کد خبر: 13467
1403/09/06 - 8:48


صدای زنجان نقش تغییرات اقلیمی در پیری تدریجی جنگل‌های استان در ناحیه رویشی ایران_توران را بررسی می‌کند؛

رُخ زرد توران

رئیس اداره جنگل‌کاری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان: جنگل‌های استان زنجان در اثر تغییرات اقلیمی و تغییر الگوی بارش در معرض پیری قرار دارد

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: جنگل‌های استان زنجان در اثر تغییرات اقلیمی و تغییر الگوی بارش در معرض پیری قرار دارد البته آن  طور که متخصصان امر می‌گویند با تزریق اعتبار موردنیاز جهت اجرای طرح‌های حفاظتی و توسعه‌ای می‌توان تا حدودی مانع آن شد.

جنگل‌های استان زنجان در ناحیه رویشی ایران_توران واقع شده است.

استان زنجان از تنوع گونه‌های گیاهی خوبی برخوردار بوده و  جنگل‌های استان زنجان مساحتی بالغ بر۷۳ هزار هکتار دارد که در شمال و جنوب رودخانه قزل‌اوزن در ارتفاعات  طارم و در ارتفاعات شمال غربی  زنجان، ارتفاعات  ماهنشان، سلطانیه، ابهر و خرمدره واقع شده است.

به گفته مجید معانی، رئیس اداره جنگل‌کاری و جنگلداری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان  گونه قالب این جنگل‌ها ارس، بنه و زالزالک است.

معانی  اقدامات انجام شده در سال 1402 را شامل توسعه جنگل با نهال در سطح 100 هکتار در منطقه باکلور طارم، توسعه جنگل با بذر در سطح 200هکتار در حوزه آببر اعلام می‌کند.

به گفته این مسئول سرانه جنگل در استان زنجان در مقایسه با جنگل‌های دنیا و کشور رتبه پایینی دارد و باید سعی شود که سرانه را به حداقل استاندارد کشور برسانیم.

جنگل‌های دست‌کاشت در استان زنجان عمدتاً با گونه صنوبر کشت شده و در قالب طرح‌های زراعت چوب هستند.

به گفته رئیس اداره جنگلکاری و جنگلداری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان بیش از 50 درصد جنگل‌های طبیعی استان زنجان را گونه ارس تشکیل می‌دهد.

درخت ارس، جزو گونه هاي سوزني برگ بومي ايران و استان زنجان محسوب مي شود كه عمدتاً درمناطق كوهستاني و مرتفع رشد مي كند به طوري كه جنگل هاي ارس در دامنه جنوبي رشته كوه هاي البرز و زاگرس از غرب تا شرق كشور گسترده شده است.

ارتفاعات طارم و ماهنشان، از رويشگاه هاي اصلي درخت ارس در استان زنجان است.

درخت ارس، ديرزيست، هميشه سبز، مقاوم و پايدار در ناملايمات طبيعي است و توان اكولوژيكي زيادي براي سازگاري با شرايط محيطي دارد.

همچنين درخت ارس، جزو ذخاير ژنتيكي كشور محسوب مي شود و قطع آن طبق قانون حفاظت و حمايت از ذخاير ژنتيكي وجنگلي كشور، ممنوع است.

رییس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان با اشاره به گسترش آلودگی هوا در دنیا و کشور، همچنین پیری جنگل‌ها، گفت: کاشت درخت اقدامی ضروری و اساسی برای تولید اکسیژن و کاهش آلودگی‌ها است.

برنامه‌ای که سازمان منابع طبیعی در این زمینه دارد طرح جنگلداری اجتماعی است که در آن وابستگی مردم به عرصه‌های جنگلی ساماندهی می‌شود به گونه‌ای که با خوب بودن وضعیت جنگل، درآمد مردم هم بهتر خواهد بود و اگر جنگل آسیب ببیند مردم هم از نظر درآمدی و مسائل دیگر آسیب می‌بینند و این وابستگی دو طرفه خواهد بود.

معانی، رییس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان با اشاره به تغییرات اقلیمی و تغییر الگوی بارش می‌گوید: این تغییرات به تدریج در پیری جنگل‌ها تاثیرگذار است. به همین منظور در راستای تهیه سند احیای این جنگل‌ها، طرح‌های جنگل کاری، حفاظت و توسعه جنگل در دستور کار است.

با توجه به این اظهارات تنها راه علاج این مشکل این است که ساختار جنگل‌ها را به گونه‌ای اصلاح کرد که زادآوری در آنها شکل بگیرد و ساماندهی وابستگی مردم هم به طریقی باشد که باعث زادآوری جنگل‌ها شود که این امکانپذیر بوده و در دنیا اجرا شده است که ما هم در این زمینه طرح‌هایی را در دست اقدام داریم.

اگر امروز آفات و امراض را در مناطق مختلف می‌بینیم چیزی بیگانه و خارج از جنگل نبوده و عضوی از بوم‌سازگان جنگلی هستند، اما چون مقداری ما شاهد ضعف فیزیولوژیکی در جنگل‌ها هستیم آنها بیشتر خود را نشان می‌دهند.

معانی، رییس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان با اشاره به در نظر گرفتن اعتبار جهت توسعه جنگل از طریق منابع ملی و استانی اضافه می‌کند: به میزان اعتبار تخصیص یافته از محل منابع ملی واستانی، گونه‌های بومی نظیر بنه، زالزاک، ارس در نهالستان کوشکن اداره کل منابع طبیعی استان که دارای 50 هکتار سطح است، پرورش داده می‌شود.

معانی با اشاره به مراحل دشوار پرورش گونه اّرس می‌گوید: بذر موردنیاز باید سالم باشد، از طرفی مدت زمان لازمبرای پرورش تا ورود به عرصه این گونه 2 الی 3 سال است که حفاظت از این گونه را برای متولیان مهم‌تر می‌کند.

وی در خصوص کافی بودن اعتبارات ملی و استانی برای پرورش، حفاظت و توسعه جنگل‌ها عنوان می‌کند: اعتبارات ملی و استانی به ترتیب طی موافقتنامه با سازمان متبوع و استانداری در نظر گرفته می‌شود که عدد ثابتی نیست،مثلا سال قبل مقرر شده بود حدود 3 میلیارد تومان جهت توسعه جنگل لحاظ شود که 50 درصد آن تخصیص یافت که قطعا این مبلغ برای تمامی طرح‌های مدنظر کارشناسان، کفایت نمی‌کرد.

معانی با اشاره به هزینه‌های بالای تولید نهال می‌گوید: علاوه بر اهمیت تولید باید به حفاظت و توسعه نیز اهمیت دهیم از این رو از سال‌های قبل در قالب طرح گیاه پزشکی، نیروهای متخصص جهت مبارزه مکانیکی با بیماری انگلی ارس واش هر ساله در جنگل‌های ارس حضور می‌یابند که البته بسیاری از این مناطق با این پروژه‌ها نجات یافته‌اند. گفتنی است که اعتبارات لحاظ شده برای حفاظت، جدای از اعتبارات مربوط به جنگل است.

معانی می‌گوید: منکر پیری تدریجی جنگل‌های استان نیستیم، این موضوع مختص زنجان نیست و این مورد به عنوان تهدیدی برای جنگلهای کشور محسوب می‌شود. عامل اصلی این مهم را نیز تغییرات اقلیمی و تغییرات الگوی بارش می‌دانم که البته با تزریق اعتبار موردنیاز می‌توان تا حدودی مانع آن شد.

انتهای پیام/


اقدام کننده: سیده فیروزه موسوی

صدای زنجانجنگلتزریق اعتبارجنگل‌های ارس
sedayezanjannews.ir/nx13467


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»