کد خبر: 588
1397/03/05 - 19:46
گزارش صدای زنجان از وضعیت طرحهای حوزه سینما در استان:افتتاح نخستین سینمای بخش خصوصی، به زودیاتخاذ تصمیمات جدید در مورد سینما قدس
الهام احمدی- سینما دریچه آشتی مردم با دنیای رنگ، تصویر و حرکت است و از آن به عنوان هنر هفتم یاد میشود. این صنعت جذابیتهای بصری زیادی دارد و میتواند عمیقترین مفاهیم را در کمتر از دو ساعت در ذهن مخاطبان جا بیندازد از همینرو نباید قدرت این صنعت را نادیده گرفت.
با نگاهی به تاریخچه زنجان در حوزه سینما میتوان به عمق توجه مسئولان به این صنعت قدرتمند و پرنفوذ پی برد تا جایی که سرانه سینمای قبل از انقلاب سه سینما بود که پس از انقلاب نه تنها یک صندلی به سینماهای زنجان اضافه نشد بلکه 2 سینمای دیگر نیز تخریب شد و تنها یک سینما با 232 صندلی باقی ماند.
سانس اول: صندلی سینما زیر آوار بیتدبیری
5 سال پیش وقتی اعضای کارگروه اجتماعی و فرهنگی به تخریب سالن سینمایی قدس مهر تأیید زدند به این قصد که پردیس سینمایی در آن راهاندازی کنند گمان نمیبردند که به ضربالمثل «هم از گندم ری افتاد هم از خرمای بغداد» عینیت بخشیده و شهروندان را به جای بهرهمند کردن از چندین سالن سینمایی مجهز و به روز، آنان را از همین سینمای به قولشان فرسوده نیز محروم میکنند و به وضعیتی میرسند که برای بیش از ۷۲۱ هزار نفر جمعیت شهر زنجان فقط 232 صندلی سینما وجود دارد.
در این جلسه کارگروه فرهنگی و اجتماعی دو تصمیم مهم در حوزه سینمای زنجان گرفته شد که یکی بر تخریب بود و دیگری بر احداث. تخریب ساختمان سینما قدس در کمترین زمان و در یک شب عملی شد اما احداث پردیس سینمایی بعد از گذشت 5 سال هنوز در هالهای از ابهام بوده و بر سر چگونگی ساخت آن مناقشاتی وجود دارد و تصمیم قطعی در مورد آن گرفته نشده است.
ما مردمانی هستیم که در تخریب به ثانیه عمل کرده و در احداث رویه فوق لاکپشتی داریم چرا که به قول معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی میشد تا زمانی که طرح نهایی برای ساخت پردیس سینمایی آماده شود، دوستداران سینما از همان ساختمان به تعبیری فرسوده بهرهمند شوند.
جعفر محمدی در پاسخ به این سوال که فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز یکی از اعضا کارگروهی بود که رأی بر تخریب سینما قدس دادند، گفت: ارشاد از همان ابتدا مخالف تخریب سینما قدس و یاسمن بود و در کارگروه اجتماعی و فرهنگی نیز رأی مخالف بر این موضوع داده و نامههایی نیز در این مورد به نهادهای مرتبط ارسال کرده و در نهایت بدون نظر ارشاد تخریب صورت گرفته است و در حال حاضر نیز منتقد اقدامات دورههای گذشته در این بخش هستیم چرا که این دو سینما نیازی به تخریب نداشت بلکه باید نوسازی میشد.
وی شاخص اصلی پایین آمدن سرانه صندلیهای موجود در زنجان را تخریب سینما قدس و یاسمن عنوان کرد و گفت: در حال حاضر تنها سینمای فعال در شهر زنجان سینما بهمن با 232 صندلی و در شهرستانها سینمای سیار واقع در قیدار با 650 صندلی است.
این مسئول در واکنش به اینکه در زمان تخریب سینما بهمن صرفه اقتصادی بیش از هر موضوع دیگری مورد توجه بود، گفت: اگر در دورههای گذشته وجود سینما صرفه اقتصادی نداشت در حال حاضر به دلیل استقبال مردم، سینماها پول خوبی در میآورند و برای برخی فیلمها ظرفیت سینما تا یک ماه رزرو میشود.
وی با بیان اینکه در این بین مسئله فرهنگی است و با عدد و رقم و پول قابل مقایسه نیست، خاطرنشان کرد: نباید به خاطر نداشتن صرفه اقتصادی اقدام به تخریب یک مکان فرهنگی کنیم بدون اینکه جایگزینی برای آن داشته باشیم، متأسفانه به این فکر نکردند که در ابتدا طرح را آماده کرده و مجوزهای لازم را بگیرند، بعد اقدام به تخریب کنند.
محمدی به برگزاری جلسات متعدد در زمینه ساخت سینما در محل سینما قدس اشاره و تنها انتظار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی را احیای 702 صندلی تخریب شده در این مکان دانست و خاطرنشان کرد: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آمادگی لازم برای همکاری در مورد مسائل مرتبط در اجرای طرح ساخت سینما در محل سینما قدس را دارد.
وی به همکاریهای موثر حوزه هنری با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در دولت تدبیر و امید اشاره کرد و افزود: هر چند به دوران گذشته حوزه هنری و در زمینه تخریب سینما قدس و یاسمن انتقاد داریم ولی نباید چشم بر فعالیتها و همکاریهای این نهاد هنری با اداره کل ارشاد ببندیم و آنها را نادیده بگیریم ضمن اینکه همدلی و تعامل دستگاههای مختلف در حوزه فرهنگ و هنر استان باید بیش از پیش تقویت شود.
در حدود یک سال پیش رئیس وقت حوزه هنری استان خبر از رونمایی نقشههای طرحی که قرار است در محل سینما قدس ساخته شود داده بود و بر همین اساس تاکنون باید از آن رونمایی میشد ولی خبری از این نقشهها نشد.
سانس دوم: تصمیمات جدید حوزه هنری برای ساخت سینما هفته آینده اعلام میشود
امیر نعمتی، سرپرست جدید حوزه هنری استان که چندی پیش سکان این نهاد هنری و فرهنگی را بدست گرفت در گفتوگو با صدای زنجان در زمینه این نقشهها گفت: در مدیریت فعلی حوزه هنری تصمیمات جدیدی در این زمینه گرفته شده و برنامههایی برای برطرف شدن مشکلات موجود در حوزه کمبود صندلیهای سینما داریم.
وی در زمینه تعیین تکلیف طرح مذکور به برگزاری جلسه با شورای شهر در هفته پیش رو اشاره کرد و یادآور شد: در زمینه نحوه انجام پروژه در محل سینما قدس و اینکه اجراکننده چه کسی باشد و نیز کاربری آن جمعبندیهای لازم پس از جلسه با شورای شهر انجام و اطلاعات تکمیلی هفته آینده ارائه میشود.
پس از به صدا درآمدن بوق هشدار برای وضعیت نابسامان در حوزه کمبود صندلیهای سینما در زنجان مسئولان در نخستین قدم در قالب پروژه پردیس سینمایی بر آن شدند تا شمار سالنهای سینما را به چندین برابر وضعیت فعلی برسانند و دقیقاً یک سال پیش همین روزها بود که کلنگ پردیس سینمایی در جاده گاوازنگ با حضور مسئولان استانی و معاون نظارت و ارزیابی سازمان سینمایی کشور به زمین زده شد.
این پردیس از سوی بنیاد مسکن انقلاب استان اجرا شده و مقرر گشت هفت سینما در مقیاس زیر 100 نفر و 2 سینما در مقیاس150 نفر ساخته شود.
سانس سوم: پردیس سینمایی جاده گاوازنگ در هالهای از ابهام
معاون عمرانی وقت در مراسم کلنگ پردیس سینمایی جاده گاوازنگ در حالی از تبدیل شدن زنجان به پایگاه سینمایی کشور و برگزاری جشنوارههای سینمایی به تبع اجرای پروژه مذکورسخن میگفت که با گذشت یک سال هنوز این پروژه در هالهای از ابهام بوده و خبری از پروژه نیست.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ضمن اظهار بیاطلاعی از وضعیت عمرانی پردیس سینمایی واقع در جاده گاوازنگ، وظیفه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان را تجهیز سالنها پس از انجام عملیات عمرانی دانست و گفت: این پروژه از سوی استانداری و بنیاد مسکن و برخی نهادها همانند شهرداری به اجرا در میآید و وظیفه اداره کل ارشاد در این بین، تأمین تجهیزات صوتی و تصویری آن است.
سانس چهارم: پردهبرداری از نخستین سینمای بخش خصوصی در عید فطر
ورود بخش خصوصی به ساخت سینما یکی از راهکارهای برونرفت از وضعیت وخیم سینما در شرایط اقتصادی نامطلوب حوزه فرهنگ و هنر بود که از سوی کارشناسان مطرح و در زنجان نیز استارت کار در سال گذشته زده شد و در نخستین اقدام خبر از ساخت اولین سینمای بخش خصوصی در شهرک کارمندان داده شد که در آن 250 صندلی برای علاقهمندان پیشبینی شده است.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در توضیح این پروژه که قرار بود دهه فجر سال گذشته به بهرهبرداری برسد از اتمام پروژه خبر داده و یادآور شد: سینما آماده بهرهبرداری بوده و مجوزهای لازم را نیز دریافت کرده است ولی به دلیل قرارگیری در طبقه پنجم ساختمان، نیازمند استقرار آسانسور و راههای دسترسی مناسب است که امیدواریم با انجام اقدامات تکمیلی، عید فطر امسال آماده بهرهبرداری شود.
وی به حمایت دولت از بخش خصوصی برای فعالیت در ساخت سینما اشاره و خاطرنشان کرد: دولت با توجه به مشکلات اقتصادی نمیتواند وارد ساخت سینما شود از همین رو سال گذشته کمکهای بلاعوض 150 میلیون تومانی برای تجهیز سالنهای سینما که از سوی بخش خصوصی احداث میشود ارائه داد، بستههای حمایتی امسال نیز در حوزه مربوطه فعلاً به ما ابلاغ نشده است هر چند امیدواریم با مشوقهای موجود، بخش خصوصی در شهرستانها نیز در حوزه ساخت سینما فعال شوند.
سانس پنجم: سینمای هنر و تجربه در فرهنگسرای کوثر منتفی است
راهاندازی سینمای هنر و تجربه در فرهنگسرای کوثر زنجان که قبلاً اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان زنجان در آنجا بود و تحویل خانه هنرمندان شد، دیگر خبری بود که مدیرکل وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی زنجان دو سال پیش داد و گفت که در تلاشیم این فرهنگسرا به سینمای هنر و تجربه تبدیل کنیم.
حال پس از گذشت دو سال محمدی، معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در توضیح سرانجام این تصمیم به صدای زنجان گفت: این سالن به دلیل نداشتن استانداردهای لازم برای کاربری سینما و نداشتن راههای خروجی و اضطراری، چینش صندلی و غیره که لازمه یک سالن سینما است فعلاً به نتیجه نرسید.
وی به وجود مشکلات مطرح در این طرح و لزوم دریافت مجوزهای لازم اشاره کرد و یادآور شد: در ابتدا قرار بود در زمینه راهاندازی این سینمای هنر و تجربه در فرهنگسرای کوثر زنجان حمایتهایی از مرکز ارائه شود ولی با جلساتی که گذاشته شد و در کمیسیونهایی با حضور اماکن، آتشنشانی و نهادهای دیگر، وجود استانداردهای لازم را برای این مکان تأیید نکردند.
**سانس ششم: سینما سیار به زنجان نیامد
سینما سیار به عنوان «سینما سلام» طرح دیگری بود که در راستای جبران نبود سینما در شهرستانهای فاقد سینما برای بهرهمندی علاقهمندان به این هنر قرار بود اجرایی شود و در این مسیر از ظرفیت مجتمعهای فرهنگی و هنری واقع در شهرستانها از جمله ابهر، خرمدره و طارم نیز استفاده میشد.
اما این طرح نیز در حوزه سینما فعلاً به نتیجه نرسیده است هر چند به گفته محمدی پیگیریها و رایزنیها در این مورد همچنان انجام میشود.
به گفته وی، تفاهمنامه برای اجرایی شدن این طرح در شهرستان طارم با بخش خصوصی مربوطه که زیر نظر سازمان سینمایی در حال فعالیت است، منعقد شد ولی بدقولی کردند و این امر اتفاق نیافتاد.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به محدود بودن منابع و وجود آمار بالای شهرستانهای فاقد سینما در کشور اشاره کرد و یادآور شد: تعداد دستگاههای دیجیتال این بخش خصوصی محدود بوده و ظرفیت لازم برای خدماترسانی به همه شهرستانها را ندارد از همین رو باید رایزنیهای زیادی انجام شود.
با این حال دوستداران هنر و سینما در زنجان انتظار دارند در این حوزه حداقلهای موجود تأمین شده تا بتوانند از چندین سالن سینما در استان بهرهمند شوند.
اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان
sedayezanjannews.ir/nx588