کد خبر: 584
1397/03/03 - 19:46


بنابر اعلام مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان در شبکه آب روستایی رخ می دهد:

هدر رفت 46 درصدی آب

40 درصد روستاهای استان با بحران آب مواجه هستند

پایگاه خبری صدای زنجان
هاجر کشاورزی- کشور ما به لحاظ اقلیمی و موقعیت جغرافیایی در منطقه خشک و نیمه خشک کره زمین قرار دارد و همواره در معرض خشکسالی و کمبود منابع آبی قرار داشته است و طی سال‌های اخیر با کاهش نزولات آسمانی مسئله آب به یک عامل هشداردهنده و بحرانی برای کشور تبدیل شده است بحرانی که در روستاها جدی تر احساس می شود و هم اکنون نیز با کمبود بارش ‌برف در استان  بنا به اعلام مدیرعامل شرکت آبفار روستایی 40 درصد روستاهای استان با بحران آب مواجه هستند.
موضوعاتی مانند مسئله هدر رفت در خطوط شبکه، جیره بندی آب در روستاها، آلودگی آب به عناصر سنگین، آب دزدی و درگیری‌های بین آبداران و اهالی روستاها سؤالات مطرح شده در نشست خبری با کابلی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان بود.
کابلی در صحبت‌های خود و در پاسخ به سوال خبرنگار صدای زنجان با بیان اینکه بیش از 46 درصد آب تولیدی در شبکه آب و فاضلاب روستایی به هدر می رود، عنوان کرد: دلایل مختلفی همچون خرابی کنتور، انشعابات غیر مجاز، فرسودگی خطوط انتقال آب در این موضوع دخیل هستند و در این میان انشعابات غیر مجاز بیشترین میزان را در هدر رفت آب دارند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان با بیان اینکه تعداد مشترکین آب و فاضلاب روستایی رشد 4 درصدی داشته است، تصریح کرد: این شرکت 102 هزار و 488 مشترک در روستاها دارد که از این تعداد 991 مشترک تجاری و صنعتی هستند که این تعداد نیز نسبت به سال 95 رشد ده درصدی داشته است.
 هدر رفت 46.8 درصدی آب روستایی
این مقام مسئول بیان کرد: بخشی از هدررفت آب در تاسیسات شبکه انتقال و تولید به هدر می رود که نحوی محاسبه این هدر رفت آب در آبفار روستایی مابه تفاوت فروش و تولید آب خالص است و در سال 95 اختلاف بین تولید و فروش آب 51.2 درصد بوده است و با اقدامات صورت گرفته  این میزان در سال گذشته به 46.8 درصد رسیده و در واقع کاهش 4 درصدی هدر رفت آب را داشته ایم.
وی اصلاح کنتورهای مشترکین را یکی از اقدامات در زمینه کاهش هدر رفت آب دانست و افزود: در زمینه تعویض کنتور‌های خراب شبکه آب‌رسانی در سال 95 بالغ بر 2 هزار و 700 کنتور خراب مشترکین روستایی تعویض شد که این میزان در سال گذشته به 3 هزار و 659 مورد رسیده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان اضافه کرد: در زمینه تعویض کنتورهای حجمی تولید نیز 197 کنتور در طی سال گذشته خریداری شده است که 40 مورد از کنتورهای حجمی نصب شده است و در ادامه امسال همین تعداد نیز نصب خواهد شد.
این مقام مسئول به فرسودگی بیش از 30 درصدی خطوط انتقال آب اشاره کرد و گفت: 30 تا 40 درصد خطوط انتقال آب ما فرسوده هستند که بخشی از هدر رفت آب نیز از این طریق است.
به گفته کابلی کاهش دادن حتی یک درصدی هدر رفت آب نیازمند اقدامات زیادی است و به همین دلیل است که برای امسال نیز برنامه آبفار روستایی رساندن این آمار به 45.1 درصد است البته این مقام مسئول  ارائه این آمار را نیز خالی از اشکال ندانسته و اظهار کرد: در طی سالهای گذشته ما آمار درستی از میزان تولید و میزان فروش نداشته ایم .
وی افزود: یکی از مشکلات ما بحث قرائت مبالغ مصرفی مشترکین روستایی است که به طور دستی صورت می گرفت و  برخی از موارد نیز با رقم ‌های فاحش و غیر واقعی در این زمینه مواجه بودیم و در این راستا با در اختیار قرار دادن تبلت مجهز به سیستم چی پی اس، کاهش 40 درصدی خطاها و اشتباهات را در این زمینه  داشته ایم.
این مقام مسئول با ابراز اینکه هم اکنون 80 درصد قرائت‌ها از طریق تبلت انجام می‌شود، عنوان کرد: به روز بودن اطلاعات و تسریع در صدور فیش مشترکین و کاهش تخلفات ازمزایای استفاده از این روش بوده است.
 سالانه 5 میلیارد تومان زیان می دهیم
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به هزینه های تولید آب اشاره کرد و گفت: هزینه تولید یک لیتر آب  1500 تومان است که این آب به مشترکین به بهای 450 تا 500 تومان فروخته می‌شود و این مسئله باعث شده است که شرکت آبفار روستایی یک شرکت زیان ده باشد و سالانه 5 میلیارد تومان زیان دهیم و دولت 3 میلیارد سالانه برای جبران خسارت پرداخت می‌کند.
این مقام مسئول عنوان کرد: بحث مدیریت هزینه‌ها را باید به جد پیگیری کنیم چرا که در بحث هزینه های بهره‌برداری نیازمند کاهش میلیاردی این مبالغ هستیم.
کابلی میزان بدهی مشترکین روستایی را بیش از 5 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: خوشبختانه 93 درصد از مطالبات سال گذشته دریافت شده است و بدهی موجود مربوط به بدهی سالهای گذشته است که در این راستا نیز برای کاهش بدهی مشترکین اقدام به مکانیزه کردن قرائت کنتورها و همچنین پرداخت به کارکنان را منوط به تحقق درآمدها کرده‌ایم.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان آب دزدی و انشعابات غیر مجاز از تخلفاتی هستند که بیشترین تاثیر را در هدر رفت آب دارند و در این زمینه تعداد انشعابات غیر مجاز مسدودی در سال گذشته رشد 10.5 برابری داشته است و 856   انشعاب غیر مجاز مشترکین جمع ‌آوری شده است.
کابلی  با بیان اینکه از 907 روستای استان 595 روستا تحت پوشش خدمات هستند، ابراز کرد: از جمعیت روستایی 341 هزار نفری استان 302 هزار نفر مشترک شرکت آب و فاضلاب روستایی بوده و عدم پوشش 12 درصدی برخی از روستاها نیز بدلیل فصلی بودن اقامت در روستاها، تعداد خانوار پایین این روستاها و بالا بودن هزینه‌های بالای آبرسانی به این روستاها بوده است اما آب و فاضلاب روستایی با کمک شبکه بهداشت این روستاها کلر زدایی را برای آب مصرفی این روستائیان انجام می‌دهد.
این مقام مسئول شاخص بهره مندی از آب آشامیدنی را در روستاها 81.8 درصد دانست و گفت: در این زمینه ما رشد 2.83 درصدی را داشته ‌ایم.
 اجرای طرح سنجش فلزات سنگین آب آشامیدنی روستائیان
کابلی  در ادامه به اجرای طرح سنجش فلزات سنگین در آب آشامیدنی روستائیان اشاره کردو عنوان کرد: این طرح در راستای ارتقاء کیفیت آب آشامیدنی روستائیان انجام شده و برای اجرای آن از  1200 منبع تامین آب نمونه‌برداری صورت گرفته است و میزان  45 عنصر و فلز سنگین  مورد بررسی قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کیفیت آب آشامیدنی را خط قرمز این شرکت دانست و گفت: اگر در روستایی ما با مشکل وجود عناصر زیان آور و سنگین در آب آشامیدنی مواجه باشیم صرف نظر از هزینه‌های آن اقدام به استقرار تجهیزات برای رفع مشکل آب و یا تغییر منبع  تامین آب می‌کنیم.
کابلی کیفی سازی منابع آب تولیدی را یکی از برنامه‌های آبفار روستایی دانست و گفت: در طی سال گذشته نیز برای خرید 18 دستگاه تصفیه کننده نیترات RO  720 میلیون تومان هزینه شده است.
این مقام مسئول عنوان کرد: بسیاری از منبع‌های تامین آب روستایی ما بدون حصار بوده و سرپوشیده نیست و بدلیل نداشتن دریچه امکان آلوده بودن آن وجود دارد که برای اصلاح و بازسازی آنها امسال 170 میلیون تومان اختصاص یافته است .  
 برنامه دو ساله برای ریشه کنی بحران آب در روستاها
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان در ادامه به مشکل بحران آب در 121 روستای استان اشاره کرد و گفت: در سال گذشته 202 روستای استان زنجان با بحران آب آشامیدنی رو به رو بودند که امسال 81 مورد آنها از بحران خارج شده اند اما همچنان ما در 121 روستای استان با  جمعیت 70 هزار نفری با مشکل بحران آب مواجه هستیم که برای رفع این معضل برنامه دوساله داریم.
وی با ابراز اینکه برنامه آب و فاضلاب روستایی ریشه‌کنی بحران آب تا سال 98 است، عنوان کرد: لایروبی قنات، احداث  خط انتقال و شبکه توزیع، ترمیم مخزن آب آشامیدنی از جمله اقدامات برای خروج این روستاها از بحران آب آشامیدنی است .
این مقام مسئول در آبفار استان کمبود بارش برف را یکی از دلایل بروز بحران آب در روستاها دانست و ابراز کرد: 720 منبع برداشت آب برای تامین آب آشامیدنی روستائیان ازطریق آب چشمه و قنات است که متاسفانه با عدم بارش برف روستاهای ما تحت شعاع خشکسالی قرار خواهند گرفت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان به احداث 4 مجتمع آبرسانی اشاره کرد و عنوان کرد: کار احداث این مجمتع های آبرسانی آغاز شده است و برای تکمیل آنها نیازمند اعتبار 8 میلیارد تومانی هستیم.

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx584


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»