کد خبر: 7759
1400/04/15 - 9:48


صدای زنجان از استقبال نکردن مرغداران زنجانی از سهمیه 100 هزار قطعه جوجه 4200 گزارش می‌دهد؛

جوجه‌ها به زنجان نیامدند

مرغداران: می‌گوییم مشکل مالی داریم، آنها برای تحویل جوجه‌ها و خرید تضمینی‌، ضمانت‌ بانکی می‌خواهند!/ مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام استان: 5 درصد از مبلغ قرارداد به عنوان ضمانت بانکی، مبلغ آنچنانی هم نیست!

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- بر اساس اظهارات مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام استان زنجان، سهمیه ماه قبل زنجان در تامین جوجه‌های یکروزه وارداتی 100 هزار قطعه بود که به دلیل استقبال نکردن مرغداران، به سایر استان‌ها اختصاص یافت! این در حالی است که مرغداران زنجان نسبت به اختصاص نیافتن جوجه یکروزه به قیمت مصوب 4200 تومانی ناراضی هستند!

طی ماه‌های اخیر بازار مرغ تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر افزایش هزینه‌های تولید و کاهش انگیزه مرغداران به جوجه‌ریزی به قدری نامطلوب شد که خانوارها برای دریافت مرغ با نرخ مصوب هم باید در شرایط کرونایی ساعت‌ها در صف منتظر می‌ماندند. با اصلاح قیمت مصوب متناسب با هزینه‌های تولید در اوایل فروردین‌ماه سال جاری و عرضه مرغ به صورت کامل در مغازه‌ها تا حدودی بازار به آرامش رسید.

مدتی از آرامش بازار مرغ نگذشته است که حالا برخی‌ها می‌گویند نزدیک به 2 ماه است، مرغداری‌ها در انتظار جوجه یک روزه به سر می‌برند و از این استان به آن استان پیگیر تامین آن هستند! لازم به ذکر است بیشتر مرغداران دست‌شان از جوجه یک‌روزه به نرخ مصوب 4200 تومانی کوتاه شده و این نهاده را به قیمت 7 تا 9 هزار تومان در بازار آزاد خریداری می‌کنند!

عدم استقبال مرغداران زنجان از پرورش جوجه‌های یکروزه وارداتی و خرید تضمینی آن‌ها!

البته بنا به گفته قاسم معینی، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام استان زنجان مرغداران از 100 هزار قطعه جوجه یکروزه وارداتی و تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار 4200 تومانی که ماه قبل به استان زنجان تعلیق یافته استقبال نکرده‌اند!

معینی در گفت‌وگو با صدای زنجان می‌گوید: نمی‌گویم 100 هزار قطعه زیاد است، شاید این میزان کفاف دو مرغداری زنجان را می‌داد، از طریق اتحادیه مرغداران اطلاع‌رسانی لازم را انجام دادیم اما مرغداران از آن استقبال نکردند. قرار بود با انعقاد قراردادی، پس از تولید، گوشت مرغ را تمام و کمال به شرکت پشتیبانی امور دام جهت ذخیره‌سازی تحویل دهند! ما به قیمت روز تولیدات مرغداران را خریداری می‌کنیم اما 3 مرغدار زنجانی گفتند توانایی ارائه ضمانتنامه بانکی را ندارند و از انعقاد قرارداد صرف نظر کردند از این رو سهمیه زنجان را به استان‌های دیگر دادیم!

دلایل احتمالی عدم استقبال مرغداران زنجان از خرید جوجه‌های وارداتی

جواد تاراسی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز با بیان اینکه «شاید ظرفیت تولید تکمیل شده که استقبال نکردند!» با اشاره به آخرین جوجه‌ریزی خردادماه سال جاری نسبت به سال قبل و سال 98 می‌گوید: در سال 99 که سال کرونایی بود و شرایط تولید و مصرف از حالت عادی خارج شده بود با کاهش جوجه‌ریزی مواجه بودیم اما در سال 98 وضعیت نرمال صنعت جوجه‌ریزی را شاهد بودیم. در خردادماه امسال جوجه‌ریزی بیش از 2 میلیون و 500 هزار قطعه بود که نسبت به سال قبل، 70 درصد رشد داشته است، این میزان نسبت به سال 98 افزایش 30 درصدی را تجربه کرده است. این مهم در زمانی بود که جوجه یک روزه قیمتش پایین نیامده بوده و نرخ آن تقریبا اواسط خردادماه تعدیل شد و مرغداران جوجه‌ریزی کردند.

تاراسی «به صرفه نبودن شکل واگذاری نهاده به نرخ دولتی به مرغدار» را یکی دیگر از دلایل احتمالی عدم استقبال مرغدار از 100 هزار قطعه جوجه وارداتی دانسته و می‌گوید: البته «تعداد پائین جوجه‌ها» نیز می‌تواند دیگر دلیل عدم استقبال از تحویل جوجه‌ها بوده باشد که 3 دلیل احتمالی یاد شده باید مورد بررسی کارشناسی قرار گیرد.

البته یکی از مرغداران زنجان در پاسخ به علت عدم استقبال از جوجه یکروزه‌ای که مرغداران به دنبال نرخ 4200 تومانی هستند تا خریداری کنند، به صدای زنجان می‌گوید: می‌گوییم مشکل مالی داریم، آنها برای تحویل جوجه‌ها و خرید تضمینی‌، ضمانت‌ بانکی می‌خواهند! قطعی‌های مکرر برق، مشکلات در تامین نهاده و بی‌برنامگی‌ها سبب شده تا گردش مالی‌مان به سمت صفر میل کند آن وقت مسئولان به دنبال اخذ ضمانت از ما هستند!

شدت تلفات در مرغداری‌ها

صنعت پرورش مرغ از زیر بخش‌های مهم حوزه كشاورزی است كه در سال های اخیر مشكلات فراوانی را از جمله تامین نهاده‌ها، دارو و نوسان‌های قیمت تمام شده تجربه كرده و در سال جاری خاموشی برق و تامین انرژی نیز به آن افزوده شده است.

مرغداران زنجانی می‌گویند در این مدت بنا به دلایل یاد شده شاهد بیش از 30 تا 40 درصدی تلفات بوده‌اند که همین امر سبب دلسردی و دلشکستگی آن‌ها در امر تولید شده است. ژنراتورهای موجود در واحدهای پرورش مرغ برای تامین یک تا 2 ساعت انرژی در طول ماه تهیه شده است و برای استفاده روزانه مناسب نیست و شاغلان این بخش توان تهیه تجهیزات برقی قوی را نیز در شرایط اقتصادی كنونی ندارند.

اما جواد تاراسی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه تعداد تلفات 30 درصدی به صورت موردی بوده نه همه مرغداری‌های استان می‌گوید: البته در برخی از موارد شاهد تلفات بیش از حد استاندار هم بوده‌ایم که به گرمای تابستان و برخی بیماری‌ها برمی‌گردد.

تاراسی با بیان اینکه وضعیت کشاورزی کشور از نظر تامین مرغ بد نیست، عنوان می‌کند: بحران‌های مهمی را در ایام عید نوروز، ماه مبارک رمضان و انتخابات را پشت سر گذاشتیم و توانستیم با همکاری مرغداران، اتحادیه مرغداران و کشتارگاه‌ها بازار مرغ را کنترل کنیم.

این مسئول با اشاره به تامین مرغ موردنیاز بازار به نرخ مصوب دولتی در استان زنجان را ناشی از همکاری تولیدکننده‌ها دانسته و می‌گوید: متاسفانه در استان‌های همجوار به نرخ مصوب دولتی توجهی نشد و مرغ‌ها به بالاترین قیمت به دست مصرف‌کننده‌ها رسید. این امر همچنان مورد نارضایتی مرغداران زنجانی است، به نظرم نرخ مصوب کارشناسی شده است و این حق مردم نیست که هم هزینه نهاده را بپردازد و هم هزینه قیمت تحمیلی را از جیبش بدهد! به نظرم استان‌هایی که در آن مرغ به نرخ مصوب دست مصرف‌کننده نمی‌رسد مقصر هستند چرا که مسئولان مربوطه یا نمی‌توانند و یا نمی‌خواهند وضعیت بازار را کنترل کنند!

اعطای مشوق به پرورش‌دهندگان جوجه‌ نژاد آرین

مدتی است که جایگزینی جوجه‌های وارداتی با جوجه‌های مرغ «آرین» متعلق به ایران داغ شده است. یکی از مهمترین دلایل توجه به جایگزینی، تشدید تحریم‌هاست که با توجه به سهم 85 درصدی نژادهای وارداتی در بازار کشور اهمیت پیدا می‌کند. اما ضریب تبدیل پایین دان به گوشت جوجه نژاد آرین نسبت به خارجی‌ها از مشکلاتی است که سال‌ها پیش موجب شد بازار را به رقبای خارجی خود واگذار کند. با این حال مسئولان استان زنجان با اشاره به ارائه مشوق‌ها در حوزه خرید تضمینی نژاد مرغ آرین از مرغداران می‌خواهند تا برای رونق تولید به پرورش این نژاد روی آورند!

قاسم معینی، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام استان زنجان با بیان اینکه 5 درصد از مبلغ قرارداد به عنوان ضمانت بانکی، مبلغ آن‌چنانی هم نیست!، می‌گوید: سهمیه 100 هزار قطعه جوجه یک‌روزه وارداتی به زنجان از دست نرفته است و در صورت درخواست مرغداران می‌توانیم این میزان را دریافت کنیم. به نظرم عرضه جوجه یکروزه وارداتی و خرید تضمینی آن از مرغدار می‌تواند برای تولیدکننده به صرفه باشد.

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام استان زنجان در بخش دیگری از اظهارات تاکید می‌کند: هم‌اکنون جوجه نژاد ایرانی «آرین» به وفور موجود است. حتی گوشت آن نسبت به سایر نژادهای خارجی نظیر «راس» باکیفیت‌تر و لذیذتر است.

معینی در پاسخ به این که نژاد ایرانی ممکن است گوشت باکیفیتی داشته باشد اما بنا به اظهارات مرغداران زنجان تولید این نژاد برایشان صرفه اقتصادی ندارد به صدای زنجان می‌گوید: هم‌اکنون 4 الی 5 مرغدار جوجه‌ریزی کرده‌اند، ما به کسانی که پرورش نژاد «آرین» را در دستور کار قرار دهند نهاده تشویقی در اختیارشان گذاشته و خرید تضمینی که انجام می‌دهیم 10 درصد از نرخ بازار بالاتر است.

انتهای پیام/

خبرنگار: لیلا محمدی


اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانمرغدارانجوجه یکروزهجهاد کشاورزی زنجان
sedayezanjannews.ir/nx7759


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»