کد خبر: 5398
1399/12/25 - 9:39


پایگاه خبری صدای زنجان بررسی می‌کند:

چرا ماهنشان، طارم و خدابنده محروم‌اند؟

استاندار زنجان در آخرین جلسه کارگروه رفع موانع تولید استان که 10 اسفندماه امسال برگزار شده بود سه شهرستان ماهنشان، طارم و خدابنده را نسبت به ابهر و زنجان در حوزه صنعت محروم‌تر عنوان کرد و بر رفع موانع و مشکلات واحدهای صنعتی در این شهرستان‌ها تاکید داشت

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- استاندار زنجان در آخرین جلسه کارگروه رفع موانع تولید استان که 10 اسفندماه امسال برگزار شده بود سه شهرستان ماهنشان، طارم و خدابنده را نسبت به ابهر و زنجان در حوزه صنعت محروم‌تر عنوان کرد و بر رفع موانع و مشکلات واحدهای صنعتی در این شهرستان‌ها تاکید داشت.

در همین زمینه رئیس اداره طرح و برنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در گفت‌وگو با پایگاه خبری صدای زنجان، گرایش مردم این شهرستان‌ها به فعالیتهای کشاورزی را مهم‌ترین عامل محدودیتهای صنعتی عنوان می‌کند و می‌گوید: در حال حاضر اساس اقتصاد این شهرستان‌ها را کشاورزی، دامداری و معادن تشکیل می‌دهد که به علت مناسب بودن خاک و آب، کشاورزی در این مناطق به ویژه ماهنشان و طارم از رونق خوبی برخوردار است و هسته اصلی اقتصاد این شهرستان‌هاست.

حبیب‌اله عباسی با اشاره به ماهنشان می‌افزاید: این شهرستان به لحاظ وجود کوه‌های متعدد و وضعیت خاص زمین‌شناسی، معادن زیادی دارد که مهم‌ترین آن‌ها معدن سرب‌وروی انگوران در بخش انگوران که در جنوب شهرستان ماهنشان است که از اهمیت بسیار زیادی در سراسر استان و کشور برخوردار است.

به گفته این مسئول، معدن سنگ لاشه، نمک، سنگ گچ، فلدسپات و خاک صنعتی نیز در شهرستان ماهنشان وجود دارد که حائز اهمیت بوده و به دلیل وجود معادن متعدد، صنایع معدنی مناسبی در شهرستان استقرار یافته است.

وی با بیان اینکه برای توسعه صنعت شهرستان ماهنشان دو ناحیه صنعتی به مساحت حدود 170 هکتار زمین ایجاد شده است، تصریح می‌کند: در حال حاضر 28 واحد صنعتی فعال دارای پروانه بهره‌برداری و با اشتغال بیش از 15 هزار نفر در این شهرستان فعالیت می‌کنند که از نظر تعداد پروانه بهره‌برداری رتبه چهارم استان و از نظر میزان سرمایه‌گذاری رتبه ششم استان و در زمینه اشتغال رتبه هفتم استان را دارد و همچنین در شهرستان ماهنشان 123 مجوز صنعتی با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری 10 میلیون و 351 هزار و 431 میلیون ریال حجم سرمایه‌گذاری و 2 هزار و 133 نفر اشتغال صادر شده است.

محدودیت در منابع طبیعی، نیروی انسانی و سرمایه‌ای در ماهنشان

وجود ذخایر قابل توجه از سرب‌وروی، سنگ آهن و خاک‌های صنعتی زمینه‌ساز ایجاد صنایع معدنی وابسته به مواد اولیه در ماهنشان شده است، هم‌چنین وجود ظرفیتهای مواد معدنی برای سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف و استخراج صنایع معدنی برای این شهرستان مستقر شده است اما به گفته عباسی، شهرستان ماهنشان در راستای توسعه صنعتی، محدودیتهایی در زمینه منابع طبیعی، نیروی انسانی و سرمایه‌ای دارد.

وی ابراز می‌کند: کافی نبودن سرمایه‌گذاری داخلی و کمبود صنایع تامین سرمایه و پایین بودن رقابت در راستای سرمایه‌گذاری در بخش صنعت سبب شده صنایع معدنی و صنایع مصرف‌کننده مواد معدنی با محدودیت فعالیت‌های معدنی مواجه شود.

سنتی بودن مدیریت، ضعف تکنولوژی، پایین بودن تخصص از عوامل عدم توسعه ماهنشان

رئیس اداره طرح و برنامه سازمان صمت استان یکی از دلایل دیگر عدم توسعه شهرستان ماهنشان را زمان محدود فصل کاری فعالیتهای معدنی عنوان می‌کند و می‌گوید: با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، فصل کاری برای فعالیت‌های معدنی در این شهرستان بسیار کم بوده و همچنین سنتی‌بودن مدیریت اکثر معادن و پایین‌بودن تخصص و دانش نیروی کار از عوامل دیگر عدم توسعه شهرستان است.

این مسئول در ادامه به دیگر عوامل موثر در عدم توسعه شهرستان ماهنشان اشاره می‌کند و یادآور می‌شود: ضعف شدید تکنولوژی معدنی، فرسوده‌بودن ماشین‌آلات معدنی، بن‌بست بودن شهرستان، عدم وجود راه‌های مناسب برای ارتباط با استان‌های مجاورو بالابودن تعداد نقاط حادثه‌خیز در جاده‌های ارتباطی شهرستان با مرکز استان از دیگر عوامل محدودکننده توسعه شهرستان است.

راه‌اندازی معادن راکد از راهبردهای توسعه معادن ماهنشان

عباسی اظهار می‌کند: انجام طرح‌های اکتشافی تکمیلی بر روی مواد معدنی شناسایی شده، راه‌اندازی معادن راکد و غیر فعال، رفع موانع سیستم بانکی در راستای تقویت بنیه مالی سرمایه‌گذاران برای راه‌اندازی و افزایش ظرفیتهای استخراج معادن از راه‌های توسعه ماهنشان است.

وی ادامه می‌دهد: ایجاد صنایع معدنی مناسب با ذخایر موجود، اشاعه فرهنگ توسعه پایدار و تاکید بر حفظ محیط زیست، ایجاد منطقه ویژه اقتصادی، تقویت صندوق بیمه سرمایه‌گذاران معدن، توسعه آموزش فنی‌وحرفه‌ای، تکمیل زیرساختها، تشکیل تعاونی‌های فراگیر، ایجاد شبکه ارتباطی و ایجاد پایانه‌های حمل‌ونقل از دیگر راهبردهای توسعه معادن شهرستان ماهنشان است.

مشکل تهیه وثیقه برای دریافت تسهیلات در خدابنده به دلیل موقوفه بودن اسناد

وی در ادامه به محدودیتها و عدم توسعه شهرستان خدابنده اشاره می‌کند و می‌گوید: فقدان استراتژی توسعه صنعتی و معدنی، پایین‌بودن میزان رقابت و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، ارتباط ضعیف مراکز آموزشی با توانمندیهای شهرستان خدابنده و هم‌چنین مشکل تهیه وثیقه در جذب تسهیلات بانکی (مقررات بانکی و موقوفه بودن اسناد) از موانع توسعه صنعتی شهرستان خدابنده است.

رئیس اداره طرح و برنامه سازمان صمت استان می‌افزاید: طولانی بودن بازگشت سرمایه نسبت به سایر بخش‌ها، گرایش مردم به فعالیتهای کشاورزی با توجه به استعداد منطقه و عدم تمایل مردم منطقه به سرمایه‌گذاری در شهرستان از دیگر دلایل محرومیت صنعتی خدابنده است.

نزدیکی به همدان و جاده ترانزیت از قابلیتهای خدابنده

وی با اشاره به قابلیتها و امکانات شهرستان خدابنده اظهار می‌کند: وجود کارخانه تولید سیمان و سنگ لاشه مورد نیاز آن، وجود واحدهای تولیدی سرنگ، شمش سرب، قند، تصفیه روغن، کمپوت و کنسرو، وجود معادن منحصر به فرد نمک آبی و باریتین، وجود شهرک صنعتی و امکانات زیربنایی، زمین و نیروی کار، نزدیکی به استان همدان و توان جذب صنایع بزرگ، نزدیکی شهرک صنعتی این شهرستان با جاده ترانزیت، وجود مواد اولیه فراوان برای واحدهای صنایع تبدیلی و وجود مراکز آموزش فنی‌وحرفه‌ای و هنرستان فنی در این شهرستان از قابلیتهای شهرستان خدابنده است.

ظرفیتهای کشاورزی طارم سبب استقرار صنایع تبدیلی شده است

این مسئول با اذعان به اینکه ظرفیتهای کشاورزی در شهرستان طارم زمینه استقرار صنایع تبدیلی شده است، خاطر نشان می‌کند: این شهرستان ظرفیتهای بالایی برای توسعه فرآوری محصولات کشاورزی را دارد بطوریکه هم اکنون این شهرستان قطب اصلی پرورش زیتون کشور محسوب میشود.

عباسی با ابراز تاسف از نبود صنعت بسته‌بندی در شهرستان طارم تصریح می‌کند: به‌دلیل نبود راه‌های مناسب ارتباطی با مراکز استان‌ها محصول تولیدی زیتون طارم توسط واسطه‌ها به خارج از استان ارسال و به‌نام دیگر استان‌ها صادر می‌شود و از سوی دیگر عدم وجود صنایع تبدیلی و فرآوری صنایع غذایی و صنعت بسته‌بندی معظلی مهم در سرمایه‌گذاری این شهرستان شده است.

وی ادامه می‌دهد: از سویی دیگر این شهرستان در زمینه صنایع کانی غیرفلزی دارای ظرفیت است بطوری‌که بخش عمده‌ای از صنایع این شهرستان تولید قطعات سیمانی، شن و ماسه است اما طی سال‌های اخیر با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام شده رویکرد این شهرستان به ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی تغییر یافته است.

رئیس اداره طرح و برنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان می‌افزاید: با این وجود برای توسعه شهرستان طارم یک ناحیه صنعتی با 15 هکتار زمین و شهرک صنعتی با 50 هکتار زمین در این شهرستان مهیا شده است.

لزوم مشارکت بانک‌ها در طرح‌های سرمایه‌گذاری طارم

وی با اشاره به راه‌های توسعه شهرستان طارم توضیح می‌دهد: وجود ذخایر آلونیت در منطقه نیازمند سرمایه‌گذاری در این ماده معدنی است، الویت دادن به صنایع تبدیلی، افزایش مشارکت بانک‌ها در طرح‌های سرمایه‌گذاری، برندسازی محصولات تولیدی شهرستان در محصولات سیر، زیتون و انار و همچنین جذب سرمایه‌گذار در زمینه تولید زاج بلور، آلومینا، کائولن و وجود محصولات کشاورزی از قبیل سیر، زیتون سیب‌زمینی، پیاز و داروهای گیاهی از راه‌های توسعه این شهرستان است.

طبق آمارهای سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، شهرستان خدابنده در زمینه سرمایه مجوز، رتبه هفتم و شهرستان طارم رتبه هشتم را دارد این درحالیست که با استناد به گزارش وضعیت موجود تعداد پروانه‌های بهره‌بردای به تفکیک شهرستان‌ها، شهرستان زنجان با 756 پروانه بهره‌برداری جایگاه نخست و پس از آن به ترتیب ابهر، خدابنده، خرمدره، ایجرود، ماهنشان، طارم و سلطانیه رتبه‌های دوم تا هشتم را دارند.

به گفته این مسئول مجموع سرمایه مجوز پروانه‌های بهره‌برداری استان زنجان بالغ بر 12 میلیارد و 538 میلیون و 118 هزار و 453 میلیون ریال است.

انتهای پیام/

خبرنگار: زهرا احمدی


اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانتوسعه خدابندهتوسعه ماهنشانتوسعه طارم
sedayezanjannews.ir/nx5398


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»