوص وضعیت فیلم کوتاه استان خاطرنشان می‌کند: فیلم کوتاه استان زنجان بر روی سکوی پرش قرار دارد و به سمت آثار حرفه‌ای‌تر حرکت می‌کند که امید است در سال‌های آینده شاهد موفقیت این قشر از هنرمندان استان زنجان باشیم.

وی با اشاره به اینکه خوشبختانه گام‌های موثری در استان زنجان در این زمینه برداشته شده است، می‌گوید: پخش فیلم‌‍‌های کوتاه در استان شرایط را برای شناخت مردم در مورد فیلم کوتاه افزایش می‌دهد و زمینه را برای آشنایی مردم با کارگردان‌های هم‌استانی فراهم می‌کند که جای بسی امیدواری است.

این کارگردان می‌افزاید: متاسفانه تنها مشکل اصلی این قشر در حال حاضر عدم همبستگی میان مسئولان استانی در جهت حمایت از فیلم کوتاه است که جا دارد شاهد بهتر شدن این حمایت‌ها در استان از هنرمندان این عرصه باشیم.

در پایان، با امید به اینکه این دو فیلم کوتاه در سی و پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران خوش بدرخشند، برای هر دو کارگردان جوان زنجانی آرزوی موفقیت‌های بیشتری داریم و امید است فیلم کوتاه استان در سال‌های آتی مشکلات کمتری را به خود ببیند.

 

#جبار اوجاقلو، مجتبی حیدری، جعفر صیادی، فیلم کوتاه تهران

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx821


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»