کد خبر: 8273
1400/09/28 - 13:25


صدای زنجان از وضعیت کارخانه سرجین‌بافت زنجان پس از پایان مهلت یک‌ماهه رئیس‌جمهوری برای حل مشکلات آن گزارش می‌دهد؛

«سرجین‌بافت» نبافت

پس از پایان مهلت یک‌ماهه رئیس‌جمهوری برای حل مشکلات کارخانه سرجین‌بافت زنجان در جریان سفر خود به استان زنجان، آن‌طور که از گفته‌ها و شواهد برمی‌آید مشکلات وضعیت نامشخصی دارند و به گفته مالک کارخانه در این یک ماه کارت بازرگانی او باطل و در دادگاه محکوم شده و تنها به وعده مسئولان امیدوار است

پایگاه خبری صدای زنجان

 پایگاه خبری صدای زنجان- امروز یکشنبه 28 آذرماه فرصت یک ماهه رئیس جمهور برای حل مشکل شرکت سرجین‌بافت زنجان به پایان رسید و پیگیری‌های صدای زنجان حاکی از آن است که تغییر چندانی در وضعیت این کارخانه رخ نداده است! کارت بازرگانی واحد باطل و رای دادگاه نیز بابت تعهدات ارزی علیه آن صادر شده است. با این وجود مسئولان امیدوارانه می‌گویند که همین روزها مشکل کارخانه حل می‌شود!

هر چند نقش تحریم‌های خارجی در بروز مشکلات در واردات ماشین‌آلات کارخانه «سرجین‌بافت» زنجان را نمی‌توان رد کرد اما بسیاری از کارشناسان و مسئولان دولتی معتقدند این «خودتحریمی» بود که مدیران این کارخانه که باید در خط تولید مشغول جهاد اقتصادی می‌شدند را درگیر مسائل قضایی کرد!

از دی‌ماه سال 95، مسئولان از افتتاح بزرگترین واحد نساجی استان تحت عنوان «سرجین بافت» خبر داده و تحقق آن را گامی برای بهبود وضعیت اقتصادی استان اعلام کردند.

اما پس از چند وقت، به دنبال بروز مشکلات ناشی از تعهدات ارزی، در خرید و ورود تجهیزات و ماشین‌آلات، اهداف و برنامه‌ریزی‌های مدیران مجموعه مختل شد!

وعده وزیر برای راه‌اندازی سرجین‌بافت در سال 1401

شرکت سرجین بافت با سرمایه‌گذاری ارزی بالغ بر 50 میلیون یورو و سرمایه‌گذاری ریالی بالغ بر یک هزار میلیارد تومان به منظور تولید پارچه، رنگ‌رزی و تکمیل و دوخت پوشاک صنعتی با پیش‌بینی تولید سالانه 15 هزار تن نخ پنبه در شهرک صنعتی شماره یک زنجان مستقر شد اما به علت عدم رفع تعهدات ارزی موفق به آغاز رسمی فعالیت نشده است!

علی کلانتری، معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با اشاره به مشکلات این مجموعه می‌گوید: این واحد از یکی از بانک‌های کشور برای واردات ماشین‌آلات و تجهیزات، ارز خریداری کرده و بخشی را نیز وارد کرده بود اما بخشی دیگر از این تجهیزات با خروج آمریکا از برجام و سختگیری‌های اروپا مصادف شد.

گفته می‌شود سختگیری‌ها سبب شد تا تجهیزاتی که قرار بود در بازه زمانی 6 ماهه وارد کشور شود با تاخیر چندین ماهه همراه شود.

بخشی از ماشین‌آلات به علت عدم نگهداری صحیح و اصولی در گمرک در معرض تخریب قرار داشتند که این مهم در گزارش دستگاه نظارتی به دیوان محاسبات موجود بوده و مسئولان مربوطه نیز این مهم را تائید کرده‌اند.

لازم به ذکر است ارزش کل تجهیزات و ماشین‌آلات واحد سرجین بافت 50.5 میلیون یورو است که از این میزان 14 میلیون یورو مربوط به تجهیزاتی است که در گمرک مانده بود.

علی کلانتری، معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان که مشکلاتی از این دست را «خودتحریمی» می‌داند، می‌گوید: با توجه به اینکه بانک مدنظر، داخل استان نیست و در تهران مستقر است، امکان پیگیری از طریق شبکه بانکی را نداشتیم از این رو تصمیم گرفتیم تا موضوع را در اولین فرصت در حضور رئیس جمهور مطرح و ایشان را برای بازدید به کارخانه دعوت کنیم. چرا که از نظر ما اصلا مشکلی وجود نداشته که کار این واحد به اینجا بکشد!

دستور رئیس جمهور برای رفع سریع مشکلات سرجین‌بافت

27 آبان‌ماه سال جاری ابراهیم رئیسی در سفر خود به استان زنجان در نخستین بازدید از واحدهای تولیدی استان در سرجین‌بافت حضور یافته و در جریان مشکلات و دغدغه‌های پیش‌ روی فعالان آن قرار گرفت.

رئیسی اعلام کرد که روند امورات این شرکت در سال‌های گذشته بسیار عادی بود اما با تحریم‌های اعمال شده، به مشکلات ناخواسته‌ای برخورد که باید مسائل آن در کمترین زمان ممکن حل و به چرخه تولید بازگردد!

وی با بیان اینکه این کارخانه در مرحله اول 1500 نفر نیرو جذب خواهد کرد، تاکید کرد که مسئولان استان نسبت به نبود هیچ سوء نظر و سوء جریانی در این کارخانه اتفاق نظر دارند و نباید نسبت به رفع مشکل آن تعلل شود. با کمک دولت و مسئولان استانی مشکل این واحد تا حداکثر یک ماه آینده رفع شود.

سیدرضا فاطمی‌امین، وزیر صمت نیز در این بازدید گفت که 5 الی 6 ماه زمان برای نصب تجهیزات و سایر اقدامات لازم است تا واحد در سال 1401 راه‌اندازی شود.

سرجین‌بافت محکوم شد؟

گفتنی است که مشکل سرجین بافت با یکی از بانک‌ها در حوزه ورود ماشین‌آلات قضایی است که موضوع نیز به مراجع قضایی نیز کشیده شده است!

بنا به اظهارات مسئولان سازمان صمت استان زنجان، دیوان محاسبات مستندات ارائه شده از سوی مدیران مجموعه را قانونی دانسته و تاکید کرده که این واحد به تمامی تعهداتش در ورود ماشین‌آلات عمل کرده است.

حدود یک هفته به اتمام فرصت یک ماهه رئیس جمهور مبنی بر رفع مشکلات سرجین بافت زمان باقی مانده بود که مسئولان استانی اعلام کردند مراحل نصب تجهیزات و ماشین‌آلات در این واحد در حال انجام است.

برخی مسئولان استانی امیدوار بودند که مشکلات قضایی تا دوشنبه (22 آذرماه) حل و مسائل مربوط به بسته بودن حساب‌ها و چک‌های برگشتی و عدم تمدید کارت بازرگانی مرتفع شود اما پس از پایان مهلت یکماهه رئیس جمهور برای رفع مشکلات سرجین‌بافت و ان طور که از اظهارات بهبهانی، مدیرعامل این کارخانه می‌توان برداشت کرد مشکلات همچنان پابرجاست!

بهبهانی به صدای زنجان می‌گوید که کارت بازرگانی واحد ابطال و رای نیز علیه‌اش صادر شده است!

بخشی از عدم تعهدات ارزی فعالان اقتصادی به دولت برمی‌گردد!

مهدی رنگ‌رونا، رئیس کمیسیون تجارت و روابط خارجی اتاق بازرگانی استان زنجان هم که امیدوار به رفع مشکلات واحد تولیدی سرجین‌بافت و واحدهایی از این دست با ورود دولت است، با دفاع از فعالان این عرصه می‌گوید: هیچ فعال اقتصادی اعم از صادرکننده و واردکننده دوست ندارند که در حوزه تعهدات ارزی به وظایف خود عمل نکند، این گروه سالیان سال است برای روی پا ماندن واحدشان در حال عمل به تعهدات ارزی و مشغول در عرصه تجارت هستند در نتیجه آن‌ها بیش از هر کس دیگری دغدغه عمل به تعهداتشان طبق بخشنامه‌های دولتی را دارند.

او یادآور می‌شود: از فروردین‌ماه سال 97 به بعد، موضوع تعهدات ارزی جدی شد که بر اساس آن تمامی صادرکنندگان بدون استثنا ملزم به عودت ارز صادراتی و تحویل آن به بانک مرکزی می‌شدند.

با وجود این بخشنامه، دولت سازوکارها و راهکارهای لازم برای عودت ارز صادراتی را ارائه نکرده بود که همین امر سبب سردرگمی فعالان اقتصادی و تجار شد.

البته در اواسط سال 97 مسئولان از راه‌اندازی سامانه نیما خبر دادند اما به گفته رنگ‌رونا صادرکننده‌ها همچنان به علت عدم ارائه سازوکار، تکلیف خود را در قبال عودت ارزهای صادراتی نمی‌دانستند چرا که راهکار مشخصی ارائه نشده بود!

صادرکننده‌های سردرگم چند دسته بودند! گروهی شامل صادرکننده‌های عمده بودند که اجناس خود را به صورت ریالی به کشورهایی نظیر عراق و افغانستان فروخته بودند و گروهی دیگر تجاری را شامل می‌شد که به صورت تهاتر کالایی و ورود موقت اقدام به تجارت کرده بودند که در بین آن‌ها فعالان اقتصادی زنجانی هم بودند، شاید قابل تامل هم باشد که این گروه از تجار تا به امروز وضعیت‌شان تعیین تکلیف نشده است!

بخشی از فعالان اقتصادی نیز به دنبال آوردن پول بودند اما بانکی برای انجام امورات نبود! بخشی دیگر نیز به امر صادرات مبادرت کرده و به دنبال واردات مواد اولیه بودند اما نمی‌دانستند به چه نحوی باید دست به این کار بزنند!

رئیس کمیسیون تجارت و روابط خارجی اتاق بازرگانی استان زنجان می‌گوید: چالش رفع تعهدات ارزی سال 97 در سال 98 نیز تکرار شد! البته در اواخر سال 98 و طی جلسه‌ای که دولت با بخش خصوصی داشت، تمامی راهکارها در شرایط تحریمی از سوی بخش خصوصی به مسئولان ارائه شد و نهایتا در سال 99 معاون اقتصادی رئیس جمهور نسبت به صدور بخشنامه که در آن روش‌ها برای رفع تعهدات ارزی مشخص شده بود، اقدام کرد.

مهدی رنگ‌رونا اضافه می‌کند: خوشبختانه در سال جاری، بیشترین حجم عودت ارزی صادراتی به ثبت رسیده است که ریشه در مشخص شدن روش‌های رفع تعهدات ارزی دارد.

اما صادرکنندگان و فعالان اقتصادی در سال 97 و 98 به علت عدم مشخص بودن سازوکارها در قبال رفع تعهدات ارزی متضرر شده بودند! تعدادی از آن‌ها دست از کار کشیده و بخشی نیز که به امر صادرات ادامه داده بودند تعهدی روی تعهداتشان آمده و با معضلات و مشکلاتی مواجه شده بودند!

رنگ‌رونا با بیان اینکه واحدها به دلایلی که گفته شد با وجود اعطای مهلت، نتوانستند رفع تعهدات ارزی را انجام دهند، می‌گوید: از آنجایی که بخشی از مسائل به دولت برمی‌گردد، مسئولان امر باید با در نظر گرفتن شرایط نسبت به اغماض و بخشش برای فعالان اقتصادی که در سال 97 و 98 دچار مشکلات شده و نتوانستند تعهدات ارزی را داشته و آن را برگردانند، اقدام کند.

تاجری که به دنبال رونق تولید است نباید متهم شود!

این فعال اقتصادی با بیان اینکه برای صادرکننده‌ها و فعالان اقتصادی که در آن سال‌ها به علت مشکلاتی که عرض شد، موفق به انجام تعهدات ارزی خود نشده بودند پرونده‌های تشکیل و عناوینی که شایسته صادرکنندگان نبود به آن‌ها نسبت داده شد، عنوان می‌کند: بخشی از این مشکلات به دولت برمی‌گشت و صادرکننده و تاجر چاره‌ای جز اجرای بخشنامه‌ها نداشت، خب وقتی راهکاری ارائه نشده بود چرا باید متهم می‌شد؟

رنگ‌رونا از دولت می‌خواهد تا برای آن دسته از فعالان اقتصادی که در حوزه تعهدات ارزی دچار مشکل هستند، کمی نرمش نشان دهد، چرا که دغدغه تولیدکننده و تاجر برگرداندن ارز صادراتی است و تولیدکننده برای ادامه حیات اقتصادی نیازمند انجام آن است.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان زنجان با اشاره به شرایط تحریمی کشور و به چالش کشیده شدن فعال اقتصادی در وضعیت کنونی تصریح می‌کند: فعال اقتصادی به هر شیوه‌ای که شده در صدد بازگشت ارز و انجام تعهدات ارزی است در نتیجه انتظار می‌رود به جای اقدامات قهرآمیز و متهم کردن صادرکننده که قطعا مشکل تولید با آن حل نمی‌شود، اقدامی در راستای رفع مشکلات کنیم.

از نظر رنگ‌رونا اعطای مشوق به فعالان اقتصادی که به موقع نسبت به رفع تعهدات ارزی خود اقدام کرده‌اند، بهترین روش برای برخورد با آن دسته از فعالانی است که نتوانسته‌اند به این تعهدات جامه عمل بپوشانند و سختگیری‌هایی نظیر مجازات تاجر، دردی را دوا نمی‌کند.

از وضعیت سرجین‌بافت چه بگویم؟

اگر مشکلات قضایی سرجین‌بافت حل شود، فاز نخست کارخانه سال آینده راه‌اندازی شده و پیش‌بینی می‌شود حداقل 1500 و حداکثر 2500 کارگر در این واحد مشغول به کار شوند.

بهبهانی، مدیرعامل کارخانه سرجین‌بافت زنجان که دیگر کاری از دستش برنمی‌آید، منتظر نتایج رایزنی مسئولان کشوری است.

او در پاسخ به این سؤال که تا چه میزان نسبت به اظهارات وزیر صمت که گفته سال بعد کارخانه وارد چرخه تولید می‌شود امیدوار هستید تنها به جمله «چه بگویم؟ مشکلات‌مان که فعلا پابرجاست! امیدوارم مسئولان کاری کنند!» بسنده می‌کند!

مطمئن باشید تا سال بعد سرجین‌بافت راه‌اندازی می‌شود!

صدای زنجان برای آخرین اخبار پیگیری مشکلات سرجین‌بافت در حوزه قضایی و عدم تمدید کارت بازرگانی، موضوع را از طریق سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان جویا شد اما روابط عمومی این ارگان اعلام کرد: این موضوع جزو مصوبات سفر ریاست جمهوری است در نتیجه باید از طریق استانداری زنجان پیگیری کنید!

محمدرضا آبی‌پور، معاون اقتصادی استاندار زنجان نیز در گفت‌وگو با صدای زنجان با بیان اینکه مشکل واحد مذکور از طریق اقتصاد مقاومتی قوه قضائیه و ستاد تسهیل استانداری در حال پیگیری است، تاکید می‌کند: حالا اگر فرصت یک ماهه رئیس جمهور یک ماه و یک روزه حل شود به معنی عدم اجرای دستور ایشان نیست! استانداری، وزارت صمت، سازمان صمت با جدیت موارد را پیگیری می‌کنند و همین نزدیکی‌ها مسائل با تلاش وزارت صمت و بانک مرکزی حل می‌شود! مطمئن باشید تا سال بعد این واحد راه‌اندازی شده و نیروها مشغول به کار می‌شوند!

انتهای پیام/

خبرنگار: لیلا محمدی

 

اقدام کننده: دبیر تحریریه

صدای زنجانسرجین بافتابراهیم رئیسیصنعت و معدن
sedayezanjannews.ir/nx8273


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»