کد خبر: 811
1397/08/13 - 19:46


واکنش رئیس شورای ملی زیتون ایران به خبر تولید روغن زیتون پالم‌دار در طارم:

روغن زیتون طارم، پالم ندارد

تولید روغن زیتون پالم‌دار در طارم توطئه واردکنندگان است

پایگاه خبری صدای زنجان

الهام احمدی- مهدی عباسی، رئیس شورای ملی زیتون ایران ضمن تکذیب تولید روغن‌های زیتون پالم‌دار در طارم در پاسخ به صدای زنجان خاطرنشان کرد: روغن پالم اغلب وارداتی است، این‌که بگوییم چون در طارم روغن زیتون تولید می‌شود حتماً در آن پالم نیز یافت می‌شود این‌گونه نیست چرا که این روغن برای تولید و تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی در زمینه ترکیب روغن‌های وارداتی بی‌کیفیت و نیز روغن مایع به روغن‌های زیتون اصل طارم که سبب بی‌اعتمادی مردم به خرید روغن زیتون از این منطقه و خدشه‌دار شدن صنعت تولید زیتون می‌شود نیز بیان کرد: از آنجایی که در کل دنیا به بحث‌های مختلفی همانند تولید یک محصول مثل روغن‌های زیتون هویت داده می‌شود از همین رو مباحث مطرح نیز در این مورد قابل پیگیری است ولی وقتی برند نداشته باشیم بسیاری از شائبه‌ها همانند تولید روغن‌های بی‌کیفیت و یا پالم‌دار مطرح شده و در صورت وجود نیز به دلیل نبود برند قابل پیگیری نیست از همین رو وقتی هویت نداشته باشیم رصد کردن این موارد بسیار سخت می‌شود.

موردی از روغن زیتون پالم‌دار در طارم مشاهده نکردیم

رئیس شورای ملی زیتون ایران در واکنش به این موضوع که اگر نبود برند مانع پیگیری و رصد برخی از شائبه‌هاست بر چه مبنایی تولید روغن‌ زیتون پالم‌دار را در طارم تکذیب می‌کنند، یادآور شد: همانطور که گفتم روغن پالم وارداتی بوده و بیشتر در صنایع تولید لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می‌گیرد در صورت قاچاق بودن نیز باید در بازار موجود باشد تا از آن در تولید روغن استفاده شود، ما تاکنون این موضوع را در بازار تولید و فروش روغن‌های زیتون‌های در طارم مشاهده نکردیم از سوی دیگر وزارت بهداشت نیز بر روغن پالم حساسیت ویژه‌ای داشته و رصد می‌کند.

وی ضمن انتقاد از نبود نظارت‌های لازم در واردات روغن‌های زیتون با طرح این سوال که کدام نهاد در واردات روغن زیتون نظارت دارد، خاطرنشان کرد: به جای این‌که به دنبال تولید روغن‌های غیرمجاز در داخل باشیم از واردات دهها هزار تن روغن بی‌کیفیت به کشور خودداری کنیم چرا که شنیده‌ها حاکی از این موضوع است که روغن زیتون‌های  وارداتی به اسم روغن باکیفیت و اصل وارد کشور می‌شود در حالی که عملاً از کیفیت چندانی برخوردار نیست.

واردات روغن زیتون با ارز دولتی 4200 تومان سرکوب تولیدات داخلی

عباسی به واردات روغن زیتون با ارز دولتی 4 هزار و 200 تومان و بی‌توجهی به تولیدات داخلی اشاره کرد و گفت: سوالم از مسئولان این است که بر کدام ادله و منطق واردات روغن زیتون را با ارز دولتی انجام می‌دهند؟ چرا که این موضوع به معنی سرکوب تولیدات داخلی است.

وی طرح موضوعاتی همانند تولید روغن زیتون‌پالم‌دار در طارم را ابزاری در راستای سرکوب صنعت تولید زیتون عنوان کرد و افزود: متأسفانه برخی‌ها به دنبال سرکوب صنعت تولید زیتون در کشور بوده و در راستای حذف این صنعت در تلاشند چرا که مستندات این موضوع قابل ارائه بوده و تمامی ادعاهایم بر استناد به سند و مدرک است.

رئیس شورای ملی زیتون ایران یکی از دغدغه‌های اساسی تولیدکنندگان زیتون در کشور را  واردات بی‌رویه و غیرضروری روغن زیتون بی‌کیفیت خارجی عنوان کرد که ویژه مصارف صنعتی تولید می‌شود ولی با نام مصرف خوراکی وارد کشور شده و با قیمت پایین وارد بازار می‌شود، بیان کرد: در این شرایط حساس اقتصادی هم دولت بر آن است ۱۵ هزار تن روغن زیتون خارجی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور کند که البته دست دلالان هم از این لقمه پرچرب کوتاه نیست از همین رو سالیان سال است روغن زیتون بی‌کیفیت خارجی را وارد کشور کرده‌اند که به گمانم به جز سودهای میلیاردی شخصی به هیچ چیز دیگر نیاندیشیده‌اند.

تولید روغن زیتون پالم‌دار توطئه واردکنندگان است

وی با تأکید بر این‌که واردکنندگان از آنجایی که هیچ‌گونه سهمی در تولید داخلی ندارند شائبه‌هایی نظیر تولید روغن زیتون پالم‌دار را مطرح می‌کنند در حالی که به حتم و یقین در صورتی که از باغدار طارمی در مورد روغن پالم‌ سوال شود نمی‌تواند پاسخی به این موضوع بدهد چون هیچ اطلاعی از آن ندارد، بیان کرد: از آنجایی که تولیدکنندگان و باغداران داخلی در مقابل واردات روغن زیتون با ارز دولتی مقاومت می‌کنند، واردکنندگان نیز با طرح این مسائل می‌خواهند ضربه به تولید داخلی بزنند.

عباسی با تأکید بر این‌که واردات روغن زیتون با ارز 4 هزار و 200 تومانی عامل رانت‌خواری واردکنندگان و تضعیف تولیدات داخلی بوده و خلاف منطق تجارت آزاد است، خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان داخلی با ارز 16 هزار تومان در حال تولید روغن زیتون هستند و واردات منجر می‌شود که به ازای هر یک کیلو روغن زیتون دولت به کشور وارد کننده 36 هزار تومان یارانه پرداخت کند این در حالی است که تولیدکنندگان داخلی با 50 درصد این مبلغ می‌توانند نیاز داخلی کشور را کاملاً تأمین کنند.

وی از دیگر آثار زیانبار واردات مذکور را گرایش به اجبار تولیدکنندگان داخلی به تولید کنسرو زیتون بوده و عملاً بازار کشور توانایی هضم فروش میوه زیتون را نداشته و قیمت آن صد در صد کاهش می‌یابد، تصریح کرد: در شرایط فعلی نیز تولیدکنندگان داخلی نسبت به قیمت معترض هستند.

رئیس شورای ملی زیتون ایران در ادامه خاطرنشان کرد: در شرایط ارزی کشورهای تولیدکننده روغن زیتون شبکه جدید خروجی ارزی در کشور ما ایجاد می‌کنند که در نهایت می‌توان گفت در صورت واردات روغن زیتون با ارز 4 هزار و 200 تومان شبکه رانت خواری عظیمی در کشور ایجاد می‌شود.

وی با تأکید بر این‌که از دو ماه اعلام کردند که حواله روغن زیتون وارداتی با 20 هزار تومان ارائه می‌شود این فقط یک پیام دارد و آن ضربه به تولید داخل است، بیان کرد: اعتراضات متعددی به نهادهای ذی‌ربط در قابل درخواست پیگیری و نامه ارسال کردیم تا جایی که وزارت کشاورزی، کمیسیون کشاورزی مجلس، کمیسیون صنعت و معدن مجلس، اتاق بازرگانی و 5 انجمن‌ استانی همگی مخالف این موضوع هستند و معلوم نیست این افراد بر مبنای چه اصولی اصرار بر این موضوع دارند.

احتمال ترکیب روغن زیتون خارجی بی‌کیفیت به روغن زیتون اصل طارم

عباسی در پاسخ به سوالی در زمینه اضافه کردن روغن مایع و روغن ‌زیتون خارجی بی‌کیفیت به روغن‌ زیتون اصل طارم نیز با بیان این‌که این موضوع مطرح بوده ولی تاکنون منبع موثق و یا موردی در این زمینه مشاهده نکردیم که به صورت عینی بر آن استناد کنیم ولی احتمال ترکیب روغن زیتون خارجی وجود دارد از همین رو شورای ملی زیتون نیز به جد پیگیر این موضوع بوده و با نهادهایی همانند تعزیرات و سازمان غذا و دارو هماهنگی‌های لازم برای انجام بازرسی‌های مختلف و نامحسوس انجام شده ولی تاکنون موردی مشاهده نکردیم.

وی در زمینه امکان ارتباط این موضوع با روغن پالم نیز با اشاره به این‌که به طور یقین می‌گویم موضوع تولید روغن زیتون پالم‌دار در طارم به هیچ عنوان صحت نداشته و شدنی نیست، یادآور شد: بنده باغدار هستم نه تولیدکننده روغن زیتون از همین رو برخی بر این گمان نباشند که چون خودم تولیدکننده روغن زیتون هستم از این افراد دفاع می‌کنم.

رئیس شورای ملی زیتون ایران با تأکید بر این‌که از جمله آسیب‌های وارده ناشی از ترکیب روغن‌های مایع‌  و یا روغن خارجی بی‌کیفیت به روغن‌ زیتون اصل طارم می‌توان به بدنام کردن و عدم اعتماد مردم بر تولیدات داخلی و به ویژه منطقه طارم شود، عنوان کرد: در دنیا و شورای جهانی زیتون نیز زیتون ایران با نام «زیتون خوش طعم ایرانی» لقب گرفته و شناخته شده است و مهد تولید زیتون با کیفیت بالا نیز متعلق به شهرستان طارم است و به عنوان یک برند مطرح است همین موضوع می‌تواند مورد سوء‌استفاده بسیاری از افراد قرار گرفته و روغن زیتون خارجی وارداتی را با روغن زیتون طارم ترکیب کرده و به اسم محصول طارم عرضه کنند.

فعالیت 8 هزار و 700 بهره‌بردار در صنعت تولید زیتون طارم

وی در پاسخ به سوالی در زمینه آمار موجود از تعداد فعالان در حوزه تولید و پرورش زیتون با اشاره به این‌که متأسفانه آمار رسمی در زمینه فعالان این حوزه در ایران وجود ندارد ولی در شهرستان طارم 8 هزار و 700 بهره‌بردار فعالیت می‌کنند، یادآور شد: در حدود 36 هزار نفر به طور مستقیم معیشت خود را از طریق صنعت زیتون در شهرستان طارم تأمین می‌کنند.

عباسی در پاسخ به سوالی از میزان درآمدزایی این صنعت برای تولیدکنندگان محصول زیتون در شهرستان طارم نیز خاطرنشان کرد: به طور میانگین در سال 35 هزار تن زیتون در شهرستان طارم تولید می‌شود که هر تن از این محصول به مبلغ 6 میلیون تومان به فروش می‌رسد.

پیشنهاد طرح نظارت شورای ملی زیتون بر تولید زیتون از مزرعه تا سفره مصرف‌کنندگان

وی در ادامه در پاسخ به سوالی در زمینه اهرم‌های نظارتی شورای ملی زیتون بر تولید روغن‌های زیتون بی‌کیفیت و تقلبی نیز بر محدود بودن و عدم دخالت دادن بخش خصوصی از سوی دولت بر انجام برخی امور همانند مباحث نظارتی اشاره کرد و گفت: متأسفانه در کشور ما به بخش خصوصی در تقابل با بخش دولتی نگریسته شده و اجازه ورود نمی‌دهند ولی با این حال طرح‌هایی از سوی شورای زیتون کشور در قالب کارگروه‌های مختلف مطرح شده و در دست اقدام است که از جمله آن‌ها نظارت این شورا بر تولید زیتون از مزرعه تا سفره مصرف‌کنندگان با همکاری وزارت کشاورزی است.

رئیس شورای ملی زیتون ایران در ادامه ضمن اشاره به آسیب‌ها و تهدیدات موجود در حوزه تولید زیتون در شهرستان طارم خاطرنشان کرد: عدم برندسازی و نیز عدم تعریف مکانیزم درست از مرحله تحقیقات تا اجرا است از جمله تهدیدات شناسایی شده در صنعت زیتون طارم است.

فروش زیتون در طارم زیر قیمت تمام شده جهانی است

وی ضمن اشاره به کاهش قیمت فروش زیتون در کشور به دلیل عرضه روغن‌های زیتون وارداتی به نام روغن زیتون خوراکی نیز یادآور شد: قیمت تمام شده فروش روغن زیتون در دنیا 45 هزار تومان بوده که این میزان فروش در شهرستان طارم 36 هزار تومان است که با احتساب قیمت تمام شده با 40 هزار تومان و سود 4 هزار تومانی به فروش می‌رسد که پایین‌تر از قیمت جهانی است.

عباسی در ادامه تصریح کرد: در دنیا قیمت روغن زیتون 4 دلار و 3 سنت است که با دلار 15 هزار تومانی در حدود 60 هزار تومان برآورد می‌شود در حالی که در داخل کشور با 40 هزار تومان و زیر قیمت جهانی مطابق با قدرت خرید مصرف‌کنندگان به فروش می‌رسد در خارج از کشور موضوع متفاوت است چرا که در کشور ترکیه برای خرید 10 هزار تن روغن زیتون به پول ایران باید در حدود 70 هزار تومان پرداخت کنیم.

وی با بیان این‌که تاجران و واردکنندگان وقتی می‌بینند نمی‌توانند رقابت کنند مجبورند بسته‌های حمایتی برای واردات روغن زیتون از دولت دریافت کنند، خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان داخلی حتی با ارز نیمایی نیز حاضر به فروش محصول خود بودند تا جایی که  گفتیم با ارز دولتی از ما روغن بخرید به جای این‌که این ارز را از کشور خارج کنید ولی گوش شنوایی نبود برای این‌که می‌خواهند تولیدکننده داخلی را متضرر کند.

جولان زیتون طارم به اسم گیلان در بازار

رئیس شورای ملی زیتون ایران در توضیح این سوال که متأسفانه شنیده‌ها حاکی از آن است که زیتون طارم به اسم زیتون شهرهای دیگر به بازار عرضه می‌شود، افزود: شهرستان طارم با وسعت بیش از ۲ هزار و 200 کیلومتر مربع در ۹۰ هزار هکتار از باغات با تولید بیش از ۴۰ درصد از زیتون کشور در رتبه نخست به لحاظ تولید و کیفیت زیتون قرار دارد ولی به اسم شهرهای دیگر کشور به بازار عرضه می‌شود و بسیاری از افراد از تولید این طلای سبز در طارم بی‌خبرند و مصرف‌کنندگان برای خرید زیتون طارم به مناطق همجوار مراجعه می‌کنند.

وی از جمله دلایل این موضوع را نبود حتی یک مرکز خرید و فروش دائمی در این شهرستان و مسیرهای ارتباطی استان دانست و یادآور شد: عدم وجود بازارچه در کمربندی‌های اتوبان زنجان- قزوین از جمله دلایل تشدید این موضوع است چرا که دلیل وجود بزرگترین بازار زیتون در رودبار راه‌اندازی حدود 6 کیلومتر نواز بازاری در این منطقه است.

عباسی با بیان این‌که بخش قابل توجهی از زیتون تولید طارم به اسم زیتون گیلان به بازار عرضه می‌شود، ابراز کرد: نکته قابل توجه این‌که بیش از 35 درصد از تولیدات زیتون کشور در منطقه طارم انجام می‌شود در حالی که کمتر از 5 درصد بازار فروش در اختیار بهره‌برداران این منطقه است و همین موضوع نشان از به فروش رفتن زیتون طارم به اسم شهرهای دیگر است.

وی در پایان در پاسخ به سوالی در زمینه سرانجام خبر سال گذشته شورای ملی زیتون در مورد تحت پوشش قرار گرفتن و عرضه زیتون طارم در قالب 300 برند به بازار هدف گفت: ارائه زیتون طارم در قالب 300 برند از جمله برنامه‌های سه ساله است از همین رو فعلاً در طول یک سال گذشته حدود 30 برند آماده و به چرخه تولید وارد شده است از سوی دیگر برندسازی نیاز به فرهنگ‌سازی و توجه مسئولان دولتی دارد چرا که باید بسته‌های حمایتی در اختیار افرادی که می‌خواهند در حوزه برندسازی محصولاتشان ورود کنند قرار داده شود چرا که در حال حاضر بسیاری از افراد به این نتیجه رسیده‌اند که باید در قالب برند محصولاتشان را به بازار عرضه کنند.

 رئیس شورای ملی زیتون ایران با تأکید بر این‌که دولت باید با در نظر گرفتن پیامدهای زیانبار این واردات غیرضروری برای اقتصاد و امنیت غذایی کشور، یارانه دولتی مربوطه را به باغداران و زیتون‌کاران کشور اختصاص دهد، بیان کرد: دولت باید با تقویت و توسعه زیتون‌کاری، زیتون‌کاران داخلی را از واردات این محصول بی‌نیاز کند در غیر اینصورت و با ادامه روند واردات، باغداران کشور در آینده‌ای نزدیک این تحریم داخلی را تاب نمی‌آورند.

 

#زوغن زیتون طارم، رئیس شورای ملی زیتون ایران، مهدی عباسی،

 

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx811


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»