کد خبر: 894
1397/09/26 - 19:46


مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان در گفت‌وگو با صدای زنجان:

مجبوریم نماینده‌ها را قبول کنیم

برادرم نقشی در انتصابم نداشت/ برادرم از مجلس برود، کنارم می‌زنند/ آنقدرها که فکر می‌کردم انتصابم حاشیه ایجاد نکرد/ وابسته نباشید، جایی ندارید

پایگاه خبری صدای زنجان

مهدي سهرابي- مديرعامل شدن کسي که برادرش عضو کميسيون صنايع مجلس است آن هم در شرکت شهرک‌هاي صنعتي که دست نماينده‌هاي اين کميسيون در آن بازتر است، خواه ناخواه نگاه‌ها را به سمت رابطه احتمالي اين اخوت و آن انتصاب خيره مي‌کند.

حدود 4 ماه پيش «امير حميدنيا» بالاخره دست از ميز مديرعاملي شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان کشيد و وقتي با سؤال‌هايي مواجه شد که پاسخ به هر کدام مي‌توانست هفته‌ها نقل محافل باشد، استعفا را بر ماندن ترجيح داد و رفت. رفتني که هنوز در «استعفا» يا «برکناري‌اش» بحث زياد است.

حميدنيا که رفت جنگ قدرت در شهرک‌هاي صنعتي استان بالا گرفت و بيش از آنکه جنگ داخلي باشد، بيرون از شرکت کنترل مي‌شد. از آنجايي که نمايندگان مجلس سال‌ها پيش نقش «محله برو بيا» را براي شهرک‌هاي صنعتي پيش‌بيني کرده بودند، گفته‌ها درباره نقش نماينده‌ها به‌خصوص آن‌هايي که عضويت کميسيون صنايع مجلس را دارند نيز در جنگ قدرت شهرک‌هاي صنعتي بالا گرفت. يعني هر کدام سنگ نزديکان خود را به سينه مي‌زدند.

يک ماهي از رفتن حميدنيا نگذشته بود که خبر از مصالحه طرف‌هاي جنگ رسيد و معلوم شد «ايرج احمدي» برادر «فريدون احمدي»، نماينده زنجان و طارم در مجلس به سرپرستي شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان رسيده که چندي پيش نيز حکم مديرعاملي وي صادر شد.

در اين ميان انتصاب معاون صنايع کوچک ايرج احمدي هم کم حاشيه نداشت و نشان مي‌داد غنايم شهرک‌هاي صنعتي بين طرف‌هاي درگير به خوبي تقسيم شده است. حرف و حديث‌ها نشان مي‌داد ايرج احمدي به نيابت از برادر، مديرعاملي را درست گرفته و معاونت صنايع کوچک شرکت نيز به نيابت از «محمد عزيزي»، نماينده ابهر و خرمدره در مجلس، به يکي از مديران نزديک به او رسيده است.

حالا ايرج احمدي در طبقه دوم ساختمان شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان با پنجره‌اي مشرف به کمربندي جنوبي زنجان تصميم دارد به همه ابهام‌ها و حاشيه‌ها پاسخ دهد. از رابطه برادر با انتصابش گرفته تا رابطه معاونش با نماينده ابهر. خودش اعتقاد دارد قانع کردن مردم کار سختي است و مديريت بدون وابستگي به قدرت در اين کشور ميسر نيست.

گفت‌وگوي خبرنگار صداي زنجان با مديرعامل شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان که از دنياي آموزش‌وپرورش به دنياي صنعت آمده در پي مي‌آيد:

شما از اواسط شهريورماه سال جاري، 23 روز بعد از کنار رفتن پرحاشيه مديرعامل سابق، مسئوليت شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان را در دست داريد. در اين مدت صنعت استان را چگونه ديديد؟

وضعيت اقتصادي کشور در کل مناسب نيست و به خاطر جوي که منشأ آن سياست خارجي کشور است و بر داخل نيز تأثير گذاشته و همچنين به خاطر جو رواني حاکم، با گراني‌ها و کاهش مواد اوليه واحدهاي توليدي و سختشدن واردات ماشين‌آلات و صادرات محصولات توليد شده مواجه هستيم. نمي‌توانيم بگوييم وضعيت اقتصادمان خوب است.

براي صنعت کشور چنين شرايطي هم فرصت محسوب مي‌شود و هم تهديد. صنايعي که توانايي رقابت حتي با کالاي چيني را دارند وضعيت بهتري پيش روي خود مي‌بينند. به‌خاطر نوسان‌هاي ارزي برخي لوازم چيني ديگر وارد کشور نمي‌شود و اين راه را براي توليد داخلي باز مي‌کند. اما کارخانه‌هايي داريم که در زنجيره توليد خود به واردات وابسته‌اند و در شوک قرار دارند. يا بايد خود را با شرايط وفق دهند و يا اين که از دور توليد خارج شوند. سمت و سوي توليد ما خوب است. آنکه توانايي رقابت ندارد از دور خارج مي‌شود و آني که مي‌تواند رقابت کند، مي‌ماند.

در اين شرايط حضور مديران قدرتمند و آشنا به شرايط فعلي را تا چه حد در گذر از اين شرايط مهم مي‌بينيد؟

انسان‌ها در جامعه هم تأثير مي‌گذارند و هم تأثير م‌يپذيرند. شرايط فعلي تا حدود زيادي برگرفته از جو رواني حاکم است و بقيه به مسائل سياست خارجي بر مي‌گردد.

انتقال شما از آموزش‌وپرورش به حوزه صنعت را بايد به حساب تأثير شما بر جامعه گذاشت يا تأثيرپذيري شما از آن؟

دقيقا 10 سال پيش من 15 سال سابقه در آموزش‌وپرورش داشتم که همگي شامل مناطق محروم مي‌شد. آن موقع اداره بازرگاني استان کمبود نيرو داشت و قرار شد از ادارات ديگر جبران کند و شش يا هفت نفر در آن مقطع به اداره بازرگاني منتقل شديم. بعد از آن بحث ادغام بخش بازرگاني و صنايع و معادن پيش آمد و من به سمت صنعت آمدم. رشته من پژوهش‌گري است و از آنجايي که در صنايع کوچک با پژوهش سروکار داريم به شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان آمدم.

آن‌هايي که با شما به اداره بازرگاني آمدند به اندازه شما پيشرفت کردند؟

هم‌چنان در سازمان صنايع و معادن هستند و وضعيت خوبي دارند اما به مديرعاملي نرسيده‌اند.

با تفاوت بين دو حوزه آموزش‌وپرورش و توليد و صنعت چگونه کنار آمديد؟

روزي يکي از شهروندان به شرکت شهرک‌هاي صنعتي آمده بود و براي دخترش که فوق ليسانس شيمي بود دنبال کار مي‌گشت. گفتم شغل مرتبطي با اين مدرک نداريم. از من پرسيد شما چه مدرکي داريد و گفتم پژوهش‌گري که دوباره پرسيد شغلت با مدرکت ارتباط دارد که گفتم کمي ارتباط دارد. اين سؤال را در مورد مديرعامل شهرک‌هاي صنعتي و استاندار هم پرسيد که جواب دادم مدرک‌شان با شغلشان مرتبط نيست. فکر کنم جواب‌تان را دادم.

زماني به سرپرستي و سپس مديرعاملي شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان منصوب شديد که برادرتان آقاي فريدون احمدي بهعنوان نماينده مردم زنجان و طارم در مجلس حضور دارد. اگر برادرتان فريدون احمدي نبود امکان داشت مديرعامل شهرکهاي صنعتي استان شويد؟

شايد اين اتفاق نمي‌افتاد و شايد جاي ديگري مي‌رفتم و موفق‌تر هم مي‌شدم. اين يک واقعيت است که اينجا هر کس در رأس مجموعه‌اي قرار مي‌گيرد حتماً پشتوانه‌اي اعم از يک نفر يا يک جريان دارد. اين پشتوانه مي‌تواند حزب باشد يا معاون رئيس‌جمهوري، رئيس يک سازمان و حتي يک نماينده.

همه مي‌دانيم در کشور ما مناصب بر اساس شايستگي نيست و چه بسا انسان‌هاي شايسته هم علاقه‌اي به کار در سيستم دولتي نداشته و ندارند. اين سيستم پيچيدگي‌ها و معايب اساسي دارد که کار را سخت‌تر مي‌کند. حق با شماست شايد اگر برادرم فريدون احمدي نبود من هم مديرعامل شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان نبودم اما شايد جاي ديگر موفق‌تر بودم.

اين پاسخ شما تا حدود زيادي برخي اظهار نظرها و حواشي مبني بر دخالت برادرتان در انتصاب شما به مديرعاملي شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان را تأييد مي‌کند.

روزهاي پاياني حضور آقاي حميدنيا در پست مديرعاملي شرکت و پس از رفتن‌شان همه در داخل مجموعه اصرار داشتند که مديرعامل شوم. وقتي مديرعاملي خارج از سيستم مي‌آيد 2 سال طول مي‌کشد او و مجموعه هم‌ديگر را بشناسند. همه دوستان گفتند که بهترين شرايط را دارم و بايد جلو بروم و به شهرم خدمت کنم.

من مقاومت مي‌کردم چون اعتقاد داشتم مديرعاملي من به برادرم ضربه مي‌زند. آقاي احمدي هم کاملاً بدون نظر بودند. فغفوري، رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و عزيزي، نماينده ابهر و خرمدره در مجلس نيز از من حمايت مي‌کردند. من قدمي براي ديده‌شدن و مطرح‌کردن خودم براي مديرعاملي برنداشتم. اتفاقات طوري پيش رفت که به من پيشنهاد شد. اقاي احمدي تا آخرين لحظه نه من را به کسي سفارش کرد و نه دنبال مديرعاملي من بود.

آن‌قدرها که فکر مي‌کردم حاشيه ايجاد نشد چون از نيروهاي شرکت بودم. غير از روزنامه صداي زنجان کسي اظهار نظر نکرد.

به نظر شما مردم زنجان و طارم اين پاسخ را در اين شرايط کشور قبول مي‌کنند؟ مي‌توان با اين پاسخ مردم را قانع کرد؟

خير. کسي نمي‌تواند مردم را قانع کند. قصدي هم براي قانع‌کردن ملت نداريم. داريم کارمان را انجام مي‌دهيم. کسي که تصميم مي‌گيرد و حکم من را مهر و امضا کرده است بايد قانع مي‌شد که شده است. دکتر احمدي بايد ملت را قانع مي‌کرد که کرده است. وظيفه من اين است که شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان را به سمتي ببرم که به وظيفه قانوني خود عمل کند.

تا چه حد سعي کرده‌ايد ايرج احمدي را با فريدون احمدي نشناسند؟

من شخصيت مستقلي دارم. 8 يا 9 سالم بود که اقاي فريدون احمدي از زنجان رفتند و سراغ جبهه و تحصيل را گرفتند. ناچار بودم که مستقل باشم. من هم در زندگي راه خودم را رفته‌ام و اينکه بعد از سال‌ها برادرم نماينده است و من مديرعامل شايد تقدير الهي باشد. اتفاقاً در برخي مسائل اختلاف نظرهاي زيادي داريم.

ممکن است با رفتن برادرتان از مجلس شما هم از شهرک‌هاي صنعتي استان برويد. در اين صورت ادعاي‌تان درباره استقلال شخصيتي زير سؤال نمي‌رود؟

اين موضوع استقلال شخصيتي من را زير سؤال نمي‌برد بلکه نشان مي‌دهد در اين کشور اگر به نهاد قدرت وابسته نباشيد جايي نداريد. نظر شما غير از اين است؟

به نظر من سعي داريد نقش برادرتان در مديرعامل شدن‌تان را رد کنيد اما همه پاسخ‌هاي‌تان چيزي غير از اثبات دخالت آقاي فريدون احمدي را نشان نمي‌دهد.

گفتم که ايشان تأکيد و دخالتي نداشتند و من هم قصد مديرعاملي نداشتم بلکه انتخاب شدم چون از داخل مجموعه بودم.

در انتصاب معاون صنايع کوچک شما هم حاشيه‌هاي زيادي وجود داشت و خيلي‌ها نماينده ديگر استان در مجلس را در اين موضوع دخيل مي‌دانند، آقاي عزيزي واقعاً در اين انتصاب دخالت داشت؟

معاون صنايع کوچک بنده از طرف نماينده ابهر پيشنهاد نشده بود بلکه اقاي مقيمي، معاون صنايع کوچک سازمان سازمان صنايع کوچک و شهرک‌هاي صنعتي کشور ايشان را پيشنهاد دادند. حالا اگر ايشان تحت تأثير نماينده ابهر چنين پيشنهادي کرده‌اند خبر ندارم. آقاي مقيمي گفتند که ايشان توانمند هستند و از توانشان استفاده کنم و از قضا توانمند هم بودند و توانمندي‌هاي‌شان واقعاً مغفول مانده بود.

معمول است که مديران استاني در شرکت شهرک‌هاي صنعتي با تماس‌هاي خارج از استان و يا پيشنهادهايي خارج از استان تعيين شوند؟

بله روال کار چنين است. حتي انتخاب من هم اين‌طور بود. قبلاً حساسيت کم‌تر بود و مديرعامل معاون خود را راحت‌تر انتخاب مي‌کرد. اين دخالت‌ها همه‌جا هست.

استاندار سابق در جريان انتصاب شما بود؟

بله، کاملاً در جريان بودند.

اين اطلاع مربوط به قبل از انتصاب شما مي‌شد يا بعداز انتصاب در مقابل عمل انجام شده قرار گرفتند؟

انشاءالله که از ابتدا در جريان بودند. در جريان هستيد که در تمام مصاحبه‌هاي‌شان گفته‌اند اجازه دخالت در انتصاب‌ها را نداده‌ام.

استاندار سابق زنجان در آخرين مصاحبه‌اي که داشتند به اين موضوع اشاره کردند که حکم انتصاب مديران عامل شهرک‌هاي صنعتي کشور توسط معاون وزير صنعت امضا مي‌شود اما به‌خاطر اين که براي انتصاب شما تحت فشار برخي نمايندگان استان بودند از اين کار امتناع کرده و حکم شما مستقيماً توسط وزير صنعت سابق امضا شده است.

چنين موضوعي مطرح نيست. آخرين معاون وزيري که چنين حکمي امضا کرد در دوران آقاي احمدي‌نژاد بود. اين کار از وزير به معاونش تفويض شده بود. اما در دولت اقاي روحاني اين چنين نيست. پيشنهاد را معاون وزير مي‌دهد و حکم را خود وزير امضا مي‌کند. همه انتصاب‌ها در شهرک‌هاي صنعتي استان به انتخاب وزير بوده است البته غير از سرپرست‌ها.

در اين مورد به نظر مي‌رسد ابهامي وجود دارد که نه شما و نه استاندار سابق توضيح روشني و صريحي درباره آن نمي‌دهيد؟

من به روشني به سؤال‌هاي شما جواب مي‌دهم. بهتر است براي روشن شدن موضوع پيگيري کنيد که مديرعامل شرکت شهرک‌هاي صنعتي را وزير انتخاب مي‌کند يا معاون وزير. استاندار سابق رفته است و ترسي ندارم که چيزي را نگويم. هر چه بپرسيد جواب مي‌دهم.

استاندار سابق در ديداري که اوايل انتصابم با من داشت روي 2 موضوع تأکيد داشت. اول تعيين تکليف شهرک ظريفان و دوم اين‌که گفتند بابت ادامه حضور آقاي حميدنيا در شهرک‌هاي صنعتي استان احساس شرم مي‌کند و بايد زودتر از اين‌ها عوضش مي‌کرد.

به نظر مي‌رسد تعدادي از نمايندگان استان تمرکز خاصي روي شهرک‌هاي صنعتي استان دارند. به نظر شما اين تمرکز به‌خاطر انتخابات آينده است يا منظور ديگري دارند؟

نماينده‌هايي که منظور شما هستند در مجلس عضويت کميسيون صنايع و معادن را دارند و وظيفه ذاتي آن‌هاست که روي شهرک‌هاي صنعتي استان تمرکز داشته باشند. به نظر من تنها اين دو نماينده نيستند که به شهرک‌هاي صنعتي توجه دارند. اکثر صنايع استان در داخل شهرک‌هاي صنعتي هستند و صنايع هم به نوبه خود با نمايندگان ارتباط دارند.

با همين روال نماينده‌اي که در کميسيون بهداشت مجلس حضور دارد با علوم پزشکي ارتباط دارد و نماينده کميسيون کشاورزي با منابع طبيعي استان. تا جايي که اطلاع دارم نمايندگان استان کارها را بين خودشان تقسيم کرده‌اند.

اين تمرکز در انتخابات مجلس دهم و حضور آقاي ناصر صيدي، مديرعامل اسبق شرکت شهرک‌هاي صنعتي استان در ستاد انتخاباتي آقاي فريدون احمدي هم وجود داشت. حتي مي‌توان گفت اين حضور باعث شد مقدمات رفتن آقاي صيدي از شرکت فراهم شود. با وجود اين سابقه باز هم بر تقسيم کار نماينده‌ها و عجيب نبودن تمرکز آن‌ها روي شهرک‌هاي صنعتي تأکيد داريد؟

اين داستان مربوط به قبل از انتخابات مي‌شود اما امروز آقاي احمدي در مجلس حضور دارند و پيگير کار واحدهاي توليدي و صنعتي هستند.

مشکل اين‌جاست که گاهي نماينده از همين کميسيون‌ها سوءاستفاده مي‌کند و پا را فراتر از کمک و نظر مي‌گذارد. وقتي نام نماينده‌اي پشت مسئولي باشد به نظرتان اين معني خاصي ندارد؟

من نه در جايگاه نماينده هستم که از کارش دفاع کنم و توضيح دهم و نه قصد دفاع از کار نماينده‌ها را دارم. دخالت در همه جا هست. روزي که شهرک با خلأ قدرت مواجه بود اظهار نظرهاي کانال خبرنگاران در فضاي مجازي را براي من ارسال مي‌کردند. آن‌جا هم دخالت جريان داشت و گزينه مطرح بود. در جامعه‌شناسي فرآيند تصميم‌گيري از پايين به بالاست. يعني اگر بستر جامعه اجازه کاري را بدهد مدير بالادستي اجازه انجام آن را دارد. بستر فکري مردم تعيين مي‌کند که نهاد قدرت با عطوفت رفتار کند يا بي‌رحمي.

شما اظهارنظر چند خبرنگار در فضاي مجازي که در کشور ما تأثيري ندارد را با دخالت نمايندگان مجلس مقايسه مي‌کنيد؟

برخي نماينده‌ها کاري به انتصاب‌ها ندارند و برخي به اين نتيجه رسيده‌اند که اگر مدير با آن‌ها هماهنگ باشد بهتر مي‌توانند بر حوزه مورد نظر کنترل داشته باشند. نماينده‌ها عصاره فضايل ملت هستند و همه جور انساني بين‌شان وجود دارد. چون مردم آن‌ها را انتخاب کرده‌اند ما هم مجبوريم در طول چهار سال با احترام با آنها رفتار کنيم و قبول‌شان کنيم.

حاشيه‌هاي حضور آقاي حميدنيا در شهرک‌هاي صنعتي استان هم زياد بود. شما معاون او بوديد. اين حاشيه‌ها تا چه حد واقعيت داشت؟

ايراد ايشان اين بود که کم‌تر در شرکت حضور داشتند و اين ايراد هم به برخي مشکلات شخصي ايشان برمي‌گشت وگرنه ويژگي‌هاي خوب زيادي داشتند. حضورشان کم‌رنگ بود و اين کار تمرکز روي همه چيز را از او مي‌گرفت.

مي‌توانيد اشاره‌اي به مواردي که نبود ايشان سبب بروز مشکلاتي شد، داشته باشيد؟

در اين مورد آن‌هايي که بايد موارد را بدانند، مي‌دانند و بررسي مي‌کنند.

اواخر سال آينده دوره دهم مجلس به پايان مي‌رسد. با رفتن احتمالي برادرتان از مجلس اميدي به ادامه مديرعاملي داريد؟

نه. فکر نکنم اجازه بدهند مديرعامل بمانم. با شناختي که از شرايط دارم اين کار ممکن نيست. خودم هم برنامه‌اي براي ماندن در اين پست بعد از پايان نمايندگي برادرم ندارم. من و برادرم باشيم يا نباشيم عمر مديريت شهرک‌هاي صنعتي در کشور 2 سال است.

 

#شهرک‌های صنعتی زنجان، ایرج احمدی، فریدون احمدی، دخالت نمایندگان

اقدام کننده: روزنامه صدای زنجان

sedayezanjannews.ir/nx894


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»