کد خبر: 7925
1400/06/10 - 17:22


واکسن چینی کرونا رکورددار تزریق در استان زنجان است اما حاشیه‌های این واکسن تمامی ندارد؛

معمای واکسن‌های چینی

در حالی که حرف و حدیث‌ها پیرامون واکسن‌های چینی کرونا که وارد کشور می‌شوند هر روز بیش‌تر از دیروز می‌شود، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان می‌گوید مستندی مبنی بر موثر نبودن این واکسن‌ها دریافت نکرده است

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- در شرایطی که اظهار نظرهای گوناگون درباره واکسن‌های کرونای چینی (سینوفارم) وارد شده به کشور بالا گرفته و پاسخ روشنی در مورد کیفیت این واکسن‌ها به اذهان عمومی داده نمی‌شود، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفته که تاکنون سندی مبنی بر بی‌اثر بودن واکسن‌های چینی دریافت نکرده و از طرفی این واککسن بیشترین مقدار تزریق را در استان زنجان به خود اختصاص داده است!

پرویز قزلباش، رییس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در پاسخ به سوال صدای زنجان در مورد اثر بخشی واکسن سینوفارم در پی ادعاهای موجود برخی از رسانه‌ها درباره دوکیفیتی بودن این واکسن گفت: بیشترین آمار مربوط به تزریق واکسنی که تا به امروز در استان ثبت شده است مربوط به واکسن «سینوفارم» است که در حدود 288هزار و 439 دز است. همچنین در زمینه واکسن برکت تا 9 شهریور ماه نیز بالغ بر 63هزار و 142 دز در استان تزریق داشته داست و ما تا به امروز مستندی در دست نداریم که این واکسن‌ها؛ واکسن‌های موثری نیستند.

در حالی که رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان منتظر دریافت سندی از بی‌تاثیر بودن یا نبودن واکسن چینی است، روزنامه «جهان صنعت» در گزارشی که در شماره سوم شهریورماه جاری با عنوان «رمزگشایی کیفیت سینوفارم» منتشر کرد، در گفت‌‌وگو با کارشناسان، اثربخشی واکسن‌های چینی در ایران را بررسی کرد و در مدعی شد که «در حال حاضر بیشترین واکسنی که در ایران تزریق می‌شود «سینوفارم» است که به تازگی موضوع کیفیت این واکسن حرف و حدیث‌هایی به دنبال داشته است. بر اساس شنیده‌ها گویا واکسن سینوفارم چینی دو نوع دارد که در دو شرکت مختلف با دو کیفیت متفاوت تولید می‌شوند. نوع اول واکسن سینوفارم ووهانی است که در سایت ووهان با کیفیت پایین‌تر تولید و با قیمت هر دز ۱۰ دلار به فروش می‌رسد. دیگری واکسن سینوفارم ساخت پکن است که در شهر پکن با کیفیت بالاتر و با قیمت هر دز ۲۵ دلار تولید و فروخته می‌شود. در همین راستا به تازگی شایعاتی به گوش می‌رسد که واکسن سینوفارم ووهان از نظر میزان اثربخشی بسیار کم‌اثر‌تر از نمونه اصلی است و شاید همین موضوع دلایل افزایش تلفات در افراد واکسینه شده در ایران است».

طرح یک مساله!

در ادامه این گزارش «جهان صنعت» به این موضوع پرداخته بود که آنچه وزارت بهداشت و سازمان غذا و داروی ایران تایید کرده است سینوفارمی بوده که در شهر پکن تولید شده، یعنی کارخانه اصلی سینوفارم نه متفرقه. اما از آنجایی که هلال‌احمر قیمت خریداری شده واکسن‌های سینوفارم را کمتر از ۱۰ دلار اعلام کرده است این رسانه را بر آن داشته است که تا در گفت‌وگو با کارشناس‌های مربوطه از کیفیت واکسن سینوفارم رمزگشایی کند!

قضاوت بر اساس قیمت واکسن‌ها درست نیست 

هفت روز بعد یعنی 10 شهریورماه جاری، «علیرضا رئیسی» سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در مصاحبه با ایرنا این ادعا را تکذیب کرد و تاکید کرد، واکسن‌های سینوفارم تزریق شده در کشور هیچ تفاوتی با واکسن‌های تزریقی در چین و خیلی از کشورهای دیگر ندارد و قضاوت در خصوص این واکسن براساس قیمت صحیح نیست. بر همین اساس واکسن سینوفارم‌هایی که در کشور مصرف شده، همان واکسن‌هایی است که در خود چین و خیلی از کشورهای دیگر استفاده شده و هیچ تفاوتی با سینوفارم‌های دیگر ندارد.

وی تاکید کرد: براساس قیمت نمی‌توان قضاوت کرد که این واکسن یک واکسن درجه ۲ و یا درجه یک و یا متفاوت است و علت آن هم این است که شرکت‌های واکسن‌ساز برای بعضی از کشورها یک قیمت دارند و برخی مواقع با قیمت پایین‌تر واکسن خود را ارائه می‌دهند.به عنوان مثال معمولا واکسنی که در سبد کووکس می‌فروشند، قیمت پایین‌تری دارد یا اینکه به بعضی از کشورهای دیگر که می‌فروشند ممکن است قیمت آن خیلی پایین‌تر باشد و اصولا خود سینوفارم قیمتش را نسبت به قبل ارزان کرده است.

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا تصریح کرد: بنابراین صحبت این روزنامه کاملا کذب است و واقعا باید پیگیری حقوقی شود و اگر مستنداتی وجود دارد باید ارائه شود و این به نوعی تشویش اذهان عمومی است که این روزنامه انجام داده است.

موضوع واکسن ویترین حوزه سلامت کشور است

پرویز قزلباش، رییس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در این باره گفت: تبلیغات منفی و اطلاعات غلطی که به جامعه تزریق می‌شود عاملی است برای اینکه حداقل بخشی از مردمی که می‌توانند از این فرصت و این امکان بهره ببرند؛ نتوانند از آن بهره‌مند شوند!

وی ادامه داد: ما نیاز بیشتری به این داریم که در رسانه‌ها در مورد واکسن صحبت کنیم و اطلاعات غلط و دروغی که در خصوص واکسن‌ها داده می‌شود را توضیح بدهیم و مشکلات و تردیدهای در این زمینه را از بین ببریم. هر چه در مورد واکسن در رسانه‌ها صحبت شود واقعا کم است چرا نیاز روز جامعه برای مقابله با کرونا بحث واکسن است.

به گفته این مسئول؛ بخشی از این حساسیت‌ها هم دقیقا به این برمی‌گردد که این موضوع در ویترین کشور و حوزه سلامت قرار گرفته است و مردم به آن توجه دارند. طبیعتا تامین واکسن و تزریق آن امروز به جهت اهمیتی که در این دوران دارد وسیله‌ای برای یک سری از مناقشات شده است و حتی در برخی موارد  بحث‌های سیاسی وارد ماجرا می‌شود.

وزارت بهداشت مرجع ذی‌صلاح در تائید کیفیت واکسن‌ها است

قزلباش مدعی است که در مورد تائید کیفیت واکسن مرجع ذی‌صلاح وزارت بهداشت است و طبیعتا در مورد این موضوع متخصصین امر باید توضیح بدهند ولی آن چیزی که ما مشاهده می‌کنیم  این است که همه واکسن‌ها در استان به طور موثر کار خود را انجام می‌دهند.

سینوفارم رکوردار واکسن‌های تزریق شده در استان

وی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود عنوان کرد که تا 8 شهریورماه جاری، بالغ بر 426 هزار و 488 هزار دز واکسن وارد استان و تزریق شده است. در واقع 284 هزار و 808 دز واکسن طی نوبت اول تزریق واکسن و 141 هزار و 680 دز نوبت دوم تزریق واکسن بوده است.

به اذعان این مسئول؛ بیشترین آمار مربوط به تزریق واکسنی که تا به امروز در استان ثبت شده است مربوط به واکسن «سینوفارم» است که در حدود 288هزار و 439 دز است. همچنین در زمینه واکسن برکت تا 9 شهریور ماه نیز بالغ بر 63هزار و 142 دز در استان تزریق داشته داست.

وی ادامه داد: انتظار ما این است که در طی شهریور ماه و روزهای آینده تعداد دزهای واکسن برکت که به وزارت بهداشت تحویل می‌شود به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یابد و طبیعی است که هر چه میزان واکسن از طرف شرکت برکت به وزارت بهداشت بیشتر شود ما شاید تزریق بیشتر واکسن برکت در استان خواهیم بود.

واکسن‌ها کارکرد خود را دارند

رییس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان ادامه داد: ما اثرات تزریق واکسن سینوفارم را در جامعه را می‌بینیم (چه در بحث مرگ و میرهای در بطن جامعه و چه در بحث کادر درمان که مستقیما درگیر ماجرا هستند) و به نظر می‌رسد که واکسن‌ها کارکرد خود را دارند حالا ممکن است یک بحث علمی در سطح جامعه مطرح شود ولی در هر صورت پاسخگویی به کیفیت واکسن توسط بهداشت انجام می‌شود و ما تا به امروز مستندی در دست نداریم که این واکسن‌ها؛ واکسنهای موثری نیستند. هر چند اینکه برند چینی خود دو نوع است یعنی یکی از این برندها که وارد ایران شده است سینوفارم است و برندهای چینی دیگر هم وجود دارد که ممکن است این دو برند با هم اشتباه شده باشند.

در حال حاضر 37 درصد جمعیت هدف استان واکسینه شده‌اند

به گفته قزلباش در حال حاضر 37 درصد جمعیت هدف استان واکسینه شده‌اند و به ترتیب گروه سنی در جمعیت بالای 80 سال استان که بالغ بر 17 هزار و 827 نفر بودند بیش از 83 درصد این گروه واکسن نوبت اول و حدود 90 درصد از این افراد هم دز دوم را دریافت کرده‌اند. همچنین در گروه سنی 75 تا 79 سال ما 88.5 درصد واکسن نوبت اول و از خود این 88.5 درصد حدود 80 درصد دز دوم واکسن خود را نیز دریافت کردند. در بین جمعیت 70 تا 74 ساله ها نیز بالغ بر 92.5 درصد پوشش واکسیناسیون نوبت اول  و بالغ بر 88 درصد نوبت دوم را دریافت کردند. در گروههای سنی 65 تا 69 سال 94 درصد و 60 تا 65 درصد 90 درصد و در گروه سنی 55 تا 60 سال 82 درصد و 50 تا 55 سال 76 درصد و 45 تا 50 سال 59 درصد و در گروه سنی 43 تا 45 سال هم 39 درصد افراد تنها واکسن نوبت اول را دریافت کرده‌اند.

انتهای پیام/

خبرنگار: زهره میرعیسی‌خانی

 

اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانواکسن کروناسینوفارمعلوم پزشکی زنجان
sedayezanjannews.ir/nx7925


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»