کد خبر: 7660
1400/03/10 - 13:37


باوجود انکار نماینده زنجان در مجلس

قالیباف دستکاری در بودجه را تایید کرد

با گذشت هفته‌ها از این موضوع بالاخره محمد‌باقر قالیباف که در مواجهه با آن سکوت اختیار کرده بود‌ آن را پذیرفته است و همه تقصیرها را گردن سبک بودجه‌نویسی انداخته و قول اصلاح روند بررسی بودجه را داده است

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان- گرچه نماینده زنجان و طارم در مجلس و عضو کمیسیون تلفیق بودجه 1400 در نشست خبری چند روز پیش خود، موضوع دستکاری در بودجه جاری را رد کرده بود اما به نظر می‌رسد اظهار نظرها در مورد این موضوع پایان ندارد و در مقابل هستند نمایندگانی که بر وقوع دستکاری در بودجه تاکید دارند، تا جایی که رئیس مجلس نیز با بهانه قراردادن مشکل در سبک بودجه‌نویسی، موضوع دستکاری در بودجه را به‌صورت ضمنی پذیرفته است.

مصطفی طاهری، نماینده زنجان و طارم در مجلس در نشست خبری هشتم خردادماه جاری خود در پاسخ به سوالی در رابطه با ادعای چند نماینده در مورد «دست‌کاری بودجه 1400» در مجلس که هیچ یک از نماینده‌های استان اظهار نظری شفافی درباره ان نداشته‌اند، گفت: دستکاری بودجه به هیچ عنوان درست نیست و هیچ افزایش هزینه‌ای توسط مجلس صورت نگرفته است. نصف بودجه کشور در تبصره نوشته شده بدون ذکر ارقام و عدد که گفتیم باید شفاف‌سازی شود. کلی ارقام در ردیف‌ها نوشته شده اما در جدول خبری از آن‌ها نبود که بخشی از این هزینه‌های پنهان را شفاف‌سازی کردیم. برخی از لایه‌های موجود در بودجه همچنان نیاز به شفافیت دارند.

نماینده مردم زنجان و طارم با بیان اینکه با شفاف‌سازی ارقام و اعداد، 300 تا 400 هزار میلیارد تومان به درآمد افزوده شد، تصریح کرد: این اقدام مجلس گامی در راستای کاهش کسری بودجه بود و به هیچ عنوان هزینه‌ای به بودجه 1400 اضافه نشده است. حتی قرار بود دولت 25 درصد دستمزدها را افزایش دهد که گفتیم برای افرادی که حقوق آن‌ها بالای 10 میلیون تومان است باید 2.5 میلیون تومان افزایشی لحاظ شود. ما (مجلس) به دنبال کاهش هزینه‌ها بودیم اما زیاد هم زورمان (به دولت) نرسید!

دست‌کاری جداول بودجه بعد از تصویب در مجلس از جمله ا‌دعاهای نمایندگان مجلس یازدهم از آنچه در پشت‌پرده بودجه ۱۴۰۰ رخ داده‌ است، بود. ماجرای ادعای دست‌کاری در لایحه بودجه ۱۴۰۰ به آخرین جلسه مجلس قبل از تعطیلات دو‌هفته‌ای پارلمان در ۳۱ فروردین برمی‌گردد که زمزمه آن با تذکر کاظم دلخوش، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضائی و پاسخ محمدباقر قالیباف علنی شد. دلخوش به قالیباف گفت‌ بسیاری از احکام و جداول بودجه سال ۱۴۰۰ بعد از تصویب در صحن تغییر پیدا کرد و جداول جابه‌جا شده است. در پاسخ قالیباف هم گفت که «برخی دوستان نامه‌ای در این مورد به من نوشتند و دیشب با آنها نیز صحبت کردم، خودم جلسه‌ای را د‌راین‌باره برگزار می‌کنم».

بعدازظهر همان روز علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، این توییت را خطاب به قالیباف، رئیس مجلس و نادران، رئیس کمیسیون تلفیق، نوشت: «جناب محمدباقر قالیباف و جناب الیاس نادران، متأسفانه بررسی جداول بودجه ۱۴۰۰ حاکی از تغییرات گسترده ارقام و اعداد پس از رأی‌گیری لایحه بودجه در صحن مجلس با اطلاع و تأیید جناب‌تان می‌باشد.

تا آنجا که در کمال تعجب جداول ۲۵روز پس از تصویب بودجه ابلاغ شده که در نوع خود بی‌نظیر است؛ لذا با توجه به رانت ایجادشده برای عده‌ای خاص و تذکرات متعدد نمایندگان پیرامون این موضوع که شنیده نشد، با هدف جلوگیری یک رانت بزرگ که منجر به ذبح قانون‌گرایی در نظام بودجه‌ریزی کشور خواهد شد، این تخلف را پیگیری خواهم کرد». دقایقی بعد از انتشار، مجتبی توانگرتهران بدون اشاره مستقیم به توییت خضریان در توییتر نوشت: «آقای صادق محصولی، دبیر‌کل محترم حزب پایداری! ظاهرا تمایل دارید در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نقش فعال ایفا کنید. سلمنا، ولی بدانید و به نمایندگان همراه خود در مجلس تفهیم کنید که مسیر پاستور از تخریب ناجوانمردانه بهارستان نمی‌گذرد‌».

در ادامه مالک شریعتی و رحیم زارع، عضو هیئت‌رئیسه و سخنگوی کمیسیون تلفیق در دفاع از عملکرد خود به ارائه توضیحاتی پرداختند؛ شریعتی «ادعای دست‌کاری بودجه ۱۴۰۰» را کذب خواند و گفت: «هیچ تصمیمی در بودجه ۱۴۰۰، بدون مجوز از اعضای کمیسیون تلفیق و صحن‌علنی گرفته نشده است. ادعای دست‌کاری و رانت خلاف واقع است».

اما کاظم دلخوش دیگر عضو کمیسیون تلفیق،‌ در‌این‌باره صراحتا توضیح داد: «در جایگاه اعضای کمیسیون تلفیق امین مجلس بودیم، چند ماه شبانه‌روزی روی بودجه کار کردیم، اما نهایتا جداول در ۲۵ فروردین با تأخیر به دولت ارسال شد و همچنین در برخی از احکام بودجه تغییراتی صورت گرفته بود که با آنچه نمایندگان به تصویب رسانده بودند، تفاوت داشت. اعتقادمان بر این است بودجه نوشته‌شده و به‌تصویب‌رسیده توسط مجلس با بودجه‌ای که به دولت ارجاع شد، تفاوت دارد».

به‌هرحال توییت‌های خضریان و اعتراضات به تغییر جداول بودجه در‌نهایت به نامه بیش از 100 نماینده انجامید که در آن از محمدباقر قالیباف خواسته بودند در این زمینه شفاف‌سازی کند. این نمایندگان دست‌کاری در ارقام جداول مصوب بودجه ۱۴۰۰ را رکوردی جدید در عدم تمکین به قانون آیین‌نامه و ایجاد رانت برای چند نفر عنوان کرده و خواستار اقدام رئیس مجلس در این زمینه شدند.

در پاسخ به این نامه، هیئت‌رئیسه کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ با این توضیح که کمیسیون کار خود را «قانونی و در موعد مقرر» انجام داده و بودجه نیز در موعد قانونی به دولت ابلاغ شده، تأکید کرد در برابر نمایندگانی که ابهام دارند، مستقل از تعدادشان، وظیفه خود را روشنگری و ارائه توضیحات می‌دانیم تا کلیه مسائل برطرف شود.

سازمان برنامه‌و‌بودجه نیز بعد از چند روز سکوت با تأیید ادعای «تغییرات در ارقام جداول مصوب بودجه ۱۴۰۰ از سوی مجلس» اعلام کرد: «در نامه رئیس مجلس به رئیس‌جمهور تغییرات در جداول بودجه به دولت ابلاغ شده است. سازمان برنامه‌و‌بودجه کشور در جریان علت و ماهیت این تغییرات نبوده و صرفا به‌‌عنوان مجری قانون، خود را ملزم به اجرای آن می‌داند».

با توجه به عدم پاسخ‌گویی هیئت‌رئیسه مجلس و ادامه ابهام در رابطه با دست‌کاری بودجه، خضریان در رشته‌توییت‌های بعدی خود از جزئیات تغییر در جداول بودجه پرده برداشت. او نوشت: «کسانی که از فردای ابلاغ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ به دولت تا ۱۴ فروردین در طبقه نهم ساختمان شیخ فضل‌الله مجلس در‌حال تغییر ردیف‌های بودجه بودند، باید پاسخ‌گو باشند که چه کرده‌اند؟ و بعد از همه این مراحل چه کاری روی بودجه ۱۴۰۰ انجام می‌دادند؟ این همه تناقض از کجاست؟». این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: «متأسفانه مشاهده می‌شود برخی تحت‌عنوان رویه‌بودن این اتفاقات در سال‌های گذشته، به دنبال توجیه این تخلفات هستند؛ سال‌های گذشته هر طور بوده دلیل نمی‌شود همان رویه غیرقانونی در مجلس با ادعای انقلابی‌گری ادامه داشته باشد».

او ادامه داد: «آقایان چه اختیاری داشتند که حق قانون‌گذاری نمایندگان را به یک جمع چند‌نفره تفویض کنند؟»

با همه این تفاصیل هرچند اصل دست‌کاری بودجه هرگز صراحتا از سوی هیئت‌رئیسه مجلس رد نشد، اما در دفاع فقط بر متداول‌بودن این رفتار تأکید شد که بارها ازسوی نمایندگان سابق مجلس این ادعا نیز رد شد و بسیاری بر بی‌سابقه‌بودن چنین دست‌کاری در جداول بودجه تأکید کردند. برای نمونه بهرام پارسایی، نماینده پیشین مجلس تغییر و دست‌کاری در جداول بودجه ۱۴۰۰ را در نوع خود بی‌سابقه دانست و گفت: این قبیل کارها هم بی‌احترامی به رأی مردم است و هم منجر به تنزل و افول جایگاه مجلس شورای اسلامی می‌شود. او ادامه داد: متأسفانه در یک رفتار غیرمرسوم، بودجه‌ای که در سال ۹۹ مراحل تصویب و تأیید نهایی شورای نگهبان را گذرانده، تغییر کرده و در این میان عده‌ای به‌جای عذرخواهی و پاسخ‌گویی، به بدترین شکل از این کار دفاع هم می‌کنند. جلال میرزایی، نماینده سابق مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه خاطرنشان کرد: در جامعه وقتی مسئله‌ای مطرح می‌شود، جار‌وجنجال رسانه‌ای، اصل قضیه را به حاشیه می‌برد، باید مسئولیت این اقدام مشخص شود، مصوبات کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس مشخص است با استخراج اطلاعات به‌راحتی این مسئله شفاف‌سازی می‌شود. میرزایی تصریح کرد: اضافه‌کردن اعتبارات برخی از دستگاه‌ها نوعی بدعت در قانون‌گذاری است و جایگاه مجلس و شأن نمایندگان را زیر سؤال می‌برد.

حال با گذشت هفته‌ها از این موضوع بالاخره محمد‌باقر قالیباف که در مواجهه با آن سکوت اختیار کرده بود‌ آن را پذیرفته است و همه تقصیرها را گردن سبک بودجه‌نویسی انداخته و قول اصلاح روند بررسی بودجه را داده است.

خضریان، نماینده مجلس، از برگزاری جلسه‌ای با حضور محمدباقر قالیباف برای بررسی تغییرات بودجه پس از تصویب مجلس شورای اسلامی خبر داده و در صفحه شخصی خود در توییتر درباره بودجه، توضیحاتی نوشت. او نوشته است: «در ادامه پیگیری اتفاقات بودجه ۱۴۰۰ و تغییرات پس از تصویب مجلس، صبح امروز (یکشنبه) جلسه‌ای با حضور آقایان قالیباف، نادران، زنگنه و بنده برگزار گردید و جناب قالیباف ضمن پذیرش انتقادات، نسبت به تغییر نرم‌افزار بودجه و اصلاح سبک بودجه‌نویسی که مانع بروز اتفاقات این‌چنینی شود، قول مساعد داد».

البته ‌‌باید گفت اگر ایراد در سبک بودجه‌نویسی بود، حداقل نمایندگان سابق و فعلی مجلس باید در جریان چنین سبکی می‌بودند و این‌چنین شاهد واکنش‌های منفی به دست‌کاری بودجه نبودیم.

انتهای پیام/



صدای زنجاندستکاری بودجهمصطفی طاهریقالیباف
sedayezanjannews.ir/nx7660


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»