کد خبر: ۶۹۲
۱۳۹۷/۰۵/۰۹ - ۱۹:۴۶


دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در سفر به زنجان خبر داد:

شیخ اشراق جهانی شد

پایگاه خبری صدای زنجان

هاجر کشاورزی- آئین گرامیداشت شیخ شهابالدین سهروردی، ظهر روز گذشته در سالن همایش‌های روزبه زنجان برگزار شد و حجت‌الله ایوبی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با ابراز خرسندی از ثبت ‌نام شیخ اشراق به عنوان یک شخصیت جهانی در فهرست مشاهیر یونسکو اظهار کرد: شیخ شهاب‌الدین سهروردی، ملقب به شیخ اشراق و نیز دانشگاه جندی شاپور به عنوان دو اثر ماندگار کشورمان در فهرست آثار و مشاهیر یونسکو به ثبت رسیده و در این راستا در طی دو سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ برنامه‌ریزی برای اجرای برنامه‌های مختلفی در دستور کار قرار دارد.

ایوبی ابراز کرد: ثبت جهانی نام شیخ شهاب‌الدین سهروردی و دانشگاه جندی شاپور به عنوان قدیمی‌ترین دانشگاه دنیا یک اتفاق بزرگ برای کشور و استان زنجان محسوب است که نام این فیلسوف جوان در فهرست مشاهیر و بزرگداشت‌ها قرارداده شده است.

اجرای برنامه‌ با همکاری موسسه فرهنگی یونسکو در سهرورد

وی با ابراز اینکه استارت کار برای ثبت این دو میراث فرهنگی کشور از سال ۲۰۱۷ کلید خورده است و متاسفانه زمان ۸ ماهه‌ای را برای انجام اقدامات از دست داده‌ایم،عنوان کرد: با توجه به اینکه زادگاه شیخ شهاب‌الدین سهروردی، استان زنجان و روستای سهرورد است، امروز آئین گرامیداشت این شخصیت برگزار و برنامه‌های مختلفی نیز در ادامه با همکاری موسسه فرهنگی یونسکو در روستای سهرورد و شهر زنجان برگزار می‌شود.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران تصریح کرد: در همین راستا امروز نیز از تمبر یادبود شیخ اشراق در کنار برنامه گرامیداشت رونمایی می‌شود .

وی با ابراز اینکه هیچکدام از پرتره‌های کار شده متناسب با چهره این فیلسوف ۳۸ ساله نیست، عنوان کرد: برنامه‌ریزی برای اجرای مسابقه‌ نقاشی ترسیم پرتره و ساخت مجسمه با حضور معماران و نقاشان برجسته کشور برگزار می‌شود که پس از طراحی پرتره و ساخت المان این شخصیت، در شهر سهرورد و خیابان سهرورد تهران نصب می‌شود.

ایوبی یکی دیگر از برنامه‌ها را برگزاری جشن نور در شهر سهرورد و یا زنجان اعلام کرد و خاطرنشان کرد: این جشن نور به مانند جشنی که هر ساله در شهر لیون فرانسه برگزار می‌شود برگزار شده و سعی خواهیم کرد با برگزاری مسابقه‌ای از نورپردازان سراسر کشور و نور پردازان خارجی برای اجرای کار دعوت کنیم.

اجرای جشن نور در سالروز تولد شیخ شهاب الدین سهروردی

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران برگزاری جشن نور را یک کار نو در کشور دانست و اضافه کرد: نورپردازی انجام شده در محل شهر سهرورد زادگاه شیخ اشراق و در سالروز تولد او صورت خواهد گرفت.

ایوبی ساخت فیلم کوتاه و نیز اثر سینمایی از شیخ شهاب‌الدین سهروردی را از دیگر کارها در زمینه معرفی این فیلسوف دانست و عنوان کرد: از کارهایی که برای معرفی این فیلسوف نیازمند آن هستیم ساده‌سازی مفاهیم فیلسوفی و همچنین بیان زندگی این شخصیت است که در این راستا علاوه بر چاپ آثار باقی مانده شیخ اشراق به زبانی ساده و قابل فهم از ظرفیت فیلم‌سازان کوتاه و نیز کارگردانان شاخص استفاده خواهیم کرد تا فیلم‌هایی برای معرفی این شخصیت ساخته شود.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با اشاره به برگزاری کنگره کشوری شیخ اشراق در سال آینده خاطرنشان کرد: در کنار این موضوع، اجرای نمایشگاه عکس از فلسفه اشراق توسط عکاسان کشور مد نظر ما بوده و در این زمینه ما بدنبال اجرای کارهایی شاخصی هستیم که ماندگار باشند و معرف این چهره جهانی باشند.

اسدالله درویش امیری، استاندار زنجان از دیگر سخنرانان مراسم بود که ضمن تقدیر از موسسه فرهنگی یونسکو برای ثبت نام شیخ اشراق به عنوان یک چهره جهانی، خود را شهروند افتخاری زنجان معرفی کرد و با بیان اینکه محیط علمی و آرام زنجان، افراد برجسته و نام‌آوری را در خود پرورش داده است، اظهار داشت: مردم فهیم، با فرهنگ، متدین و روشن ضمیر زنجان در بسیاری از زمینه‌ها ثابت کرده‌اند که پیشتاز و پیشرو بوده و در دوران مشروطه تاریخ پر افتخاری به جا گذاشته و در طی چند قرن اخیر در حوزه فقه و فقاهت همیشه صاحب کرسی مرجعیت شیعه و مهد پرورش عالمان بزرگ دینی بوده‌اند .

همه باید بکوشیم تا اندیشه شیخ اشراق در این مرز و بوم باقی بماند

وی با ابراز اینکه روز زنجان با نام حکیم و فیلسوف فرزانه شیخ اشراق عجین شده است، عنوان کرد: همه ما باید بکوشیم تا اندیشه والای شیخ شهاب‌الدین سهروردی در این مرز و بوم باقی بماند و از اهتمام و در این راستا از توجه موسسه فرهنگی یونسکو در اجرای این برنامه همچنین ثبت این شخصیت به عنوان یک شخصیت جهانی سپاسگزارم .

استاندار زنجان تصریح کرد: امروزه زنجان همچنان در این عرصه پیشتاز بوده و در راس این عالمان، فقیه روشن ضمیر و بزرگ همچون آیت الله العظمی شبیری زنجانی که افتخار حوزه‌های علمیه و مردم زنجان است، قرار دارد.

نماینده عالی دولت در استان ابراز کرد: زنجان در سنگر علم، دانش و پژوهش روشنفکران ممتاز کم نظیری را به کشور و دنیا معرفی کرده‌اند که پرفسور ثبوتی یکی از این شخصیت‌های برجسته علمی شناخته شده زنجانی در دنیاست.

درویش امیری، آب و خاک زنجان را ریاضی پرور دانست و گفت: استان زنجان در بسیاری از شاخه‌های علمی بویژه در شاخه ریاضی سرآمد بوده و به اذعان مدیر شرکت ماکروسافت بیش از ۳۷ نفر متخصص نخبه زنجانی در این شرکت بزرگ مشغول بکار هستند.

استاندار زنجان با اذعان به اینکه در بسیاری از شاخص‌های اجتماعی، امنیتی زنجان وضعیت مطلوبی را دارد، خاطرنشان کرد: زنجان با وجود داشتن مردمانی مهربان از نظر شادابی و نشاط رتبه نخست کشور را داشته و باورهای دینی عمیق مردم با شادی به زیبایی در کنار هم قرار گرفته است.

نماینده عالی دولت در استان از حس بالای مشارکت اجتماعی مردم زنجان سخن گفت و اظهار کرد: حس نوع‌دوستی و انسان‌دوستی در وجود مردم منطقه و استان نهادینه شده و در تشکل‌های مردم‌نهاد شاهد رسیدگی به امور مردم بدون هیچ چشمداشتی از طریق مشارکت‌های مردمی هستیم.

وی با بیان اینکه در زنجان ما شاهد فعالیت خیریه‌ای با حضور یکصد هزار عضو هستیم، عنوان کرد: وجود و فعالیت این خیریه‌ها سبب شده است تا ایرانیان زنجان را به عنوان شهر کریمان بشناسند .

سعدالله نصیری، دبیرکل سابق کمیسیون ملی یونسکو در ایران نیز در این مراسم با بیان نام کامل شیخ اشراق اظهار کرد: لازم است متذکر شوم که این مراسم روز بزرگداشت شهاب‌الدین یحیی بن حبش بن امیرک ابوالفتوح سهروردی است چرا که در دیار سهرورد ۲۲ شخصیت برجسته تربیت یافته‌اند که اسامی مشابه‌ای دارند .

وی با ابراز اینکه از سال ۲۰۱۵ برنامه‌ریزی برای ثبت شیخ شهاب‌الدین سهروردی و دانشگاه جندی شاپور در فهرست جهانی را داشته‌ایم، عنوان کرد: هر چند معیارهای ثبت جهانی معیارهای سخت و سنگینی بوده است اما در نهایت این دو رویداد به ثبت فهرست جهانی رسید و امروز نیز برای بزرگداشت این شخصیت اولین قدم برداشته

اختصاص سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ برای اجرای رویدادهای مختلف

نصیری قیداری اضافه کرد: سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ فرصتی دو ساله برای اجرای مراسم‌های ویژه برای این دو رویداد بوده و بایستی تلاش کنیم تا با ساخت فیلم، نگارش داستان‌های کوتاه و برگزاری برنامه‌های مختلف در معرفی بیشتر شیخ شهاب‌الدین سهروردی و دانشگاه جندی شاپور گام برداریم.

دبیرکل سابق کمیسیون ملی یونسکو در ایران با اشاره به تشکیل کارگروهی ویژه در این زمینه خاطر‌نشان کرد: در این رابطه از ۲۴ دستگاه اجرایی همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کمیته فرهنگ و ارتباطات و بسیاری از فرهنگسراها خواسته‌ایم تا نماینده تعیین کرده و به این کارگروه معرفی کنند.

نصیری قیداری دانشگاه جندی شاپور را به عنوان اولین دانشگاه شکل گرفته در دنیا دانست و عنوان کرد: دانشگاه جندی شاپور قدیمی‌ترین دانشگاه دنیا است که یک هزار و هفتصد سال پیش در ایران تاسیس شده و بایستی  برای معرفی آن به ایرانیان و مردم دنیا تلاش مضاعفی را داشته باشیم.

همه باید پای کار بیایند

وی با اشاره به محوری‌بودن دو استان زنجان و خوزستان در  برگزاری برنامه‌های ویژه این دو رویداد تصریح کرد: هر چند دو استان زنجان و خوزستان بار سنگینی در معرفی این دو اثر معنوی برعهده دارند اما نیازمند حضور تمامی دستگاه‌ها و افراد ذی‌ربط هستیم و همه باید پای کار بیایند.

دبیرکل سابق کمیسیون ملی یونسکو در ایران افزود: همه بار را نباید به دوش زنجان بیندازیم در حالی که این چهره یک چهره جهانی است، همانگونه که مولوی و حافظ  متعلق به مردم دنیا و کشور است.

نصیری قیداری در ادامه سخنان خود از تاسیس بنیاد شیخ اشراق خبر داد و تصریح کرد: پیشنهاد بنده این است که این بنیاد در محل زادگاه شیخ اشراق در شهر سهرورد به عنوان قلب استان و محور گردشگری شکل گرفته شود که خوشبختانه در این راستا تاکنون توانسته‌ایم این بنیاد را به تصویب شورای فرهنگ عمومی برسانیم.

سخنران پایانی آئین گرامیداشت شیخ شهاب‌الدین سهروردی، حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر ملی ایران بود که در رابطه با زندگانی و آثار شیخ اشراق سخنرانی کرد و اظهار داشت: این فیلسوف با وجود آنکه بیش از ۳۸ سال عمر نکرد، در عمر خود آثار و کتاب‌های فراوانی را به نگارش درآورد و نگرش بالای او به فلسفه و مفاهیم فلسفی و بیان دیدگاهی وسیع سبب شد تا مرگ او در اوج جوانی رقم بخورد.

وی شیخ شهاب الدین سهروردی را شیخ شهید خطاب کرد و عنوان داشت: اینکه دشمنان و معاندان او را شیخ مقتول خوانده‌اند لفظ درستی  نیست و بلکه شیخ اشراق را باید شیخ شهید خطاب کرد چرا که نقش بسیار برجسته‌ای در انتقال مفاهیم فلسفی در عصری که می‌توان از آن به عنوان دوران برزخی یاد کرد برعهده داشت.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران با اشاره به چهره‌های برجسته تربیت یافته در روستای سهرود عنوان کرد: خاک این دیار طیب است چرا که در یک روستا شاهد تربیت بیش از ۲۰ چهره علمی تاثیرگذار هستیم.

بلخاری با اشاره به برجستگی علمی شیخ شهاب‌الدین سهروردی، عنوان کرد: کتاب حکمت الاشراق یک اثر ماندگار از این فیلسوف بوده و باید گفت که در ارائه فلسفه ایرانی که به مانند نور است، شخصیتی بی‌بدیلی همچون شیخ اشراق پیوند بین فلسفه ایران باستان و آموزه‌‌های الهی و دین اسلام را داشته‌اند.

این مدرس و پژوهشگر دانشگاه با بیان اینکه دین ما ایرانیان قبل از اسلام به عنوان یک دین الهی پذیرفته شده است، تاکید کرد: زرتشتیان اهل کتاب محسوب شده و خدای آنها الله بوده و شیخ اشراق را می‌توان نقطه تلفیق اسلامیت و ایرانیت دانست.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران اضافه کرد: نقش بی‌بدیل شیخ اشراق در قرن ششم این بود که نگرش غلط در تقابل بین عقلانیت و شریعت را از بین ببرد و در کنار پاسداشت خرد، اندیشه و عقلانیت با استدلال‌های خود نگذارد این حملات بر پیکره شریعت وارد شود.

بلخاری با ابراز اینکه مخالفان شیخ اشراق رشد عقلانیت را مساوی با سقوط شریعت می‌دانستند، اظهار کرد: شیخ شهاب‌الدین سهروردی در آثار و اندیشه‌های خود به مبارزه با این تفکر غلط پرداخت چرا که هر کسی عقلانیت را مقابل شریعت و شریعت را مقابل عقلانیت قرار دهد نه درکی از شریعت داشته و نه بویی از عقلانیت برده است و حضرت امیرالمومنین را می‌توان به عنوان نماینده مطلق عقل در بین یاران پیامبر دانست.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران، شیخ اشراق را یک جریان و فرهنگ جدید در سال‌های اواخر قرن ششم دانست و تاکید کرد: در چنین دوره‌ای است که شیخ اشراق نباید بگذارد چراغ فلسفه و عقلانیت خاموش شود و در عین حال مفاهیم جدید را بر پیکره فلسفه وارد کند.

 

#شیخ اشراق، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو، سعداله نصیری قیداری

 

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx۶۹۲


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار ۱۳۹۸»