کد خبر: 531
1397/02/22 - 19:46
گزارش صدای زنجان از چگونگی پرداخت خسارت به کشاورزان و باغداران:کمک بلاعوض منتفی استمیزان خسارت به کشاورزان 2.5 برابر بودجه عمرانی سال گذشته استان
هاجر کشاورزی- صفیاله کرامتی، مدير کل مديريت بحران استان پرداخت کمک بلاعوض به کشاورزان را منتفی دانست و در گفتوگو با صدای زنجان اظهار کرد: با پیگیریهای انجام شده خسارت تنها به کشاورزانی که محصولات خود را بیمه کردهاند، پرداخت شده و برای سایر کشاورزان نیز با ابلاغ صورت گرفته توسط رئیسجمهور، امهال تسهیلات به مدت یکسال و بخشودگی سود تسهیلات اعطایی در نظر گرفته شده است.
اواخر فروردین ماه امسال بود که وقوع سرما و یخبندان، کشاورزان را غافلگیر کرد، هرچند مسئولان هواشناسی از دو روز قبل هشدارهای لازم را به کشاورزان داده بودند و توصیههایی نیز برای مراقبت از محصولات در رسانهها پخش شد اما همه اینها مانع از بروز خسارت نشده و طولانی بودن افت دما و شدت آن، خسارت سنگین را به استان وارد کرد، کشاورزانی که یک شبه با افت دمای بیش از 15 درجهای همه سرمایه یک ساله خود را از دست دادند.
کشاورزان زنجانی در این حادثه بیشترین خسارت را متحمل شدند، چرا که کمتر از 20 درصد کشاورزان محصولات زراعی و باغی خود را بیمه کرده بودند و برای 80 درصد باقیمانده محصولات کشاورزان، کمک مالی برای جبران این خسارتها وجود ندارد.
حجم خسارت وارده به قدری بالا بود که مهرداد سلطانی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری زنجان در اظهارات چند روز گذشته خود این میزان خسارت را بالغ بر 2.5 برابر بودجه عمرانی استان در سال گذشته اعلام کرد و اظهار داشت: یکی از اتفاقات بسیار تلخی که در استان ما در طی چند هفته گذشته بهوقوع پیوست، یخزدگی محصولات زراعی و باغی بود که بالای 700 میلیارد تومان خسارت وارد کرد و این میزان خسارت در مقایسه با بودجه عمرانی سال گذشته که 260 میلیارد تومان بود، چند برابر شده است.
در این رابطه، بهنام اوجاقلو، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز با اذعان به خسارتهای برآورد شده، خسارت ناشی از سرمازدگی به باغات استان را 690 میلیارد تومان اعلام کرد و در گفتوگو با صدای زنجان اظهار داشت: به طور میانگین 45 درصد محصولات زراعی و 50 تا 95 درصد از محصولات باغی در حادثه سرمازدگی از بین رفتهاند که در واقع از 54 هزار هکتار از باغات استان 43 هزار و 500 هکتار و بالغ بر 160 هکتار از مزارع متاثر از این حادثه بودهاند.
بنا به گفته این مسئول در جهاد کشاورزی استان، زردآلو، هلو، شلیل، گردو، انگور، زیتون، سیب، گلابی، بادام و گیلاس از جمله محصولاتی بودند که بیشترین خسارت به آنها وارد شده است که برآورد این میزان خسارت بالغ بر ۲۸۸ هزار تن بوده است .
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به بیشترین شهرستانهای خسارت دیده عنوان کرد: همه شهرستانهای ما درگیر این مسئله بودند اما در شهرستانهای ابهر، خرمدره، خدابنده و سلطانیه ما حجم بالای خسارت را داشتیم و گزارش خسارتها تهیه و به تهران ارسال شده است.
این مقام مسئول، سطح زیر کشت در شهرستانهایی مانند ابهر را بیشتر انگور دانست و گفت: بیشتر حجم خسارت نیز به این تاکستانها با 130 هکتار اتفاق افتاده است چرا که در مناطق شرق زنجان با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، با رویش سریعتر گیاهان در فصل بهار مواجهایم و با ظهور بهار زودرس در این مناطق، بافت گیاهان مقاومت خود را در مقابله با سرما از دست میدهند که همین موضوع سبب شده است که به طور میانگین بالای 80 درصد این محصول دچار سرمازدگی شود.
اوجاقلو در پاسخ به سوال صدای زنجان در خصوص اینکه چرا اقدامات پیشگیرانه نتوانست جلوی خسارت را بگیرد، عنوان کرد: دو روز قبل از وقوع این حادثه توسط رسانهها و گزارشهای هواشناسی، هشدارهای لازم به کشاورزان داده شده بود اما از همان ساعات آغازین شب، با افت شدید دما مواجه شدیم که این افت دما طی ساعات شب ادامه داشت و ایجاد آتش و دود و توصیههایی که به کشاورزان شده بود نمیتوانست جلوی ورود خسارت را بگیرد.
هر چند بخشی از این حوادث قابل پیشگیری نبود اما بخشی از خسارتهای وارده میتوانست توسط بیمهها پوشش داده شود که متاسفانه در این زمینه با کاستیهای فراوان مواجه بودیم چرا که بنا به گفته مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان تنها 15 درصد از باغات استان تحت پوشش بیمه بودند .
در رابطه با پیگیری پرداخت خسارت به کشاورزان، صفیاله کرامتی، مدير کل مديريت بحران استان پرداخت کمکبلاعوض به کشاورزان را منتفی دانست و در گفتوگو با صدای زنجان اظهار داشت: طبق ابلاغ رئیس جمهور در روزهای گذشته، برای کمک به کشاورزان و باغداران خسارتدیده پرداخت تسهیلات به مدت یکسال امهال شده و سود تسهیلات نیز توسط دولت پرداخت میشود.
وی با اشاره به اینکه طبق تصمیم دولت در طی 8 سال گذشته، پرداخت خسارت تنها از طریق بیمه صندوق محصولات کشاورزی بوده است، عنوان کرد: زمانی که صندوق ایجاد شده است باید کشاورزان را تشویق به امر بیمه کنیم و پرداخت خسارت تنها از این طریق صورت بگیرد و اگر کمک بلاعوضی به کشاورزان شود، قطعا مغایر با اهداف بیمه است و این ذهنیت ایجاد میشود که دیگر نیازی به انجام بیمه نیست.
مدير کل مديريت بحران استان با ابراز اینکه زمان مشخصی برای بیمه کردن محصولات وجود دارد، تصریح کرد: کشاورزان باید اقدام به موقع در این زمینه داشته باشند تا با بروز حوادث که در استان ما نیز اینگونه حوادث کم نیست، بتوانند بخشی از هزینههای خود را جبران و غرامت دریافت کنند چرا که در طی سالهای گذشته نیز ما پرداخت خسارت توسط صندوق را داشتهایم.
وی با تاکید بر اینکه میزان خسارت به باغات و مزارع استان در طی امسال بسیار زیاد بوده است، خاطرنشان کرد: در این زمینه نیازمند فرهنگسازی بین کشاورزان برای بیمه کردن محصولات کشاورزی هستیم و بایستی با اقدامات تشویقی، کشاورزان را به سمت بیمه کردن محصولات کشاورزی سوق دهیم.
کرامتی با اذعان به اینکه هیچگونه مبلغ بلاعوضی در اختیار مدیریت بحران استان برای پرداخت به کشاورزان و باغداران قرار داده نشده است، اظهار کرد: با توجه به وضعیت کنونی احتمال اینکه اعتباری در این زمینه اختصاص یابد بسیار کم است .
در پی مشکلات بوجود آمده برای این قشر، مسئولان استان نیز در طی روزهای گذشته خواستار جبران خسارت برای کشاورزان شده و در نامه ارسالی به جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور که توسط امام جمعه، استاندار و نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی نگارش شده، حمایت ویژه از کشاورزان و باغداران مورد توجه قرار گرفته است.
بنا به اعلام روابط عمومی استانداری زنجان در این نامه با اشاره به سهم بخش کشاورزی در اقتصاد استان آمده است که سهم این بخش 2 برابر میانگین کشور است.
همچنین در بخش دیگری از نامه ارسالی توسط مسئولان استانی به مخاطرات و شرایط محیطی از قبیل افت شدید دما، بارش برف و وقوع یخبندان در اواخر فروردین ماه سال جاری و سرمازدگیهای اجتنابناپذیر اشاره شده است و میزان خسارت وارده را حدود 20 تا 45 درصد به بخش زراعی استان به ارزش 820 میلیارد ریال و حدود 50 تا 95 درصد از تولیدات باغی استان زنجان به میزان 6890 میلیارد ریال اعلام کرده و لزوم حمایت ویژه از کشاورزان خسارت دیده را خواستار شدند.
درخواست مسئولان استان از معاون اول رئیس جمهور انجام اقدامات حمایتی از قبیل اِمهال یا بخشودگی تسهیلات پرداختی، پیشبینی و ارائه تسهیلات ارزان قیمت جدید و تسریع در تخصیص اعتبارات صندوق بیمه کشاورزی بوده است .
اینکه چرا کشاورزان حاضر نیستند محصولات خود را بیمه کنند دلایل بسیاری دارد که از جمله این دلایل میتوان به نرخ بالای بیمه، عدم انجام تعهدات در زمان و موعد مقرر و بروکراسیها در روند پرداخت خسارتها و گاها کارشکنی در پرداخت خسارتها اشاره کرد.
بنا به گفته حریری، باغدار زنجانی، هزینههای بالای بیمه سبب شده است دو سال محصولات خود را بیمه نکند و امسال و با بروز این حادثه همه داشته خود را از دست داده است.
این باغدار زنجانی در گفت و گو با صدای زنجان اذعان دارد: هزینه یک یا 2 میلیون برای بیمه کردن زمین و باغی که درآمد سالیانه آن 5 میلیون بیشتر نیست به صرفه نیست و اکثر باغداران راضی به بیمه کردن محصولاتشان نیستند.
وی با بیان اینکه نارضایتی در پرداخت خسارت وجود دارد، اضافه کرد: در دو سال گذشته باغ خود را بیمه نکرده بودم و امسال نیز بیمهای نداشتهام و به همین دلیل خسارتی نیز برای من پرداخت نمیشود اما هستند کسانیکه برای دریافت خسارت از بیمه، کار آنها به شورای حل اختلاف نیز کشیده شده است و در نهایت نیز خود کشاورز از پیگیری دریافت خسارت منصرف شده است.
این باغدار زنجانی با اشاره به اینکه کشاورزان و باغداران ذهنیت خوبی نسبت به بیمه ندارند، عنوان کرد: متاسفانه زمان پرداخت خسارتها توسط صندوق بیمه کشاورزی به موقع نیست و همین موضوع سبب میشود که من دیگر از خیر رفت و آمد به بیمه برای گرفتن خسارت منصرف شوم .
قانون بیمه محصولات کشاورزی در ایران سال ۶۲ به منظور انجام بیمه محصولات کشاورزی، دام و طیور و غیره در مقابل خسارتهای ناشی از سوانح طبیعی و حوادث قهری تصویب و ابلاغ شد .بیمهای که لازم است غرامت کشاورزان را به موقع پرداخت کند تا جبران خسارت دردی از دردهای کشاورز را جبران کند.
به گزارش صدای زنجان کارشناسان جهاد کشاورزی وجود مدیریت دولتی در این بخش را سبب پایین آمدن بهرهوری و ایجاد مشکل در دریافت استعلامها در بیمه محصولات کشاورزی عنوان میکنند و به لزوم اصلاح قراردادهای منعقد شده بین بیمهگر و بیمهگذار اشاره میکنند و در حالی که باید آگاهسازی و آموزشهای لازم در این زمینه برای جامعه هدف ارائه شود.
کشاورزی از مشاغل پر زحمت و مهم در حوزه اقتصادی است، شغلی که از خوندل خوردن و تلاش یکساله کشاورزان حاصل میشود و آنان ناگزیر به تلاش شبانهروزی برای تأمین معیشت خود هستند، معیشتی که در کنار آن باید ریسکهای آن نیز پوشش داده شود.
اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان
sedayezanjannews.ir/nx531