کد خبر: 208
1396/07/03 - 19:46


گزارش صدای زنجان از فروش آزادانه لوازم خانگی قاچاق در فروشگاه‌های شهر با وجود تأکید مسئولان بر مبارزه با قاچاق

قاچاقِ قانونی

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی: نمی‌توانیم کنترل کنیم

پایگاه خبری صدای زنجان

رئیس پلیس آگاهی استان: علی‌رغم کنترل‌ها قاچاق ادامه می‌یابد چون سود سرشاری دارد

بهنام آقاجانلو- چیزی که ورود آن به کشور یا معامله‌اش از طرف دولت، ممنوع باشد قاچاق نام دارد. در علم اقتصاد به ورود و خروج مخفیانه کالا از مرزهای کشور، قاچاق می‌گویند که از مصادیق آن، قاچاق لوازم خانگی است. به‌موجب بند ۲ ماده ۱۲ قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب ۱۳۸۴ و ماده ۶۲ قانون نظام صنفی مصوب ۱۳۸۲ و ماده ۱۴ قانون مبارزه ملی با دخانیات مصوب ۱۳۸۵ نگهداری و توزیع کالایی که بدون مجوز وارد شده باشد جرم بوده و مشمول مقررات مربوط به قاچاق کالا می‌گردد. به گفته مدیرعامل سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی کشور 10 درصد پرونده‌های قاچاق در کشور مربوط به تخلفات سازمان‌یافته است که در قوه قضائیه و 90 درصد مربوط به قاچاق کالا و ارز می‌باشد که در تعزیرات حکومتی، مورد رسیدگی قرار می‌گیرد.

در این میان موضوعی بیش از موارد دیگر نظر را جلب می‌کند؛ برخی لوازم خانگی که بدون ضمانت در بازار فروخته شده و یا ضمانت‌نامه‌هایشان جدا از محصول، تحویل مشتری می‌شود.

بعد از پیگیری موضوع، مشخص شد لوازم خانگی مذکور که بیشتر در فروشگاه‌های یکی از مناطق شهر به فروش می‌رسد، کالاهایی هستند که به‌صورت غیرمجاز و قاچاق، وارد شده‌اند و مشتریان، غافل از پایین بودن کیفیت و بازده لوازم خانگی و صرفاً به‌دلیل قیمت پایین کالا علاقه‌مند به خرید آن می‌شوند.

فروشندگان نیز به سوال مشتریان مبنی بر ضمانت‌دار بودن اجناس، پاسخ‌های مختلفی می‌دهند. اگر تلویزیون باشد، می‌گویند «خودت بزن به برق مشکلی ندارد». اگر لباسشویی و امثال آن باشد، یک کارت ضمانت جدا از کالا با یک شماره تلفن به مشتری می‌دهند و می‌گویند جهت نصب با وی تماس بگیر.

از دست ما کاری ساخته نیست

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با بیان این که اکثر این کالاها از بانه وارد استان می‌شود، می‌گوید: صحبت‌هایی در این مورد کرده‌ایم ولی ثمری نداشته است. چون از دست ما کاری برنمی‌آید و بایستی اقدام عملی توسط مسئولان بالادستی و به‌صورت کشوری، صورت پذیرد. چند ماه پیش، ستاد مبارزه با قاچاق کالا در مقابل این کار ایستاد که متعاقب آن در زنجان هم کالای قاچاق جمع شد ولی باز هم ادامه یافت.

سیدمحمد احمدی با اشاره به این که وقتی کالا وارد می‌شود، دیگر امکان نظارت وجود ندارد، اضافه می‌کند: بایستی مبادی و مبانی اصلی از این کار، جلوگیری نمایند. در واقع، مثل این است که هروئین را پخش کرده و سپس بیمارستان می‌زنند و می‌گویند بیایید درمان شوید.

احمدی با عنوان این که بیش‌تر این لوازم، چینی بوده و شبیه کالای اصلی هستند که به‌صورت غیرمجاز وارد شده‌اند، می‌افزاید: متأسفانه مشتری فکر می‌کند همان کالای اصلی است. مصرف‌کننده نباید فریب چند هزار تومان ارزانی را بخورد و کالا را بخرد. چون این لوازم، بی‌کیفیت بوده و مصرف انرژی‌شان بالاست و مصرف نوشته شده بر روی آن‌ها واقعی نیست و قطعاتشان اصل نبوده و بازدهی پایینی دارند.

وی کالاهای اصلی را کالاهایی می‌داند که دارای ضمانت‌نامه معتبر و مشخص در داخل بسته هستند و در خصوص این که فروشندگان به خریداران، توصیه می‌کنند جهت نصب دستگاه با فلانی تماس بگیر نیز می‌گوید: متأسفانه فروشندگان با افراد و شرکت‌هایی هماهنگ می‌شوند که شرکت مذکور با دریافت مبلغ محدودی به ازای هر کالا، آن‌ها را ضمانت می‌کند و به تعداد کالاها، کارت ضمانت در اختیار فروشنده قرار می‌دهد که خدمات پس از فروش این شرکت‌ها نیز ضمانت اجرایی ندارد. در نتیجه توصیه می‌کنم همشهریان، کالاهای مورد نیاز خود را با ضمانت‌نامۀ اصلی شرکت سازنده و از فروشگاه‌های معتبر خریداری کنند.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با اشاره به این که اجناس کوچکتر مثل آبمیوه‌گیری هم دارای ضمانت‌نامۀ شرکت در داخل کالاها هستند و با اجناس تقلبی متمایزند، توصیه‌ای به شهروندان دارد: شهروندان باید در هنگام خرید، دقت کرده و کالاهای غیرمجاز و فاقد ضمانت‌نامه را نخرند. متأسفانه برخی همشهریان پس از خرید به مشکل برمی‌خورند و سراغ ما می‌آیند که از دست ما هم کاری ساخته نیست.

احمدی در خصوص نحوه برخورد با متخلفان نیز با بیان این که ابزار لازم برای برخورد را نداریم، می‌گوید: تنها کاری که از دستمان برمی‌آید این است که مهلت می‌دهیم کالای قاچاق نخرند و موجودی‌ها را هم سریع‌تر بفروشند و از خرید مجدد، خودداری کنند ولی متأسفانه ثمری ندارد.

پلیس مراقب است ولی مردم رعایت کنند

طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، علاوه بر پلیس، 10 دستگاه دولتی شامل وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی، سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، محیط زیست، میراث فرهنگی، بانک مرکزی، وزارت نفت، شیلات و دخانیات نقش سازنده‌ای جهت جلوگیری از ورود کالای قاچاق ایفا می‌کنند.

رئیس پلیس آگاهی استان ضمن بیان مطلب فوق می‌گوید: متأسفانه واردات کالاهای تقلبی و غیراستاندارد، سبب استقبال مردم از این کالاها حتی نسبت به کالاهای خارجی شده است.

سرهنگ جعفر رحمتی، تضعیف تولید داخلی، ترویج اشتغال ناسالم، تغییر الگوی مصرف و محدود کردن اشتغال دائم را عمده زیان‌های قاچاق کالا به کشور به‌ویژه در بخش لوازم خانگی می‌داند و می‌افزاید: این کار، هیچ‌گونه همخوانی با اقتصاد مقاومتی نداشته و سازگار نیست. چون در اقتصاد مقاومتی، صحبت از ساده‌زیستی، صرفه‌جویی، قناعت و پرهیز از اسراف است که سوق پیدا کردن جامعه به خرید کالای قاچاق، کاملاً متضاد با این موارد است.

رحمتی، انهدام باندهای فعال، دستگیری 106 نفر، توقیف 90 دستگاه خودرو و کشف لوازم خانگی قاچاق به ارزش بیش از 5/2 میلیارد ریال را از جمله اقدامات پلیس آگاهی استان در زمینۀ مبارزه با قاچاق لوازم خانگی در 5 ماه گذشته عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: توقیف دارایی‌ها و حساب‌های بانکی قاچاقچیان با هماهنگی مراجع قضایی، برخورد شدید و تحت نظر قرار دادن آن‌ها از جمله اقدامات مقابله‌ای است که در دستور کار ماست.

وی با بیان این که نیروی انتظامی سعی کرده با هدایت افکار عمومی نسبت به آثار و مضرات قاچاق کالا بر اقتصاد کشور، مردم را جهت استفاده از کالای داخلی، تشویق و ترغیب کند، اضافه می‌کند: در این زمینه با مدارس، صدا و سیما و کمیته‌های فرهنگی به‌صورت مرتب، جلسات فرهنگی و آموزشی داریم تا افکار عمومی را به مصرف کالاهای داخلی هدایت کنیم.

رئیس پلیس آگاهی استان با بیان این که هرچقدر برخورد قانونی و مجازات‌های بازدارنده در زمینۀ انهدام باندهای قاچاق، بیشتر باشد احیای دوبارۀ باندها را غیرممکن می‌کند، یادآور می‌شود: تقویت توان پیشگیری و مقابله هوشمندانه با قاچاق کالا با هماهنگی سایر دستگاه‌ها به‌صورت مداوم در دستور کار پلیس قرار دارد و قاچاقچیان بدانند در صورت گریز از حوزۀ استان زنجان، قطعاً در استان‌های بعدی گرفتار خواهند شد. چون پلیس، همواره هوشیار و بیدار است.

رحمتی، اضافه می‌کند: حمایت مؤثر و سازنده از تولید داخلی، حمایت از واردات قانونی، افزایش ظرفیت‌های تولید با اجرای برنامه‌های اقتصادی توسعه‌یافته، کاهش قیمت‌ها از طریق پایین آوردن هزینه‌های نهایی تولید، جایگزین کردن محصولات داخلی به جای واردات، سازماندهی و نظارت بر مناطق آزاد تجاری و بازارچه‌های مرزی، افزایش سرمایه‌گذاری در مناطق مستعد، اصلاح نظام مالیاتی، کاهش موانع غیرتعرفه‌ای، حذف انحصارات به‌منظور فضای رقابتی، جلوگیری از رکود صنایع داخلی، استانداردسازی و افزایش تنوع و کیفیت محصولات داخلی اهم راهکارهای پلیس، جهت مقابله با قاچاق کالاست.

وی با بیان این‌که نه گفتن به کالای قاچاق، نوعی مبارزه است، ادامه می‌دهد: غالب کالاهای قاچاق که از شمال غرب کشور وارد می‌شود، کالاهای بی‌کیفیت بوده و بازده کافی را برای مصرف‌کننده ندارند. بنابراین توصیه ما به مردم، این است که برای پشتیبانی از تولید داخلی از کالاهای داخلی استفاده کنند.

رئیس پلیس آگاهی استان به سرنوشت اجناس ضبط ‌شده توسط پلیس اشاره می‌کند و این‌طور توضیح می‌دهد: اگر کالای ممنوعه نباشد، طی صورت‌جلسه‌ای با جزئیات از قبیل نوع و برند کالا به سازمان تعزیرات حکومتی و اگر ممنوعه باشد به دادگستری منعکس می‌شود و سپس اگر مالک داشته باشد به سازمان اموال تملیکی و اگر فاقد مالک باشد به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) منتقل می‌شوند و در نهایت، اگر لوازم بهداشتی و کالاهای مضر باشند، معدوم می‌شوند و اگر قابلیت فروش داشته باشند، سازمان اموال تملیکی از طریق مزایده به کشورهای همجوار عودت می‌دهد و در مقابل، سه برابر، ضمانت بانکی اخذ می‌کند که کالاها را از کشور، خارج و در آنجا بفروشند.

سرهنگ رحمتی، توقیف خودرو، جریمۀ چندبرابری، تشدید مجازات در صورت تکرار و حبس توسط سازمان تعزیرات حکومتی را از جمله مجازات قاچاقچیان لوازم خانگی، عنوان می‌کند و در خصوص کنترل مبادی ورودی استان، می‌گوید: پلیس، به‌صورت شبانه‌روزی بر حوزه سرزمینی خود اشراف دارد. استان زنجان در منطقه‌ای قرار گرفته که همه کالاهای ورودی در اینجا مصرف نمی‌شوند و کالاها از اینجا به شمال یا مرکز کشور، منتقل می‌شوند. لذا علی‌رغم کنترل و نظارت پلیس بر تمام مسیرها و حتی کوره‌راه‌ها، بازهم کالای قاچاق وارد می‌شود. چون سود سرشاری برای قاچاقچی دارد به دنبال آن رفته، ریسک می‌کند و بسیاری عوارض و مصایب آن را متحمل می‌شود تا به سود مورد نظر برسد. البته مشکلاتی هم برای خودشان ایجاد می‌شود. مثلاً سرعت بالا یا خاموش کردن چراغ خودرو در تاریکی شب به‌دلیل اضطراب و نگرانی از رسیدن به مقصد یا مصرف مواد مخدر و روانگردان‌ها، حوادث ناگواری را برایشان به وجود می‌آورد.

وی با بیان این‌که مردم باید ذائقه‌شان را تغییر داده و دقت بیشتری هنگام خرید، معمول دارند، اضافه می‌کند: مردم باید به این باور و یقین برسند که اگر از کالای قاچاق، استقبال کنند زیانش، کل جامعه را فرا می‌گیرد که تعطیلی کارخانجات و شیوع بیکاری از جمله آن‌هاست.

با توجه به مطالب فوق، به نظر می‌رسد عنصر اصلی مبارزه با کالای قاچاق، مردم هستند ولی قوانین هم تأثیر بسیاری دارند. چون وقتی قانون اجازه می‌دهد که فردی با خودروی شخصی‌اش بتواند چند قلم کالا را از پلیس راه بگذراند، واضح است که از روی کنجکاوی هم که شده، برخی افراد اقدام به ورود کالای قاچاق می‌کنند.

 

#روزنامه صدای زنجان، اقتصاد، قاچاق لوازم خانگی

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx208


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»