کد خبر: 3973
1399/05/14 - 15:14


مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای در پاسخ به سؤال صدای زنجان:

ریزگردها ربطی به سد تهم ندارد

طلب 295 میلیارد تومانی پیمانکاران سدسازی زنجان از دولت بابت سدهای بلوبین، مشمپا و مراش

پایگاه خبری صدای زنجان

لیلا محمدی- مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان در پاسخ به سؤال صدای زنجان مبنی بر میزان طلب پیمانکاران سدسازی که این بدهی دولت، زنجان را پس از خوزستان در ردیف دوم کشور قرار داده است، گفت: طلب پیمانکاران سدسازی از دولت، ۲۹۵ میلیارد تومان بوده که  سدهای بلوبین، مشمپا و مراش را شامل می‌شود‌.

اسماعیل افشاری، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان سه‌شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه استان ضمن گرامیداشت هفته کرامت و ولایت و روز خبرنگار به انتظارات خبرنگاران در رابطه با دغدغه مردم اشاره کرد و گفت: دستگاه‌های اجرایی اصحاب رسانه را حلقه واسطه مردم و مسئولان دانسته و خود را موظف به پاسخگوی به سؤال آن‌ها برای رضایت‌مندی عموم و توسعه شهر و استان می‌داند.

افشاری با اشاره به هدف‌گذاری 250 پروژه آب و برق با اعتبار 50 هزار میلیارد تومان عنوان کرد: تا پایان تیرماه حدود 41 پروژه مهم در استان‌های مختلف با سرمایه‌گذاری 14 هزار میلیارد تومان افتتاح شده است.

تاکید بر تکمیل پروژه‌های ناقص سدسازی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان به اهمیت تکمیل طرحهای سدسازی اشاره کرد و میزان وابستگی به آب شرب استان را بیش از ۸۰ درصد و در بخش صنعت 95 درصد عنوان کرد و افزود: این موضوع هم از منظر پدافند غیرعامل و هر منظر دیگر مهم بوده و در صورت غفلت از آن، خطرات جدی برای استان به همراه خواهد داشت.

افشاری با بیان اینکه اگر سدهای بلوبین، مراش و مشمپا را تکمیل کنیم به میانگین کشوری نزدیک شده و سهم شرب ما از منابع آب زیرزمینی 50 درصد و از منابع سطحی 50 درصد می‌شود، تصریح کرد: در صورت تحقق میزان وابستگی ما در بخش صنعت به منابع آب زیرزمینی 60 درصد و منابع آب‌های سطحی 40 درصد می‌شود.

این مسئول با تاکید بر اینکه هر پروژه عمرانی قطعا مسائل زیست محیطی را در پی دارد، افزود: پروژه‌های سدسازی در راستای تامین نیاز جامعه و تحقق اهداف توسعه‌ای در دستور کار قرار می‌گیرد، در این بین تمامی تلاشمان را می‌کنیم که اثرات سوء زیست محیطی پروژه‌های عمرانی را به حداقل برسانیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان در پاسخ به سؤال صدای زنجان مبنی بر میزان طلب پیمانکاران سدسازی اظهار کرد: این مبلغ ۲۹۵ میلیارد تومان بوده که طرح‌های مربوط به بلوبین ، مشمپا، مراش را شامل می‌شود‌.

افشاری تصریح کرد: در این زمینه نیز سد کینه‌ورس 6.5 میلیون مترمکعب آب شرب مورد نیاز شهرهای ابهر و خرمدره را تامین خواهد کرد. البته این سد آماده است اما برای رسیدن به سطح مورد نیاز باید شبکه تکمیل گردد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان سدسازی را گامی مهم در راستای حفظ منابع مهم از جمله آب دانست و گفت: ما به منظور کاهش فشار به آبهای زیرزمینی و جلوگیری از نابودی این منابع سدسازی را در دستور کار قرار داده و درصدد جذب اعتبار برای تکمیل سدهای مراش، تالوار و غیره هستیم.

افشاری با تاکید بر اینکه به هیچ عنوان نمی‌خواهیم کارهای مربوط به سدسازی متوقف و تعطیل شود، تامین آب شرب را مهم‌ترین دغدغه مسئولان شرکت آب منطقه‌ای اعلام کرد.

وی ابراز کرد: سد تهم زنجان در حال حاضر 50 درصد نیاز آب شرب شهر زنجان را تامین می‌کند و اگر این سدها نبود تامین منابع آبی زنجان با مشکل مواجه می‌شد که این موضوع، حاکی از نیاز ما به سد‌ها است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان در مورد احتمال مواجه شدن زنجان با پدیده ریزگرد که از نتایج سوء عملیات ساخت سد تهم می‌تواند باشد به صدای زنجان گفت: این اظهارات به هیچ عنوان درست نیست و ارتباط منطقی نیز وجود ندارد. موضوع ریزگردها منطقه‌ای و  فرامنطقه‌ای است. کانون ریزگردها مربوط به جنوب کشور و عراق است.

افشاری با اشاره به افزایش پوشش گیاهی منطقه در پی بارش مطلوب طی دو سال اخیر که زمینه برای ‌آتش‌سوزی فراهم می‌شود، تاکید کرد: این اتفاقات ارتباطی با ساخت سد تهم در محل موردنظر ندارد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر فعالیت سدسازی بدون مجوز نهایی گفت: معمولا مجوز نهایی در رابطه با سدسازی صادر نمی‌شود و مجریان با تکیه بر مجوز اولیه نسبت به شروع کار اقدام‌ می‌کنند که مشکلی هم در این رابطه وجود ندارد.

افت 70 سانتی‌متری آب در دشت‌های استان

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان با اشاره به وضعیت اقلیمی و نوسانات محیطی و افت سطح آبهای زیرزمینی استان عنوان کرد: با وجود اینکه طی دو سال اخیر میزان بارندگی‌ها مطلوب بوده است اما متوسط افت آب در دشت‌های استان 71 سانتی‌متر گزارش شده است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان زنجان اجرای طرح‌های تعادل بخشی را از اقدامات مقابله‌ای در جلوگیری از افت سطح آب‌های زیرزمینی در استان زنجان عنوان کرد و افزود: این‌ طرح‌ها به صورت مرتب در استان زنجان انجام می‌شود و انسداد چاه‌های غیرمجاز نیز از دیگر اقداماتی است که در راستای صیانت از آب‌های زیرزمینی انجام می‌شود.

وی جلوگیری از اضافه برداشت‌ها و نصب کنتور‌های حجمی را از دیگر اقدامات انجام شده توسط شرکت آب منطقه‌ای عنوان کرد و گفت: بحثی هم که وجود دارد این است که خود مردم هم باید به موضوع خطرات خشکسالی و استفاده بهینه از منابع آبی توجه داشته باشند.

افشاری بر لزوم برنامه‌ریزی در حوزه کاشت محصولات کشاورزی دارای ارزش‌افزوده بالا تاکید کرد و با اشاره به کشت محصولاتی نظیر هندوانه و گوجه‌فرنگی که سالانه دورریزی بالایی دارند، گفت: امیدواریم مسئولان امر به این مهم توجه داشته و در برنامه‌ریزی‌های خود به مصرف بهینه آب توجه جدی داشته باشند.

ثبت 5650 چاه فاقد پروانه

افشاری در بخش دیگری از اظهارات خود در رابطه با چاه‌های غیرمجاز گفت: چاه‌های فاقد پروانه نزدیک 5 هزار و 650 حلقه بوده که نیازمند تعیین تکلیف در کمیسیون آب‌های زیرزمینی طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی است، اگر قبل از سال 85 بود باید در چارچوب ضوابط دارای پروانه شوند و اگر بعد از سال یاد شده باشند نیز باید مسدود گردند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان منابع مجاز آبی را 15 هزار و 500 مورد اعلام کرد و گفت: وزارت نیرو هر ساله ضوابطی را برای انسداد چاه‌ها ابلاغ می‌کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان با اشاره به انسداد چاه‌های غیرمجاز و مشکلات اجتماعی ایجاد شده تاکید کرد: شاید در اجرای وظیفه‌مان با اعتراضات مردمی  مواجه شویم اما اطمینان می‌دهیم این اقدامات در بلندمدت نتیجه‌بخش بوده و زمینه‌ساز استقرار پایدار جمعیت در آینده خواهد بود.

رهاسازی آب در قزل‌اوزن

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان در مورد رهاسازی سد آیدوغموش میانه و جاری شدن آب در رگ های نیمه خشک رودخانه قزل اوزن در طارم نیز گفت: هماهنگی برای رهاسازی آب در دستور کار قرار گرفته و حتما طی روزهای آینده انجام می‌شود. این رهاسازی که معمولا در بازه زمانی 2 ماهه اتفاق می‌افتد، باید قبل از پایان شهریور و مهرماه اتفاق بیفتد.

وی همچنین بر لزوم پیگیری رهاسازی سد آیدوغموش میانه در قزل‌اوزن شهرستان طارم از طریق رایزنی با مسئولان آذربایجان شرقی تاکید کرد.

پیگیری تامین آب شرب و کشاورزی خدابنده از سد تالوار

پرویز قزلباش، معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای زنجان نیز در این نشست در پاسخ به سؤال صدای زنجان در رابطه با سد تالوار که بعد از سالها  انتظار همچنان بی نتیجه رها شده است، عنوان کرد: تالوار سد منطقه‌ای است که برای سه استان (همدان، کردستان و زنجان) جهت اهداف تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت هدف‌گذاری شده است اما با توجه به بازنگری‌های مربوطه، بحث تامین آب کشاورزی حذف شد. آب شرب همدان از تالوار  تامین می‌شود. البته مقرر شده با پیگیری نمایندگان مجلس و مسئولان مربوطه آب شرب استان زنجان (شهرستان خدابنده) و در صورت امکان بخشی از آب کشاورزی نیز از این سد تامین شود.

وی با اشاره به اینکه در هنگام احداث سدهای زنجان رایزنی با ستاد مرکزی میراث فرهنگی انجام می‌شود، ادامه داد: مطالعات میراث فرهنگی دو بخش دارد که در بخش اول مطالعه انجام می‌شود و در مرحله بعد کاوش هم انجام می‌شود.

قزلباش با بیان اینکه کاوش در مرحله پس از مطالعات انجام می‌شود، گفت: در مورد سد مراش گزارش خاصی نشده و اگر باشد اقدام توسط خود میراث فرهنگی انجام می‌شود و تا تعیین تکلیف محوطه‌های تاریخی اقدام دیگری انجام نخواهد شد.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای زنجان با اشاره به اینکه برای فعالیت سدسازی شرکت آب منطقه‌ای با دستگاه‌های مختلف از جمله میراث فرهنگی، محیط زیست و ... نامه نگاری و رایزنی می‌کند، بیان کرد: هر دستگاه با توجه به وظایف خود مطالعات سد را انجام و به شرکت آب منطقه‌ای اعلام می‌کند.

پاسخ به ابهامات مربوط به عدم مجوز نهایی احداث سد

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای زنجان با بیان اینکه فعالیت سدسازی پس از دریافت مجوز از دستگاه‌های مختلف آغاز می‌شود در مورد ابهامات مطرح شده در رابطه با اجرای عملیات سدسازی بدون مجوز نهایی بیان کرد: کلیه سدها دارای مجوز اولیه بوده و هیچ سدی مجوز نهایی ندارد، چرا که با توجه به ادامه فعالیت سدسازی باید امکان به‌روز رسانی مطالعات وجود داشته باشد.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای زنجان در پاسخ به سئوالی مبنی بر عدم صدور مجوز نهایی سد مراش به صدای زنجان گفت: چیزی به نام مجوز نهایی در محیط زیست وجود ندارد. هر گه می‌گوید به قانون حفاظت محیط زیست آشنایی ندارد. محیط زیست چیزی نیست که بگوییم امروز انجام دادیم و تمام شد باید نکات زیست‌محیطی به صورت مستمر از سوی مجری انجام پذیرد که از ابتدا از سوی مشاور شرکت آب منطقه‌ای در دست اجرا بوده و همچنان نیز ادامه دارد.

این مسئول عنوان کرد: مجوز استقرار ربطی به سد ندارد چرا که مراش، واحد گاوداری یا گوساله‌پروری نیست که مجوز استقرار دریافت کند.

قزلباش با تاکید بر اینکه شرکت آب منطقه‌ای به عنوان کارفرما هر آنچه که لازم بود در راستای احداث سد مراش انجام داده و به تمامی ضوابط نیز احترام گذاشته است، ابراز کرد: در این مدت طبق بخشنامه‌ها در چارچوب قانون ضوابط را رعایت کرده‌ایم، صدور مجوز نهایی ارتباطی به شرکت آب منطقه‌ای ندارد، سازمان حفاظت محیط زیست دستگاه صدور مجوز است نه وزارت نیرو و به تبع آن شرکت آب منطقه‌ای. ما متولی پاسخگویی به سئوالات در حوزه مسائل و مباحث فنی و تخصصی سد هستیم.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای زنجان با بیان اینکه شرکت آب منطقه‌ای دارای مطالعه ارزیابی است، اعلام کرد: طرف حساب‌ شرکت آب منطقه‌ای به عنوان کارفرمای پروژه، سازمان و اداره کل حفاظت محیط زیست است منتقدان اجازه دهند اگر قرار باشد کسی حرفی بزند باید مسئولان این دستگاه اظهارنظر کنند.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای زنجان هدف اصلی احداث سد مراش در درجه نخست تامین آب شرب 122 روستا و 2 شهر شهرستان ماهنشان اعلام کرد و افزود: در حال حاضر وضعیت آب‌ شهرستان ماهنشان در وضعیت نامطلوبی قرار دارد برخی از روستاهای این شهرستان از طریق تانکر آبرسانی می‌شود و مابقی که آب شرب دارند به ناچار از آب بی‌کیفیت استفاده می‌کنند.

انتهای پیام

اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانآب منطقه‌ای زنجاناسماعیل افشارسدهای زنجان
sedayezanjannews.ir/nx3973


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»