کد خبر: 13566
1403/09/17 - 15:49


رئیس شورای ملی زیتون در دومین همایش ملی و جهانی زیتون به میزبانی زنجان نسبت به خبر انتقال آب قزل‌اوزن به اردبیل واکنش نشان داد؛

انتقال خطرناک آب از قزل‌اوزن!

مهدی عباسی: انتقال آب از زنجان، استانی که نسبت به اردبیل میانگین بارش کمی دارد اصلا منطقی نیست به ویژه اینکه این انتقال آب با هدف کشت برنج باشد، خبر این انتقال خطرناک است

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: رئیس شورای ملی زیتون به سوء مدیریت موجود در حوزه آب اشاره کرد و گفت: خبر انتقال آب قزل‌اوزن به اردبیل خطرناک است و در کل انتقال آب از استان‌هایی که میانگین بارش ۲۰۰ میلی‌متری دارد به استانی که میانگین بارش آن ۹۰۰ میلی‌متر دارد آنهم برای تولید برنج خطرناک است.
دومین همایش ملی و جهانی زیتون (17 آذرماه 1403) در سالن همایش مهرانه با حضور محمد مهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، سید محسن صادقی استاندار زنجان، تعدادی از سفیران جمهوری اسلامی، حجت الاسلام جعفری نماینده مردم استان زنجان در مجلس خبرگان رهبری، میرعرب رضی مجری طرح زیتون کشور، روح الله حسنی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان و سایر مسئولان استانی و کشوری برگزار شد.
محمدمهدی برومندی، معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی در این نشست افزود: تولید پایدار زیتون در کشور نیازمند توسعه دانش محور است و در این راستا اصلاح و احیای باغ‌های زیتون در دستور کار قرار دارد. همه تلاش وزارت جهاد کشاورزی این است که در حوزه سیاستگذاری عملکرد مناسبی داشته باشد.
وی با بیان اینکه در مجموع ۷۰ هزار هکتار باغهای زیتون در کشور وجود دارد، ادامه داد: بیش از ۲۰ هزار هکتار از این باغها در شهرستان طارم در استان زنجان واقع شده است.
برومندی از پیش برداشت ۱۵۰ هزار تن زیتون در سال زراعی جاری خبر داد و گفت: در زمینه نفوذ دانش برای تولید این محصول راهبردی در کشور باید گام های بلندی برداشته شود و این حوزه در چند سال اخیر توفیقات خوبی داشته است.
وی با بیان اینکه ایران جزو کشورهای عضو شورای بین المللی زیتون است، افزود: در سال ۲۰۲۴ ریاست این شورا به ایران رسیده است.
برومندی در بخش دیگری از سخنان خود به تلاش ها برای ارتقای مکانیزاسیون در تولید زیتون کشور اشاره کرد و ادامه داد: در این راستا امسال برای نخستین بار کمباین ویژه برداشت زیتون را وارد کشور کردیم.
وی با بیان اینکه باید به سمت افزایش تولید در واحد سطح و تکمیل زنجیره ارزش زیتون در کشور حرکت کنیم، گفت: تغییر فرهنگ مصرف در کشور و تغییر آن به سمت استفاده از روغن زیتون نیز باید مد نظر قرار گیرد.
برومندی اضافه کرد: در ایران سهم روغن زیتون با وجود ارزش غذایی بسیار بالای آن پایین و سرانه مصرف آن ۲۰۰ گرم است.
 انتقال آب قزل‌اوزن به اردبیل خطرناک است
مهدی عباسی، رئیس شورای ملی زیتون ایران هم با تشریح اقدامات انجام شده برای توجیه‌پذیری صنعت زیتون در کشور اظهار کرد: با این اقدامات ایران نه تنها عضو شورای بین‌المللی شد بلکه به ریاست آن هم رسید.
رئیس شورای ملی زیتون ایران و رئیس شورای زیتون استان زنجان میانگین قیمت بین‌المللی فعلی روغن زیتون را ۶.۵ یورو اعلام کرد و گفت: تولیدکنندگان ایران با فراغ بال تولیدات خود را به ۵.۵ یورو می‌فروشند که مهر باطل بر توجبه‌پذیر نبودن صنعت زیتون در ایران است.
وی به دایر شدن بزرگ‌ترین بازارچه زیتون خاورمیانه در گیلان در چند سال اخیر اشاره و تاکید کرد: صنعت زیتون ایران در حالی توجیه‌پذیر شد که هیچ مبلغ حمایتی از دولت نگرفت که عامل فساد شود.
عباسی با بیان اینکه تعداد سه واحد تولید روغن زیتون طارم در حال حاضر به ۱۵۰ واحد رسیده است، افزود: همه این تحولات منجر به رضایت فعالیت در این حوزه شده است.
رئیس شورای ملی زیتون ایران تغییر گروه روغن زیتون در بین کالاهای اساسی را یادآور شد و گفت: تصمیمات حوزه زیتون با مشورت شورای ملی اتخاذ می‌شود
وی به سوء مدیریت موجود در حوزه آب اشاره و تاکید کرد: خبر انتقال آب قزل‌اوزن را به اردبیل خطرناک است و در کل انتقال آب از استان‌هایی که میانگین بارش ۲۰۰ میلی‌متری دارد به استانی که میانگین بارش آن ۹۰۰ میلی‌متر دارد آنهم برای تولید برنج خطرناک است آنهم در موقعی که ارزش افزوده زیتون ۲.۵ برابر برنج است و لازم است که متولیان به این امور وارد شوند.
۷۰ تا ۷۵ درصد زیتون تولیدی در ایران به صورت فله‌ای به فروش می‌رود
عباسی با تاکید بر اینکه ۷۰ تا ۷۵ درصد زیتون تولیدی در ایران به صورت فله‌ای به فروش می‌رود، افزود: این اقدام ضمن کمک به بی هویت شدن فعالیت‌ها در حوزه زیتون، موجب ضرر ۳ هزار میلیارد تومانی دولت و ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی تولیدکنندگان می‌شود.
رئیس شورای ملی ایران تاکید کرد: با توجه به تغیر گروه روغن زیتون و قرار گرفتن آن در بین کالاهای اساسی، حواشی تولید زیتون شامل کد و افزودنی‌ها عین گندم دیده خواهد شد.
**تولید و صادرات زیتون؛ بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال در کشور گردش مالی دارد
برومندی در بخش دیگری از اظهارات خود افزود: زیتون از محصولات مهم باغبانی کشور و یک میوه قرآنی است که خواص فراوانی برای سلامت انسان دارد از همین رو در وزارت جهاد کشاورزی نیز تلاش شده است تا تمام زیرساختهای لازم برای تولید پایدار زیتون در کشور فراهم شود.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران عضو شورای بین المللی زیتون زیر نظر سازمان ملل متحد است که با اقدامات انجام شده در سال ۲۰۲۴ ریاست شورای بین المللی زیتون را برعهده گرفت، یادآور شد: تلاش شده است زیتون به عنوان کالای اساسی شناخته شود و طی بیش از ۲ سال گذشته در شورای قیمت‌گذاری، زیتون در شمار محصولات اساسی قرار گرفت بنابراین حمایت هایی که از محصولات اساسی صورت می گیرد از زیتون نیز انجام می‌شود.
برومندی اظهار داشت: قرار است زنجیره ارزش را در زیتون گسترش داده و تکمیل کنیم تا به توسعه و تولید زیتون پایدار کمک شود به همین جهت در چند سال اخیر گامهای مهمی در حوزه زیتون به سمت ایجاد باغهای مدرن، اصلاح و احیای آنها حرکت کرده ایم و در این زمینه سرمایه گذاری های خوبی هم از سوی بخش خصوصی و هم دولتی انجام شده است.
وی با بیان اینکه استان زنجان، روند بسیار خوبی را در تولید زیتون دارد و در این حوزه پیشتاز است، خاطرنشان کرد:‌ سیاست کلان وزارت جهاد کشاورزی این است که در تولید زیتون سرانه مصرف روغن زیتون را افزایش دهیم و تولیدات و ارقامی که گسترش می یابد روغنی باشد.
برومندی گفت: تلاش می شود روغن زیتوان بیشتر در سبد غذایی مردم قرار گیرد و مصرف کنسروی به دلیل نمک موجود در آن کاهش یابد و هم در تولید و هم در مصرف به سمت روغن زیتون که بسیار سالم و پرخاصیت است حرکت کنیم.
وی افزود:‌ در سالهایی که تولید محصول زیتون زیاد بوده است ۱۷ هزار تن روغن زیتون تولید کرده ایم و در این رابطه برای برندسازی و بسته بندی محصول تلاش می کنیم.
برومندی ادامه داد:‌ به رغم اینکه ایران وارد کننده روغن است، در راستای حمایت از تولیدکنندگان، دولت اجازه صادرات روغن زیتون را صادر کرد که گام مهمی در راستای حمایت از تولید است.
مدیر امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت:‌ پیش بینی می شود امسال ۱۵۰ هزار تن زیتون در کشور تولید شود این درحالی است که در برخی سالها بیش از ۲۵۰ هزار تن تولید هم ثبت شده است.
وی میزان تولید سالانه زیتون در زنجان را بین ۶۰ تا ۷۰ هزار تن بیان کرد و گفت‌:‌ تلاش وزارت جهاد کشاورزی افزایش تولید در واحد سطح است به طوریکه در زمان حاضر تولیدکنندگان پیشرو در هر هکتار تا ۲۰ تن زیتون برداشت می کنند که این میزان با متوسط کشوری که کمتر از سه تن است فاصله زیادی دارد.
برومندی افزود: همه تلاش ما این است که با عملیات خوب کشاورزی و به کارگیری دانش و آموزش، فاصله میزان تولید در واحد سطح را میان تولیدکنندگان پیشرو با دیگر زیتون کاران کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه کیفیت محصولات کشاورزی ایرانی بسیار بالاست و به دلیل اقلیم خوبی که داریم معمولا محصولات ما بی رقیب است، تصریح کرد: حتی در روغن زیتون با توجه به اینکه ما عضو شورای بین المللی زیتون هستیم همه ساله روغن زیتون تولیدی ما به مادرید اسپانیا ارسال و در آزمایشگاههای بین المللی ارزیابی می شود.
برومندی گفت: ارقام زیتون تولیدی کشور در جهان رتبه اول را ثبت کرده است و محصولات کشاورزی ایران از جمله زیتون در حال حاضر به بیش از ۱۰۰ کشور دنیا و روغن زیتون نیز با دست برتر به همه کشورهای همسایه و دیگر کشورها صادر می شود.
وی با بیان اینکه با اقدامات انجام شده طی سالهای اخیر مکانیزاسیون در حوزه زیتون را ارتقا داده ایم، گفت: با توجه به اینکه باغهای مدرن و متراکم در کشور در حال ایجاد است برای نخستین بار کمباین زیتون نیز وارد باغداری زیتون کشور شده است.
 روش‌های تولید و فرآوری زیتون باید به‌روز باشد
صمد یوسفی‌اصل، رئیس اتاق بازرگانی زنجان هم با بیان اینکه زنجانی‌ها خواهان متفاوت دیده شدن محصول زیتون هستند، اظهار کرد: همه استان‌ها و کشورها شرایط تولید زیتون را ندارند و ما مرهون آب و هوا و خاک طارم برای تولید زیتون هستیم.
رئیس اتاق بازرگانی زنجان با تقدیر از همه فعالان حوزه زیتون از کاشت، داشت، برداشت و فرآوری افزود: در این راستا باید به تجارت و بازار زیتون هم توجه شود، ضمن اینکه موقعیت فعلی هم مرهون زحمات گذشتگان است.
وی بر لزوم نوسازی روش‌ها در تولید و فرآوری زیتون تاکید کرد و گفت: در این حوزه باید نگاه‌ها تغییر کند.
یوسفی‌اصل برگزاری همایش را از اهداف و راه‌کارهای کمک به تغییر نگاه‌ها به حوزه زیتون دانست و افزود: در این حوزه باید از تجربیات متخصصان داخل و خارج و همچنین کشاورزان استفاده شود.
رئیس اتاق بازرگانی زنجان به رتبه نخست استان در تولید زیتون کشور با اقدامات انجام شده اشاره و تاکید کرد: برای ارتقای موقعیت نیازمند تغییر نگاه در ابعاد مختلف هستیم، ضمن اینکه برای صادرات هم باید اقداماتی انجام شود.
ظرفیت شورای بین المللی زیتون برای برندسازی تولیدات ایران به کار گرفته شود
سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا هم در ارتباط ویدیوکنفرانسی بر ضرورت بهره گیری از ظرفیت شورای بین المللی زیتون جهت برندسازی تولیدات داخل ایران در دنیا تاکید کرد و گفت: این نهاد قدیمی سالانه جوایزی را برای محصولات مرتبط با زیتون اختصاص می‌دهد ولی تولیدکنندگان ایرانی در این رویدادها حضوری ندارند. 
رضا زبیب با آیین گرامیداشت روز ملی و جهانی زیتون در زنجان، افزود: شورای بین اللمللی زیتون از نهادهای قدیمی مستقر در اسپانیاست و در طول سال دوره های تخصصی مختلفی را در حوزه محصول زیتون برگزار می کند.
وی ادامه داد: این شورا سالانه جوایز مختلفی را به برندهای تولید زیتون به کشورهای عضو اعطا می کند که این جوایز باعث اعتبار تولیدکنندگان در دنیاست ولی تاکنون محصولات ایران در ایران رویدادها حضور نداشته است.
سفیر ایران در اسپانیا گفت: امیدواریم از سال آینده با حضور در این رویدادها شاهد جهانی شدن زیتون ایران و محصولات مرتبط با آن در دنیا باشیم.
زبیب با بیان اینکه بیش از ۶۰ درصد زیتون در اتحادیه اروپا در اسپانیا تولید می شود، افزود: این کشور ۱۷ درصد سهم تولید زیتون را در دنیا به خود اختصاص داده است.
وی به کامل بودن زنجیره صنعت زیتون در اسپانیا اشاره کرد و ادامه داد: در این کشور حتی پسماند فرآوری زیتون نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
زبیب گفت: در اسپانیا در فناوری های مرتبط با زیتون با تکیه بر توان دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کارهای مختلفی انجام شده است و می توان با تقویت مناسبات دوطرفه از این ظرفیت ها بهره گرفت.
نتوانستیم برای زیتون طارم برندسازی کنیم
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان هم با بیان اینکه در حوزه زیتون کارهایی در استان انجام شده است ولی هنوز به نقطه مطلوب نرسیده‌ایم، گفت: یکی از کارهایی که هنوز انجام نشده، برندسازی مشخص زیتون استان و ثبت آن است.
حسین محمدی با بیان اینکه بیش از ۲۸ درصد از اراضی باغی استان زنجان مختص زیتون است، افزود: ۹۹ درصد این محصول در استان در طارم کشت و برداشت می شود از این رو رویداد ملی و جهانی زیتون هم باید در مهد این محصول یعنی طارم برگزار شود.
وی به چالش های پیش روی تولید زیتون در استان اشاره کرد و ادامه داد: محدودیت منابع آب در طارم یکی از این چالش هاست که در این خصوص کارهای خوبی انجام شده است ولی کفاف توسعه مزارع را نمی دهد.
محمدی اظهار داشت:بازنگری و اصلاح قواعد و مقررات در واگذاری زمین و حرایم روخانه ها از دیگر چالش های توسعه کشت زیتون در طارم است.
وی بر لزوم اختصاص تسهیلات کم بهره به تولیدکنندگان و باغداران زیتون تاکید کرد و افزود: زنجان متولی زنجیره ارزش راهبردی زیتون در کشور است از این رو باید هم افزایی های لازم را در استان شاهد باشیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در صادرات فرآورده‌های زیتون به خصوص روغن زیتون عملکرد قابل قبولی نداریم، گفت: در این زمینه باید تولید محصولات فرآوری شده را توسعه دهیم.

اقدام کننده: سیده فیروزه موسوی

صدای زنجانزیتونتولیدلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx13566


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»