کد خبر: 589
1397/03/05 - 19:46
گزارش صدای زنجان از مسمومیتها به خاطر استفاده از قارچهای سمی119 نفر قارچ خور مسمومشهروندان هشدارها را جدی بگیرند
هاجر کشاورزی -96 ، 100 ، 106و 119 اینها آمار مسمومانی است که در چهار روز آخر هفته گذشته به صورت قارچی در حال رشد هستند، مسمومانی که با خوردن قارچهای سمی با دلپیچه، حالت تهوع و سرگیجه راهی بیمارستان میشوند.
«جین گوبه لهگی» اصطلاحی است که در زبان ترکی برای قارچهای سمی اطلاق میشود و در گذشته که خبری از اورژانس و مرکز فوریتهای پزشکی نبود همین یک نام و اسم، خود هشدارها در خصوص مصرف این گونه قارچها را جدی میکرد.
همین قارچ نازنین که شاید پس از سالها با بارشهای بهاری سر از خاک درآورده است بلای جان انسانهای قارچخور شده است، افرادی که خود را کارشناس خبره در شناسایی قارچهای کوهی میدانند اما همین کارشناسان بهای خوردن این قارچها را تا پای جان دادهاند و حتی راهی سفر به شیراز شدند.
با این وجود شهروندان هشدارها در خصوص مصرف این گونه قارچها را جدی نگرفتهاند و با هر تماسی با مسئولان اورژانس، آمارها رشد قارچگونه داشتهاند و بایستی هر چند ساعت یکبار آمار را بروزرسانی کرد چرا که به گفته اصغر جعفری، رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان روزانه ما با افزایش تعداد مسمومانی که قارچهای سمی مصرف کردهاند مواجه بوده و همه مراکز درمانی استان در حالت آمادهباش کامل هستند. جعفری در گفتوگوی با صدای زنجان میگوید: هر ساله در فصل بهار با مسمومانی که مصرف قارچ سمی داشتهاند روبرو بودیم، اما امسال با توجه به بارشهای خوب صورت گرفته در کشور بویژه در مناطق غربی کشور، با رشد گونههای مختلف قارچ مواجه هستیم که بسیاری از این قارچها خوراکی نبوده و مصرف آن برای انسانها عوارض جدی را ایجاد میکند. رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان یکی از دلایل افزایش تعداد مسمومان مصرف قارچ در استان را عدم آگاهی شهروندان از عوارض مصرف اینگونه قارچها میداند و اظهار میکند: صرف اینکه شهروندان این قارچ ها را به لحاظ شباهت ظاهری با قارچهای خوراکی مصرف میکنند و فکر میکنند با پخت آنها مشکلی ایجاد نمیشود اشتباه است چرا که یکی از دلایل اصلی افزایش تعداد مصدومان ما نیز به همین دلیل اتفاق افتاده است.
جعفری وضعیت مسمومان اعزام شده به بیمارستان نمازی شیراز را خوب اعلام کرد و اظهار میکند: همه افراد اعزام شده به بیمارستان نمازی شیراز ترخیص شده اند.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان در بخش دیگری از صحبتهای خود، بشترین مسمومان را شهروندان ماهنشانی اعلام کرده و اضافه میکند: در هفته گذشته بیشترین مراجعین مسمومیت ناشی از مصرف قارچ سمی را اهالی ماهنشان تشکیل میدادند اما در روزهای اخیرافزایش تعداد مسمومان از شهرهای زنجان، ایجرود و سلطانیه را نیز داشتهایم.
این مقام مسئول در بخش دیگری از گفتوگوی خود با تاکید بر اینکه شهروندان نباید هر قارچی را که در طبیعت رشد میکند مصرف کنند، عنوان میکند: شناسایی قارچهای خوراکی حتی برای افرادی که کارشناس هستند به راحتی امکان پذیر نیست و نیازمند انجام آزمایش است و در اینباره افراد نمیتوانند شناسایی قارچهای خوراکی از غیر خوراکی را داشته باشند و توصیه اکید میشود که از مصرف هرگونه قارچ بدون بستهبندی و تولید شده توسط واحدهای بدون پروانه بهداشتی خودداری کنند.
مصدومان تا روز پنج شنبه به 119 نفر رسید
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان با بیان اینکه تا ساعات صبح روز پنج شنبه سوم خرداد 119 نفر مسمومیت با مصرف قارچ را داشتهایم، میگوید: خوشبختانه در بین مسمومان فوتی و یا نیازمند پیوند کبد در استان نداشتهایم اما تا ساعات صبح روز پنج شنبه سوم خرداد یک نفر بستری در بیمارستان ولیعصر و اعزام 5 نفر به بیمارستان لقمان تهران را انجام دادهایم.
در این باره، مرادی مسئول روابط عمومی مرکز فوریتهای پزشکی استان نیز لزوم توجه به هشدارهای ارائه شده را جدی دانسته و اضافه میکند: متاسفانه شهروندان به این مسئله به عنوان یک مسمومیت سطحی نگاه میکنند در حالیکه عوارض آن بسیاری جدی و حتی در مواردی میتواند کشنده باشد و به شهروندان توصیه میشود حتی برای تست سمی بودن یا خوراکی بودن نیز به هیچ عنوان قارچ خودرو را در زیر زبان آزمایش نکنند.
مرادی میگوید: مصرف قارچهایی که به صورت فلهای و توسط اشخاص محلی عرضه میشود نیز میتواند منجر به مسمومیت افراد شود و حتما شهروندان از قارچهای بستهبندی شده استفاده کنند.
به گفته این کارشناس مرکز فوریتهای پزشکی استان در هنگام بروز مسمومیت زمان رساندن مسموم به مراکز درمانی بسیار مهم و حائز اهمیت است و توصیه میکند: شهروندان در هنگام مواجه با علائمی مانند تهوع، استفراغ، سرگیجه ،دل درد، کاهش هوشیاری، ضعف عضلانی، تشنج و زردی سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنند و یا از اورژانس 115 درخواست کمک کنند.
مرگ 18 نفر در کشور بر اثر مصرف قارچهای سمی
هر چند بنا به گزارشهای اعلامی از سوی مسئولان دانشگاه علوم پزشکی خوشبختانه تا به امروز مرگ بر اثر مسمومیت در استان نداشتهایم اما به گفته خالدی، سخنگوی اورژانس کشور روز چهارشنبه دوم خرداد در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، فوت 18 نفر از هموطنان بر اثر مصرف قارچ سمی در طی امسال رقم خورده است و یک هزار و 151 نفر به بیمارستانها مراجعه کردهاند.
خالدی با اشاره به توزیع منطقهای فوتیهای قارچ سمی گفته است: از تعداد 18 فوتی 7 نفر مربوط به کرمانشاه، 4 نفر لرستان، 3 نفر کردستان و 2 نفر مربوط به آذربایجان غربی، یک نفر مرکزی و یک نفر شهروند همدانی بوده است.
با توجه به آمار بالای مسمومان و حساسیت این مسئله، موضوع نظارت بر توزیع قارچهای فلهای در میادین و جمعه بازارها سوال خبرنگار صدای زنجان از رئیس مرکز بهداشت استان بود که در این باره محمد رضا صائینی با ابراز اینکه هرجا و هر لحظه مامور نداریم، میگوید: خود شهروندان باید در این زمینه توصیهها و هشدارهای ارائه شده را جدی بگیرند.
صائینی با ابراز اینکه مسمومیتهای ناشی از مصرف قارچهای سمی میتواند بروی آنزیمهای کبدی تاثیر گذاشته و حتی منجر به از دست رفتن کبد و کلیه افراد شود، ابراز میکند: پس از مصرف اینگونه قارچها فرد با علائمی مانند مشکلات گوارشی، تهوع، استفراغ و در مواقعی اسهال مواجه میشود که این علائم با درمانهای سرپایی فروکش میکند اما به این بیماران توصیه میشود تا 4 روز تحت مراقبتهای درمانی قرار داشته باشند .
رئیس مرکز بهداشت استان با بیان اینکه معمولاً علائم مسمومیت با تهوع و استفراغ بروز میکند، عنوان میکند: در این مرحله مسمومیت با درمان ساده از بین میرود اما در برخی موارد ظرف حداکثر چهار روز مرحله دوم بیماری در برخی از افراد آغاز میشود و در مرحله سوم بیماری، فرد دچار نارسایی شدید کبدی میشود و نیاز به پیوند کبد دارد و ممکن است جان خود را از دست دهد.
این مقام مسئول در دانشگاه علوم پزشکی استان با اذعان به لزوم اطلاع رسانی در این زمینه میگوید: اطلاع رسانی از طریق رسانه ملی، جراید و رسانههای مجازی به طور مکرر در حال انجام است و در کنار این موضوع دانشگاه علوم پزشکی اقدام به آگاهسازی گروههای پزشکی کرده است تا آمادگی کافی برای مقابله با اینگونه مسمومیت را داشته باشند.
صائینی با اعلام تشدید نظارتها و حساسیت علوم پزشکی در این زمینه تاکید میکند: ماموران بهداشتی در هر جایی که قارچ به صورت فلهای عرضه شود ورود پیدا میکنند و شهروندان نیز در برخورد با کسانیکه اقدام به توزیع قارچ فلهای و کوهی میکنند میتوانند با خط 190 تماس گرفته و موضوع را گزارش دهند و ماموران بهداشت در کمترین زمان ممکن در محل حاضر شده و اقدام به جمعآوری این قارچها میکنند.
اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان
sedayezanjannews.ir/nx589