کد خبر: 8954
1401/04/06 - 12:19


ماجرای کمبود و گرانی شکر چیست؟

بازار با کمبود جدی شکر مواجه شده تا جایی که به دلیل احتکار برخی از فروشندگان این کالای استراتژیک با چند نرخ متفاوت در بازار آزاد به فروش می‌رسد

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان - بازار با کمبود جدی شکر مواجه شده تا جایی که به دلیل احتکار برخی از فروشندگان این کالای استراتژیک با چند نرخ متفاوت در بازار آزاد به فروش می‌رسد.

چرا شکر گران شد؟

سناریوی ادعای خودکفایی در تولید شکر تا کمیاب شدن این محصول در بازار هر سال تکرار می‌شود. به طوری که شکر در سال گذشته این محصول چند مرتبه افزایش قیمت داشت تا جایی که نرخ شکردر بازار آزاد ۲۷۰ درصد نسبت به نرخ دولتی افزایش نرخ را تجربه کرد.

طبق آمار ۱۵ فروردین تا ۱۵ بهمن ماه سال ۱۴۰۰ قیمت شکر چند بار تغییر داشت. در فروردین ماه قیمت این محصول کیلویی ۶ هزارو ۶۵۰ تومان برای عمده فروشی و ۸ هزار و ۷۰۰ تومان برای مصرف کننده بود. در تیرماه همان سال نرخ این محصول در عمده فروشی به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان، در شهریور ماه سال گذشته قیمت عمده فروشی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان و در دی ماه همان سال ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان به انضمام ۹ درصد و برای مصرف کنندگان ۱۵ هزار تومان عرضه شده بود.حالا از ابتدای سال جاری تا کنون این محصول سومین رکورد افزایش قیمت را داشته است.

در حالی که مردم شکر طرح رمضان را با قیمت کیلویی ۱۶ هزار و ۳۵۰ تومان تهیه می‌کردند، امروز قیمت هر کیلو شکر با نرخ آزاد دربازار به بیش از ۳۵ هزار تومان رسیده است. البته عرضه شکر با نرخ آزاد هم در بازار بسیار محدود شده است.

بتازگی شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرد؛ ۱۴۰ هزارتن شکر استحصال شده از محصول نیشکر تولید داخل، برای تنظیم بازار این کالای استراتژیک به صورت سراسری توزیع می‌شود، اما هنوزعرضه این کالا در بازار آغاز نشده چراکه هر روزعرضه شکر در بازار کمیاب‌تر و گران‌تر می‌شود.

این در حالی است که طبق وعده دولت، با اصلاح قیمت شکر و ایجاد مزیت وارداتی برای آن، ثبت‌سفارش جدید بخش‌خصوصی برای واردات آن آغاز شده و به این ترتیب، بخشی از شکر موردنیاز کشور توسط این بخش تامین خواهد شد.

چندی پیش غلامحسین بهمنی دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکرگفته بود؛ در ۶ ماهه نخست سال با افزایش پیک مصرف، ماهانه ۲۴۰ هزار تن شکر مورد نیاز است. قیمت کنونی هر تن شکر وارداتی در بنادر ۵۷۰ دلار است که با احتساب هزینه‌های ترخیص و تبدیل به شکر سفید در کارخانجات ۱۷ هزار تا ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تمام می‌شود.

جمع آوری شکر از فروشگاه‌ها

شکر نداریم! این جواب فروشندگان مواد غذایی به مشتریان شکر در بازار است. مشاهدات میدانی از فروشگاه‌های خُرد سطح شهر تهران نیز حاکی از آن است که عرضه شکر بسیار کم و فروشندگان با قیمت بالا به فروش می‌رسانند. از سوی دیگر عرضه این محصول با قیمت مصوب در فروشگاه‌های زنجیره‌ای بسیارمحدود شده است.

در همین رابطه اسماعیلی یکی از بنکداران مواد غذایی در تهران به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: بیش از دو هفته توزیع شکر به فروشگاه‌ها متوقف شده و متأسفانه شکر‌های موجود در انبار نیز تمام شده است.

به گفته این فروشنده؛ بیش از دو هفته از کمیابی این کالای استراتژیک در بازار می‌گذرد و هرروز هم وعده تنظیم بازار این محصول داده می‌شود، اما متأسفانه وضعیت عرضه و قیمت این محصول بحرانی شده است.

اسماعیلی با اشاره به اینکه برخی بنکداران و صاحبان فروشگاه‌های خُرد سطح شهر اقدام به احتکار شکر کرده اند، گفت: وضعیت نابسامان توزیع شکر دلیلی بر کم فروشی و انبار هرچند محدود این محصول شده است.

وی تصریح داشت: همین موضوع باعث شده که شکر با نرخ‌های متفاوتی در بازار به فروش برسد.

به گفته این فعال صنفی؛ هر کیلو شکر از ۳۰ هزار تا ۳۷ هزار تومان در بازار فروخته می‌شود و این چند نرخی بودن نشان از ضعف مدیران و متولیان تنظیم بازار دارد.

اسماعیلی می‌گوید: تولید و توزیع شکر بسیار کاهش داشته است و به دنبال این شرایط برخی از فروشندگان از فروش این محصول امتناع می‌کنند و این محصول را همچنان در انبار‌ها نگه داشته اند. در حال حاضر هر بسته یک کیلوگرمی شکر برای مصرف کننده با قیمت مصوب حدود ۲۳ هزار تومان و در مغازه‌ها و در بازار سیاه با کیلویی بیش از ۳۵ هزار تومان فروخته می شود.

 

انتهای پیام

 

منبع:رویداد24


صدای زنجانشکر
sedayezanjannews.ir/nx8954


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»