کد خبر: 11984
1403/03/20 - 8:52


صدای زنجان نزدیک به 2 دهه بلاتکلیفی صاحبان زمین‌های حوالی باغ ایرانیان گاوازنگ گزارش می‌دهد؛

زخمِ کهنه

تعدادی از ذی‌نفعان پروژه گاوازنگ: زمین‌مان را معاوضه نمی‌کنیم، تکلیف زمین‌هایمان را بعد از نزدیک به 20 سال مشخص کنید! چرا باید مردم درگیر بی‌قانونی‌های گذشته در گاوازنگ شوند؟/مدیرعامل سازمان همیاری شهرداری‌های استان: سکوت!

پایگاه خبری صدای زنجان
پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: اهالی روستای گاوازنگ و صاحبان اراضی این منطقه ظاهرا ناخواسته درگیر کوتاهی‌های صورت گرفته بیش از ۲۰ سال پیش مسئولانی شده‌اند که به جای اجرای قانون سعی در بی‌قانونی داشته‌اند، هر چند با ورود دستگاه قضایی از تخلفات گسترده ممانعت شد اما بنا به گفته بومیان، وضعیت زندگی آن‌ها روزبه‌روز سخت‌تر شده است.

حتی صاحبان قطعات زمین های خریداری شده در حدود 20 سال پیش نیز از بلاتکلیفی خود با وجود داشتن پروانه ساخت؛ گلایه‌مند هستند و می‌گویند: چرا باید چوب بی قانونی عده‌ای که چند سال پیش؛ با تخلفات خود پر وژه گاوازنگ را متوقف کرده و منجر به کندی اجرای این پروژه شدند را ذی نفعان منطقه بخورند؟

پروژه گردشگری گاوازنگ در دو بخش اجرایی می‌شود بخش نخست شامل عرصه ۷۵ هکتاری مشتمل بر ۱۴ قطعه با کاربری مختلف از جمله احداث انواع رستوران‌ها، کافی شاپ و اماکن تفرجگاهی است. بخش دوم نیز مربوط به عرصه ۳۲۷ هکتاری است که عموما مناطق کوهستانی و قسمت بالای سد را در بر می‌گیرد. در این بخش انواع اقامتگاه‌ها و مراکز خدماتی و رفاهی، سکونتگاه‌ها و اماکن تفرجگاهی مستقر می‌شوند.

منطقه گردشگری گاوازنگ یا ائل‌داغی در ۲ کیلومتری شمال شهر زنجان شامل روستای گاوازنگ، با جمعیت حدود ۴۵۰ نفر و نزدیک به ۱۵۰ خانوار است که سالیان سال است با وجود وعده‌های استانداران و فرمانداران و شهرداران زنجان، مشکلاتش رفع نشده است.

مدیریت دردسرساز برای زنجانی‌ها

تقریبا از سال ۷۷ مدیریت پروژه ۱۵۰ هکتاری به سازمان همیاری شهرداری‌های استان واگذار شد اما بعدها به دنبال پیگیری برخی از افراد مبنی بر مالکیت آن‌ها در محدوده نامبرده از طریق دستگاه قضایی و صدور احکام مربوطه که نشان می‌داد بخشی از اراضی متعلق به مردم بوده و شامل اراضی ملی نمی‌شود! البته برخی دلایل محیطی و فنی دیگر نیز سبب شد که مساحت ۱۵۰ هکتاری پروژه به ۱۰۰ و نهایتا ۷۵ هکتار کاهش یابد.

نهایتا پروژه گردشگری گاوازنگ در سال ۹۳ در کارگروه زیربنایی در قالب ۱۴ لکه جداگانه در مجموع به مساحت ۷۵ هکتار تعریف شد و به عبارت دیگر دارای طرح روشن و مشخصی شد. این طرح مشابه طرح تفصیلی در شهر بوده و در ۱۴ لکه متفاوت کاربری‌ها اعم از مسکونی، تجاری، اداری، گردشگری، آموزشی مذهبی، بهداشتی و انواع مراکز خدماتی مانند کافی‌شاپ‌ها، فودکورت‌ها، هتل و نظایر آن مشخص‌تر شد اما بنا به اظهارات مسئولان وقت سازمان همیاری شهرداری‌های استان به علت واگذاری‌های غیر اصولی انجام شده و انجام اقدامات خارج از چارچوب قرارداد در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰، با ورود برخی دستگاه‌های نظارتی، عملا طرح سرعت حداقلی را داشته است. همچنین به تدریج برخی پرونده‌های مربوطه در نهادهای ذیربط تشکیل شده و موضوع در دستور کار قرار گرفت.

یکی از افراد مطلع در گفت‌وگو با صدای زنجان عدم وجود سند مالکیت برای مجری پروژه، نبود زیرساخت‌های گاز و آب، انحراف در واگذاری اراضی، عدم تعریف منابع مالی را چهار مشکل اصلی و حساس پروژه گردشگری گاوازنگ اعلام کرده و می‌گوید: عدم وجود سند مالکیت برای مجری پروژه یکی از مشکلات جدی است. به طور مثال از ۷۵ هکتار که در قالب ۱۴ قطعه تعریف شده، سند مالکیتی وجود ندارد.این به آن مفهوم است که مجری پروژه باید نسبت به انجام آن اقدام کرده و اداره کل منابع طبیعی پس از سال‌ها سند مالکیت را فارغ از اینکه مجری پروژه هر که هست باید با رعایت ضوابط و قوانین صادر کند تا مالک نسبت به جذب منابع از طریق بخش خصوصی اقدام کند.

این منبع آگاه ایجاد زیرساخت نظیر شبکه گازرسانی و آب شرب لوله‌کشی را از الزامات پروژه گردشگری گاوارنگ عنوان کرده و می‌گوید: گاز و آب شرب از مولفه‌های مهم در ایجاد هتل، کافی‌شاپ، رستوران و غیره است که متاسفانه با گذشت بیش از ۲۰ سال به آن توجه قابل قبولی نشده است.

وی با اشاره به انحراف در واگذاری اراضی بین بازه زمانی ۸۹ تا ۹۲ یادآور می‌شود: شاید در برخی موارد بدون کسب مجوز از سوی ارگان‌های ذیربط از جمله جهاد کشاورزی و منابع طبیعی فرآیند واگذاری انجام شده که این مسئله سبب گردیده تا نهادهای مربوطه روند اجرای پروژه را کند و در برخی موارد متوقف کرده‌اند.

این مطلع با بیان اینکه ابتدای سال ۹۰ اقدامات مربوط به تملک بخشی از اراضی در محل هدف انجام و مقرر شد به اهالی در ازای واگذاری زمین‌های خود، شهرک مسکونی در مجاورت سد گاوازنگ برای اسکان روستائیان اختصاص یابد، می‌گوید: پس از سال ۹۲ این روند متوقف شد. به نظرم این بخش یکی از آسان‌ترین بخش پروژه گاوازنگ است و مسئولان باید به سرعت نسبت به تعیین تکلیف زمین‌ها و آغاز عملیات شهرک‌سازی در منطقه هدف اقدام کرده و نسبت به فنس‌کشی در اطراف محوطه پروژه اقدام کند. البته در این زمینه با نهادهای نظارتی در حال هماهنگی هستیم.

وی در مورد زمان تکمیل و تحویل پروژه عنوان می‌کند: مشکلات فعلی این پروژه مربوط به روند اجرایی نیست. برای این مشکل می‌توان زمانی را تعیین کرد اما در حال حاضر مشکل حقوقی وجود دارد که ضروری است کارگروهی با حضور شرکت‌های خدمات‌رسان، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و استانداری تشکیل و مباحث حقوقی در آن بررسی و پیگیری شود.

 زمین‌مان را معاوضه نمی‌کنیم، تکلیف زمین‌هایمان را بعد از نزدیک به 20 سال مشخص کنید!

صاحبان زمین‌های حوالی باغ ایرانیان (بخش بالایی نمایشگاه بین المللی کاسپین) به صدای زنجان می‌گویند: این اراضی در مساحت 5 هکتاری و به 157 قطعه نیز تقسیم شده و از سوی سازمان همیاری شهرداری‌های استان زنجان و با اطلاع استانداری زنجان به تعدادی از بومیان، شهروندان و پیمانکاران فروخته شده است اما موضوع ساخت و ساز در زمین‌های خریداری‌شده‌شان تحت الشعاع برخی بی قانونی‌ها قرار گرفته است.

یکی از ذی‌نفعان به صدای زنجان می‌گوید: چندین بار دست به تجمع زده‌ایم، در حال حاضر خواهان گفت‌وگو با استاندار زنجان هستیم اگر جوابگو نباشند به بیت رهبری خواهیم رفت. سال 89-88 زمینی واقع در «گاوازنگ» با سربرگ استانداری زنجان (پشت مغازه‌ها) خریداری کردیم، پس از سال‌ها نه تنها زمین را تحویل ما نمی‌دهند بلکه می‌گویند زمین دیگری را برایمان در نظر گرفته‌اند و حاضرند معاوضه کنند.

این شهروند ادامه می‌دهد: ما از موقعیت جغرافیایی زمینی که مسئولان می‌گویند به جای زمین‌مان می‌خواهند بدهند؛ اطلاعی نداریم و نمی‌خواهیم هم داشته باشیم. زمین فعلی ما دارای ارزش است، به شخصه زمینم را با هیچ زمین دیگری معاوضه نمی‌کنم؛ من زمینم را معامله کرده و مبلغش را هم پرداخت کرده‌ام چرا باید به دیگری واگذار یا معاوضه کنم؟

دیگر ذی نفع نیز در گفت‌وگو با صدای زنجان اضافه می‌کند: 157 قطعه زمین در مساحت 5 هکتاری واقع شده‌اند. یکی از ذی نفعان ابتدای دهه 90 زمین 300 متری واقع در کوچمشکی زنجان که در حال حاضر چندین ده میلیارد تومان ارزشش است را فروخته و در گاوازنگ زمین خریداری کرده است. چرا باید زمین مدنظر مسئولان را قبول کنیم؟ زمینی که نمی‌دانیم در قیاس با زمین‌هایمان ارزشمند هست یا نه؟ اصلا داخل محدوده است یا نه؟ حتی اگر در گاوازنگ هم برایم زمین در نظر بگیرند؛ را نمی‌خواهم.

وی با استناد به مصوبات استانی و کشوری در خصوص اراضی مذکور گاوازنگ عنوان می‌کند: برخی از ذی نفعان در زمین های مورد اشاره؛ دارای پروانه ساخت هستند. برایمان جای سوال است واقعا مسئولان این مجوزها را ندیده و از آن بی‌خبرند که از صاحبان قطعات اراضی می‌خواهند تا با پیشنهاد اراضی مدنظر آن‌ها موافقت کنند؟

 چرا باید مردم درگیر بی‌قانونی‌های گذشته در گاوازنگ شوند؟

تقریبا از سال 1385 به بعد بخشی از اراضی در گاوازنگ از طریق سازمان همیاری شهرداری‌های زنجان به نمایندگی از استانداری زنجان به بومیان، شهروندان و پیمانکاران واگذار شده است که بعد از گذشت سال‌ها هیچ نتیجه‌ای در قبال درخواست‌ها برای ساخت و ساز صورت نگرفته است.

یکی از شهروندان زنجانی در گفت‌وگو با صدای زنجان می‌گوید: ظاهرا مدیران ذیربط تصمیم گرفته‌اند که به بخشی از صاحبان این قطعات (بالای نمایشگاه کاسپین و حوالی باغ ایرانیان)، پیشنهاد معاوضه زمین‌ بدهند. به عنوان یکی از ذی نفعان؛ خسارت وارده در یان سال‌ها را از مسئولان مربوطه نمی‌خواهم اما به شدت پیگیر اجرای مفاد تفاهم نامه خرید این زمین ها هستم. در گاوازنگ لکه‌های مختلف با کاربری های متفاوت وجود دارد که یکی از لکه ها؛ مسکونی است. پروانه ساخت به صاحبان قطعات نیز صادر شده و هزینه‌های مربوطه نیز پرداخت شده است و حتی چند نفر از افراد نیز شروع به ساخت و ساز کرده‌اند اما در مرحله اسکلت بتنی؛ کار را متوقف کرده‌اند.

این شهروند ضمن قدردانی از پیگیری تعدادی از نمایندگان مجلس و مسئولان ارشد استانی با اشاره به حواشی پیش آمده در خصوص واگذاری‌ اراضی در منطقه گاوازنگ مربوط به سال‌های گذشته می‌گوید: متاسفانه بدنه قوی کارشناسی وجود ندارد؛ با وجود اینکه هر بار ذی نفعان و شهروندان خواسته‌اند که حقانیت خود را نشان دهند اما حواشی پیش آمده مربوط به سال‌های گذشته این اجازه را به ما نداده تا حق مان را پس بگیریم.

سکوت معنادار؟

پیگیری‌های صدای زنجان جهت گفت‌وگو با سعید رضایی، مدیرعامل سازمان همیاری شهرداری‌های استان زنجان میسر واقع نشد و ایشان با وجود دریافت سؤال حول محور مشکلات ذی نفعان قطعات زمین فروخته شده توسط این سازمان در دهه 80؛ «سکوت» را ترجیح داد.

امکان گفت‌وگو با محمد شعاعی، معاون امور عمرانی استاندار زنجان نیز به علت حضور در جلسه؛ (تا پایان وقت اداری شنبه 19 خردادماه 1403) وجود نداشت.

اقدام کننده: ایرج_رفیعی

صدای زنجانگاوازنگبلاتکلیفی صاحبان زمین‌هاباغ ایرانیان
sedayezanjannews.ir/nx11984


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»