کد خبر: 7553
1400/02/07 - 14:3


آیا ادامه تعطیلی کسبه و اصناف به‌خاطر شیوع کرونا منطقی است؟

کسبه: راهی جلوی پای‌مان بگذارید

کسبه: با این قوانین رسماً باید درب مغازه‌ها را ببندیم/ عضو هیئت امنای بازار: حداقل بگذارید روزانه یک‌سوم کسبه کار کنند!/ پژوهشگر اجتماعی: تداوم تعطیلی‌ها تبعات اجتماعی دارد

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- این روزها تداوم تعطیلی‌های ناشی از شیوع بیش از پیش کروناویروس منجر به نارضایتی صنوف و بازاریان زنجان شده است. کسبه که منتقد نحوه مدیریت مسئولان هستند، می‌گویند اگر وضعیت، قرمز است چرا باید تمامی مراکز دولتی، قضایی، مراکز جراحی زیبایی و تعداد بالایی از هیئت‌های مذهبی که پذیرای انبوهی از جمعیت هستند و رعایت پروتکل‌های بهداشتی نیز بسیار کمرنگ است بدون هیچ محدودیتی فعالیت کنند اما کسبه با مغازه‌های محدود مجبور به تعطیلی شوند؟

صاحب یکی از فروشگاه‌های پوشاک واقع در خیابان امام می‌گوید: تمامی همکاران من رکود سال گذشته بازار به علت شرایط اقتصادی کشور و شیوع کرونا را به امید تدبیر از سوی مسئولان سپری کردند اما متاسفانه این امید با تصمیمات برنامه‌ریزان به یاس تبدیل شد!

این مغازه‌دار می‌گوید: مگر امسال ما توانستیم کاسبی کنیم؟ دقیقا وقتی فصل فروش ماست تصمیم می‌گیرند مغازه‌ها را تعطیل کنند اما چه کسی به فکر چک‌ها و بدهی‌های ماست.

وی با بیان اینکه کسبه این بازار از صبح ساعت 10 در سر کار خود حاضر شده و ظهرها نیز از ساعت ۱۴ تا ۱۷ به‌طور معمول تعطیل هستند، عنوان می‌کند: تمام مشتریان این بازار به‌طور معمول عصر تا پاسی از شب برای خرید به این خیابان مراجعه می‌کنند لذا با وضع قانون مسئولان رسماً باید مغازه را تعطیل کرد!

دورهمی‌های خانوادگی را تعطیل کنید

یکی از بازاریان فعال در حوزه کیف و کفش می‌گوید: کسبه لوازم و اجناس مغازه‌های خود را با سپردن چک به فروشندگان عمده تهیه کردند که محدودشدن فعالیت بازارها موجب ناتوانی در تامین مبالغ این چک‌ها و در نتیجه افزوده شدن مشکلات آنان می‌شود.

وی ادامه داد: از وقتی ویروس کرونا شیوع پیدا کرده، مردم پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند، در خانه می‌مانند و آنطور که باید مشتری نداریم چرا خیال می‌کنند تعطیلی اصناف به منزله مدیریت کرونا است؟ مگر نه اینکه درصد بالایی از ابتلای بیماری در کشور و استان، خانوادگی بوده است؟ پس باید مسئولان کار کنند و دورهمی‌های خانوادگی، مراسم عروسی و عزا در باغات و خانه‌ها را تعطیل کنند نه اینکه جلوی کسب و کار ما را بگیرند. مگر عامل شیوع کرونا ما بودیم؟

قبل از اینکه کسبه وبال‌ دولت شود، مسئولان در تصمیم‌گیری‌‌شان تجدید نظر کنند!

در شهر زنجان 23 هزار واحد صنفی مشغول فعالیت هستند که به گفته سیدمحمود موسوی، رئیس اتاق اصناف زنجان از این تعداد حدود 17 هزار واحد که در ردیف گروه شغلی یک قرار ندارند به علت شیوع کروناویروس خسارت جبران ناپذیری دیده‌اند.

موسوی با اشاره به وعده‌های مسئولان دولتی برای حمایت از کسبه عنوان می‌کند: بیش از یک سال از شیوع کرونا در کشور سپری می‌شود، اما نه خبری از بخشودگی مالیات بود و نه وام‌های آنچنانی که بتواند خسارت وارده به فعالان صنفی را جبران کند!

سیدمحمد علویون، عضو هیئت امنای بازار زنجان نیز در گفت‌وگو با صدای زنجان ضمن ابراز نارضایتی از تصمیم‌گیری‌های بی‌هدف و حتی تبعیض‌آمیز مسئولان در رابطه با تعطیلی کسبه و واحدهای صنفی می‌گوید: این نگرش مسئولان در بازدید میدانی از سطح شهر کاملا مشهود است. در حال حاضر حجم بالایی از مردم در داروخانه‌ها، مراکز درمانی، دفاتر پیشخوان دولتی، بانک‌ها، دادسرا و دادگستری حضور دارند، این مراکز کمترین رعایت را در اجرای پروتکل‌های بهداشتی دارند. جالب است این مراکز تعطیل نیستند، گویا ویروس فقط در مغازه‌ها و بازار است!

عضو هیئت امنای بازار زنجان با تاکید بر اینکه ما شرایط کرونایی را درک و بر لزوم حساسیت‌ها برای اجرای پروتکل‌های بهداشتی و رعایت فاصله اجتماعی اصرار داریم، اضافه می‌کند: جالب است مسئولان می‌گویند نگرانند! بعد 15 روز عید را به مردم می‌گویند سفر کنید و هیچ محدودیتی هم قائل نمی‌شوند، آن وقت در روز طبیعت (13 بدر)، قشر ضعیفی که پولی برای مسافرت در ایام عید نداشته را از حضور 3 ساعته در طبیعت منع می‌کنند! اگر این سوءمدیریت نیست پس چیست؟

علویون با بیان اینکه در حال حاضر مراکزی که انواع عمل زیبایی را انجام می‌دهند، بدون هیچ محدودیتی از سوی دولت فعال هستند، عنوان می‌کند: برخی هیئت‌های مذهبی بدون رعایت پروتکل‌های بهداشتی در سطح شهر زنجان، نسبت به برگزاری مراسم اقدام می‌کنند و خبری از مسئولان دغدغه‌مند و نگران سلامتی مردم هم نیست! آن وقت مغازه‌داری که در مغازه‌اش نشسته و تمامی پروتکل‌ها را رعایت می‌کند حق ندارد کسب و کار کند!

علویون با اشاره به معیشت دشوار کسبه و بازاریان در شرایط کرونایی و تداوم تعطیلی‌ها می‌گوید: 50 درصد کسبه مستاجرند، چک دارند و برای وصول آن نگرانند! خبری از استمهال، بخشودگی مالیاتی و عوارض و همراهی دستگاه‌های خدمات رسان نظیر برق و غیره هم نیست! دولت فقط می‌گوید کسبه و واحدهای صنفی تعطیل کنند زیرا وضعیت کرونایی قرمز است! خودش هم کاری نمی‌کند! چرا باید مردم هزینه بدهند؟ دولت الان چه کار می‌کند؟

حداقل بگذارید روزانه یک‌سوم کسبه کار کنند!

عضو هیئت امنای بازار زنجان ضمن ابراز نگرانی از بروز آسیب‌های اجتماعی در صورت تداوم تعطیلی‌های واحدهای صنفی و بازار پیشنهاد بازگشایی یک سوم واحدهای صنفی در طول هفته را داده و می‌گوید: هر یک از واحدهای صنفی با برنامه‌ریزی اتحادیه‌های مربوطه در طول هفته 2 روز موظف به بازگشایی واحد خود شده و مابقی روز را باید تعطیل کنند. به نظرم با این روش فشار روحی و روانی و اقتصادی بر کسبه تا حدود زیادی رفع می‌شود، امیدوارم مسئولان این مهم را مدنظر قرار دهند.

جای خالی روانشناسان و جامعه‌شناسان در ستاد مقابله با کرونا

اما سیدمرتضی موسوی، پژوهشگر اجتماعی در رابطه با تبعات اجتماعی تداوم تعطیلی‌ کسبه‌ها و صنوف به صدای زنجان می‌گوید: آنچه در مورد کرونا حائز اهمیت است این است که ما نباید به این ویروس به عنوان یک پدیده پزشکی صرف نگاه کنیم و تنها از جنبه پزشکی و بهداشتی آن را تحلیل کنیم. بلکه تأثیرات اجتماعی، اقتصادی و روانی که کرونا بر کنش‌ها و روابط افراد و بر جامعه گذاشته بسیار وسیع‌تر و گسترده‌تر بوده و هرگونه غفلت و یا نادیده‌گرفتن تأثیرات این ویروس در این سه حوزه، می‌تواند لطمات جبران ناپذیری را بر ما و جامعه ما وارد سازد.

موسوی معتقد است: از آن‌جایی که گفتمان غالب در جامعه ما نسبت به این ویروس، سیاسی و پزشکی است، به همین خاطر وقتی به ترکیب ستاد ملی مقابله با کرونا نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که این ستاد متشکل از سیاسیون و متخصصان حوزه بهداشت و سلامت است و بنابراین در تصمیماتی که توسط این ستاد اتخاذ می شود، به وضوح می توان جای خالی جامعه شناسان، اقتصاددانان و روانشناسان را احساس کرد.

این پژوهش‌گر اجتماعی با اشاره به وضعیت خانواده‌ها در شرایط دشوار اقتصادی می‌گوید: این واقعیت را تقریبا همه اذعان دارند که در چند سال اخیر، سفره مردم عادی روزبه‌روز کوچک‌تر شده است و کمر بسیاری از آن‌ها به علت گرانی و تورم خم شده و به سختی می‌توانند از عهده مخارج زندگی روزمره‌شان برآیند. در چنین وضعیتی، کرونا نیز به مشکلات قبلی افزوده است.

قطع تنها منبع درآمد و ارتزاق کسبه قابل قبول نیست

موسوی اضافه می‌کند: کرونا ویروسی است که بیش از یک سال است جهان و از جمله جامعه ما را با خود درگیر کرده و یکی از حوزه‌هایی که به شدت آن را تحت تأثیر قرار داده و حتی بخش‌هایی از آن را نابود کرده، حوزه اقتصادی است، طوری که برخی از مکان‌هایی نظیر تالارها، استخرها و غیره را به طور کامل به تعطیلی کشانده و ضربات جبران‌ناپذیری به صاحبان این مشاغل زده است و برخی دیگر از جمله رستوران را در حالت نیمه‌تعطیل قرار داده است.

این پژوهش‌گر اجتماعی بر لزوم حمایت دولت از کسبه و صنوف تاکید کرده و می‌گوید: انتظار آن است که دولت از این قشر حمایت کند اما در عمل. نه تنها شاهد حمایت دولت نیستیم، بلکه با تصمیماتی که ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر تعطیلی مشاغل آزاد گرفته، تنها منبع درآمد و ارتزاق آنان را نیز قطع کرده و چالش‌های فراوانی برای آنان و خانواده شان بوجود آورده است.

دولت بابت هر یک روز تعطیلی اصناف باید غرامت پرداخت کند

موسوی معتقد است: تعطیلی بازار و مغازه‌ها و رستوران‌ها و سایر واحدهای صنفی زمانی قابل توجیه است که شما بتوانید یک جایگزینی برای منبع درآمد این افراد پیدا کنید. مثلاً دولت اعلام کند حالا که مشاغل شما را تعطیل کردیم، برای اینکه تورم و گرانی ناشی از مدیریت ما بیش از این به زندگی شما فشار نیاورد، بابت هر روز بسته بودن مغازه‌تان مبلغی به عنوان کمک هزینه به حساب شما واریز می‌شود تا کسبه بابت اینکه سر برج چگونه اقساط شان را پرداخت خواهند کرد، چگونه اجازه خانه و یا اجاره مغازه‌شان را پرداخت خواهند کرد، نگران نباشند.

 اما ما شاهد هستیم که در این زمینه دولت کار خاصی انجام نمی دهد و هیچ کمک هزینه‌ای به صاحبان این مشاغل پرداخت نمی کند، پس طبیعی است که این گروه نسبت به تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر تعطیلی مغازه‌شان، احساس رضایت نکنند و نارضایتی خود را از اتخاذ چنین تصمیماتی که زندگی آنها را با چالش جدی مواجه کرده، ابراز کنند که اگر این رویه هم‌چنان ادامه داشته باشد ما در آینده‌ای نزدیک شاهد آسیب‌های جدی و جبران‌ناپذیری در این قشر خواهیم بود.

تداوم تعطیلی‌ها تبعات اجتماعی دارد

موسوی برخورد دوگانه ستاد ملی مقابله با کرونا را از مهم‌ترین عوامل در نارضایتی کسبه به علت تداوم تعطیلی‌ها اعلام کرده و می‌گوید: اینکه مثلاً بخواهیم مغازه‌های کوچک مثل یک لباس‌فروشی، یا تعمیر لوازم خانگی را که مشتری چندانی هم ندارند و شاید روزی 20 نفر هم به آنجا مراجعه نکنند را ببندیم و در مقابل اداره و سازمان‌هایی را که روزانه 3 الی 4 هزار ارباب رجوع دارند را باز بگذاریم و کاری هم به کار آنها نداشته باشیم مصداق بارز عملکرد دوگانه دولت در مدیریت کرونا است.

این پژوهشگر اجتماعی عنوان می‌کند: اگرچه مقابله با کرونا و هرگونه تصمیم‌گیری و اقداماتی در این زمینه که باعث شود ما کم‌تر شاهد مرگ‌و‌میر و از دست‌دادن هموطنان و عزیزان خودمان باشیم، اقدامی است قابل تقدیر و قابل ستایش، اما این بدین معنا نیست که تصمیماتی که گرفته می‌شود، مصداق «یکی بر سر شاخ، بن می‌برید» باشد.

به اعتقاد «موسوی» روش دولت در تعطیلی مشاغل با هدف مقابله با کرونا، نتیجه‌ای جز نارضایتی خیل عظیمی از شهروندان نخواهد داشت که امیدواریم تصمیماتی که در آینده گرفته می شود، این نارضایتی‌ها را برطرف سازد، زیرا برای مقابل با کرونا به همکاری همه شهروندان نیاز داریم و هر تصمیمی که منجر به نارضایتی مردم شود، باعث کاهش مشارکت و همکاری آنان در این زمینه خواهد شد.

انتهای پیام/

خبرنگار: لیلا محمدی

 

اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانتعطیلی اصنافعلویونکرونا
sedayezanjannews.ir/nx7553


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»