کد خبر: 14770
1404/01/26 - 9:17


صدای زنجان از کمبود روغن خوراکی در برخی از فروشگاه‌ها و واحدهای صنفی گزارش می‌دهد؛

تخلف چرب‌و‌چیل

مدیرکل صمت استان: متاسفانه برخی از کارخانجات ( تولیدکننده‌های مادر) امکان دارد دپوی بیش از حد و عرضه قطره‌چکانی داشته باشند/اصناف: دولت با عرضه قطره چکانی روغن و دیگر کالاهای اساسی در فروشگاه‌ های زنجیره‌ای و کاهش سهمیه بنکداران، باعث گسترده شدن فعالیت واحدهای غیرمجاز و افراد سودجو و افزایش قیمت کالاها تا چند برابر شده است

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: هر چند در کمبود روغن خوراکی در بازار کشور و به تبع آن استان زنجان، احتکار روغن توسط برخی از کارخانجات تولیدکننده و چرخه تولید و توزیع این کالاسی اساسی به امید افزایش قیمت کاملا محرز است و برخی از مسئولان دولتی نیز به ان اذعان دارند اما نباید فراموش کرد که مجلس در قانون بودجه اعتبارات قابل توجهی را برای تأمین کالاهای ضروری مانند روغن، برنج و سایر اقلام اساسی در نظر گرفته و دولت نیز وظیفه دارد بازار را مدیریت و بر تولیدات نظارت داشته باشد تا مردم در تأمین  کالاها دچار مشکل نشوند، اما بررسی‌های میدانی صدای زنجان حاکی از آن است که اقدامات صورت گرفته برای رفع نیاز مردم کافی نبوده است.

با وجود اینکه وزارت جهاد کشاورزی مسئول تأمین کالاهای اساسی و سازمان تعزیرات حکومتی وظیفه نظارت بر بازار را به عهده دارد تا عرضه به بهانه های مختلف متوقف نماند و تولیدکنندگان و فروشگاه های بزرگ در انتظار اعلام قیمت های جدید،محصولات خود را در انبار احتکار نکنند، همچنان کمبودوگرانی روغن خوراکی در برخی استان‌ها از جمله زنجان به دلیل مشکلات تأمین و نوسانات بازار ادامه دارد. مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان امیدوار است تا وضعیت نظارت در سطح ملی نسبت به عملکرد کارخانجات مادر تولیدکننده روغن آنقدر جدی باشد که برخی از واحدها نتوانند تولیدات خود را احتکار کنند!

**دارندگان کالابرگ الکترونیکیِ متقاضی روغن خوراکی فعلا دست نگه دارند تا این کالا در سطح شهر توزیع شود

هر چند مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان می‌گوید که وضعیت عرضه و تقاضای این قلم کالا در استان زنجان در مقایسه با برخی استان‌ها مطلوب است چرا که حداقل روغن خوراکی در قفسه فروشگاه‌های زنجیره‌ای وجود دارد اما بررسی‌های صدای زنجان نشان می‌دهد که کماکان شهروندان و خریداران همچنان در تامین این کالا با مشکلاتی مواجهند.

بنا به گفته برخی مغازه داران سطح شهر زنجان، سفارشات انجام شده اما تولیدکنندگان هنوز کالایی ارسال نکرده اند. برخی نیز معتقدند که کمبود روغن در بازار وجود ندارد و تولیدکنندگان منتظر اعلام قیمت‌های جدید هستند.

یکی از شهروندان در گفت‌وگو با صدای زنجان می‌گوید: اغلب شهروندان که دارندگان کالابرگ الکترونیکی دهک اول تا سوم نیز با مشکل تهیه روغن مواجه هستند، بر کسی پوشیده نیست که روغن و برنج از جمله اقلام پرطرفداری هستند که دارندگان کالابرگ ترجیح می‌دهند در سبد خریدشان داشته باشند اما با کمبود روغن در بازار، نگرانی‌ها برای افزایش قیمت نیز بالا رفته است از این رو مردم به هر طریقی شده، تمامی فروشگاه‌ها و مراکز عرضه اقلام اساسی را زیر ورو می‌کنند تا بتوانند با کالابرگ الکترونیکی که در دست دارند، روغن خوراکی موردنیازشان را خریداری کنند.

دیگر شهروند زنجانی نیز به صدای زنجان می‌گوید: بعد از طرح کالابرگ الکترونیکی، گویا کالاهای تنظیم بازاری از سطح شهر و خصوصا میادین و فروشگاه‌های زنجیره‌ای حذف شده است و دیگر توزیع نمی شود. به همین دلیل هم این کالاها در سطح شهر به سختی پیدا می شود. اگرچه این طرح برای قشر ضعیف جامعه است اما مگر اقشار دیگر مردم به کالاهای اساسی نیاز ندارند که باید با این وضعیت سر کنند؟

امیرعلی مسیبی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با پذیرش 100 درصدی اظهارات مردم عنوان می‌کند: دولت با هدف حمایت از اقشار مختلف مردم و در راستای سلامت خانوار طرح کالابرگ الکترونیکی را اجرا کرد. رسانه‌ها اطلاع رسانی کنند که چند روزی فرصت دهند تا مشکلات کمبود روغن رفع شود چرا که مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات حل شده و طی روزهای پیش رو بازار به میزان کافی شاهد عرضه قابل توجه روغن خوراکی خواهد شد.

دپوی بیش از حد روغن خوراکی در انبارهای برخی از کارخانجات تولیدکننده!

کمبود روغن خوراکی در زنجان مختص استان نیست و متاسفانه مشکل کشوری است. البته وضعیت زنجان در مقایسه با برخی استانها مطلوب است با این توضیح که فروشگاه های زنجیره ای استان و برخی مغازه ها چندان مشکلی در تامین و عرضه این کالا ندارند.

امیرعلی مسیبی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در این باره می‌گوید: مواد اولیه روغن خوراکی (دانه‌های روغنی) است که وزارت جهاد کشاورزی به هر دلیلی که هست نتوانسته به‌موقع تامین و در اختیار کارخانجات قرار دهد از این رو تولیدکننده ها کمی با مشکل مواجه شده‌اند و وقفه‌ای در روند تولید ایجاد شده است. البته آنطور که از مسئولین جهاد کشاورزی زنجان شنیده‌ام وزارتخانه متبوع دانه‌های روغنی را در اختیار کارخانجات قرار داده و ما امیدواریم مشکل رفع شود.

مسیبی ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه متاسفانه اگر کارخانجات در سامانه جامع تجارت کالاهای ورودی را ثبت کنند؛ قطعا با مشکلات فعلی مواجه نمی‌شویم متاسفانه برخی از کارخانجات ( تولیدکننده‌های مادر) امکان دارد دپوی بیش از حد داشته باشند  و عرضه قطره‌چکانی داشته باشند. به شخصه معتقدم اگر تمامی روند مربوط به ثبت کالاها در سامانه مذکور به درستی صورت می‌گرفت قطعا بازخورد بهتری می‌گرفتیم.

وی با بیان اینکه شرکتهای پخش روغن خوراکی؛ عملا وابسته به کارخانجات و توزیع‌کننده‌‌های عمده هستند در نتیجه فروشگاه‌ها و واحد‌های صنفی کالای مورد نیاز مردم را نمی‌توانند تامین کنند، می‌گوید: موجودی واحد‌های عرضه‌کننده روغن در استان به حدی است که قفسه‌ها خالی نیست و خوشبختانه به نوعی با بحران مواجه نیستیم.

بر کسی پوشیده نیست که؛ بازوی اصلی تنظیم بازار، اصناف هستند. وقتی کالایی به دست اصناف نرسد، هرچقدر هم در فروشگاه های زنجیره ای و میادین توزیع شود، طی چند روز تمام می شود و دلال ها بنا به هر سیاستی از فروشگا ها و میادین خارج می کنند. اگرچه همه متقلب نیستند و در عین حال همه هم درستکار نیستند اما برخی تخلف می کنند. لذا اگر بازار تامین نباشد، بحث تنظیم بازار در میادین و فروشگاه زنجیره‌ای به هیچ عنوان کارساز نیست از این رو ضروری است مسئولان استانی به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.

دولت با عرضه قطره چکانی روغن در فروشگاه‌ های زنجیره‌ای و کاهش سهمیه بنکداران، باعث گسترده شدن فعالیت واحدهای غیرمجاز و افزایش قیمت کالاها شده است

یکی از فعالان صنفی به صدای زنجان می‌گوید: یکی از عوامل کمبود روغن خوراکی و نوسانات عرضه و افزایش قیمت، خروج ناگهانی هلدینگ سعودی صافولا از بازار ایران است که با برندهای معتبر سهم قابل‌توجهی از بازار روغن ایران را در اختیار داشت. از سوی دیگر، دولت با عرضه قطره چکانی روغن و دیگر کالاهای اساسی آن هم در فروشگاه‌ های زنجیره‌ای و کاهش سهمیه بنکداران، باعث گسترده شدن فعالیت واحدهای غیرمجاز و افراد سودجو و افزایش قیمت کالاها تا چند برابر شده است.

این درحالی است که ستاد تنظیم بازار در دی‌ ماه 1403، با انتشار فهرستی از 114 نوع روغن خوراکی، مجوز افزایش 15 تا 21 درصدی قیمت روغن را صادر کرد و قیمت روغن‌ های مصرفی خانگی 15 درصد و روغن‌ های مورد استفاده در قنادی‌ها 21 درصد افزایش یافت.

امیرعلی مسیبی، مدیرکل صمت استان زنجان عنوان می‌کند: در برخی استانها از بهمن و اسفندماه ۱۴۰۳ با کمبود مواجه بودند اما خوشبختانه زنجان با این معضل مواجه نبود. مشکل فعلی ناشی از اقدامات نامتعارف برخی کارخانجات تولیدکننده اصلی می‌تواند باشد که ضروری است مسئولین رده بالای ذیربط کشور به موضوع ورود کنند.

مسیبی اضافه می‌کند: معمولا کارخانجات عرضه‌کننده روغن و تولیدکننده‌های های اصلی از سازمان حمایت و وزارت جهاد کشاورزی مجوز افزایش قیمت اخذ می کنند. از این رو متاسفانه معمولا ماه‌های منتهی به پایان سال و یا ماه‌های ابتدایی سال جدید منتظر اعلام نرخ جدید می‌شوند. ضمن اینکه کارخانجات قول داده بودند در صورت آزادسازی قیمت‌ها؛ قیمتها را متعادل نگه دارند که چنین نشد. اما اگر قرار باشد این روند ادامه یابد بی انصافی در حق مصرف کننده است و لازم است مرکز کشور و مسئولان ملی کاری کنند. البته کارخانجات مستقلا اقدام به افزایش قیمت نمی کنند و انجمن صنفی این مورد را پیگیری می‌کند.

به گزارش صدای زنجان، مسئله‌ای که امروز برای روغن اتفاق افتاده ممکن است برای کالاهای دیگر نیز تکرار شود و عده‌ای از شرایط موجود ارز سوء استفاده کرده و کالاهای تولیدی خود را گران‌تر به فروش برسانند از این رو نیاز است تا نهادهای متولی مانند وزارت صنعت و معدن در تولید و توزیع روغن و کالاهای اساسی دیگر ورودی و مدیریت موثر داشته باشند و به این وضعیت پایان دهند؛ همچنین دولت باید بر قیمت تولید در بخش خصوصی نیز نظارت کافی داشته باشد.

انتهای پیام/


اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانروغن خوراکیفروشلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx14770


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»