کد خبر: 8478
1400/11/24 - 13:54


صدای زنجان از انتقادها به دادنامه پرداخت عیدی کارمندی به کارگران شهرداری گزارش می‌دهد؛

کارگرانی که یکهو کارمند شدند

نماینده کارگران شهرداری زنجان: چشممان به عیدی پایان سال بود/ شهردار زنجان: قانون لازم‌الاجراست!/ مدیر روابط کار اداره کل کار استان: کارگران شهرداری، کارگرند، نه کارمند!

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- دادنامه صادره در 25 خردادماه سال جاری از سوی دیوان عدالت اداری در خصوص پرداخت «عیدی کارمندی» به کارگران شهرداری، سبب انتقادات کارگران شهرداری‌ زنجان شده است!

نماینده کارگران شهرداری زنجان می‌گوید: با توجه به اینکه کارگران روی عیدی پایان سال خود حساب کرده‌اند بهتر است مسئولان شهرداری برای جلوگیری از تضعیف کارگران، ماده 41 قانون شهرداری را در حق کارگران اعمال کنند!

کارگران شهرداری زنجان با اشاره به دادنامه شماره 1083 و رأی دیوان عدالت اداری می‌گویند: اگر ما کارگر و تحت پوشش قانون کار هستیم باید همه مصوبات قانون کار و وزارت کار برایمان رعایت شود، اگر هم کارمندیم که باید حقوق کارمندی به ما بپردازند؛ نمی‌شود در طول سال کارگر باشیم اما موقع واریز عیدی، کارمند حسابمان کنند.

دادنامه شماره 1083 دیوان عدالت اداری در 25 خردادماه سال جاری، با استناد به بند 5 بخشنامه 10403 مورخ 12 تیرماه سال 91 و بخشنامه 152327 مورخه24 اسفند سال 90  وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی موضوع مصوبه شورای عالی کار در خصوص حداقل مزد در سال 91، حکم داده است که کارگران قرارداد مستقیم شهرداری‌ها و دهیاری‌ها باید به‌اندازه کارمندان، فقط یک ماه حقوق به‌عنوان عیدی پایان سال دریافت کنند که علاوه بر جامعه کارگری، واکنش متولیان اداره کار را نیز در پی داشته است.

چرا باید کسری بودجه دولتی از جیب کارگر شهرداری تأمین شود؟

کارگران شهرداری زنجان می‌گویند: نمی‌شود همه‌چیز کارگر، قانون کار باشد بعد به او بگوییم چون دولت پول ندارد، عیدی را به‌اندازه کارمندان دولت بگیر! پس چرا باقی مؤلفه‌های شغلی او مثل کارمندان دولت نیست؟ چرا مثل کارمندان، امنیت شغلی و مزایای مزدی بالا ندارند؟

کارگران خدماتی و فضای سبز شهرداری‌های زنجان عنوان می‌کنند: تا دیروز کارگر بودند اما برای دریافت عیدی، کارمند دولت به‌حساب می‌آیند، دولت و مجموعه شهرداری‌ها به خاطر شرایط اقتصاد، رکود و تحریم، دچار کمبود بودجه شده‌اند و با این دست ابلاغیه‌ها، که یک نسخه از آن را به استانداری زنجان ابلاغ کرده‌اند، قصد کم کردن هزینه‌ها را دارند اما عادلانه نیست از حقوق کارگرانی بکاهند که تحت پوشش قانون کار هستند و همه مزایای مزدی آن‌ها باید بر اساس مقررات کار محاسبه شود.

لایحه اصلاحی قانون پرداخت پاداش و عیدی کارگران، در تاریخ 30 مردادماه سال 1370، ابلاغ شده است. این لایحه یک ماده‌واحده دارد که میزان عیدی پایان سال کارگران مشمول قانون کار در تمام کارگاه‌های کشور را به‌صراحت مشخص کرده است:

بر این اساس «کلیه کارگاه‌های مشمول قانون کار مکلف‌اند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار معادل 60 روز آخرین مزد، به‌عنوان عیدی و پاداش بپردازند. مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارکنان نبایستی از معادل 90 روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.»

با این حساب، عیدی همه‌ کارگران نباید از دو ماه آخرین مزد، کمتر باشد و می‌تواند تا 90 روز حداقل مزد روزانه نیز افزایش یابد. اما کارگران قرارداد مستقیم شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، با صدور یک دادنامه، از این حق قانونی و همگانی محروم شده‌اند.

نماینده‌های کارگران شهرداری زنجان معتقدند: در دادنامه شماره 1083 صادره در 25 خردادماه امسال، به‌حق قانونی کارگران توجهی نشده است.

استدلال مندرج در این بخشنامه، «وحدت رویه پرداختی» است یعنی در پرداخت عیدی به تمام کارکنان مجموعه‌ شهرداری‌ها، وحدت رویه لحاظ شود اما امیرحسین دارایی، نماینده کارگران شهرداری زنجان می‌گوید: مشخص نیست چرا اعضای هیئت عمومی دیوان، این وحدت رویه یا به عبارت ساده‌تر، «برابری مزدی» را هنگام پرداخت حقوق و مزایای مزدی یا تسهیلات و رفاهیات، ملاک قرار نمی‌دهند؟

«چرا یک کارگر شهرداری که بار اصلی کار یدی و سخت زیباسازی شهرها و اماکن عمومی را بر عهده دارد، نباید به‌اندازه کارمند پشت‌میزنشین همان مجموعه حقوق بگیرد؟ چرا حقوق او باید کمتر از نصف حقوق یک کارمند شهرداری باشد؟ چرا فقط وقتی به عیدی می‌رسد، مسئولان به وحدت رویه توجه کرده و یاد اجرای عدالت می‌افتند؟»

او می‌گوید: دیوان عدالت، بالاترین و آخرین مرجع دادخواهی طبقه‌ کارگر است! بااین‌حال، این اواخر آرایی که صادر می‌شود، گاها در جهت کاستن از حقوق حداقلی و قانونی کارگران و موافق با منافع دولت و کارفرمایان است. کارگرانی که یک سال تمام سختی‌ها را به جان می‌خرند و یک دنیا تبعیض را تحمل می‌کنند، امیدشان به چند میلیون عیدی پایان سال است تا بتوانند دل فرزندان خود را شاد کنند و شب عید، چند بسته آجیل و شیرینی دست بگیرند و به خانه بروند.

سالی یک‌بار، کارمند شدن را نمی‌خواهیم!

نماینده بیش از 2 هزار کارگر شهرداری زنجان می‌گوید: عادلانه نیست با یک رأی ناگهانی، رأیی که به نفع شهرداری‌ها و دولت صادرشده، حقِ هزاران کارگرِ زحمتکش بر عیدی پایان سال، نصف شود و شب عید، زنبیل خرید خانواده‌هایشان خالی بماند! متأسفم که 11 ماه سال را کارگر خطابمان کرده و حقوق کارگری می‌گیریم چون به نفعشان است اما یک ماه سال که باید عیدی بگیریم که از عیدی کارمندان بالاست، می‌گویند شما کارمندید! ما کارگران، کارمند شدن دم عید را نمی‌خواهیم! اگر دولت به دنبال صرفه‌جویی در منابع مالی‌اش است چرا از جیب کارگر مایه می‌گذارد؟ آن‌هم در شرایط اقتصادی که وضعیت کارگران به‌عنوان قشر کم‌درآمد، اصلاً خوب نیست!

دارایی اضافه می‌کند: تا چند روز پیش مسئولان، کارگران را جزو بدنه شهرداری نمی‌دانستند و می‌گفتند شما جزو نیروهای مشمول قرارداد 85 روزه هستید که البته با دادوفریاد و پافشاری‌مان توانستیم قراردادها را به قرارداد یک‌ساله موقت تبدیل کنیم. حالا هم که چشم مسئولان به عیدی پایان سال ماست و می‌خواهند 1.5 میلیون به ما عیدی بدهند!

کارگران شهرداری زنجان، روز چهارشنبه بیستم ماه جاری نامه‌ای را برای ارسال به دیوان آماده کرده‌ و در آن نارضایتی خود بابت پرداخت عیدی به آن‌ها همانند عیدی کارمندان اعلام کرده‌اند!

کارگران شهرداری زنجان با اشاره به برگزاری انتخابات شورای عالی کارگری با حضور نماینده اداره کار استان، می‌گویند: وقتی ما زیر نظر اداره کار هستیم و حقوق ماهانه‌مان را نیز کارگری محاسبه می‌شود چه لزومی دارد که پایان سال نیروی وزارت کشور محسوب شده و عیدی کارمندی دریافت کنیم!

آن‌ها نبود بودجه کافی وزارت کشور برای پرداخت عیدی به کارگران شهرداری را بهانه جالبی ندانسته و عنوان می‌کنند: شهرداری یک‌نهاد خودکفاست و از محل پرداختی‌های مردم، درآمد می‌کند و وزارت کشور بودجه‌ای را به این دستگاه اختصاص نمی‌دهد که عیدی ما از آن محل پرداخت شود!

کارگران شهرداری، کارگرند، نه کارمند! عیدی‌شان نیز باید طبق قانون کار پرداخت شود!

علی کریمی، مدیر روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان نیز بابیان اینکه در شهرداری بخشی از نیروها مشمول قانون نظام هماهنگ استخدام کشوری بوده و بخشی نیز تحت حمایت قانون کار هستند، می‌گوید: بر این اساس نیروهایی که تحت پوشش قانون کار هستند باید حقوق و مزایای آن‌ها طبق قانون کار پرداخت شود! نماینده این نیروها در راستای انتخابات شورای کارگری برگزارشده و شکی نیست که مشمول قانون کارند! به‌شخصه نمی‌دانم دیوان چرا و چگونه این رأی را صادر کرده است! این رأی باید در هیئت عمومی دیوان عدالت اداری مطرح و اصلاح شود!

کریمی با تأکید بر اینکه مطالبات کارگری در رابطه با صدور حکم مذکور باید از سوی تشکل‌های کارگری اعم از کانون شورای عالی کار و مجمع عالی نمایندگان کارگران پیگیری و مراتب به حضور رئیس دیوان نیز اعلام شود تا به‌صورت فوریت در هیئت عمومی موضوع مطرح و رأی نیز صادر شود، در رابطه با احتمال اصلاح حکم اخیر دیوان عنوان می‌کند: تصمیم هیئت عمومی دیوان عدالت در رابطه با این رأی قابل پیش‌بینی نیست اما رأی صادره قابل‌بررسی در این هیئت است.

این مسئول که دریافت عیدی سال 1400 کارگران شهرداری طبق قانون کار را حق آن‌ها می‌داند، اضافه می‌کند: واقعیت این است که کارگران شهرداری، کارگرند نه کارمند! و عیدی و پاداش آخر سال‌ آن‌ها نیز باید طبق قانون 6 اسفندماه سال 1370 پرداخت شود. قبلاً هم همین‌گونه بود اما با رأی اخیر دیوان، این کارگران دیگر نمی‌توانند از عیدی و پاداش آخر سال طبق قانون کار بهره‌مند شوند!

حسین حمزه‌لوپاک، سخنگوی شورای شهر زنجان نیز بابیان اینکه شهرداری موظف به اجرای قانون و رأی دیوان است، عنوان می‌کند: من هم موافق اصلاح رأی دیوان هستم اما باید این را هم در نظر داشته باشیم که شهرداری به‌عنوان مجری، موظف به اجرای رأی است!

ماده 41 قانون شهرداری را در حق کارگران اعمال کنید!

کارگران شهرداری زنجان می‌گویند: با توجه به اینکه کارگران روی عیدی پایان سال خود حساب کرده‌اند بهتر است مسئولان شهرداری برای جلوگیری از تضعیف کارگران، ماده 41 قانون شهرداری را در حق کارگران اعمال کنند!

امیرحسین دارایی، نماینده کارگران شهرداری زنجان نیز عنوان می‌کند: در حال حاضر در راستای اجرای دستورالعمل تبدیل وضعیت نیروها، بخشی از کارکنان شهرداری زنجان مبلغ 6 تا 10 میلیون تومان را دریافت می‌کنند، این مابه‌التفاوت پرداختی، حق کارکنان است. ما کارگران شهرداری زنجان نیز از مسئولان شهرداری می‌خواهیم تا ماده 41 قانون شهرداری که بر اساس آن نیروهای مدنظر مشمول پرداخت مبلغ به ازای یک ماه حقوق به‌عنوان تشویقی می‌شوند، هستیم! چراکه هر یک از کارگران روی مبلغ عیدی پایان سال خود حساب کرده‌اند!

اما حسین حمزه‌لوپاک، سخنگوی شورای شهر زنجان در خصوص قابلیت اجرای ماده 41 قانون شهرداری هم می‌گوید: برای اجرای این ماده باید شهردار زنجان پیشنهاد خود را ارائه دهد تا موضوع در شورا موردبررسی قرار گیرد. با توجه به اینکه اجرای این مهم نیازمند، بودجه است ما نمی‌توانیم اجرای ماده 41 قانون شهرداری را به مسئولان مربوطه تحمیل کنیم اما اگر این پیشنهاد را دریافت کنیم سعی می‌کنیم با حسن ظن به موضوع نگاه کنیم.

علیرضا فیروز فر، شهردار زنجان نیز بابیان اینکه آنچه ابلاغ‌شده، قانون است و باید اجرایی شود، در خصوص درخواست کارگران برای اعمال ماده 41 قانون شهرداری تأکید می‌کند: این درخواست کارگران در دست بررسی است!

امیرحسین دارایی، نماینده کارگران شهرداری زنجان نیز بابیان اینکه مسئولان با چوب قانون کارگران را می‌زنند، می‌گوید: به نظر می‌رسد دیوان عدالت با استناد به قانونی که می‌گوید در پرداخت حقوق و مزایای کارکنان دستگاه‌های دولتی باید وحدت رویه رعایت شود، این دادنامه را صادر کرده، منتها در نظر نگرفته‌اند که قانون عیدی برای تمام کارگران مشمول قانون کار، صراحت تمام دارد و در تمام کارگاه‌های کشور بدون هیچ استثنایی لازم‌الاجراست، لذا پرداخت عیدی کمتر از دو ماه حقوق، کاملاً غیرقانونی است.

دارایی از شهردار زنجان که دستورالعمل ابلاغی اخیر را لازم‌الاجرا می‌داند، می‌خواهد تا برای نیروهای تحت پوشش خود همان بر اساس قانون و طبق ماده 41 (قانون شهرداری) کاری کند!

انتهای پیام/

 

خبرنگار: لیلا محمدی

اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانکارگران شهرداریعیدی کارگرانکارمندان
sedayezanjannews.ir/nx8478


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»