کد خبر: 1160
1398/05/04 - 22:54


در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی عنوان شد:

چاقوی زنجان با پست بیجار ارسال می‌شود

اداره‌کل پست زنجان با حکم دادستانی تهران جابه‌جایی چاقو را ممنوع کرده است

پایگاه خبری صدای زنجان

لیلا محمدی- مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با انتقاد از عملکرد اداره کل پست در ممنوعیت جابه‌جایی چاقو گفت: مسئولان اداره پست تنها با اتکا به حکم دادستانی تهران اقدام به این کار می‌کند، اما واقعیت این است که تاکنون آئین‌نامه اجرایی الحاق دو تبصره به ماده 617 قانون مجازات اسلامی از سوی مسئولان و مراجع ذی‌صلاح ابلاغ نشده است.

چهل و پنجمین نشست گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی با بررسی ظرفیت‌ها، مشکلات و موانع پیش روی فعالان عرصه صنایع دستی، هنر و ذوق مردم استان در محل سالن جلسات اتاق بازرگانی استان برگزار شد.

رئیس اتاق بازرگانی استان در این نشست با اشاره به اینکه زنجان قطب تولید چاقوی سنتی ایران بوده و در چاروق‌دوزی منحصربفردترین پاپوش ایران نیز در این خطه تولید می‌شود، اظهار کرد: در حال حاضر زنجان رتبه نخست تولید صنایع دستی فلزی ایران را در کارنامه خود دارد و مبدا تولید و گسترش ملیله کشور و خاورمیانه بوده و مشهور به شهر ملی ملیله است.

غلامحسین جمیلی تعداد فعالان بخش صنایع دستی را بیش از 7000 نفر اعلام کرد که در 24 رشته تخصصی مشغول هستند.

جمیلی تعداد استادکاران فعال در این رشته‌ها را 27 نفر از جمله 2 استادکار زن و 25 استادکار مرد اعلام کرد و گفت: متاسفانه تعداد استادکاران صنایع دستی استان بسیار محدود است که برای هنر این مرز و بوم خوشایند نیست.

رونق تولید با نگاه حمایتی به صنایع دستی

وی ارزش صادراتی صنایع دستی استان در سال 97 را 1.2میلیون دلار عنوان کرد و افزود: 30 درصد از کل تولیدات صنایع دستی استان اعم از قلم تراش، چاقو، ملیله و زیورآلات و غیره به کشورهای عراق، کویت، آذربایجان، کانادا، آمریکا، افغانستان، ترکیه و کشورهای عربی صادر شده است.

جمیلی با تشریح وضعیت صادرات چوب، تولیدات چوبی، فرش و قالی، مس و محصولات جانبی اضافه کرد: ایجاد شهرک‌ها و سایت‌های تخصصی تولید صنایع دستی، ایجاد بازارچه‌ها، ایجاد فروشگاه‌های دائمی و صنایع دستی از جمله ظرفیت‌ها و اولویت‌های سرمایه‌گذاری در بخش صنایع دستی است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

رئیس اتاق بازرگانی استان قرارگرفتن برخی از رشته‌ها در سایر صنوف، نادیده گرفتن صنایع دستی در قراردادها و تفاهم‌نامه‌ها، نبود کمیسیون تخصصی برای رشته‌های صنایع دستی، آموزش هنرمندان صنایع دستی خارج از نظارت اتحادیه‌ای مشخص، محدودیت‌های حمل و نقل گمرک، محدودیت‌های اداره پست در ارسال حداکثر یک الی 2 قلم صنایع دستی، عدم تائید و امضای کارت مهارت هنرمندان از سوی استادکاران، ورود نهادها و دستگاه‌ها به دایر کردن مرکز تولید صنایع دستی و خودداری پست و گمرک از ارسال تخته‌ نرد، وجود تعرفه‌های مالی سنگین برای صادرکنندگان را از جمله مشکلات بخش صنایع دستی اعلام کرد.

ایجاد و شکل‌گیری اتحادیه صنایع دستی در استان و تفویض اختیار به اتحادیه از سوی میراث فرهنگی استان، الزام اخذ موافقت و آموزش مددجویان هنرمند در زندان‌ها و کمیته‌ امداد از طریق اداره کل میراث فرهنگی و تعیین تکلیف صادرات منسوجات فلزات گرانبها که در حیطه اختیارات بانک مرکزی است از پیشنهادات ارائه شده از سوی رئیس اتاق بازرگانی استان در این جلسه بود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان نیز در این نشست با انتقاد از عملکرد اداره کل پست در ممنوعیت جابجایی چاقو گفت: مسئولان اداره پست تنها با اتکا به حکم دادستانی تهران اقدام به این کار می‌کند، اما واقعیت این است که تاکنون آئین‌نامه اجرایی الحاق دو تبصره به ماده 617 قانون مجازات اسلامی از سوی مسئولان و مراجع ذی‌صلاح ابلاغ نشده است.

یحیی رحمتی با بیان اینکه این ماده در سال 65 مصوب و پس از اصلاحات متعدد در سال 96 نهایی شد، ابراز کرد: تمامی تلاش نمایندگان زنجان و طارم در مجلس این بود که صنعت‌گران چاقو از این قانون زیان نکنند به همین دلیل رایزنی‌های فراوانی کردند تا اصلاحات مدنظر بر تبصره‌های الحاقی به ماده 617 قانون مجازت اسلامی را اعمال کنند. این قانون نهایی شده در رابطه با حمل قمه، قداره و پنجه بوکس است و به هیچ عنوان شامل چاقوهای آشپزخانه که در حوزه حمل و نقل مشکل دارند نمی‌شود.

رحمتی با بیان اینکه متاسفانه اداره کل پست زنجان در حالی نسبت به ممنوعیت ارسال سفارشات چاقو اقدام کرده که سایر استان‌ها بدون هیچ محدودیتی می‌توانند نسبت به ارسال پستی چاقو اقدام کنند، اضافه کرد: در حال حاضر به دلیل این سختگیری‌ها که علت آن مشخص هم نیست سفارشات چاقوی زنجان از طریق اداره پست بیجار ارسال می‌گردد.

این مسئول صنعت چاقو، ملیله و مس را از هنرهای اصیل و بومی مردم زنجان اعلام کرد و بر لزوم رفع موانع پیش روی فعالان این حوزه تاکید کرد.

رحمتی با اشاره به پیگیری‌های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جهت جذب سرمایه‌گذار در حوزه توزیع مواد اولیه و حذف واسطه غیرضروری در بازار مس عنوان کرد: متاسفانه بین قیمت‌های تمام شده ورق‌های مس تا دم در کارگاه فاصله فراوانی وجود دارد.

این مسئول اضافه کرد: صادرات نقره به واسطه گران‌بها بودن در اختیار بانک مرکزی است. تاکنون اقدامی مبنی بر تفویض اختیار به دستگاه‌های تخصصی انجام نشده است و همین موضوع مشکلات عدیده‌ای برای صنعتگران عرصه ملیله‌کاری در حوزه صادرات ایجاد کرده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان افزود: معتقدم اگر مشکلات یاد شده صنعتگران حوزه چاقو، ملیله‌ و مس زنجان برطرف شود رونق تولید قابل توجهی را در استان شاهد می‌شویم.

رحمتی در مورد اهمیت فعالیت شهرک صنایع دستی ظریفان و واگذاری به کارگاه‌های هدف نیز گفت: لازمه معرفی زنجان به عنوان شهر جهانی صنایع دستی، فعالیت شهرک صنعتی نظیر ظریفان است، در نتیجه ضروری است مسئولان ذی‌ربط تنها نسبت به واگذاری این شهرک به کارگاه‌های فعال در عرصه صنایع دستی اقدام کنند.

رئیس اتاق اصناف استان نیز با اشاره به قدمت تاریخی صنایع دستی زنجان اعلام کرد: سال قبل 4500 فقره پروانه کسب در سطح استان صادر شد که از این میزان حدود 3000 فقره مربوط به مرکز زنجان بوده است.

سیدمحمود موسوی با بیان اینکه فعالان این عرصه بدون اینکه بار مالی به دولت تحمیل کنند این هنر را آموخته‌اند و از این راه برای خود کسب درآمد می‌کنند و زمینه اشتغال برای علاقه‌مندان فراهم کرده‌اند، از مسئولان و فعالان اقتصادی خواست تا کارآفرینان فعال در واحدهای صنفی را دریابند.

شهرک صنایع دستی ظریفان آماده واگذاری است

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان هم در این جلسه عنوان کرد: زیرساخت‌های صنایع دستی شهرک صنایع‌دستی ظریفان واقع در جنب عوارضی آزادراه زنجان- تهران که سال قبل در دهه فجر انقلاب اسلامی افتتاح و به بهره‌برداری رسید، آماده واگذاری است.

ایرج احمدی با اشاره به استقبال خرید زمین این ناحیه کارگاهی، اظهار کرد: با توجه به اینکه تعداد درخواست‌های ارائه شده برای زمین‌های این ناحیه کارگاهی بیش از تعداد قطعات پیش‌بینی شده است، بنابراین طبق قوانین و برای جلوگیری از به وجود آمدن شائبه‌های احتمالی، این زمین‌ها از طریق مزایده عمومی واگذار می‌شود.

احمدی با تاکید بر اینکه ناحیه کارگاهی ظریفان، صرفاً جهت استقرار واحدهای فعال در زمینه صنایع‌دستی پیش‌بینی شده است، تصریح کرد: برای واگذاری زمین‌های این ناحیه، شرایط ویژه‌ای برای شرکت‌کنندگان در مزایده در نظر گرفته شده است تا افراد ذی‌صلاح و دارای شرایط در این ناحیه صنعتی تخصصی مستقر شوند.

لزوم تشکیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس نیز در این نشست با بیان اینکه مجلس برای سومین بار بر لزوم تشکیل وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تاکید کرده، گفت: تشکیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به صنعت توریسم کشور کمک می‌کند.

علی وقف‌چی اضافه کرد: تمام تلاش مجلس این است که بحث تشکیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را با موافقت دولت انجام دهد. معتقد هستیم چنان‌چه این اتفاق بیفتد و از نظر سازمانی ارتقا پیدا کند، مجلس نیز بتواند راحت‌تر نظارت داشته باشد و مسئولان مربوطه را بازخواست کند و مطمئنا به صنعت توریسم، صنایع‌دستی و فرش و ارزآوری کشور کمک می‌کند.

فرامرز نیک‌سرشت، معاون امور اقتصادی استاندار زنجان هم در این نشست تشکیل میز تخصصی صادرات فرش زنجان را از مهم‌ترین اولویت‌های استان اعلام و بر لزوم پیگیری آن تاکید کرد.

استاندار زنجان نیز با تاکید بر اینکه مسئولان باید توجه داشته باشند که قطعات زمین شهرک صنایع دستی ظریفان به صنوف واقعی واگذار شود، در مورد درخواست هنرمندان صنعت‌گر صنایع دستی در زمینه فروش تولیدات از طریق تبلیغ در سایت‌های مجازی ابراز کرد: موضوع را با همراهی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بررسی می‌کنیم.

فتح‌اله حقیقی با بیان اینکه تحقق این امر سبب ایجاد ثروت می‌شود، اضافه کرد: ارائه آمارهای مربوط به صنایع دستی بسیار خوشایند است اما ضروری است تا این آمارها به ارزش افزوده تبدیل شوند، این مهم تنها با ارائه طرح برگرفته از آمارها امکان‌پذیر است.

حقیقی با بیان اینکه زنجان در حوزه خدمات 27 درصد از اشتغال بخش خدمات کشور عقب مانده است، افزود: ضروری است تا در کنار یکدیگر برای جبران این عقب‌ماندگی اقدامات عملی و جدی انجام دهیم.

استاندار زنجان در پاسخ به اظهارات یکی از فعالان اقتصادی مبنی بر عدم دخالت دولت در قیمت اجناس و کالاهای تولید شده در بازار تاکید کرد: هر نظامی قانون می‌خواهد، دولت برای کنترل قیمت کالاهای بازار وارد میدان می‌شود و این مهم یکی از وظایف اصلی دولت است. در شرایطی که مردم در زندگی عادی خود مانده‌اند دولت نمی‌تواند بر قیمت بازار نظارت نکند.

اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانشورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی زنجاناتاق بازرگانی زنجانچاقوی زنجان
sedayezanjannews.ir/nx1160


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»