علی اکبر فیض لو- جشنواره ملی آش های ایرانی در شهریور ماه سال
۹۶ به ایستگاه
دوازدهم خود رسید، جایی که هم وطنان ایران از اقسا نقاط کشور، ظرفیت ها و قابلیت های
خود را در قالب گروه های آش و صنایع دستی به عرصه نمایش گذاشته قصد معرفی استان خود
در محل فرهنگی، تفریحی و ورزشی گاوازانگ زنجان را دارند.
قابلیت ها و هنرهایی که حتی در طبخ یک نوع آش نیز تنوع دارد و
تفاوت های میان آنها از نظر طعم، بو و پخت، همه را شگفت زده میکند، صنایع دستی ای که
انگار گویش قلم هایشان متفاوت بوده و ضربه چکش هایشان لهجه ای خاص دارد که نتیجه آثار
آن به اندازه دنیایی از هم فاصله داشته، در زیبایی تفاوتی خیره کننده به چشم مینماید.
آشنایی، شناخت و یادگیری حاصل
از ارتباط با قابلیت ها و ظرفیت های استان های مختلف کشور، همان اصل تعامل است که این
روز ها در جشنواره ملی آش های ایرانی در زنجان، موج میزند.
دوازدهمین دوره جشنواره آشهای ایرانی با حضور علی اصغر مونسان
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اسدالله درویش
امیری استاندار زنجان، سید بیوک موسوی معاون سیاسی امنیتی استاندار، رحمتی معاون عمرانی
استاندار، رسول بیات فرماندار زنجان، علی محمدی سرپرست شهرداری زنجان، یحیی رحمتی مدیر
کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، فریدون احمدی نماینده مردم زنجان
و طارم، احمد نصیری رئیس شورای اسلامی شهر زنجان، محمد مسعود مرادخانی نائب رئیس شورای
اسلامی شهر زنجان، جمعی از مسئولین کشوری و استانی، شرکتکنندگان در جشنواره و بازدیدکنندگان
از استانهای مختلف در مجموعه فرهنگی، تفریحی و ورزشی گاوازنگ زنجان برگزار شد.
به گزارش گروه اطلاعرسانی روزنامه صدای زنجان در جشنواره آش،
دوازدهمین دوره این جشنواره ساعت 21 روز چهارشنبه 8 شهریور در مجموعه رفاهی, تفریحی
گاوازنگ زنجان آغاز به کارکرد و تا 12 شهریور در این مکان دایر است. در این جشنواره
27 استان در بخش آش و 31 استان و منطقه آزاد تجاري قشم در بخش صنايع دستي حضور دارند.
از مجموع 173 غرفه، 90 غرفه به صنايع دستي استانها ، 35 غرفه به صنايع دستي استان
زنجان و 48 غرفه به آش اختصاص دادهشده است، همچنین 7 سیاه چادر از استانهای کرمانشاه،
خوزستان، زنجان، خراسان شمالی، گلستان، ایلام و چهارمحال و بختیاری در این جشنواره
بر پا شد.
گردشگری یکی از عوامل تاٌثیرگذار در رونق اقتصادی
معاون رئیس جمهوری و رئیس میراث فرهنگی در افتتاحیه دوازدهمین
دوره جشنواره آش با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر تولید و اشتغال، گفت:
این مسئله از اصلیترین دغدغههای دولت دوازدهم است و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی
و گردشگری با تکیه بر میراث گران بهای کشور درصدد سپری کردن دوره ای تحول گراست که
این امر منجر به رونق گردشگری با استفاده از ظرفیتهای موجود در بخش صنایع دستی و میراث فرهنگی خواهد شد.
علی اصغر مونسان، گردشگری را یکی از عوامل تاثیرگذار در رونق
اقتصادی دانست و ادامهداد: کشور به ازای هر گردشگر، یک هزار و 200 دلار درآمد کسب
می کند که معادل 30 بشکه نفت است، لذا با سرمایهگذاری حدود 50 میلیون تومان در این
بخش، میتوان یک شغل ایجاد کرد، این در حالیست که بخشهای صنعتی، نفت، گاز و پتروشیمی،
رقمی بالغ بر 300 میلیون تا یک میلیارد، سرمایه برای ایجاد شغل نیاز دارند.
وی با اشاره به طبیعت خوب، استعداد ذاتی و آثار بی نظیر فرهنگی
کشورمان تصریح کرد: گردشگری حوزه ای فرابخشی است که مردم و نهادهای غیردولتی در کنار
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می توانند نقش مهمی در این حوزه داشته و
رونق اقتصادی را تسریع بخشند.
این مقام مسئول نشاط و شور اجتماعی را از دیگر آثار این حوزه
عنوان کرد و افزود: یقیناً برگزاری این گونه جشنوارهها در کاهش معضلات اجتماعی موٌثر
خواهد بود، امید میرود دولت دوازدهم بتواند به کمک مردم و همه بخشها، به دستاوردهای
بزرگی نائلآمده در ایجاد اشتغال و افزایش رونق اقتصادی موفق عمل کند.
جشنواره آش موجب تبلور هنر تمامی اقوام کشور می شود
استاندار زنجان نیز در این مراسم، جشنواره آش را یکی از شاخصههای
مهم صنایع فرهنگی استان خواند و اظهارکرد: امروز رخدادهای فرهنگی، اجتماعی بیشترین
سهم را در هویت کشورها دارد و موجب توسعه مناطق میشود.
اسدالله درویشامیری ضمن اشاره به تمدن کهن، تاریخ درخشان، خرده
فرهنگهای فراوان و تنوع غذایی کشور، گفت: غذا زبان مشترک انسانهاست و نشانگر آداب
و رسوم مناطق محلی و غنی است، این جشنوارهها نقش اساسی و مهمی در زمینه آشنایی مردم
بهویژه نسل جوان با سنتهای گذشته دارد و احیاکننده سنتها هستند، همچنین فرهنگ گردشگری
را در مناطق مختلف توسعه می دهند.
وی با بیان اینکه 31 استان در این جشنواره شرکت کردهاند، تصریح
کرد: این سطح از مشارکت نشاندهنده روحیه وفاق ملی، همراهی و صمیمیت است، مطمئناً چنین
جشنوارههایی موجب میشود که تمام اقوام هنرهای خود را به نمایش بگذارند و عرصهای
برای بروز توانمندیها، رسوم و سنتهای مناطق مختلف کشور به وجود آید.
استاندار زنجان، ایران را دارای تمدن غنی و فرهنگی اصیل برشمرد
و تاٌکید کرد: کشور ایران دارای اقوام متعدد، فرهنگ کهن و اصیل و سنتها و تاریخ باستانی
بوده که در کنار آن، تنوع غذایی بزرگ موجود در کشور نشاندهنده سبک زندگی مردم منطقه
مختلف است.
درویش امیری سطح مشارکت اجتماعی زنجان را مطلوب خواند و خاطرنشانکرد:
زنجان شهری فرهنگی، مذهبی و دینی بوده و از هر فرصتی برای برپایی اجتماعات بزرگ استفاده
میکند، امروز نیز جشنواره آش در زنجان با حضور اقشار مختلف مردم و گردشگران برگزار
میشود.
*محوریت اقدامات شهرداری زنجان، فعالیت های
فرهنگی است
سرپرست شهرداری زنجان نیز در دوازدهمین جشواره ملی آش ایرانی
با اشاره به پیام «زنجان میزبان مهربان»، اظهارکرد: جشنواره ملی آش همه ساله در این
مجموعه برگزار میشود که میتوان آن را یکی از مهمترین جشنوارههای استان نامید.
علی محمدی با اشاره به فعالیت های انجام شده توسط شهرداری جهت
برگزاری هرچه بهتر دوازدهمین دوره جشنواره ملی آش ایرانی اظهارکرد: در راستای
آماده سازی محل فرهنگی، تفریحی و ورزشی گاوازنگ اقدامات عمرانی از قبیل بسترسازی، فضاسازی،
نورپردازی و مواردی از این دست انجام شده است، همچنین در کنار فعالیت های عمرانی, شهرداری
با برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی به دنبال ایجاد شور و نشاط در این مکان است.
وی با بیان اینکه فعالیت های شهرداری ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی,
خدماتی و عمرانی را شامل می شود، خاطرنشان کرد: جهت آماده سازی این مکان تفریحی
اقدامات دیگری از قبیل نصب آفتاب گیرها و المان ها، نورپردازی و سایر مقدمات زیباسازی
این منطقه انجام گرفته، همچنین شهرداری تمام تلاش خود را در راستای حفظ نظافت
محیط، سهولت حمل و نقل و بحث ایمنی انجام می دهد تا مردم در کنار سرو آش های متنوع
استان های مختلف کشور، از فضای شاد، فرهنگی و تفریحی به وجود آمده در کنار خانواده
های خود لذت ببرند.
سرپرست شهرداری زنجان محوریت فعالیت های شهرداری زنجان را فعالیت
های فرهنگی عنوان کرد و افزود: جامعه نیاز به شادی دارد و امروز شهرداری در کنار کارهای
خدماتی و عمرانی, به اقدامات فرهنگی بها میدهد و با برگزاری این گونه جشنواره ها به
دنبال ایجاد نشاط و شادابی در بین مردم است.
محمدی با اشاره اطلاع رسانی انجام شده در سطح شهر زنجان،
اضافه کرد: بنرهایی در سطح شهر جهت اطلاع رسانی هرچه بیشتر این جشنواره در کنار فعالیت
رسانه های مختلف در این زمینه, نصب شده است تا مردم با حضور خود از ظرفیت های
موجود در جشنواره ملی آش ایرانی، بهره مند شوند.
وی ادامه داد: یقیناٌ جذب گردشگر می تواند موجبات توسعه شهر
را فراهم ساخته به لحاظ اقتصادی برای زنجان این پدیده را از لحاظ اقتصادی برای
زنجان مهم و تاثیرگذار باشد.
*حضور روزانه 120 هزار بازدیدکننده در جشنواره
آش
مدیر کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان زنجان نیز در
این مراسم با بیان اینکه جشنواره آش هر سال نسبت به سال قبل رشد داشته است، گفت: روزانه
120هزار نفر بازدیدکننده در این جشنواره حضور پیدا کرده و از نزدیک با آیین، سنن
و صنایع دستی استانهای مختلف آشنا میشوند.
یحیی رحمتی با اشاره به قطار گردشگری که برای جابهجایی مسافران
شهرهای دیگر جهت حضور در جشنواره آش در نظر گرفته شده است، اظهارکرد: در این دوره برای
اولین بار قطار گردشگری هر روز صبح از تهران وارد زنجان می شود و بعد از بازدید از
جشنواره آش به تهران بازمیگردد.
این مقام مسئول ادامه داد: در این جشنواره روزانه برای 45 هزار
نفر آش پخت میشود که این امر در نوع خود، یک رکورد به حساب می آید.
رحمتی تاٌکید کرد: از دل این جشنواره، جشنواره دیگری به نام جشنواره
غذای کشورهای اکو بیرون آمد که اردیبهشت ماه امسال با شرکت 14 کشور برگزار شد.
# روزنامه صدای زنجان، فرهنگی و هنری ،
جشنواره آش